Verschil tussen bruto maandlasten en netto maandlasten?

Verschil tussen bruto maandlasten en netto maandlasten? De hypotheekrente die u maandelijks moet betalen aan de geldverstrekker, zijn bruto maandlasten. De netto lasten zijn afhankelijk van de belastingschijf waar de lasten van afgetrokken kunnen worden. De meeste maandelijkse lasten, kunt u niet ten laste brengen van de te betalen inkomstenbelasting. Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld de betaalde alimentatie voor de ex-partner en de hypotheekrente. In dit artikel geven wij een nadere toelichting op het verschil tussen de bruto en de netto maandlasten van de hypotheek, en waar de hoogte van de netto lasten van afhankelijk is.

Bruto maandelijkse hypotheeklasten

Maandelijks betalen de huizenbezitters de met de geldverstrekker afgesproken bedragen met betrekking tot de hypotheek. De betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar en wordt hierdoor bruto maandlasten genoemd. De premie die u moet betalen voor de koppelde verzekering zijn niet fiscaal aftrekbaar en zijn dus netto.

Hoeveel betaalt u netto voor de hypotheekrente?

De hypotheekrente die u hebt voldaan voor de lening die verstrekt is ten behoeve van de eigen woning, is fiscaal aftrekbaar. Huizenbezitters die een hoog inkomen hebben, zullen ook een groter fiscaal voordeel hebben. Dit wordt veroorzaakt door het progressief belastingstelsel die wij in Nederland kennen. Over het hoogste deel van het inkomen wordt meer inkomstenbelasting betaald.

De hoogte van het fiscaal voordeel kunnen wij het beste laten zien aan de hand van twee verschillende inkomens. Bij de berekening zijn wij uitsluitend uitgegaan van de hypotheekrente en bijvoorbeeld niet van het eigenwoningforfait.

Voorbeeldberekening: inkomen van bruto 42.000 per jaar

Een man bezit een huis met een hypotheek van 250.000. Hij moet een hypotheekrente betalen van 4,5 procent. Voor de gekoppelde levensverzekering moet hij 85 per maand betalen. Hoe hoog zijn de bruto en de netto maandlasten?
Bruto maandlasten: 250.000 x 4,5 procent = 11.250 per jaar / 12 = 937,50 per maand
Het hoogste deel van zijn inkomen wordt belast in het 42 procent belastingschijf. Zijn fiscaal voordeel bedraagt dus:
937,50 x 42 procent = 393,75
Netto betaalt hij voor zijn hypotheek inclusief levensverzekering: 937,50 - 393,75 = 543,75 + 85 = 628,75

Voorbeeldberekening: inkomen van bruto 80.000 per jaar

Een man bezit een huis met een hypotheek van 250.000. Hij moet een hypotheekrente betalen van 4,5 procent. Voor de gekoppelde levensverzekering moet hij 85 per maand betalen. Hoe hoog zijn de bruto en de netto maandlasten?
Bruto maandlasten: 250.000 x 4,5 procent = 11.250 per jaar / 12 = 937,50 per maand
Het hoogste deel van zijn inkomen wordt belast in het 52 procent belastingschijf. Zijn fiscaal voordeel bedraagt dus:
937,50 x 52 procent = 487,50
Netto betaalt hij voor zijn hypotheek inclusief levensverzekering: 937,50 - 487,50 = 450 + 85 = 535

Netto maandlasten zo laag mogelijk houden

Door de hypotheekschuld maximaal te houden, kunt u de fiscale aftrek zo groot mogelijk laten. Het bedrag dat u normaal zou gebruiken om de hypotheek mee af te lossen, kunt u gebruiken om een kapitaal op te bouwen in een levensverzekering of op een bankspaarrekening. Dit principe verklaart het succes van de aflossingsvrije hypotheken (helemaal geen aflossing) en de beleggingshypotheken. Aan de andere kant zorgen deze hypotheekvormen er ook voor dat de hypotheekrenteaftrek constant ter discussie staat. De lasten vanuit de schatkist blijven te hoog.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
AnnuïteitenhypotheekAnnuïteitenhypotheekDe annuïteitenhypotheek is vooral geschikt voor mensen, die hun maandelijkse lasten gelijk willen houden en in het begin…
Hypotheektermen voor dummiesBij het afsluiten van een hypotheek moet je precies weten wat de voorwaarden en de verplichtingen inhouden voor jou. Je…
De beste hypotheekvorm, de annuïteitenhypotheekDe annuïteitenhypotheek is één van de hypotheekvormen waarin gedurende de looptijd de hypotheekschuld wordt afbetaald.

Wat is boeterente?Wat is boeterente?Indien u de overeenkomst met de geldverstrekker van uw hypotheek, vroegtijdig wenst te beëindigen, zal de bank daar moge…
Wat is de bijleenregeling?De bijleenregeling is een maatregel die de overheid heeft ingevoerd om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Wat is de bi…
Bronnen en referenties
Reactie

Melkonyan, 21-06-2012
Geachte heer/mevrouw
ik zie boven een hele goede voorbeeldberekening. Zelf heb ik ook geprobeerd te berekenen, maar ik heb toch twijfesl of ik het goed heb berekend. Daarom wil ik u graag vriendelijk vragen of u voor me mee kunt berekenen:
gewenste hypotheek bedrag is 188,000
man: bruto jaar inkomen 32690
42 procent belastingschijf
vrouw: bruto jaar inkomen 9173
bruto per week 369.56
netto per week 302, 42
Ik zou graag willen weten hoeveel mijn maandlasten ongeveer zijn?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 21-06-2012
De maandlasten zijn afhankelijk van de te betalen hypotheekrente. Op basis van de hoogte van het hypotheekbedrag en de rente, kunt u de brutomaandlasten berekenen.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.