Hoe laat u uw nabestaanden achter bij overlijden?

Hoe laat u uw nabestaanden achter bij overlijden? Het gezin kan alleen blijven draaien zolang er maandelijks een inkomen binnen komt. De huidige gezinnen draaien niet meer op één inkomen, maar op gemiddeld 1,5 inkomen. De man werk nog steeds fulltime en de vrouw werkt parttime. Bij het overlijden van één van de partners, ontstaan er vaak problemen. Een nadeel van het feit dat beide ouders tegenwoordig werken, is dat wij daar ook onze uitgavenpatroon aan hebben aangepast. Een gezin kan niet meer blijven draaien op het moment dat één inkomen wegvalt. Er is een huis gekocht uitgaande van twee inkomens, en de auto moet ook nog worden afbetaald. Wat zijn de financiële gevolgen van het overlijden van één van de partners?

Er bestaat recht op een uitkering uit de ANW

Niet in alle gevallen bestaat er recht op een uitkering uit de Algemene Nabestaandenwet. De uitkering geeft recht op een uitkering na overlijden van de partner. Aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan om recht te hebben op een ANW uitkering:
  • De overleden partner woonde of werkte in Nederland.
  • De nabestaande is jonger dan 65 jaar.
  • De nabestaande is voor 1950 geboren of voor tenminste 45% arbeidsongeschikt, of de nabestaande verzorgt 1 of meer kinderen onder de 18 jaar.

Recht op een nabestaandenpensioen vanuit de werkgever van de overleden partner?

Pensioenvoorzieningen vanuit de werkgever voorzien over het algemeen ook in een nabestaandenuitkering na het overlijden van de verzekerde. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de overledene en van de pensioenregeling. Samenwonenden moeten er wel op letten dat de partner geregistreerd is bij de wederzijdse pensioenfondsen of verzekeraars.

Overlijdensuitkering uit de levensverzekering gekoppeld aan de hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek, stelt de bank verplicht om een verzekering af te sluiten die uit gaat keren na overlijden van één van de contractanten. In het geval de hypotheek gebaseerd is op twee inkomen, moet er voor beide verzekerden ook een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. De meeste overlijdensrisicoverzekering zorgen echter niet voor een volledige aflossing van de hypotheekschuld, maar slechts voor een gedeeltelijke aflossing. Hiervoor werd vaak gekozen uit kostenoverweging.

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt voor een eenmalige uitkering

De financiële consequentie van het wegvallen van één van de partners, is van meerdere factoren afhankelijk. In het geval er nog jonge kinderen zijn, zal het een grotere financiële consequentie hebben in vergelijking met ouderen zonder jonge kinderen. Het is lastig om een inschatting te maken van het bedrag dat vrij moet komen na overlijden van één van de partners, om het gezin draaiende te kunnen houden.

Zorg in ieder geval voor een volledige aflossing van de hypotheekschuld

In de periode van het jaar 2000 tot 2010 zijn er veel hypotheken afgesloten waarbij de focus lag op de laagst mogelijke maandlasten. In veel gevallen werd er een zo groot mogelijk deel aflossingsvrij gelaten en zo minimaal mogelijk overlijdensrisicodekking gesloten. In 2011 zijn de banken op dit beleid teruggekomen. De consumenten zijn namelijk overgefinancierd geraakt door deze manier van denken.

Doordat de maandlasten bij de aflossingsvrije hypotheek laag was, konden de consumenten een hogere hypotheek afsluiten en dus een duurder huis kopen. Door de kredietcrisis zijn banken en consumenten gaan inzien dat er meer gelet moet worden op de toekomst, dus geen aflossingsvrij meer, en een levensverzekering koppelen aan de hypotheek die zorgt voor aflossing bij overlijden.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek omzetten geeft hogere lastenAflossingsvrije hypotheek omzetten geeft hogere lastenDe goedkoopste hypotheekvorm is de aflossingsvrije hypotheek. Het is niet de beste hypotheekvorm want er vinden gedurend…
Wat gebeurt er met mijn hypotheek na overlijden?Wat gebeurt er met mijn hypotheek na overlijden?Bij overlijden gaan jouw bezittingen en schulden over naar je erfgenamen. De hypotheek zal ook in de nalatenschap vallen…
Goedkoopste hypotheekvorm - de aflossingsvrije hypotheekGoedkoopste hypotheekvorm - de aflossingsvrije hypotheekTot 2013 was het mogelijk om de hypotheek gedeeltelijk aflossingsvrij te houden. Kwalitatief is het een slechte hypothee…
Geldzaken inzichtelijk maken bij ongeneeslijke ziekteOp het moment dat u te horen krijgt dat u een ongeneeslijke ziekte hebt, denkt u niet gelijk aan de financiële consequen…

Rechtsbijstand in een rechtszaakRechtsbijstand in een rechtszaakEen rechtsbijstandsverzekering is tegenwoordig geen overbodige luxe. Er is sprake van steeds complexere regelgeving die…
Korting collectieve zorgverzekering 2021Korting collectieve zorgverzekering 2021Door een collectieve zorgverzekering af te sluiten kunt u een extra korting krijgen op de zorgpremie 2021 en 2022. Werkg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.