Minder kosten voor hypotheekadvies door online afsluiten

Minder kosten voor hypotheekadvies door online afsluiten Een hypotheek afsluiten kost tijd en geld. Zo moet men normaliter betalen voor hypotheekadvies, afsluitkosten en notariskosten. De kosten samen bedragen zo'n 2000 tot 3500 euro. Er kan echter flink op de kosten bespaard worden door de hypotheek online af te sluiten zonder hypotheekadvies. Vooral voor starters op de markt blijkt een hypotheekadviseur namelijk weinig toegevoegde waarde te hebben. Uit cijfers blijkt dat er duizenden euro's bespaard kan worden door de hypotheek online af te sluiten.

Hypotheekadvies

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er in veel gevallen advies gegeven over de verschillende soorten hypotheken, om zo te bekijken welke hypotheek het beste aansluit bij de wensen van de klant. Dit kan worden gedaan door een adviseur van de bank die de hypotheek verstrekt, of door een onafhankelijke adviseur.

Kosten

Voor hyptheekadvies moet de klant betalen. Vaak komen de kosten neer op zo'n 1000,- tot 2500,-. Sinds 1 januari 2013 mogen deze kosten niet meer meegenomen worden in een afsluitprovisie voor de hypotheek. Hierdoor is het inzichtelijker geworden wat hypotheekadviseurs voor het advies vragen. Vaak blijkt dat adviseurs van een bank lagere kosten doorberekenen dan onafhankelijke hypotheekadviseurs. Het nadeel is dat de adviseurs van een bank alleen advies geven over hun eigen hypotheken. Een onafhankelijke adviseur kan hierdoor vaak een goedkoper product adviseren waardoor je de meerprijs weer terug zal verdienen.

Minder kosten hypotheekadvies

Op internet is veel te vinden over de prijzen van hypotheekadviseurs. Door goed de prijzen te vergelijken kan er veel bespaard worden.

Execution only

Het is ook mogelijk om helemaal geen gebruik te maken van hypotheekadvies. Dit wordt "execution only" genoemd. Er zijn verschillende aanbieders waar een hypotheek online afgesloten kan worden zonder hypotheekadvies. Er wordt alleen betaald voor de afsluitkosten, de notariskosten en de eventuele taxatiekosten.

Kennis- en ervaringstest

Omdat een verkeerde keuze kan leiden tot hoge kosten, eist de toezichthouder van de financiële markten, AFM, dat er eerst een kennis- en ervaringstest wordt ingevuld. Als men voor deze test slaagt, kan er een execution only hypotheek afgesloten worden.

Kosten online afsluiten hypotheek zonder advies

Er zijn enkele geldschieters waarbij er rechtstreeks een hypotheek zonder advies afgenomen kan worden. Bij de overige hypotheekverstrekkers moet je werken via een online tussenpersoon die de hypotheek voor je afsluit. In de onderstaande tabellen zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek zonder advies te vinden. De kosten zijn van toepassing op starters en op doorstromers die een aflossingsvrije- lineaire- of annuïteitenhypotheek afsluiten. De prijzen in de onderstaande tabel zijn van februari 2017.

Kosten bij geldschieters

GeldschieterKosten execution only ()
ABN AMRO Bank600
Lloyds Bank310
Moneyou350

Kosten bij tussenpersonen

TussenpersoonKosten execution only ()
De Hypotheekboervanaf 495
Executiononlyhypotheek.com795 of 595 voor starters
Geencentteveel.nl695
Goedkoopstehypotheekadviseur.nl695
Hypotheek24.nl650
Hypotheekspecialist595, voor starters 495
Online-hypotheekafsluiten975
Independer495
Knab hypotheken650
Hypotheeksimpel.nl650

Voordelen execution only

Door geen gebruik te maken van hypotheekadvies, is het mogelijk om zo'n 1000,- tot 2500,- te besparen. Voor een bepaalde groep mensen is hypotheekadvies helemaal niet noodzakelijk. Er zijn door veranderde regelgeving steeds minder soorten hypotheken beschikbaar. Zo is het sinds 1 januari 2013 voor nieuwe hypotheken niet meer mogelijk om te profiteren van hypotheekrenteaftrek als er niet wordt afgelost. Hierdoor is er voor deze groep mensen alleen nog maar de keuze uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Daarbij zijn rentetarieven van verschillende hypotheekverstrekkers makkelijk online te vinden en te vergelijken. Een hypotheekadvies biedt hierdoor minder toegevoegde waarde en vooral voor starters is het relatief eenvoudig om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Nadelen execution only

Het online afsluiten kost je meer werk. Je moet immers zelf hypotheekrentes vergelijken. Door geen gebruik te maken van een hypotheekadvies loop je eerder de kans om een hypotheek af te sluiten die misschien niet de voordeligste keuze is. Maar ook is er een kans dat de hypotheek niet bij je persoonlijke situatie blijkt te passen. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je inkomen de komende jaren zal stijgen, kan het beter zijn om een annuïteitenhypotheek af te sluiten in plaats van een lineaire hypotheek. Een adviseur kan je hierop wijzen. Ook moet je op de hoogte zijn van de wettelijke regels. Zo moet je bijvoorbeeld de overwaarde van een vorige woning mee financieren in de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is een deel van de hypotheek niet meer aftrekbaar. Als hier geen rekening mee gehouden wordt, kan dit financiële gevolgen hebben. Als je niet veel af weet van hypotheken kan het dus beter zijn om toch gebruik te maken van een adviseur. De kosten van een adviseur zijn vaak maar klein in verhouding tot de kosten van een hypotheek en een verkeerde keuze kan soms tienduizenden euro's kosten.
© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekadvies: is dit verplicht en wat zijn de kosten?Hypotheekadvies: is dit verplicht en wat zijn de kosten?Een hypotheekadvies is een serie gesprekken en berekeningen, gemaakt door een hypotheekadviseur. Dit doet hij ten goede…
Zelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviesZelf online een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviesZelf online een hypotheek afsluiten en dit zonder hypotheekadvies, gaat misschien wat ver maar is wel mogelijk bij sommi…
Hypotheek afsluiten via het internetHypotheek afsluiten via het internetSinds januari 2013 biedt het bedrijf eyeOpen de mogelijkheid om via het internet advies in te winnen over het afsluiten…
Jazeker. De HypothekerJazeker. De HypothekerJazeker. De Hypotheker. Iedereen heeft deze zin wel eens ergens gehoord of gelezen in een reclame. Wat is de Hypotheker…

Is een hypotheekadviseur wel nodig?Is een hypotheekadviseur wel nodig?Heb je echt een hypotheekadviseur nodig als je een hypotheek wilt afsluiten? Of is het slimmer of voordeliger om alles z…
Het meefinancieren van een restschuldHet meefinancieren van een restschuldAls gevolg van de financiële crisis is de waarde van de woningen in Nederland gedaald. Deze daling zorgde ervoor dat vee…
Bronnen en referenties
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3984447/2015/04/28/Hypotheek-kan-nu-ook-helemaal-online.dhtml
  • http://www.geldreview.nl/hypotheek/kosten-hypotheekadvies.htm
  • https://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/hypotheken/advies/
  • http://www.consumentenbond.nl/hypotheek/extra/hypotheek-afsluiten-zonder-tussenpersoon/
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 08-05-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.