Bram, 02-01-2017
Voor het geval dat deze regeling ook volgend jaar (2018) nog geldt: Ik betaal dan net wat meer rente dan het eigenwoningforfait. Volgens Oort is het eigenwoningforfait nooit hoger dan de betaalde rente (toch?). Kan ik dan het ene jaar (2017) de helft van het bedrag vervroegd aflossen en het andere jaar (2018) juist niet? Dan zou ik in 2018, met slechts de helft van de betaalde rente, het eigenwoningforfait leuk omlaag kunnen drukken. Klopt dat?
Reactie infoteur, 24-07-2020
Beste Bram,
Als u meer rente betaalt dan het eigenwoningforfait is het saldo hiervan aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Als u in een jaar minder hypotheekrente betaalt dan het eigenwoningforfait, is er ook minder bijtelling (Wet Hillen):
https://financieel.infonu.nl/hypotheek/135228-geringe-eigenwoningschuld-hebben-hillen.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
B. Henstra, 13-11-2015
Vandaag vernam ik van mijn bank (Abn/Amro) dat zij sinds 2015 niet meer meewerken aan het administreren van vooraf betaalde rente. Ik was van plan om eenmalig 3 maanden rente van 2016 vooruit te betalen in 2015. Dit omdat ik extra inkomsten heb dit jaar die mijn ouderenaftrek in gevaar brengen.(zou ca 900 euro schelen in belasting). Uit eerdere berichten op dit forum begrijp ik dat dit bij meer banken het geval is. Het betreft een aflossingsvrije hypotheek dus het lijkt mij niet moeilijk dit te administreren.
Ik ben nu van plan de belastingdienst te vragen of zij dit toch willen toestaan. Ik maak het bedrag dan gewoon over aan de bank.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Met vriendelijke groet
Reactie infoteur, 11-01-2019
Beste B. Henstra,
Gewoon doen, dan houdt u uw eigen administratie bij en houdt u de belastingdienst zelf hiervan op de hoogte. U loopt wel de kans dat de bank dit administreert als aflossing of het geld terugstort.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Petra Zwolle, 06-10-2015
Ik hoor net van mijn bank (Rabobank) dat zij niet meer meewerken aan het vooruitbetalen van rente. Kan dit zomaar?
Reactie infoteur, 06-10-2015
Beste Petra Zwolle,
Een bank moet bij een vooruitbetaling administreren dat u vooruit hebt betaald en dat willen ze niet allemaal meer, nu bij de nieuwe hypotheken rente en aflossing moeten worden gescheiden en bijgehouden. Klantvriendelijk is deze opstelling van de bank niet want de Belastingdienst accepteert uw aftrek, maar verboden is het ook niet. Zeker als u een aflossingsvrije hypotheek hebt, zou dit een fluitje van een cent moeten zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Hofman, 17-06-2015
Heb een verzoek voorgelegd bij ABN AMRO en deze wijzen het direct van de hand en weten in het geheel niet af van het bestaan van deze regeling.
Overigens zeer netjes de klacht opgesteld en in behandeling genomen en ik verwacht, omdat het algemeen maatschappelijk gebruik is, dat ze er wel mee akkoord gaan en anders het me laten zien dat het opgenomen staat in de voorwaarden waar ik 19 jaar geleden voor heb getekend.
Ik heb ze ook verteld dat als je het goed speelt je eigenlijk een jaar in het geheel geen rente betaald, omdat je een jaar vooraf en het jaar daarna achteraf rente betalen kan.
Tenzij het niet meer van toepassing is voor het belastingjaar 2015, je weet immers maar nooit.
Reactie infoteur, 17-06-2015
Beste Hofman,
Tja, sommige banken doen er moeilijk over en eisen dat u schriftelijk bevestigt dat u de hypotheekrente vooruit hebt betaald en niet een aflossing op de hypotheek hebt gedaan. Het moet dus ook correct in uw jaaroverzicht komen te staan. Met een beetje goede wil moet deze grootbank dat wel kunnen regelen :)
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Robert, 21-12-2014
Kan ik ook hypotheekrente vooruitbetalen die betrekking heeft op een nieuwbouwdepot, dat verstrekt is door mijn eigen BV? Ik betaal de rente dan daadwerkelijk aan mijn BV.
Reactie infoteur, 22-12-2014
Beste Robert,
Als de lening van de bv bij de Belastingdienst bekend staat als hypotheek eigen woning aan u, is ook die vooruitbetaalde rente fiscaal aftrekbaar (maximaal een half jaar vooruit).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw