Hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar

Hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar Maximaal 30 jaar hebt u hypotheekrenteaftrek en daarna niet meer. Maximaal dertig jaar is uw hypotheekrente fiscaal aftrekbaar van uw inkomen. Daarna moet de hypotheek van de bank volgens de Belastingdienst zijn afgelost. Bekijk dus een rekenvoorbeeld voor de hypotheekrenterenteaftrek zoals die sinds 2003 geldt. Daarom is het belangrijk om ook slim te sparen voor de aflossing. Het combineren van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek met de opbouw van kapitaal op een geblokkeerde rekening is vanaf 2013 voorbij. In 2021 en 2022 moet u voor nieuwe hypotheken jaarlijks aflossen.

Hypotheekrenteaftrek is belangrijk

Voor wie een lening voor zijn huis wil aangaan, maar ook bij de aankoop van een huis, speelt de hypotheekrenteaftrek een belangrijke rol. Logisch want de hypotheekrenteaftrek maakt voor veel meer mensen een eigen huis bereikbaar. Dat zou zonder fiscale aftrek niet lukken. Net zo goed als huurders vaak niet zonder huurtoeslag of een huursubsidie kunnen.

Maximale hypotheekrenteaftrek krijgen gedurende 30 jaar

De hypotheekrenteaftrek kan maximaal worden gemaakt door de juiste hypotheek te kiezen. Veel voorkomende voorbeelden van een hypotheek met maximale hypotheekrenteaftrek zijn de hypotheken die tot 2013 gangbaar waren, zoals:

Bij de aflossingsvrije hypotheek wordt niet afgelost waardoor de lening onveranderd blijf. Bij de combinatiehypotheken zoals de spaarhypotheek, wordt niet afgelost maar wel op een aparte rekening vermogen opgebouwd om straks te kunnen aflossen. Dat kan door te sparen of te beleggen. Het grote voordeel van de KEW is dat u na 15 of 20 jaar ook nog een groot fiscaal voordeel meekrijgt van de Belastingdienst.

Alles aftrekbaar?

Maar niet voor alle rente geldt de hypotheekrenteaftrek:
  • De betaalde hypotheekrente van een tweede huis is niet fiscaal aftrekbaar, de lening wel in box 3.
  • De rente van een lening die niet is gebruikt ter verbetering of verwerving van het huis is niet fiscaal aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting, maar kan in box 3 in mindering worden gebracht op het vermogen.
  • De onderhoudskosten van het huis zijn en de kosten om een huis in te richten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Wel aftrekbaar zijn de afsluitprovisie, de taxatiekosten die worden gemaakt ter verwerving van het huis.

Sinds 2013 is hier de voorwaarde dat u maandelijks netjes aflost nog bijgekomen. Oudere hypotheken mogen nog aflossingsvrij zijn.

Hoeveel fiscale aftrek krijg ik?

U mag de rente op een lening voor de koop of verbetering van een eigen huis van de Belastingdienst aftrekken als hypotheekrente. Als u financiert met een andere lening dan een hypotheek mag dat ook, als u maar kunt aantonen dat het geld ook voor het huis gebruik wordt. Dat betekent dat de fiscale aftrek gelijk is aan wat u aan hypotheekrente opvoert.

Is de financiering van de restschuld fiscaal aftrekbaar?

Stel u hebt eerder uw huis met een restschuld verkocht en wilt de restschuld meefinancieren of herfinancieren. Dan is de rente die u daarop betaalt gedurende maximaal 10 jaar fiscaal aftrekbaar.

Hoeveel hypotheekrente moet ik netto betalen?

Hoeveel hypotheekrente u netto gaat betalen en hoeveel aftrek u dus netto van de Belastingdienst terug krijgt hangt af van twee factoren:
  • De hoogte van het eigen woning forfait;
  • De belastingschijf waarin u met uw inkomen zit.

Rekenvoorbeeld hypotheekrenteaftrek

Stel u betaalt jaarlijks 15.000 euro aan hypotheekrente, hebt een eigen woning forfait van 2.000 euro en zit in een belastingschijf van 42%. In dat geval hebt u als aftrekpost eigen woning 13.000 euro. U krijgt hiervan 42 procent terug ofwel bijna 5.460 euro. Dat betekent dat de netto hypotheeklast 9.540 euro bedraagt.

Hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar

Sinds de belastingwijziging uit 2001 is het zo dat dat na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek voor een bestaande hypotheek vervalt. Dan is de bruto hypotheekrente meteen ook de netto hypotheekrente. Veel mensen vinden die 30 jaar nog ver weg, maar het kan geen kwaad hierover nu al na te denken. Wellicht hebt u dan voldoende inkomen of juist niet, omdat u met pensioen bent. Daarom is het ook goed om als u voor een aflossingsvrije hypotheek kiest, zodra dat kan geld opzij te zetten om de hypotheek straks volledig of voor een deel af te lossen.

voorbeeld 1 hypotheekrenteaftrek:

Stel ik heb mijn hypotheek afgesloten in 1990. Tot wanneer mag ik de hypotheekrente dan fiscaal aftrekken.

Antwoord: De 30 jaar-periode is in 2001 ingegaan dus u hebt tot 2031.

voorbeeld 2 hypotheekrenteaftrek:

Stel ik heb mijn hypotheek afgesloten in december 2011. Tot wanneer mag ik de hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting.

Antwoord: U mag de hypotheekrente van uw hypotheek aftrekken tot en met 2041.

Tussentijds hypotheek aflossen

Bij een aflossingsvrije hypotheek mag u vaak elk jaar boetevrij 10% aflossen. Wie hier voor een deel gebruik van maakt, hoeft straks veel minder af te lossen. Een nadeel is dat de hypotheekrenteaftrek lager zal zijn, maar het grote voordeel is dat u straks niet met een enorme schuld zit opgescheept.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten

De aflossingsvrije hypotheek is voor nogal wat mensen de enige hypotheek die betaalbaar is. Er wordt immers alleen maar rente betaald en niet afgelost. Dat maakte deze hypotheek ook zeer populair. Dat neemt niet weg dat u, zodra dat kan, beter geld opzij kunt zetten. Met ingang van augustus 2011 kunt u niet langer de woning helemaal financieren met een aflossingsvrije hypotheek, maar wel nog 50%. Dat mag u in 2021 en 2022 ook doen, maar dan zonder hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrenteaftrek in 2021 en 2022

Hogere inkomens zien de maximale hypotheekrenteaftrek dalen van 46% in 2020 naar 43% in 2021 en 40% in 2022. Dat gaat bij veel mensen pijn doen, ook al zal het percentage van het eigenwoningforfait worden verlaagd. Prijsstijgingen van de woningen (hogere WOZ-waarde) kunnen dit effect overigens weer teniet doen.

Slot

De maximale hypotheekrenteaftrek hebt u bij een aflossingsvrije hypotheek en een kapitaalverzekering eigen huis, KEW, maar die is slechts mogelijk voor bestaande en nieuwe hypotheken tot 2013 en niet meer voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken in 2021 en 2022. Zorg dat u na een paar jaar een reserve opbouwt, zodat u tijdens de looptijd beetje bij beetje in uw tempo de schuld kunt verlagen. De hypotheekrenteaftrek is maximaal 30 jaar. Als u na dertig jaar nog een hypotheek hebt, zullen (als de hypotheekrente niet verder daalt) de woonlasten netto hoger zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…
ING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerDe ING bank is ook in 2022 eigenlijk de bank van iedereen: u kunt er terecht voor lenen, sparen en natuurlijk een hypoth…
Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenAftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenDe hypotheekrenteaftrek 2020 is om een aantal redenen relatief laag. Fiscale ingrepen, een lage hypotheekrente en de afl…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingIn hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerd…

Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Wat is de goedkoopste hypotheek in termen van renteWat is de goedkoopste hypotheek in termen van renteStel je vindt het huis van je dromen en nu wil je een hypotheek regelen. Maar wat is de goedkoopste hypotheek? Eigenlijk…
Reacties

Nikki, 15-09-2020
Beste Zeemeeuw,

Als ik na verkoop en aankoop een nieuwe hypotheek afsluit, maar eerder een hypotheek heb gehad met hypotheekrenteaftrek voor 2 jaar (restant ten tijde van verkoop 160.000), maar de gehele nieuwe hypotheek met een looptijd van 30 jaar afsluit (voor een bedrag van 300.000),

is er dan over de gehele grootte van het bedrag ad 160.000 geen recht op hypotheekrenteaftrek omdat de nieuwe looptijd weer 30 jaar is of is er dan alleen de laatste 2 jaar geen recht op hypotheekrenteaftrek over het deel waarover ik eerder hypotheekrenteaftrek hebt ontvangen (160.000, dan wel hetgeen daarvan nog resteert in naar 28).

Ik hoor graag! Reactie infoteur, 20-09-2020
Beste Nikki,
Voor de 160.000 hebt u recht op hypotheekrenteaftrek voor een periode van 30 jaar minus het aantal jaren dat u al recht hebt gehad op hypotheekrenteaftrek. Bij aankoop en verkoop van een eigen woning kan er een boekwaarde zijn geboekt die ook gevolgen heeft voor de mate van hypotheekrenteaftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2020-en-2021-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chiel, 17-06-2020
Hoi,
Wij gaan ons huis verkopen met flinke overwaarde, de hypotheek lossen we daarmee af.Deze hebben we in 2015 afgesloten van ruim 200.000. Voor ons nieuwe huis hebben we een nieuwe hypotheek nodig. Op de nieuwe hypotheek geldt 30 jaar aftrek, op de oude (bedrag van 180.000) nog maar 24 jaar.

Maar: mag ik het oude bedrag van 180.000 wél weer over 30 jaar terugbetalen, en dan de laatste 6 jaar geen renteaftrek meer?
Of moet ik dat bedrag dan ook in 24 jaar terugbetalen?

Vriendelijke groet Reactie infoteur, 20-09-2020
Hoi Chiel,
Voortzetting van een hypotheek met een nieuwe looptijd van 30 jaar is mogelijk als de bank daarmee akkoord is, maar u hebt dan een aantal jaren geen hypotheekrenteaftrek. Ook de bijleenregeling, waarbij de overwaarde een belangrijke rol speelt, kan uw hypotheekrenteaftrek beperken:

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2020-en-2021-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sander, 10-06-2020
Hallo,

Mijn vrouw en ik hebben een eigen huis gehad van 01 april 1999 tot 01-12-2000.
In oktober 2003 hebben we een nieuwe woning betrokken.
Hoe lang hebben we nu recht op belastingaftrek ivm deze hypotheek?

Groet Sander Reactie infoteur, 13-06-2020
Hallo Sander,
Het eerste jaar dat telde voor de aftrek van 30 jaar is 2003 geweest. U hebt aftrek tot en met oktober 2032.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G., 05-09-2019
Ik ben ingetrokken bij vriend die al koophuis had. Na enkele jaren samenlevingsovereenkomst en dus gezamenlijk eigenaren van de woning. Huis gekocht en na twee jaar samenlevingsovereenkomst beëindigd.
Nu, na bijna 2 jaar gehuurd te hebben wil ik een huis kopen en zegt de bank dat ik geen 30 jaar renteaftrek heb ivm eerdere hypotheken. Klopt dat? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste G,
Dat klopt voor de hoogte van de hypotheek die u hiervoor had (uw aandeel hierin). Neemt u een hogere hypotheek, dan is voor het meerdere de hypotheekrente wel weer 30 jaar aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 14-02-2019
Mijn vorige woning heb ik in 2005 gekocht en stond altijd alleen op mijn naam.
Nu heb ik samen met mijn vriendin, waar ik nu 11 jaar mee samen woon een andere woning gekocht. We zijn 10 jaar fiscale partners (samen aangifte gedaan), kan mijn vriendin deze hypotheekrente nog wel 30 jaar aftrekken? of 20 jaar? of samen nog 16 jaar?

BVD Reactie infoteur, 16-02-2019
Beste Martijn,
Als jullie samenwonen maar niet getrouwd zijn, is van belang of er een samenlevingscontract is waarin staat dat alles gemeenschappelijk is. In dat geval was de helft van de vorige woning ook al van uw vriendin, evenals de hypotheek. Zo niet, dan is dit haar eerste woning en heeft ze op een nieuwe hypotheek 30 jaar hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joop, 21-07-2018
Er wordt in onderstaande berichten gesproken over het feit dat als je je woning verkoopt/aflost en vervolgens 3 jaar gaat huren opnieuw 30 jaar rente aftrek kunt genieten.
Hoe bereken ik die 3 jaar precies? Is dit exact vanaf het moment van verkoop, of hebben we het over het belastingjaar waarin de woning wordt verkocht?

Mvg., Joop Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Joop,
Het gaat om het derde kalenderjaar, niet het derde belastingjaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Raymond, 17-07-2018
Ik heb sinds 2001 een hypotheek, mijn vriendin voor het eerst sinds 2011. In verband met de 30 jaar zal de aftrekbaarheid van de hypotheekrente voor mij eindigen in 2031, voor mijn vriendin in 2041.

In 2031 heb ik minimaal 50% van de hypotheeksom afgelost. Betekent het nu dat de aftekbaarheid van de andere helft helemaal aftrekbaar blijft tot 2041 of krijgen wij dan slechts de helft terug?

Groet! Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Raymond,
Dat hangt ervan af welk leningdeel wordt afgelost. Als uw leningdeel in 2031 is afgelost, loopt de hypotheekrenteaftrek van uw vriendin nog door tot 2041.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ellan, 26-03-2018
Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht met 474.000 hypotheek. We zijn fiscale partners.

Ik heb al 6.5 jaar hypotheekrenteaftrek gehad. Mijn oude huis gaat medio dit jaar in de verhuur en de bankspaarhypotheek van (van toevallig ook) 154.000 lossen we samen met eigen middelen af. Mijn man heeft nog geen hypotheekrente aftrek gehad.

Het nieuwe huis wordt gefinancierd met 3 leningen.
1) Annuïteitenhypotheek 154.000
2) Familielening 110.000
3) Lening uit holding van fiscale partner

De annuïteitenhypotheek is in zijn geheel niet aftrekbaar ivm overwaarde van mijn appartement.
Ik heb een overwaarde van ca 172.000, (hangt ervan af wat er straks precies op de opbouwrekening staat).

Volgens mij is het als volgt:
We zijn samen voor de helft eigenaar van het nieuwe huis, dus mijn man heeft 30 jaar lang aftrek over 237.000 en ik 23.5 jaar over 65.000.

De familieleningen de lening uit de holding zijn op advies van de hypotheekadviseur allebei op 30 jaar gezet. Maar dat klopt dus volgens mij niet, omdat ik geen 30 jaar aftrek meer heb. Dat schijn je vanaf het begin goed te moeten regelen, daar anders de aftrek meteen vervalt.

Hoe moeten wij de leningen regelen, zodat er duidelijk in komt te staan, dat mijn partner 30 jaar aftrek heeft en ik 23.5 jaar?

Graag heb ik dat goed geregeld, voor we aangifte inkomstenbelasting 2017 doen.

Ingewikkeld verhaal, graag uw mening erover.

Mvg, Ellan Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Ellan,
Belangrijk is inderdaad in welke verhouding jullie de nieuwe woning hebben gekocht. Is dat 50%-50%, dan neemt u dat ook zo in de belastingaangifte inkomstenbelasting op en blijft dat ook voor de toekomst zo. Er is een hypotheek nodig van 302.000 euro, 151.000 euro elk. Op 154.000 euro (elk 77.000 euro) is er 23.5 jaar hypotheekrenteaftrek, op 148.000 euro (74.000 euro elk) 30 jaar. Dit lijkt me ook conform het advies van uw hypotheekadviseur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dick, 03-03-2018
Heb in 1985 huis gekocht in 2006 aflossingsvrije hypotheek genomen loopt tot 2021 hoe lang kan ik hypotheek rente fiscaal aftrekken? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Dick,
U hebt dan maximaal hypotheekrenteaftrek tot 2036.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Wiersma, 25-02-2018
Zaterdag j.l. staat er in de Telegraaf dat je bij oversluiten of verhoging van de hypotheek de renteperiode van aftrek opnieuw ingaat. Dus weer naar dertig jaar. Ik weet niet anders dan dat 30 jaar maximaal is. Dus eenmaal in je leven. Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste H. Wiersma,
Bij het verhogen van de hypotheek, gaat voor dat deel van de hypotheek een periode van 30 jaar in, bij alleen oversluiten niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pichina, 07-09-2016
Hallo,

wij kochten ruim 10 jaar geleden een huis met een hypotheek. Na twee jaar moesten wij naar het buitenland vertrekken. Al die tijd hebben wij ons huis verhuurd en dus geen hypotheekrente meer ontvangen. Wij wilden voor ons pensioen weer terugkomen naar ons huis en vragen ons af of de belastingen zullen accepteren dat wij opnieuw een teruggave aanvragen voor de resterende 20 jaar. Heeft iemand ervaring hiermee?
Bij voorbaat dank
Pichi Reactie infoteur, 10-06-2020
Hallo Pichina,
De bestaande hypotheek is een lening in box 3 geworden zonder hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maurice, 08-07-2016
Hallo,

ik kocht mijn eerste huis in 1996 volledig spaarhypotheek. In 2005 gingen we verhuizen en sloten een nieuwe hypotheek af met een deel spaar en een deel aflosvrij. Hoe zit het dan met de hypotheekrente aftrek? hoe lang nog het voordeel?

groeten Reactie infoteur, 10-06-2020
Hallo Maurice,
Tot 2031 hebt u hypotheekrenteaftrek voor het hypotheekbedrag van de eerste woning en tot 2035 op het meerdere in 2005.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Jonkman, 01-07-2016
Ik ben 58 jaar en heb mijn huis na 20 jaar volledig afgelost. Ik wil nu een andere woning kopen.
Mijn vraag is: kan ik nu weer 30 jaar lang hypotheekrenteaftrek krijgen of kan dat nog maar voor 10 jaar? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste M. Jonkman,
Voor een nieuwe hypotheek op een andere woning kunt u weer 30 jaar hypotheekrenteaftrek krijgen, rekening houdend met de overwaarde van uw verkochte woning. Deze overwaarde gaat af van de maximale lening waarop aftrek mogelijk is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. Thesingh, 21-06-2016
Kan ik voor de eerste aankoop van een woning nu nog een gemengde hypotheek afsluiten, bestaande uit een annuïteiten hypotheek en uit een aflossingsvrije hypotheek (met genoeg eigen geld) en dan toch de rente van de annuïteitenhypotheek aftrekken? Dit is me niet duidelijk als ik de tekst van de belastingdienst lees. Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste S. Thesingh,
Dat kan als de totale aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50% van de waarde van uw woning. De rente op dat deel is dan overigens niet meer aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Bouwer, 26-02-2016
Persoon koopt eerste huis in 1999 met hypotheek van 70.000. In 2006 wordt deze voor 110.000 verkocht.
In 2006 wordt deze toeslagpartner van een persoon, die nog geen huis heeft gekocht. Gezamenlijk sluiten ze in 2006 een hypotheek van 260.000 af om huis te bouwen. De overwaarde van de eerste woning wordt in de tweede woning gestoken. Van 2006 - 2007 is de helft van de hypotheek gebruikt (bouwdepot). Vanaf 2007 is het huis klaar en is de volledige hypotheek van 260.000 'opgenomen'.

Tot wanneer en in welke mate kan er hypotheekrenteaftrek worden genoten? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste H. Bouwer,
Als de aankoopprijs minimaal 300.000 euro bedroeg, is er in 2016 voor 70.000 euro nog 16 jaar hypotheekrenteaftrek en voor de rest 22 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A., 29-01-2016
In 2010 ben ik gescheiden. Er was een eigen woning die is overgegaan naar mijn ex-partner van 50% eigendom naar 100% eigendom. Op de overdrachtsdatum van de gezamenlijke oude woning ben ik eigenaar geworden voor 100% van een geheel nieuwe eigen woning. De overwaarde uit de oude woning is volledig benut bij de aankoop van mijn nieuwe woning. Omdat ik de bestaande hypotheken van 1-1-2001 overgenomen heb van 50% naar 100% (bij werkgever) kwam ik 10.000,- tekort. Aankoop 270.000,- overwaarde 100.000,- restantschuld lopende hypotheek lening bij overname scheiding 150.000,- Inleg eigen spaargeld 10.000,-
Hoe zit het nu met de jaren hypotheekrente aftrek? En de de inleg van mijn eigen spaargeld, bij aankoop van mijn nieuwe eigen woning in 2010? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste A,
Als u 100.000 euro overwaarde had, is op de nieuwe woning maximaal 170.000 euro minus 10.000 euro spaargeld aftrekbaar (160.000 euro dus). De hypotheek van 150.000 euro valt hier binnen. De helft hiervan heeft minder aftrek dan dertig jaar (afhankelijk van jaar van aankoop eerste woning), de helft is voor u nieuw en had daardoor in 2010 nog dertig jaren hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hypotheekrenteaftrek, 12-01-2016
Dag, ik heb een vraag: mijn man en ik hebben vier jaar geleden ons huis verkocht. We hebben daar 5 jaar gewoond en hypotheekrenteaftrek gehad. Nu hebben we in de tussentijd al 4,5 jaar een huurwoning. We willen nu weer gaan kopen, krijgen we dan toch weer 30 jaar hypotheekrenteaftrek of maar 25 jaar?

Vriendelijk bedankt Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Hypotheekrenteaftrek,
U hebt weer 30 jaar hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hanna, 29-11-2015
Vraag;
had een koophuis met mijn nu ex vrouw.
Door de huizencrisis is het huis na 5 jaar nog steeds niet verkocht.
Mijn ex woont in het huis met de kinderen, ikzelf huur nu al 5 jaar een huis.
Ben nog steeds mede eigenaar en mede hypotheekhouder, echter mijn ex betaalt de hypotheekrente en voert de hypotheekrente op als aftrek voor de inkomstenbelasting
Wil nu zelf weer een huis kopen met een nieuwe relatie.Heb begrepen dat als je 3 jaar een huis gehuurd hebt, je opnieuw recht hebt op (30 jaar) hypotheekrente aftrek.
Is dit juist? of wat voor andere mogelijkheden ziet U nog voor mij?

met vriendelijke groet
Hanna Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Hanna,
Zodra u uw aandeel in de koopwoning niet in box 1 hebt maar in box 3, vervalt na drie jaren de eigenwoningreserve en ontloopt u de bijleenregeling. Voor een nieuwe hypotheek, hoger dan de oude, hebt u 30 jaar hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M., 22-10-2015
Beste Zeemeeuw,

Stel, ik koop woning A met een hypotheek met een looptijd van 5 jaar. Ik betaal de hypotheek van woning A af in 5 jaar en maak gebruik van de hypotheekrenteaftrek gedurende deze 5 jaar. Ik behoud woning A en ik koop een tweede woning (woning B), deze wordt mijn hoofdverblijf (woning B) en woning A wordt mijn tweede woning. Ik neem een hypotheek op woning B. Heb ik dan nog 25 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek, aangezien ik maar 5 jaar gebruik heb gemaakt van de hypotheekrenteaftrek voor woning A?

Dank,
Vriendelijke groet,
M. Reactie infoteur, 22-12-2019
Beste M,
De hypotheek op woning A is na vijf jaar gelijk aan nul. Daarover is er dus geen hypotheekrenteaftrek meer. Bij de aankoop van de tweede woning B kunt u tijdelijk gebruik maken van de verhuisregeling, maar daarna is de waarde van de woning A vermogen geworden die in mindering komt op de maximaal aftrekbare lening:

https://financieel.infonu.nl/belasting/160563-eigenaar-van-twee-woningen-verhuisregeling-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S., 24-03-2015
Ik heb een vraag:
Ik ben eigenaar van een woning en heb tot op heden 7 jaar renteaftrek gehad. Mijn partner heeft ook een eigen huis gehad en heeft 2 jaar renteaftrek gehad (huis verkocht in 2014). In 2014 zijn wij getrouwd en is mijn partner bij mij komen wonen. Inmiddels zijn we getrouwd en hebben we een nieuw huis gekocht. Omdat mijn woning nog niet verkocht is, gaan we een nieuwe hypotheek afsluiten. Op hoeveel jaar renteaftrek hebben we nog recht? Wie nemen ze als uitgangspunt? Mijn partner? --> dan nog recht op 28 jaar of mij --> dan nog recht op 23 jaar. Reactie infoteur, 20-09-2020
Beste S,
Als de Belastingdienst het allemaal nog kan bijhouden, gelden er twee periodes. Uw aftrek voor de periode die voor u nog over is en de rest voor uw partner. Om het nog ingewikkelder te maken: ook de bijleenregeling kan per persoon gelden als een huis met overwaarde is verkocht:

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2020-en-2021-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 11-02-2015
Ik heb van 1998 t/m januari 2014 een hypotheek en woning gehad. Heb een woning op het oog die op 1 oktober 2015 gepasseerd gaat worden. Heb daarvoor minder hypotheek nodig dan op het oude huis. Hoe lang heb ik dan nog recht op renteaftrek? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Erik,
Dan hebt u nog 17 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. den Nieuwenboer, 24-01-2015
Getrouwd stel koopt huis voor 280K in 2008,met volledige hypotheek.scheiding begin 2012 en verkoop in najaar 2012.vrouw koopt ander huis in dec 2012 voor 220 K met volledige hypotheek.De ex huurt in eerste instantie maar koopt ook soortgelijke woning in sept. 2014.ook met volledige hypotheek.
Beste Zeemeeuw.Wat is de maximale aftrek periode voor beiden
Groet Jan den Nieuwenboer.de bezorgde vader Reactie infoteur, 20-09-2020
Beste J. den Nieuwenboer,
Als er overwaarde was, verlaagt dat de aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/112720-bijleenregeling-2020-en-2021-aflossingsplicht-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roef, 01-11-2014
Beste Zeemeeuw,

Uit onderstaande reacties begrijp ik dat de fiscus bij het bepalen van toekomstige hypotheekrenteaftrek kijkt naar het fiscaal partnerschap en niet naar de afzonderlijke individuen. Daarnaast telt het aantal jaren reeds genoten aftrek op oude hypotheken ook mee begrijp ik.

Bij mij is het volgende het geval. Ik heb in 2005 mijn eerste hypotheek afgesloten van 250 k. Vervolgens ben ik in 2010 fiscaal partner geworden met mijn vrouw. In 2012 is de oude woning verkocht en hebben we een nieuwe hypotheek genomen van 400k. Hoe zit het nou met onze toekomstige hypotheekrenteaftrek? Moet de eerste 250k na 30 jaar (in 2035) volledig zijn afgelost of hebben we nog 5 jaar langer omdat mijn vrouw pas in 2010 hypotheekrenteaftrek ging genieten? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Roef,
Als dit voor uw vrouw haar eerste hypotheek was, is er voor haar deel tot 2042 hypotheekrenteaftrek. Voor uw deel tot 2035. Het punt is dat tot 2031 niemand in Nederland nog iets merkt van de aftrek van maximaal dertig jaar en fiscale partners hun aftrekposten onderling mogen verdelen zoals ze dat willen, maar er is wel degelijk sprake van een individuele eigenwoningreserve die pas later voelbaar wordt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron Keijzer, 27-10-2014
Wat indien je hypotheek na 30 jaar of binnen de 30 jaar is ingelost? hoe is dan je fiscaal plaatje? Is dan je huis die is afgelost juist een kostenpost? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Ron Keijzer,
Als een huis is afgelost is er geen hypotheek en dus geen hypotheekrenteaftrek meer. Het grote voordeel is dat u geen hypotheekrente meer hoeft te betalen en het voordeel dat het eigenwoningforfait dan vervalt. Tot slot is het vermogen in box 1 en dat is onbelast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arjan, 08-09-2014
Mijn vriendin en ik hebben beide een eigen woning gehad. Nu zijn beide woningen verkocht en de hypotheken zijn afgesloten. Door de geboorte van ons kind zijn we ook fiscaal partner. Als we nu samen een nieuwe woning kopen met een nieuwe hypotheek, hebben we dan weer 30 jaar HRA. Of zijn de resterende jaren van onze oude hypotheken van belang? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Arjan,
Als jullie minimaal drie jaar na het jaar van verkoop wachten met het afsluiten van een nieuwe hypotheek, hebben jullie voor een extra hypotheek 30 jaar HRA. Per persoon moet worden berekend hoeveel jaren hypotheekrenteaftrek er nog over zijn van de dertig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rick, 04-01-2014
Ik ga samen met mijn partner een huis kopen. Mijn partner heeft met haar vorig huis 5 jaar hypotheekrenteaftrek genoten. Ik heb zelf met een ander huis reeds 10 jaar hypotheekrenteaftrek genoten. Wij willen de hypotheekvorm aflossingsvrij van mij partner mee nemen en hiernaast nog een nieuwe annuiteitenhypotheek afsluiten.
Hoe lang mogen wij nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Rick,
Voor het aflossingsvrije deel is er nog 25 jaar hypotheekrenteaftrek. Als u uw huis verkoopt, vervangt het annuïtaire deel deels u oude hypotheek en heeft nog 20 jaar aftrek. Als het een nieuwe hypotheek is (op naam van uw partner) dertig jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Heidi, 12-02-2013
Mijn partner is in 2000 gaan samenwonen in een koophuis met zijn ex-partner. In 2003 is de relatie overgegaan en heeft hij een ander huis gekocht. In 2008 zijn mijn partner en ik gaan samenwonen (in het huis die hij in 2003 heeft gekocht). Het huis en de hypotheek staan nog steeds alleen op zijn naam. Ik heb nog nooit een huis gekocht en aanspraak gemaakt op de hypotheekrenteaftrek. Nu zijn wij vanaf 2011 pas fiscaal partner geworden. Tot wanneer hebben wij recht op de hypotheekrenteaftrek? Moeten wij tellen vanaf 2001 of mogen wij tellen vanaf 2011? Alvast bedankt voor je reactie! Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Heidi,
Uw partner had al een hypotheek in 2000. Voor die hypotheek is er hypotheekrenteaftrek tot 2031 ook als die hypotheek is meegenomen naar het huis in 2003. Het meerdere aan hypotheek in 2003 loopt qua aftrek dan door tot 2033.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 31-01-2013
Mijn vraag is 30 jaar kan je je hypotheekrente daarna niet meer maar als je het nog niet helemaal afgelost is, loop dan je hypotheek gewoon door of moet je voor die tijd je huis hebben verkocht om je hypotheek af te betalen?

Met vriendelijke groet,

Erik Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Erik,
De 30 jaar geldt als termijn voor de hypotheekrenteaftrek en is niet per se de termijn van de hypotheek. De hypotheek kan daarna ook gewoon doorlopen, alleen zijn de netto lasten dan hoger.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 11-08-2012
In1995 heb ik op mijn naam een spaarhypotheek met een looptijd van 30 jaar afgesloten. Met mijn huidige partner ben ik in 1998 getrouwd maar de hypotheek staat nog steeds volledig op mijn naam. Als wij nu samen of als mijn partner alleen op haar naam een nieuwe hogere hypotheek afsluit voor een ander huis wordt dan over de volledige hypotheek een maximale rente aftrek van 30 jaar gerekend?
Met vriendelijke groet,
Michel Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Michel,
Jullie zijn fiscale partners waardoor er voor beiden binnen de eigenwoningregeling maar één huis als eigen huis met hypotheekrenteaftrek is. Dat betekent ook dat bij een nieuwe hypotheek alleen voor het meerdere een nieuwe termijn van 30 jaar gaat lopen. Let ook op de bijleenregeling:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/69975-hypotheek-en-inkomstenbelasting-bijleenregeling.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 14-06-2012
Wij hebben onze eerste hypotheek eind 2003 afgesloten, bij verkoop van ons huis in aug. 2011 is deze lening afgelost. 3 Maanden later hebben we een nieuw huis gekocht met een hogere hypotheek dan in 2003. Hoelang is deze lening dan nog aftrekbaar? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Jan,
De hypotheekrente van de nieuwe hypotheek is, voor zover hij niet hoger is dan de aankoopprijs minus de overwaarde van het oude huis (bijleenregeling), fiscaal aftrekbaar. Tot 2033 voor het oude bedrag en tot 2041 voor het meerdere.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert Luirink, 13-06-2012
Wij hebben onze eerste hypotheek in 1981 afgesloten. In 1995 hebben we een ander huis gekocht, hypotheek dus vernieuwd. Eind jaren 90 hebben we onze hypotheek veranderd in een aflosisngsvrije. In 2009 hebben we onze hypotheek (aflossingsvrij) bij een andere verstrekker genomen. Hoe zit het nu met onze aftrek en de 30 jr max? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Bert Luirink,
Dat betekent dat de hypotheekrenteaftrek voor deze hypotheek doorloopt tot 2031. Ik veronderstel daarbij dat in 2009 de hypotheek alleen is overgesloten en niet verhoogd. Als er wel een verhoging is geweest, loopt voor dat deel de hypotheekrenteaftrek door tot 2039.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Hommes, 06-05-2012
Dus, als je in het verleden (1970 - 2005/huis verkocht) al 35 jaar heb mogen profiteren van belastingaftrek van hypotheekrente en momenteel (mei 2012/aankoop nieuw huis) wederom een aflossingsvrije hypotheek wilt nemen dan zou het neerkomen op een aftrek gedurende(als men nog 20 jaar leeft en niet aflost) van totaal 55 jaar? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste H. Hommes,
Als u in mei 2012 een huis koopt met hypotheek, heeft u in dit geval nog 30 jaar hypotheekrenteaftrek voor de nieuwe hypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Menno Hengst, 12-02-2012
Mijn vraag: In 2008 hebben wij onze woning verkocht. Als wij nu weer een hypotheek voor een woning nemen hebben we dan recht op 30 of op 23 jaar. Maw tellen die 7 jaar voor de andere woning mee? Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Menno Hengst,
Bij een nieuwe hypotheek komt er een tweedeling in de hypotheekrenteaftrek als de nieuwe hypotheek hoger is dan de oude. Het oude bedrag loopt in dit voorbeeld 23 jaar en het meerdere loopt 30 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chris Vrolijk, 16-11-2011
Dit klopt toch niet: in 1990 afgesloten betekent toch hypotheekrenteaftrek t/m 2020 en niet t/m 2031 want van 1990 t/m 2031 is 41 jar en niet 30 jaar. Of is de hypotheekrenteaftrekt in dit geval gewoon 41 jaar?

voorbeeld 1 hypotheekrenteaftrek:
Stel ik heb mijn hypotheek afgesloten in 1990. Tot wanneer mag ik de hypotheekrente dan fiscaal aftrekken.

Antwoord: De 30 jaar-periode is in 2001 ingegaan dus u hebt tot 2031. Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Chris Vrolijk,
De beperking van de aftrek van de hypotheekrente tot maximaal 30 jaar is ingegaan met het nieuwe belastingstelsel in 2001. Dit is dan ook de ingangsdatum voor elke hypotheek die eerder dan in 2001 is afgesloten. Zo wordt 1990 dus 2001. Dit plus 30 is 2031.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. Klunder, 26-08-2011
Wij hebben in 1976 een huis en later in 1997 een flat gekocht en vroeg me al hoe lang krijgen we nog die hypotheekrente aftrek. Ik wist van die 30 jaar. Maar het is nu 2011 en krijgen nog steeds die aftrek. Nu door berichten in de krant en dit artikel is het dus vastgesteld in de wet vanaf 2001 en in 2011 gewijzigd. Ik durf te wedden dat overgrote meerderheid van de mensen dit niet realiseren. En als men dit jaar niet in vele spotjes op tv dit duidelijk maakt dat we rond 2031 weer in een crisis komen. Dus ik zou De Vereniging Eigen Huis dringend oproepen dit zo spoedig mogelijk via de tv-spotjes dagelijks bekend maakt. Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste K. Klunder,
Die 30 jaar is pas ingegaan in 2001, maar ook dat kan inderdaad door de wetgever worden veranderd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.