Prognose hypotheekrente 2021
De hypotheekrente bepaalt in belangrijke mate uw hypotheeklasten en de prestaties op de woningmarkt. Gaat de hypotheekrente in 2021 dalen of stijgen? Wat is de laatst bekende prognose, voorspelling en verwachting voor de hypotheekrente in 2021? De verwachte hypotheekrente 2021 is belangrijk voor zowel de woningmarkt 2021 als ook de huizenmarkt 2021. Prognose en verwachting van de huizenmarkt 2021 zijn bepalend voor de vraag of u het beste in 2020 of pas in 2021 een huis kunt kopen. Bovendien speelt corona (het virus covid-19) een belangrijke rol. Wordt het een stijging of daling van de rente?
Gaat de hypotheekrente in 2021 stijgen, de prognose
Als u een huis gaat kopen en een hypotheek afsluiten, is dat meestal een hypotheek voor een lange periode en een rente die lange tijd vast staat. U kunt kiezen voor een korte rente die variabel is, maar in de meeste gevallen kiest men voor een lange rente. De ontwikkeling van de lange rente bepaalt dan ook in belangrijke mate de hypotheekrente. Maar er zijn meer factoren belangrijk. Zo is de hypotheekrente een hele specifieke rente die kleeft aan de woningmarkt. De banken bepalen de onderliggende rente, berekenen hun winstmarge, bepalen hun strategie op de woningmarkt en komen zo aan de hypotheekrente 2020 en de prognose voor 2021.
Concurrentie op de hypotheekmarkt 2020-2021
De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt lijkt toe te nemen. Zo zien we af en toe een bank stunten met een lagere hypotheekrente, zijn er meer buitenlandse banken in Nederland actief en worden op de woningmarkt huizenprijzen betaald van vóór de kredietcrisis. Ook pensioenfondsen en verzekeraars treden steeds meer toe tot de hypotheekmarkt (Munt, NN, Syntrus, bijBouwe, ASR, Aegon). Er zijn dus twee tegengestelde ontwikkelingen: er is meer concurrentie op de woningmarkt en tegelijkertijd is er meer vraag naar hypotheken. De verhevigde concurrentie doet de hypotheekrente dalen, de extra vraag naar hypotheken doet de hypotheekrente stijgen. Onderliggend stijgt de lange rente, maar doordat banken met een lagere winstmarge genoegen lijken te nemen ziet u de stijging niet altijd direct terug in een stijging van de hypotheekrente en is de hypotheekrente bij sommige banken zelfs gedaald.
Voorspelling hypotheekrente door het Centraal Planbureau, 2021
Op Prinsjesdag 2020 liet het Centraal Planbureau ons ook een voorspelling weten van de ontwikkeling van de lange rente in 2021, de kapitaalmarktrente. Die kan een indicator zijn van de hypotheekrente. Deze raming was gelijk aan de rente in 2020, geen verandering dus. Maar het CPB publiceerde in verband met de effecten van corona ook een actualisatie van de middellangetermijnverkenning 2022-2025. Daarin steeg de lange rente (kapitaalmarktrente) wel (van -0,3 naar neutraal). Voorspellen is lastig en er hoeft maar iets te gebeuren of de lange rente gaat ook in 2021 stijgen. Zo voorziet het Centraal Planbureau voor 2021 een aantrekkende binnenlandse economie en wereldhandel. Dat leidt tot een grotere geldvraag. Dit stuwt de rente. Ook oplopende consumentenprijzen, inflatie dus, kunnen de rente een opwaarts duwtje geven. Legt corona in 2021 de economie stil, dan kan een rentestijging nog even uitblijven.
Kapitaalmarktrente versus hypotheekrente
Overigens is de kapitaalmarktrente niet hetzelfde als de hypotheekrente, maar de ontwikkeling van beide rentes loopt vaak gelijk. In de hypotheekrente zit bijvoorbeeld ook een winstopslag en een risicopremie verwerkt.
Wat is de prognose van de hypotheekrente 2021?
De prognose van de hypotheekrente 2021 is een lage gelijkblijvende maar mogelijk ook een iets stijgende lange rente. Maar betekent dat ook dat de hypotheekrente in ons land ook echt gaat stijgen? Of de stijging ook zal plaats vinden hangt van vele factoren, waarbij een verhevigde concurrentie op de hypotheekmarkt en woningmarkt bepalend zullen zijn voor de mate van stijging. Een aantal banken waaronder ABN AMRO vertaalt een hogere lange rente in een wat lagere winstmarge, maar gaat dat ook in 2021 gebeuren? De verwachting is dat het verder interen op de winst niet gaat plaats vinden en ook hierdoor de hypotheekrente omhoog kan gaan. Natuurlijk wordt het weer anders als de economie wereldwijd door onvoorziene omstandigheden in elkaar klapt.
Het coronavirus (corona covid-19) in 2021
Door de uitbraak van corona, dat in maart 2020 een pandemie is geworden en grote gevolgen heeft voor vele mensen en de wereldeconomie, stoppen banken en overheden veel extra geld in de economie. De schulden gaan omhoog. Dat kan betekenen dat er duurder geleend moet gaan worden en de hypotheekrente al in de eerste helft van 2021 kan gaan stijgen.
Hypotheekrente goed onderling vergelijken
Wie online op zoek gaat naar een hypotheek zal zien dat de hoogte van de hypotheekrente per bank en per aanbieder nogal verschilt. Bovendien geldt er een andere hypotheekrente als de looptijd van de hypotheek verandert. Het is zeker aan te bevelen om de hypotheekrentes die worden aangeboden goed te vergelijken. Een klein verschil in de hoogte van de rente kan op den duur veel verschil maken. Er ontstaat waarschijnlijk meer vraag naar hypotheken en dat kan ertoe leiden dat sommige banken liever hun rente relatief hoog houden. Deze neiging zal naar verwachting in 2021 verder toenemen, de vraag naar hypotheken is groot in een verhitte woningmarkt. Daarom is het verstandig om uw hypotheekrente niet voor een korte periode vast te zetten, maar voor een langere tijd.
Conclusie prognose en verwachting hypotheekrente 2021, stijging of daling?
Alles bij elkaar optellend resulteer als prognose een stabiele tot licht stijgende hypotheekrente in 2021, waarbij de voordelen vooral te halen zullen zijn bij de banken die geen marktaandeel op de hypotheekmarkt willen verliezen, maar hun aandeel daarin juist de komende tijd willen vergroten. De onderstroom op de kapitaalmarkt wijst op stijging van de rente voor 2021 en latere jaren, deze stijging kan ook al in de tweede helft van 2021 op de Nederlandse hypotheekmarkt zichtbaar worden. In dat geval kunt u beter niet meer te lang wachten als u een andere woning wilt gaan kopen.
Lees verder