Welke kosten bij het kopen van een huis

Welke kosten bij het kopen van een huis Je wilt een huis kopen of hebt een huis gekocht. Welke kosten komen daar nu eigenlijk allemaal bij kijken en wat kun je wel en niet meefinancieren? Hier leggen we het per kostensoort haarfijn uit. De hoogte van je hypotheek wordt niet alleen bepaald door de koopsom van je huis. Hier komen nog een aantal andere kosten bij die meestal kunnen worden meegefinancierd. Het is daarom in Nederland mogelijk een hypotheekbedrag te krijgen dat gemiddeld 5% hoger ligt dan het bedrag van de koopsom.

Kosten bij het kopen van een bestaande woning

Bij het kopen van een bestaande woning heb je in 99% van de gevallen te maken met de zogenaamde kosten koper (k.k.). Hierbij wordt meestal gedacht aan de kosten voor de notaris die de overdracht begeleid alsmede de overdrachtsbelasting op woningen die in Nederland op 2% van de koopwaarde is bepaald. Als je een huis koopt van 150.000 heb je dus sowieso al 3000,- kosten voor de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) + de kosten voor de notaris. Daarnaast vallen onder de kosten koper ook nog de kosten voor een eventuele aankoopmakelaar die het onderhandelings- en koopproces begeleid en de kosten van een eventuele bouwtechnische keuring (meestal bij oude huizen van toepassing).

Kosten bij het kopen van een nieuwe woning

Bij het kopen van een nieuwe woning heb je natuurlijk geen overdrachtsbelasting. Het huis wordt immers niet overgedragen. Je koopt het huis vrij op naam (V.O.N.). Eventuele BTW en kosten voor de transportakte zitten reeds in de koopsom inbegrepen. Wel moet je rekening houden met het feit dat een aannemer of hypotheekverstrekker bouwrente in rekening kan brengen voor de periode dat het huis al is verkocht, maar nog niet is opgeleverd. Deze kosten kunnen in bepaalde gevallen worden meegefinancierd. Vraag dit na bij je hypotheekverstrekker. Eventuele overige kosten kunnen voortkomen uit het afnemen van een opleveringskeuring waarbij een onafhankelijke partij de woning grondig controleert bij oplevering door de aannemer. Deze keuze ligt vrij bij u als koper.

Financieringskosten

Het kopen van een huis is één, maar stap twee is het verkrijgen van een financiering (de hypotheek). De meeste mensen zitten aan de financiering voor een huis tussen de 25 en 30 jaar vast. Het is dus zaak je goed voor te laten lichten. Sinds januari 2013 is het verplicht de kosten voor hypotheekadvies los te trekken van de hypotheek, wat betekent dat een bank of hypotheekadviseur ALTIJD kosten in rekening zal brengen voor het geven van advies over uw hypotheek. Dit varieert van 1250,- tot zo'n 3500,- en hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo zal een zelfstandig ondernemer doorgaans meer betalen i.v.m. een complexere situatie dan een alleenstaande met een vast arbeidscontract. Deze kosten noemen we de kosten voor advies en bemiddeling.

Daarnaast zul je nog kosten krijgen voor de taxatie van het huis (taxatiekosten). Dit wordt altijd verlangd door de hypotheekverstrekker. Tevens zijn er nog kosten voor het aanvragen van de eventuele Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Financieringskosten zijn fiscaal aftrekbaar en kunnen meestal worden meegefinancierd.

Dubbele lasten (overbruggingskrediet)

Bij het kopen/verkopen van een woning krijg je soms te maken met dubbele woonlasten. Bijvoorbeeld als je je oude huis nog niet verkocht hebt of je nieuwbouwwoning nog niet is opgeleverd. Deze kosten kunnen soms worden opgelost door een overbruggingskrediet indien u als koper voldoende kredietwaardig bevonden wordt.

Verbouwen of inrichten

Verhuizen brengt behoorlijke kosten met zich mee. Soms kan het hypotheekbedrag worden verhoogd om bijvoorbeeld een verbouwing te realiseren of een tuin aan te leggen. Dit noemt men een bouwdepot. Let op, je krijgt dit bedrag vaak niet kant-en-klaar op de bankrekening gestort, maar moet aankoopbonnen overleggen aan de bank waarna zij het bedrag zullen storten. Het moet dus heel duidelijk zijn wat je hebt gekocht met welk doel. Kosten voor het inrichten van je huis, verhuiskosten of aansluitkosten kunnen NIET worden meegefinancierd.

Wel of niet meefinancieren?

Kosten meefinancieren kan handig zijn als je het geld even niet op de rekening hebt of nog veel aankopen moet doen. Natuurlijk betekent het automatisch dat je hypotheekbedrag hoger wordt, en daarmee de maandlasten. Eigen geld inleggen is op termijn altijd goedkoper, maar moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Bespreek met je hypotheekadviseur wat voor jou het handigst is, want tussenvormen bestaan ook!
© 2013 - 2024 Jhummelman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten koper berekenen: Kosten bij het kopen van een huisWanneer je een huis koopt, moet je naast de aankoopprijs rekenen op hoge bijkomende kosten. Want alle kosten die er verb…
Dubbele maandlastenHet aankopen van een andere koopwoning betekent vaak dat u een bestaande woning moet verkopen. Koopt u een ander huis zo…
Voorkom dubbele woonlasten bij aankoop huisVoorkom dubbele woonlasten bij aankoop huisDubbele woonlasten voor uw eigen woning zijn niet per se nodig. Een tweede huis kopen voordat het eigen huis verkocht is…

Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)Weer zijn er nieuwe regels voor een hypotheek op de eigen woning in 2021. Dit kan betekenen dat u minder geld kunt lenen…
Prognose hypotheekrente 2021Prognose hypotheekrente 2021De hypotheekrente bepaalt in belangrijke mate uw hypotheeklasten en de prestaties op de woningmarkt. Gaat de hypotheekre…
Jhummelman (4 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.