Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021
Wat gaat de spaarrente doen in 2021 na de daling in 2020? De verwachting en prognose is dat de spaarrente later in 2021 kan oplopen. Of dat voor elke spaarrente en spaarrekening zal gelden, is nog maar de vraag. Banken hebben geld nodig om hun balans te versterken daardoor is de concurrentie onder banken groot, maar zolang er nog goedkoop bij de ECB kan worden geleend, zal niet elke bank de spaarrente evenveel gaan verhogen in 2021. Het Centraal Planbureau verwacht een gelijkblijvende lage rente in 2021. Volg dus de actuele rentetarieven om daarmee snel uw voordeel te doen.
Wat gaat de spaarrente doen in 2021
Banken vertrouwen elkaar steeds meer door bankenunie
De banken hebben meer vertrouwen in elkaar, maar onduidelijk is nog steeds welke bank verkeerde leningen heeft uitstaan en daardoor een risico vormt. Denk aan obligaties in Griekenland, en ook Italië, Spanje of Portugal. Niemand weet wat de euro in 2021 gaat doen. Er is een Bankenunie, maar duidelijk is ook dat niet elk land en zeker niet elke bank al solide is. Dit alles is een heel proces. Basel III (aansterken eigen vermogen bij banken) helpt wel, maar is nog niet geheel ingevoerd en daarom zullen de effecten hiervan geleidelijk zichtbaar worden. Grote onzekere factor is ook corona. Corona zorgt in 2020 voor grote tekorten die niet in 2021 zullen zijn opgelost, maar zal corona in 2021 nogmaals toeslaan?
Veilig sparen bij een bank in 2020 en 2021, is dat mogelijk?
En u weet het ongetwijfeld: u spaart veilig bij een bank dat onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, omdat dan per persoon 100.000 euro is gegarandeerd. Voor u maakt het dus niet zo veel uit of banken uit onzekerheid een hoge rente geven, als u maar bij de vertrouwde banken spaart. U spaart het liefste bij een bank met de
hoogste spaarrente. Toch is de renteontwikkeling ook voor u belangrijk. Als u weet dat de rente in 2020 waarschijnlijk omhoog zal gaan, kiest u nu voor een spaarrekening met een variabele rente en niet voor een spaardeposito met een vaste rente. Bent u een aanstaande koper van een woning, dan koopt u beter in 2020 dan in 2021 als u verwacht dat de hypotheekrente zal stijgen.
Welke spaarrekening en spaarrente 2020 en 2021?
Wie gaat sparen moet zich ook afvragen hoe hij gaat sparen:
- Op een direct opneembare spaarrekening;
- Een spaarrekening met bepaalde voorwaarden;
- Een spaardeposito;
De spaarrente 2021, rente omhoog of omlaag, een prognose en verwachting
De banken moeten hun vermogen aansterken, maar kunnen nog goedkoop geld lenen bij de ECB. Het is in 2021 naar verwachting nog niet zo dat een grotere concurrentie bij de banken leidt tot een hogere spaarrente op de direct opneembare spaarrekening, maar de lange rente zou wel eens kunnen gaan stijgen.
Inflatie, ECB en rente
De verwachting is dat de inflatie in 2020 en 2021 gematigd zal zijn zal. Deze inflatie leidt ook tot een hogere rente. De verwachting is ook voldoende economische groei in 2021, wat een grotere geldvraag bij banken betekent. Dat zijn twee belangrijke factoren, maar van misschien nog groter belang is het beleid van de ECB in 2021. Als de ECB daadwerkelijk ophoudt met het opkopen van obligaties of dit opkopen tempert en niet in 2021 alle sluizen opengooit, dan verkrapt de geldmarkt en daar hoort eveneens een hogere rente bij. Complicerend hierbij is dat de huidige president van de ECB een eventuele rente verlaging in 2021 voor mogelijk houdt die tot halverwege 2021 aanblijft.
Er zijn vele onzekerheden
Complicerend is dat onduidelijk is of de handelsoorlog tussen de VS op korte termijn wordt opgelost of nog lange tijd zal duren. Complicerend is het effect van corona op de wereldhandel en op de staatskassen van de verschillende landen. Allemaal factoren die leiden tot onzekerheid, maar als die onzekerheid minder wordt zou de rente weer kunnen stijgen en gaan normaliseren. Dit zal niet meer in 2020 zijn, maar mogelijk wel in 2021. De mate waarin kan verschillend zijn voor de korte rente en de lange rente. Als de rente omhoog gaat omdat meer inflatie wordt verwacht, zal ook de hypotheekrente omhoog gaan. Het CPB gaat in augustus nog uit van een gelijkblijvende lange rente in 2021, maar dat zou ook een hele voorzichtige keuze kunnen blijken zijn.
Korte variabele spaarrente 2020 en 2021
De korte rente op een direct opneembaar spaartegoed is een variabele rente. Die rente gaat op en neer. Het is echt niet zeker dat die rente in een rechte lijn gaat stijgen in de tweede helft van 2021, maar eerder een schommelend beeld zal vertonen. Tot halverwege 2021 is zelfs een lagere rente mogelijk.
Prognose lange vaste rente 2021
De lange rente, zeg maar de rente van een hypotheek of op een spaardeposito is veel stabieler en is gebaseerd op de verwachtingen op de kapitaalmarkt. Die lange rente is in 2020 laag, wat een forse impuls betekende voor de woningmarkt, maar als de inflatie oprukt en de ECB de geldmarkt verkrapt, dan zal die rente in 2021 gaan stijgen. Als de ECB ophoudt met opkopen van obligaties met een langere looptijd, zal die rente snel verder omhoog gaan. Het tempo van verkrappen is dus wel belangrijk.
Conclusies spaarrente 2020 en spaarrente 2021
De voorlopige conclusies voor de verwachte spaarrente zijn daarom:
- Corona speelt in 2020 en 2021 een belangrijke rol voor de prijzen op de financiële markten en daarmee voor de beurzen en de rente.
- Op korte termijn hebben banken uw geld niet echt nodig om hun vermogen aan te sterken;
- Op lange termijn zal de spaarrente waarschijnlijk stijgen. De ECB zal immers ophouden met het opkopen van obligaties en verplicht zijn om, als de inflatie omhoog gaat, ook de rente te verhogen;
- Spreid uw spaargeld over meerdere banken als u veilig wilt sparen;
- Spaar niet alleen op een direct opneembare spaarrekening maar ook op een spaardeposito. Zo zal bij een daling van de rente niet al uw rendement op spaargeld dalen, bij een stijging van de rente profiteert u mee bij een goede spreiding;
- De oplossing bij de euro crisis (Griekenland) is cruciaal. Als daar een goede oplossing voor komt, gaan de banken elkaar weer vertrouwen en kan de korte spaarrente ook omlaag.
Een conclusie die leidt tot de verwachting dat de rente, zeker de lange rente, in 2021 waarschijnlijk zal stijgen en in 2020 iets dalen of gelijk blijven. Misschien niet in een rechte lijn, maar toch.
Lees verder