Prognose hypotheekrente 2022 (verwachting)

Prognose hypotheekrente 2022 (verwachting) Wat is de prognose en verwachting voor de hypotheekrente in 2022 na jaren van daling van de hypotheekrente? Hoe kunt u het beste reageren op de verwachte wijziging van de rente. Als we een tijd van inflatie tegemoet gaan, zal dat ook een hogere rente gaan betekenen. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie het hele jaar boven de 2 procent, maar dat cijfer wordt in 2022 naar verwachting niet bereikt. Bent u ook op zoek naar een scherpe rente, wacht dan niet te lang met een huis te kopen. De rente is nog laag, maar rentestijgingen worden wel verwacht.

Wat gaat de rente in 2022 doen?


De spaarrente en de bankafspraken Basel 3

Basel 3 is een verzameling van afspraken waaraan banken zich internationaal moeten houden om onnodige risico's uit te sluiten. Basel 3 zal een verhoging van de lange rente betekenen die relevant is voor de hypotheekrente. Tot nu toe mag een bank u voor lange tijd geld uitlenen en dat financieren met kort geld. Zo kunnen banken grotere winsten maken. Met ingang van Basel 3 zal een bank lang geld ook zelf moeten dekken met lang geld en volstaat de lagere korte rente dus niet meer. Banken moeten zodra geld bij de ECB stallen rente betalen (negatieve rente) en zullen die tegenvaller aan de klant willen doorberekenen.

Prognose Europese Centrale Bank

Om de economie een impuls te geven heeft de Europese Centrale Bank, ECB, de rente tot dusverre laag gehouden. Dat kan zo niet blijven doorgaan, is de verwachting. Er zijn wel een paar haviken die vinden dat de bank al ver genoeg is gegaan. Als prijsstijgingen steeds duidelijker worden, lijkt een stijging van deze rente in het verschiet te liggen. Overigens is de hypotheekrente meer gerelateerd aan de lange rente en minder aan de korte rente die door de ECB wordt vastgesteld. De economische activiteit en verwachte risico's op langere termijn bepalen vooral de lange rente.

Prognose hypotheekrente en spaarrente 2022

Het jaar 2022 lijkt meer verandering aan te kondigen voor de inflatie en de rente:
 • De schulden in de wereld zijn groot.
 • Er is veel geld bijgedrukt in de wereld.
 • De prognose is dat de economie en wereldhandel zin de tweede helft van 2022 zullen aantrekken.
 • De inflatie mogelijk trekt aan.
 • De kosten gaan voor banken omhoog.
 • Het opkopen van obligaties door de ECB vraagt extra aandacht, door de opkoop is er meer geld in omloop is, wat een opwaarts effect heeft op de prijzen en de rente

Allemaal zaken die zorgen voor inflatie, een mogelijk een stijgende rente, spaarrente en hypotheekrente. Een drukkend effect op dit geheel zou een lagere economische groei in de wereld kunnen hebben, maar die is niet voorzien.

U hebt een lening en schulden

Vele landen in de wereld hebben schulden uitstaan. Vele mensen hebben leningen en schulden. Als er inflatie optreedt is dat meestal gunstig voor wie schulden heeft. Wie immers in 2022 nog een schuld heeft van 100.000 euro zal na enige jaren van inflatie zien dat de schuld een stuk minder waard is geworden, omdat die in feite wordt opgegeten door de inflatie. Als ik nu een brood kan kopen voor 2 euro, weet ik zeker dat na een paar jaar met forse inflatie de prijs van mijn brood een stuk hoger zal zijn, waardoor ik met mijn 2 euro van vandaag straks minder kan doen. Meestal is dit gunstig voor wie tegen de hogere rente spaart, maar de schaduwkant is vooral de ontwikkeling van de hypotheekrente en rente op andere leningen.

Verwachting en prognose hypotheekrente 2022

De rente is niets anders dan de prijs van geld. Als het geld door inflatie minder waard wordt, zal ook de hypotheekrente omhoog gaan. Hoeveel en hoe snel is van vele factoren afhankelijk. Wat dat voor u betekent, hangt vooral af of u al een lening of hypotheek hebt, en of dat met een vaste rente of een variabele rente is. Na de daling zal de lange rente in 2022 waarschijnlijk oplopen en dus stijgen..

Variabele hypotheekrente

Bij een stijgende rente zal de variabele hypotheekrente omhoog gaan. Netto, na aftrek van de belasting, kan dit effect nog enorm meevallen. Zeker voor wie een hoger inkomen heeft.Maar als de stijging zich gaat voort zetten, wordt het verstandig om de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast te zetten. Vraag bij uw eigen bank naar de mogelijkheden zonder boeterente.

Vaste hypotheekrente

De mensen met een vaste hypotheekrente vinden een stijgende rente meestal niet erg. De schuld wordt immers relatief minder waard en van de stijgende rente merken ze niets totdat de rentevaste periode afloopt en ook met de hogere hypotheekrente worden geconfronteerd. Ook hier werkt de hypotheekrenteaftrek dempend. Als uw huis overwaarde heeft, kunt u vaak een lagere rente bedingen. Vraag meerdere offertes aan en als u een verdere stijging van de rente verwacht, kiest u het beste voor een lange looptijd van 10, 20 jaar om de rente vast te zetten.

Wat voor een rentevaste periode hypotheek

Hoe langer de rentevaste periode hoe minder risico u neemt. Een aantal criteria bepalen of u beter kunt kiezen voor een korte rente vaste periode of een lange:

welke rentevaste periode:ja doen, als:
korte periode met vaste rente
 1. Uw inkomen rentestijgingen kan opvangen.
 2. De hypotheek en rentelasten relatief laag zijn in verhouding tot uw inkomen.
 3. U een inkomensstijging verwacht.
 4. U een rentedaling verwacht.
lange periode vaste rente
 1. Uw inkomen geen stijging van de hypotheekrente kan opvangen.
 2. De prognose een hogere rente is.
 3. U wilt zekerheid.
 4. U voorziet een lager inkomen. Door pensioen, werkloosheid en dergelijke.

U wilt de hoogste spaarrente op uw spaargeld

Een hogere rente is gunstig voor spaarders als de stijging van de spaarrente groter is dan de stijging van de inflatie. U denkt dat u met de inflatie beter af bent, maar bent dat feitelijk niet, omdat uw koopkracht is gedaald. Een hogere spaarrente is te verwachten op een spaardeposito met een looptijd van een paar jaren.

Vaste rente of variabele rente

Daarmee staat u voor een dilemma. Een vaste rente op een spaardeposito is vaak hoger dan een variabele rente op een spaarrekening. Dit komt doordat u uw geld langer vast zet. Niet vast zetten van uw spaargeld betekent dan dat u een deel van de marktrente op de korte termijn misloopt, maar niet op de langere termijn. De andere kant van de medaille van een vaste rente is immers dat u straks niet profiteert van een oplopende marktrente. Dat kan betekenen dat wat eerst een hoge rente op een spaardeposito was, straks een lage rente blijkt te zijn. Een strategie om hieraan tegemoet te komen is dat u een deel van uw spaargeld voor enige tijd vast zet en een andere deel op een spaarrekening zet met een variabele rente. U spreidt zo uw geld over meerdere opties. Dit kan ook betekenen dat het verstandig wordt om van spaarbank te veranderen. Een spaarrekening is snel en eenvoudig online te openen. Als u wilt overstappen is dat eenvoudig te doen.

Prognose 2022

Voor 2022 wordt geen lagere economische groei verwacht en een licht oplopende inflatie. Inflatie zal sterker zichtbaar worden als de economische activiteit in de wereld zal toenemen en corona geen verder schade aanricht. Die inflatie is er in potentie wel (bijdrukken van geld door ECB), maar kan bij onvoldoende economische activiteit nog verscholen blijven. Een variabele rente is door de jaren heen een goedkope rente, maar deze rente is nu al historisch laag en het is twijfelachtig of de rente nog wel veel naar beneden zal gaan. Bij een economische crash wel, anders waarschijnlijk niet. Banken moeten grotere buffers aanleggen en dat kost geld. Kortom de rente zal even een aanloop nodig hebben om te stijgen maar als dat eenmaal is gebeurd kan de stijging ook snel doorzetten door een eveneens aanwakkerende inflatie.

Verwachting en prognose hypotheekrente 2022

De verwachting is dat de hypotheekrente in 2022 zal stijgen. De de rente is historisch gezien nog steeds aan de lage kant.

Conclusie prognose hypotheekrente 2022

Er is door de ECB heel veel geld bijgedrukt door geld opkopen van obligaties. Dit geeft een opwaartse druk op de rente. Een verdere stijging van hypotheekrente en spaarrente lijkt onontkoombaar, zeker als de groei van de economie doorzet. Dit kan in 2022 al het geval zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021Spaarrente 2020 omlaag en prognose spaarrente 2021Wat gaat de spaarrente doen in 2021 na de daling in 2020? De verwachting en prognose is dat de spaarrente later in 2021…
Voorspelling spaarrente 2022 (prognose)Voorspelling spaarrente 2022 (prognose)Wat gaat de spaarrente in 2022 doen, stijgen of dalen? Wat is de prognose en voorspelling voor 2022? De spaarrente daald…
SNS plafondrente hypotheekSNS plafondrente hypotheekProfiteer van uw bestaande plafondrente hypotheek. De plafondrente betekent een lagere hypotheekrente en u wordt niet ve…
Koop in 2022 een eigen woningKoop in 2022 een eigen woningOok een woning kopen? De woningmarkt deed het uitstekend en ook 2022 wordt waarschijnlijk een prima jaar, voor zowel kop…

Overwaarde woning berekenenOverwaarde woning berekenenDe overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten ste…
Hypotheek verhogenHypotheek verhogenEr zijn diverse redenen om de hypotheek te verhogen, zoals een verbouwing of achterstallig onderhoud. Het verhogen van d…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.