Prognose hypotheekrente 2020

Prognose hypotheekrente 2020 De hypotheekrente bepaalt in belangrijke mate uw hypotheeklasten en de prestaties op de woningmarkt. Gaat de hypotheekrente in 2020 dalen of stijgen? Wat is de laatst bekende prognose, voorspelling en verwachting voor de hypotheekrente in 2020? De verwachte hypotheekrente 2020 is belangrijk voor zowel de woningmarkt 2020 als ook de huizenmarkt 2020. Prognose en verwachting van de huizenmarkt 2020 zijn bepalend voor de vraag of u het beste in 2020 of pas in 2021 een huis kunt kopen. Bovendien speelt corona (het virus covid-19) een belangrijke rol. Wordt het een stijging of daling van de rente?

Gaat de hypotheekrente in 2020 stijgen, de prognose

Als u een huis gaat kopen en een hypotheek afsluiten, is dat meestal een hypotheek voor een lange periode en een rente die lange tijd vast staat. U kunt kiezen voor een korte rente die variabel is, maar in de meeste gevallen kiest men voor een lange rente. De ontwikkeling van de lange rente bepaalt dan ook in belangrijke mate de hypotheekrente. Maar er zijn meer factoren belangrijk. Zo is de hypotheekrente een hele specifieke rente die kleeft aan de woningmarkt. De banken bepalen de onderliggende rente, berekenen hun winstmarge, bepalen hun strategie op de woningmarkt en komen zo aan de hypotheekrente 2020 en de prognose voor 2021.

Concurrentie op de hypotheekmarkt 2020-2021

De concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt lijkt toe te nemen. Zo zien we af en toe een bank stunten met een lagere hypotheekrente, zijn er meer buitenlandse banken in Nederland actief en worden op de woningmarkt huizenprijzen betaald van vóór de kredietcrisis. Ook pensioenfondsen en verzekeraars treden steeds meer toe tot de hypotheekmarkt (Munt, NN, Syntrus, bijBouwe, ASR, Aegon). Er zijn dus twee tegengestelde ontwikkelingen: er is meer concurrentie op de woningmarkt en tegelijkertijd is er meer vraag naar hypotheken. De verhevigde concurrentie doet de hypotheekrente dalen, de extra vraag naar hypotheken doet de hypotheekrente stijgen. Onderliggend stijgt de lange rente, maar doordat banken met een lagere winstmarge genoegen lijken te nemen ziet u de stijging niet altijd direct terug in een stijging van de hypotheekrente en is de hypotheekrente bij sommige banken zelfs gedaald.

Voorspelling hypotheekrente door het Centraal Planbureau, 2020

Op Prinsjesdag 2019 liet het Centraal Planbureau ons ook een voorspelling weten van de ontwikkeling van de lange rente in 2020. Maar het CPB publiceerde ook een middellangetermijnverkenning 2022-2025. Daarin steeg de lange rente minimaal. Voorspellen is lastig, in de eerdere lange termijnverkenning kwam het CPB nog uit op een lange rente van 1,8%, in 2020 komt deze uit op 0,1%. Bovendien voorziet het Centraal Planbureau een nauwelijks aantrekkende binnenlandse economie en wereldhandel. Dat leidt tot een verminderde geldvraag terwijl er geld in overvloed lijkt. Dit drukt de rente. De oplopende consumentenprijzen, inflatie dus, geven de rente een opwaarts duwtje.

Wat is de prognose van de hypotheekrente 2020?

De prognose van de hypotheekrente 2020 is een lage maar mogelijk wel iets stijgende lange rente, maar betekent dat ook dat de hypotheekrente in ons land ook echt gaat stijgen? Of de stijging ook zal plaats vinden hangt van vele factoren, waarbij een verhevigde concurrentie op de hypotheekmarkt en woningmarkt bepalend zullen zijn voor de mate van stijging. Een aantal banken waaronder ABN AMRO vertaalt een hogere lange rente in een wat lagere winstmarge, maar gaat dat ook in 2020 gebeuren? De verwachting is dat het verder interen op de winst niet gaat plaats vinden en ook hierdoor de hypotheekrente omhoog kan gaan. Natuurlijk wordt het weer anders als de economie wereldwijd door onvoorziene omstandigheden in elkaar klapt.

Het coronavirus (corona covid-19) in 2020

Door de uitbraak van corona, dat in maart een pandemie is geworden en grote gevolgen heeft voor vele mensen en de wereldeconomie, stoppen banken en overheden veel extra geld in de economie. De schulden gaan omhoog. Dat kan betekenen dat er duurder geleend moet gaan worden en de hypotheekrente al in de eerste helft van 2020 kan gaan stijgen.

Hypotheekrente goed onderling vergelijken

Wie online op zoek gaat naar een hypotheek zal zien dat de hoogte van de hypotheekrente per bank en per aanbieder nogal verschilt. Bovendien geldt er een andere hypotheekrente als de looptijd van de hypotheek verandert. Het is zeker aan te bevelen om de hypotheekrentes die worden aangeboden goed te vergelijken. Een klein verschil in de hoogte van de rente kan op den duur veel verschil maken. Er ontstaat waarschijnlijk meer vraag naar hypotheken en dat kan ertoe leiden dat sommige banken liever hun rente relatief hoog houden. Deze neiging zal naar verwachting in 2020 verder toenemen, de vraag naar hypotheken is groot in een verhitte woningmarkt. Daarom is het verstandig om uw hypotheekrente niet voor een korte periode vast te zetten, maar voor een langere tijd.

Conclusie prognose en verwachting hypotheekrente 2020, stijging of daling?

Alles bij elkaar optellend resulteer als prognose een stabiele tot licht stijgende hypotheekrente in 2020, waarbij de voordelen vooral te halen zullen zijn bij de banken die geen marktaandeel op de hypotheekmarkt willen verliezen, maar hun aandeel daarin juist de komende tijd willen vergroten. De onderstroom op de kapitaalmarkt wijst op stijging van de rente voor 2020 en latere jaren, deze stijging kan ook al in de tweede helft van 2020 op de Nederlandse hypotheekmarkt zichtbaar worden. In dat geval kunt u beter niet meer te lang wachten als u een andere woning wilt gaan kopen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2020Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2020Wat gaat de woningmarkt in 2020 doen en wat is de prognose voor de huizenprijzen 2020? In 2018 stegen de huizenprijzen,…
Koop daarom een woning in 2020Koop daarom een woning in 2020Koop een woning in 2020 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De verwachting is dat huizenprijzen…
Prognose verwachting huizenprijzen 2020 (woningmarkt 2020)Prognose verwachting huizenprijzen 2020 (woningmarkt 2020)Wat gaan de huizenprijzen 2020 en woningmarkt 2020 doen na het herstel in 2019? Wat is de prognose en verwachting voor d…
Deense hypotheek 2020Deense hypotheek 2020Een Deense hypotheek of andere buitenlandse hypotheek afsluiten op een Nederlands huis is in 2020 mogelijk maar niet zo…

Welke kosten bij het kopen van een huisWelke kosten bij het kopen van een huisJe wilt een huis kopen of hebt een huis gekocht. Welke kosten komen daar nu eigenlijk allemaal bij kijken en wat kun je…
Hypotheek: aflossen of sparen, wat is gunstiger?Hypotheek: aflossen of sparen, wat is gunstiger?Stel je voor: je spaart elk jaar een leuk bedrag maar ziet daarnaast dat het aflossen van je hypotheek niet erg opschiet…

Reageer op het artikel "Prognose hypotheekrente 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Special: Hypotheekrenteaftrek
Schrijf mee!