Moet aflossen op onze hypotheek de norm worden?

Moet aflossen op onze hypotheek de norm worden? Alle huiseigenaren met een hypotheek moeten meteen op die hypotheek gaan aflossen. Doet men dat niet, dan verliest men zijn belastingvoordeel. Kort samengevat de mening van voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm. Maar hoe geloofwaardig is zo'n opmerking uit de mond van huidig topbankier Zalm?

Aflossen moet de norm worden

Van de ruim 4 miljoen Nederlandse huizenbezitters heeft 80% dat bezit gefinancierd met hypothecaire leningen, voornamelijk spaarhypotheken. Binnen de politiek is men het erover eens dat nieuwkomers op de huizenmarkt alleen nog een annuïteitenhypotheek mogen afsluiten. Dat is een hypotheek waarbij de maandlast is opgebouwd uit een gedeelte rente en een gedeelte aflossing.

De partijen van het zogenaamde Lente-akkoord spraken begin 2012 af dat met ingang van 2013 de aflossingsvrije hypotheek volledig zou verdwijnen voor starters. Alle nieuwe hypotheken moeten vanaf dat moment binnen 30 jaar worden afgelost. Het Lente-akkoord laat echter bestaande aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken ongemoeid.

Waarom laat men bestaande hypotheken ongemoeid?

De Kunduz-coalitie, verantwoordelijk voor de nieuwe hypotheekregels, liet de bestaande hypotheken bewust buiten beschouwing. Daar is iets voor te zeggen. De meeste huiseigenaren zijn langjarige verplichtingen aangegaan en hebben hun gehele levensstijl en uitgavenpatroon daarop ingesteld. Een overheid die tussentijds de regels van het spel aanpast en bestaande aflossingsvrije hypotheken tot aflossing zou verplichten, zou gemakkelijk van onbehoorlijk bestuur kunnen worden beticht.

Het belang van bankier Zalm bij aanpak bestaande hypotheken

Voormalig bewindsman Zalm, tegenwoordig topbestuurder bij ABN Amro bank, wil dus niet alleen voor nieuwe huizenkopers de hypotheekrenteaftrek inperken, maar ook voor bestaande huiseigenaren. Bestaande hypotheken zouden in zijn visie eveneens in een annuïteitenhypotheek moeten worden geconverteerd.

Zalm wekt met zijn opmerking de indruk een eind te willen maken aan de ongelijke behandeling tussen starters en bestaande huizenbezitters:
  • de eerste categorie huiseigenaren dient de lening vanaf 2013 in 30 jaar jaar af te lossen;
  • de tweede categorie mag 30 jaar lang profiteren van de hypotheekrenteaftrek zonder ook maar één euro te hoeven aflossen.

Maar hoe geloofwaardig zijn voorstellen voor zo´n vergaande hervorming van de huizenfinanciering als die uit de koker van Zalm afkomstig zijn? Als minister van Financiën heeft hij zich immers nooit iets gelegen laten liggen aan het fenomeen aflossingsvrije hypotheek. Nu hij een bank leidt die financieel voordeel kan behalen bij vervroegde aflossingen, komt zijn voorstel niet erg geloofwaardig over.

Optreden DSB-bank zette eerder ook al kwaad bloed

Ook in de periode dat hij de functie van financieel directeur bij DSB-bank bekleedde, heeft Gerrit Zalm bij velen kwaad bloed gezet. Zo was hij op de hoogte van de malversaties van de bank om spaarders om de tuin te leiden. Onder zijn leiding zag een misleidende jaarrekening (wellicht bewust te laat) het licht en was hij op de hoogte van de dubieuze verkoopmethoden waarmee de DSB-bank haar financiële producten probeerde te slijten.

En moet nu uitgerekend deze man de Nederlandse huizenbezitter tegen zich in het harnas jagen met dit soort onbezonnen uitspraken over de huizenfinanciering? Het ontlokte een bekende Nederlander dan ook de opmerking “Misschien wordt het tijd om Gerrit Zalm te gaan aflossen”.

Andere hypotheekverstrekkers positief over idee Zalm

Het zal overigens niemand verbazen dat het idee van de ABN Amro-bestuurder Gerrit Zalm wél gehoor vond bij Rabobank als grootste hypotheekverstrekker van Nederland. En ook ING bank spreekt van 'een interessant voorstel'.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Een van de meest verkochte hypotheekproducten is de aflossingsvrije hypotheek. Vanwege de lage maandlasten kozen miljoen…
Hypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHet kan aantrekkelijk lijken om de hypotheek vervroegd af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het nadeel is echter da…
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…

Hypotheek extra aflossen: gebruik je hoge renteDe vraag of het aantrekkelijk is om extra af te lossen op je hypotheek is populair. De Rabobank maakt zelfs reclamatie o…
Wat is een lineaire hypotheek?Wat is een lineaire hypotheek?De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm die zorgt voor een volledige aflossing van de hypotheek, maar gara…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.