Wat is een lineaire hypotheek?

Wat is een lineaire hypotheek? De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheekvorm die zorgt voor een volledige aflossing van de hypotheek, maar garantie kost geld. Hypotheekadviezen zijn er vaak op gericht om maximaal fiscaal voordeel te behalen. Hierdoor is de lineaire hypotheek de laatste jaren nauwelijks nog in adviezen betrokken. Deze hypotheekvormen heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. De lineaire hypotheek is wel de beste hypotheekvorm in tijden van dalende huizenprijzen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij het afsluiten van een lineaire hypotheek bestaan de vaste lasten uit een overlijdensrisicoverzekering met een dalend verzekerd bedrag. De hoogte van de dekking is afhankelijk van de hoogte van het resterende schuldbedrag. Daarnaast moet er uiteraard hypotheekrente betaald worden over de openstaande schuld. In deze hypotheekvorm vindt geen vermogensopbouw plaats in een verzekering of op een bankspaarrekening, maar iedere maand wordt er een vast bedrag afbetaald. Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt er maandelijks een vast bedrag afbetaald.

Voorbeeldberekening - lineaire hypotheek met een hypotheekschuld van 300.000

Normaal gesproken wordt een hypotheek afgesloten voor een periode van 30 jaar. Voor de berekening gaan wij uit van een hypotheekrente van 5 procent. Iemand van 35 jaar oud koopt een huis en heeft inclusief de meegefinancierde kosten 300.000 nodig.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering kost hem 15 per maand gedurende de volledige looptijd. Het verzekerd bedrag zakt jaarlijks gebaseerd op de dalende schuld. Geleidelijk daalt het bedrag naar nul doordat de hypotheek afbetaald is na dertig jaar.

Aflossing gedurende de looptijd

De aflossing van de hypotheekschuld gebeurt maandelijks. De hypotheekschuld wordt uitgesmeerd over de looptijd. Na dertig jaar moet de volledige hypotheekschuld afbetaald zijn. Per maand moet betaald worden aan aflossing: 300.000 / 360 maanden = 833,33.

Hypotheekrente

Over de eerste maand moet hij aan hypotheekrente betalen van: 300.000 x 5 procent = 15.000 / 12 = 1.250 per maand. Indien de volledige hypotheekschuld betrekking heeft op de eigenwoning, is dit bedrag fiscaal aftrekbaar. Gedurende de looptijd zakt het aan hypotheekrente verschuldigde bedrag door de dalende hypotheekschuld.

Totale hypotheeklasten eerste maand

De totale lasten in de eerste maand zijn het hoogst doordat er hypotheekrente nu betaald moet worden over het volledige hypotheekbedrag (300.000). Totale lasten: 15 + 833,33+ 1.250 = 2.098,33.

Totale hypotheeklasten na vijf jaar

Na vijf jaren is er inmiddels een deel van de hypotheekschuld afbetaald, namelijk: 833,33 x 12 x 5 = 50.000 (afronding). De aflossing heeft geen invloed op de hoogte van de premie voor de overlijdensrisicoverzekering en de maandelijkse aflossing. Aan hypotheekrente moet er nu betaald worden: 300.000 - 50.000= 250.000 x 5 procent = 1041,67. De totale bruto maandlasten komen hierdoor op: 1.890.

Lineaire hypotheek, dure hypotheekvorm met grote voordelen

Een nadeel van deze hypotheekvorm vormt gelijk ook weer een voordeel. Vanaf het begin moet er namelijk gelijk afbetaald worden op de hypotheekschuld. Door tijdens de looptijd af te lossen, dalen de maandelijkse lasten geleidelijk. Hierdoor bent u beter bestand tegen dalende huizenprijzen. Daarnaast bent u ook beter beschermd tegen de gevaren van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Een nadeel van de lineaire hypotheek is dat u niet optimaal kunt profiteren van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekBeleggingshypotheek oversluiten naar een lineaire hypotheekTot 2013 was het hypotheekadvies gericht op de laagst mogelijke maandlasten en maximaal fiscaal voordeel. Tegenwoordig w…
Hypotheken: de lineaire hypotheekHypotheken: de lineaire hypotheekDe lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij de schuld gedurende de looptijd wordt afgelost. Omdat er wordt afgelo…
Snel uw hypotheek aflossen met de lineaire hypotheekSnel uw hypotheek aflossen met de lineaire hypotheekEr zijn veel verschillende hypotheekvormen met verschillende voordelen en nadelen. Een hypotheekvorm die zorgt voor een…
Duurste hypotheekvorm  de lineaire hypotheekDuurste hypotheekvorm de lineaire hypotheekIn vergelijking met andere hypotheekvormen lijkt de lineaire hypotheek een dure hypotheekvorm. Toch is dit een hypotheek…

Moet aflossen op onze hypotheek de norm worden?Moet aflossen op onze hypotheek de norm worden?Alle huiseigenaren met een hypotheek moeten meteen op die hypotheek gaan aflossen. Doet men dat niet, dan verliest men z…
Verlaagt alimentatie mijn bedrag aan maximale hypotheek?Verlaagt alimentatie mijn bedrag aan maximale hypotheek?De banken stellen eisen bij het verstrekken van een hypotheek. Ze houden onder andere rekening met lasten die maandelijk…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.