Geldverslindende apparaten leunen zwaar op uw budget

Geldverslindende apparaten leunen zwaar op uw budget In veel huishoudens staan nog veel geldverslindende, oude apparaten. Vaak zijn het heel sterke apparaten die vroeger ook voor een lange levensduur gefabriceerd werden. In de tegenwoordige tijd is het echter de vraag of ze niet toch vervangen moeten worden. Het lijkt verspilling, maar vaak komt u er na de vervanging van een of twee oude apparaten achter dat uw energierekening een stuk gezakt is. Energie is duur en zal voorlopig nog steeds duurder worden. Het is daarom belangrijk om daar zo mee om te gaan dat uw beurs er wel bij vaart. Daarbij gaat het niet alleen om energie, maar vaak ook om het besparen op water. Schoon drinkwater is heel belangrijk en ook de politiek hecht steeds meer belang aan het goed en zuinig omgaan met water.

A+++ apparatuur herkent u aan het label

Op alle elektrische apparatuur zit tegenwoordig een label. Dat kan een A+++ label zijn, maar ook een G label. Het G label staat voor het minst zuinige apparaat in de serie. Het A+++ is het meest zuinige apparaat. Dat is dan natuurlijk meestal ook het duurste apparaat van de serie, maar levert u in de loop van de tijd meer energiebesparing op en is dus goedkoper in het gebruik.

Bij nieuwe apparaten op het energieverbruik letten

Moet er een nieuwe wasmachine of wasdroger gekocht worden, kijk dan uit naar het A+++ label. Dat geldt ook voor een nieuwe diepvries, een koelkast, wasemkap, vaatwasser of stofzuiger. Maak er een gewoonte van om bij aankoop van een nieuw apparaat op het energieverbruik te letten. Het kost bij de aankoop wat meer, maar kan u op termijn veel geld besparen.

De vaatwasser en het geldverslindende of besparende effect van het apparaat op uw budget

Vaatwassers met een A label zijn eveneens wat duurder in aankoop. Zij besparen niet alleen op elektriciteit, maar ook op water. Overigens doet de wasmachine dat ook. Op den duur bent u met een dergelijk apparaat dus goedkoper uit. U kunt natuurlijk ook op Marktplaats een tweedehandse vaatwasser kopen, maar u loopt dan wel het risico dat het een oudere versie is die teveel energie kost. Op de lange duur zal die machine u dan ook meer geld kosten.

De wasmachine heeft nog meer mogelijkheden

Let bij de aankoop hiervan niet alleen op het label, maar ook op het verschil in waterverbruik met andere machines. Was bovendien alleen een volle machine. Het wassen van een halve machine kleding kost ongeveer evenveel energie als wanneer de machine goed gevuld is. Let op de labels van de kleding en was niets warmer dan daarop aangegeven staat.

Wit wasgoed

Was witgoed zoals handdoeken, theedoeken, washandjes en wit lijfgoed altijd gezamenlijk in een volle machine op de hoogste temperatuur. Waspoederfabrikanten willen u laten geloven dat dit ook op een lagere temperatuur kan. Dan is het misschien wel voor het oog schoon, maar toch niet helemaal in de poriën. Na verloop van tijd houdt u er een grauwe was aan over.

Zuinig wassen, maar ook hygiënisch wassen

Handdoeken, theedoeken, washandjes, witte lakens, badstof of tricot hoeslakens en wit lijfgoed dat van katoen of linnen gemaakt is blijft helderwit en super schoon als het in de kookwas (90 graden) gewassen wordt. Pas op die temperatuur zijn alle eventuele bacteriën dood. Die bacteriën zijn de oorzaak van de grauwsluier als u deze kleding op een lagere temperatuur wast.

De wasdroger met een energiezuinig label

Wasdrogers zijn energieverslinders, maar ze maken handdoeken, beddengoed en lijfgoed wel veel zachter en minder gekreukt. Droog er daarom alleen bovengenoemde was in en span wat waslijnen in de kelder, op een zolderkamer of een leegstaande kamer die goed te luchten is en hang daar overhemden, sokken en ander licht materiaal op dat snel droogt. Hebt u een dag en nacht meter, gebruik de wasdroger dan ook tijdens de nacht periode. Doe hetzelfde met de wasmachine. Dat scheelt in het verbruik.

Een zuinige elektrische kookplaat

Vraag bij de aankoop van een inductie kookplaat of een elektrische kookplaat naar het verbruik van het toestel en kies de plaat die u het minste stroom kost. De meeste mensen koken immers elke dag en dan loont het als u op de kleintjes let. Op jaarbasis kan een zuinig kooktoestel u aardig wat geld besparen.

Op gas koken is nog goedkoop, maar de vraag is; hoe lang nog?

Koken op gas is nog altijd goedkoper dan op elektriciteit, maar als u straks uw dak vol zonnecellen gelegd hebt, is koken op gas misschien zelfs duurder dan op elektriciteit. Daarnaast zal het aardgas op termijn vervangen worden door energie die op duurzame wijze is opgewekt. Het is dus de vraag hoe lang het koken op gas goedkoper is dan op elektriciteit.

De diepvrieskist is eveneens een geldverslindend apparaat

Hebt u nog een geldverslindende, oude diepvrieskist, kijk dan toch eens rond naar een nieuwe met een A++ label. Vooral oude diepvrieskisten gebruiken veel stroom. Daarnaast verliest een diepvrieskist veel kou als het deksel open gaat. Een diepvrieskast met laden heeft weliswaar wat minder ruimte, maar u trekt daarbij slechts een lade open en verliest dan minder kou, dan bij het openen van de kist.

De beschikbare ruimte goed benutten

Deel de diepvries goed in, zodat u precies weet in welke lade u het vlees, het brood, enzovoort hebt liggen, zodat de deur ervan niet langer open hoeft te staan dan nodig is. Als u iets moet zoeken kost dat niet alleen tijd maar ook veel energie.

Kies voor een koele standplaats

Kunt u kiezen waar u de diepvries wilt zetten, kies dan voor een koele plaats. Hebt u een kelder, plaats hem dan in de kelder. op een koele plaats verliest de diepvries minder kou dan op een warme plaats.

De koelkast

Een nieuwe, zuinige koelkast kost u veel minder in het gebruik dan een oude zonder label. Meestal hoeft u die niet meer te ontdooien en heeft deze slechts een regelmatige schoonmaakbeurt nodig. Dat spaart niet alleen geld, maar ook uw eigen energie.

De elektrische boiler

Een elektrische boiler is totaal overbodig als u een combiketel aanschaft. Wie een dergelijke grote boiler voor het bad van een energiemaatschappij huurt, haalt er een nieuwe ketel al snel uit. Temeer omdat een HR combiketel toch al zuiniger werkt dan een oudere verwarmingsketel. Ook bij de aanschaf van een nieuwe circulatiepomp voor de verwarming kan op een A label gelet worden.

Letten op geldverslindende, kleinere apparaten

Naast de grote apparaten kunt u bij aanschaf van een klein apparaat, zoals een waterkoker, een koffiezetapparaat ook letten op energiezuinige apparatuur. Als u daarnaast nog gebruik gaat maken van ledlampjes in plaats van spaarlampen, zult u dat aan uw energierekening merken.

Accu's van telefoons, laptops en tablets en andere kleine apparaten leunen eveneens zwaar op uw energierekening

Ook deze apparaten verbruiken energie en moeten regelmatig opgeladen worden. Moet u dus een nieuw apparaat aanschaffen, let dan meteen ook op de capaciteit en de zuinigheid van het apparaat bij het opladen. Oude computers verbruiken meer dan nieuwe computers en laptops. Er is bij de productie sterk gelet op het verminderen van het energiegebruik.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische apparaten en label, EnergieWeter en meterElektrische apparaten en label, EnergieWeter en meterEen gemiddeld huishouden gebruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh elektriciteit. Daar valt vaak op te bezuinigen. Dat begint…
Geld besparen op elektriciteit: energiezuinigGeld besparen op elektriciteit: energiezuinigEen gemiddeld huishouden verbruikt zon 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, dat neerkomt op ongeveer 650 euro. Besparen…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…

Hoe vind je een goede en betaalbare notaris?Hoe vind je een goede en betaalbare notaris?De notaris is bij veel grote gebeurtenissen in je leven aanwezig. Zodra je een huis koopt, gaat samenwonen, scheiden of…
Geld besparen door goede maatregelen voor de verwarmingGeld besparen door goede maatregelen voor de verwarmingEen van de belangrijkste voorwaarden om prettig te wonen is een warm huis. In de herfst en de lente en vooral tijdens de…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.