Mag je belastingvrij bijverdienen?

Mag je belastingvrij bijverdienen? Met belastingvrij bijverdienen bedoelen veel mensen het zogenaamde zwartwerk: werken zonder dat hierover loonbelasting wordt betaald. De belastingdienst bedoelt echter iets heel anders met belastingvrij bijverdienen: het geven van heffingskortingen waardoor in sommige gevallen geen of weinig inkomstenbelasting verschuldigd is.

Wat is belastingvrij bijverdienen?

Met bijverdienen wordt eigenlijk bedoeld: een klein inkomen. Vaak gaat het hier om de partner van iemand met een 'normaal' inkomen. Er wordt soms ook wel eens gedacht dat men naast een uitkering nog belastingvrij mag bijverdienen. Werken mag altijd, dit ziet de overheid graag, maar bedenk dat inkomsten op een uitkering ingehouden wordt.

De belastingdienst stimuleert het werken. Daarom worden er allerlei heffingskortingen gegeven. Wie werkt heeft sowieso recht op de algemene heffingskorting. Daarnaast hebben veel mensen nog recht op aanvullende heffingskortingen. Hierdoor zal er veel minder belasting betaald hoeven worden. En in het gunstige geval hoeft er geen inkomstenbelasting betaald te worden.

Inkomstenbelasting en ZVW-premie

Wie in loondienst werkt betaalt loonbelasting. Dit is inkomstenbelasting die door de werkgever wordt ingehouden op het loon en die de werkgever betaalt aan de belastingdienst. Inkomstenbelasting is de belasting die men verschuldigd is over inkomsten uit arbeid. Het lijkt lastig maar in principe zijn beiden hetzelfde, met het verschil dat loonbelasting direct door de werkgever ingehouden wordt en inkomstenbelasting moet je vaak zelf opgeven bij de belastingdienst. Op de eindstreep betaalt iedereen in eerste instantie net zoveel. Hoeveel inkomstenbelasting er betaald moet worden hangt af van de hoogte van het inkomen. De belastingdienst hanteert vier schijven die telkens een hoger tarief kennen.

ZVW staat voor Zorgverzekeringswet. Iedereen uit de eerste twee schijven betaalt premie Zorgverzekeringswet, afgekort ZVW-premie. Hoe hoger de inkomsten, hoe hoger de premie. De ZVW-premie bestaat uit twee gedeelten. De werkgever betaalt in 2013 7,75% van het bijdrage-inkomen en de werknemer betaalt 5.65 %. Wie geen werkgever heeft betaalt alleen de 5.65 %.

Belastingvrij bijverdienen: hoeveel?

Zoals eerder gezegd hangt het van het recht op heffingskortingen af hoeveel men belastingvrij kan verdienen. Omdat iedereen recht heeft op de algemene heffingskorting gaan we hier als eerste van uit. Voor 2013 bedraagt de maximale algemene heffingskorting 2.001 en voor mensen met de AOW-leeftijd 1.034. Wie tot 19.645 verdient betaalt aan belastingen 37 %. en met de AOW-leeftijd 19,1%. Het is zelf uit te rekenen welk bedrag men ongeveer kan verdienen zonder hier al te veel belasting voor te moeten betalen. Daarnaast kan iemand nog recht hebben op meerdere heffingskortingen, waardoor er nog meer te verdienen valt.

Is het legaal om bij te verdienen zonder belasting te betalen?

Bijverdienen, dus naast je normale inkomen nog een extra inkomen hebben mag. Wel is het de bedoeling dat je alle inkomsten opgeeft aan de belastingdienst. Hoeveel je uiteindelijk moet betalen aan inkomstenbelasting hangt zoals hierboven te zien is van verschillende factoren af. Zelfs als je uiteindelijk heel weinig belasting moet betalen of zelfs helemaal niks, dan nog wil de belastingdienst weten hoeveel je verdiend hebt. Bijverdienen zonder dit op te geven aan de fiscus is dus strafbaar. Aangifte doen van je inkomsten kan tegenwoordig heel simpel via de website van de belastingdienst, waar een aangifteprogramma kan worden gedownload.

Wie zijn inkomsten niet opgeeft loopt het risico op een naheffing plus een boete. De boete bedraagt tot  4.920 per geval, naast het bedrag dat nog aan belasting betaald moet worden. Dit zijn geen bedragen om te negeren. Wie een aanslag ontvangt over een jaar waarover geen inkomstenbelasting is betaald, is dan ook verplicht deze te betalen plus de eventuele boete. Doe je dit niet dan volgt er een dwangbevel. Wanneer je vervolgens nog steeds niet betaalt dan is de belastingdienst gemachtigd het bedrag van je bankrekening af te schrijven, ook als dit zou beteken dat je in het rood komt te staan. Laat het niet zover komen en geef alle inkomsten op. Dit geldt zowel voor jezelf maar ook voor bijverdiensten die de partner ontvangt. In de meeste gevallen echter is er zoveel recht op heffingskortingen dat het te betalen bedrag aan belasting uiteindelijk wel meevalt.
© 2013 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij bijverdienenBelastingvrij bijverdienenWie een aantal uur per week werkt, verdient niet zoveel als iemand die fulltime werkt. Dit heet dan bijverdienen. Hoe zi…
Belastingvrij verdienen 2018, 2019 en 2020Belastingvrij verdienen 2018, 2019 en 2020Meer belastingvrij verdienen wordt mogelijk in 2018, 2019 en 2020 doordat een aantal heffingskortingen omhoog gaat en he…
Belastingvrij bijverdienen kan nietBelastingvrij bijverdienen kan nietTen onrechte wordt vaak gedacht dat werknemers die fulltime werken belastingvrij kunnen bijverdienen. Dit is echter niet…
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…

Uitstel aanvragen bij de belastingdienstUitstel aanvragen bij de belastingdienstIeder jaar moeten vele Nederlanders aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Iedereen die inkomsten h…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl

Reageer op het artikel "Mag je belastingvrij bijverdienen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mj van Geel, 15-01-2018 16:56 #4
Wat ik mis over toelage van huurtoeslag en zorgtoeslag hoe dat zit na je pensioen.

Antoine Roels, 10-10-2017 10:53 #3
Geachte,

Mag ik als gepensioneerd zijnde nog enige inkomsten hebben door uitoefenen van free lance job in niet zelfstandig beroep?

met vriendelijke groeten
A. Roels

A. van Dijk Janson, 02-08-2017 11:12 #2
L.s.
Mijn dochter is afgelopen maand haar man verloren (plotseling). Mijn dochter heeft weinig inkomsten maar wel een eigen huis. Wij vragen ons af mag onze dochter belastingvrij iets bij verdienen en hoeveel per jaar?

Jac, 28-02-2017 16:24 #1
Tot hoeveel jaar na verdienen kun je zonder risico op naheffing alsnog je inkomsten van dat jaar aangeven?
bv in 2013 is onder de E2.700 verdient. Vanaf wanneer ben ik te laat met opgeven?

Vr gr

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 04-09-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!