E. C., 01-11-2020
Geachte heer, mevrouw, Maart 2021 word ik 65 jaar, mijn pensioendatum is 66 jaar en 7 maanden (november 2022). Nu wil ik november 2021 met vervroegd pensioen (1 jaar voor de pensioendatum, dus 1 jaar voor ik de eerste AOW krijg). Als ik met vervroegd pensioen ga in november 2021 ontvang ik van twee pensioenfondsen een pensioen. Mag ik dan nog bijverdienen om mijn pensioen aan te vullen?
Reactie infoteur, 08-11-2020
Geachte E.C.,
Als de pensioenfondsen geen bezwaar maken, is bijverdienen in uw geval toegestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Frank Leenaerts, 08-09-2020
Ik ben 60 geworden. Wil mijn pensioen volledig opnemen. Mag ik daarna voor twee dagen als zzp of andere vorm van zelfstandige aan de slag zonder gekort te worden op mijn pensioenuitkering.
Reactie infoteur, 13-09-2020
Beste Frank Leenaerts,
Waarschijnlijk moet u als u uw pensioen wilt opnemen een verklaring ondertekenen dat u tot 61 jaar en 4 maanden geen ander werk aanneemt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jet, 26-06-2020
Mijn man is postbezorger in vast dienstverband voor 10 uur per week.
Ik werk als zzp-er plusminus 36 uur er week.
Beiden hebben we Pensioen opgebouwd van resp. 30 en 40 jaar bij PGB die nu ongeveer 10 jaar slaapt.
Kunnen wij eerder pensioen aanvragen op 55 jarige leeftijd en wat zijn de consequenties?
Reactie infoteur, 28-06-2020
Hallo Jet,
Een slapend pensioen opnemen is niet gerelateerd aan uw huidige werk, vraag daarom uw pensioenfonds of ze misschien toch voorwaarden stellen aan een vervroegd pensioen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Petie van Dinter, 20-06-2020
Beste meneer of mevrouw Zeemeeuw,
Ik ben van plan om volgende maand mijn pensioen op te gaan nemen bij het ABP.
Ik ben dan 61 jaar en drie maanden.
Ik heb 4 dagen per week gewerkt tot eind 2013 in het onderwijs en daarna met freelance-activiteiten inkomsten gegenereerd. Dat waren steeds ongeveer 40 tot 50 dagen per jaar.
Als ik nu pensioen ga nemen mag ik dan nog 45 dagen per jaar dat freelancewerk blijven doen?
Met vriendelijke grlet,
Petie van Dinter.
Reactie infoteur, 24-06-2020
Beste Petie van Dinter,
Uw AOW-leeftijd zal waarschijnlijk 67 jaar zijn, minus 5 is 62 jaar. Uw pensioen begint dus eerder, vraag dus het ABP hoe ze daarmee omgaan. Uw pensioenopbouw was namelijk gestopt toen u met freelance werk begon en dus niet daaraan gerelateerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Henk, 19-06-2020
Ik wil graag op mijn 60e met vervroegd pensioen, dit is 7 Jr voor de aow (67en 3mnd): mag ik vanaf mijn 62e wel weer werken + pensioen, dat is - 5jr voor de aow en tussen 60jr en 62jr niet. Dus 7 Jr voor aow met pensioen, eerste 2 Jr niet werken en zodra de 5jrs zone bereikt is wel weer boetevrij mogen werken.
Reactie infoteur, 26-06-2020
Beste Henk,
Ja dat mag, als er geen andere afspraken worden gemaakt. De AOW-leeftijd schuift de komende jaren nog op:
https://financieel.infonu.nl/geld/176457-aow-2020-bedragen-en-leeftijd-2020.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Laildo Maluf Bittar Filho, 05-05-2020
Goedemorgen
Ik ben van plan om met vervroegde pensioen (54 jr) te gaan en in Spanje te gaan wonen en daar fiscaal resident worden. Betaal ik belasting over mijn pensioenuitkering in NL OF IN SPANJE?
Mag ik in Spanje bijverdienen?
Ik dank u vriendelijk
Reactie infoteur, 06-05-2020
Beste Laildo Maluf Bittar Filho,
Bij een overheidspensioen (ABP) betaalt u belasting in Spanje, anders in Nederland. Met een beroep op de clausule voorkoming dubbele belastingheffing, kunt u voorkomen dat u over hetzelfde inkomen tweemaal belasting betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
René, 25-03-2020
Ik ben met vervroegd pensioen. Mijn laatste werkgever wil dat ik vanwege de corona crisis een tijdje terugkom. Betaal ik dan weer pensioen premie? Zo ja, gaat mijn pensioen dan omhoog? Ik heb de AOW leeftijd nog niet bereikt. Het zou niet eerlijk zijn als ik premie betaal waar ik nooit wat van terug zie.
Reactie infoteur, 26-03-2020
Beste René,
Of u weer pensioenpremie gaat betalen hangt van de overeenkomst met de werkgever af, vraag er dus naar. Als de gewerkte uren worden meegeteld voor het pensioen, gaat u pensioenpremie betalen en bouwt u een extra pensioen op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
John de Gier, 13-03-2020
Ik ben eind september 2019 vanuit Nederland geëmigreerd naar Duitsland. Ik heb op dit moment (nog) geen werk in Duitsland en heb ook geen inkomsten of uitkeringen meer uit Nederland. In juni van dit jaar wordt ik 60. Ik overweeg nu om vervroegd met pensioen te gaan als ik 60 wordt. Echter, dit pensioen is niet al te hoog. Graag zou ik dan daarnaast in Duitsland nog wat bijverdienen. Nu heb ik begrepen dat je een intentieverklaring moet ondertekenen als je meer dan 5 jaar vóór je AOW-leeftijd met pensioen gaat. Je ondertekent dan een verklaring waarin staat dat je voor het percentage waarvoor je pensioen opneemt niet meer mag werken. Geldt dit ook voor mij nu ik definitief in Duitsland woon en met Nederland eigenlijk niets meer te maken heb?
Reactie infoteur, 15-03-2020
Beste John de Gier,
U hebt in die zin met Nederland te maken dat uw pensioen uit Nederland komt en u Nederlander bent. Tot slot wisselen Nederland en Duitsland onderling belastinggegevens uit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Gerard, 11-03-2020
Goedemiddag,
Ik heb momenteel een WW-uitkering en werk via een uitzendbureau gemiddeld 12 uur per week. Ik ga over enkele maanden met vervroegd pensioen ( ik wordt 60) maar dan zijn de inkomsten te laag. Ik zou dan ook zo'n 12 uur willen blijven werken ter aanvulling op mijn pensioen en uiteraard ook om nog actief te blijven. Mag dat zonder dat ik een boete krijg van de belastingdienst? Hoeveel mag je maximaal bijverdienen?
Alvast bedankt, Gerard.
Reactie infoteur, 12-03-2020
Beste Gerard,
Van belang is welke werkweek gemoeid was met uw pensioenopbouw. Als dit een volledige werkweek was, kan bijverdienen niet zijn toegestaan. Overleg ook even met uw pensioenfonds.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ina, 23-02-2020
Goedemiddag,
Ik wil met 61 jaar, sept a.s, met pensioen. Ik heb een vast dienstverband voor 4 dagen en heb pensioen opgebouwd bij het ABP. Kan ik de 5e dag gebruiken om freelance werkzaamheden te verrichten? Dit betreft andere werkzaamheden dan de baan die ik voor 4 dagen heb.
Alvast dank voor het antwoord,
met vriendelijke groet, Ina
Reactie infoteur, 28-02-2020
Beste Ina,
Ja dat kan als ook het ABP daar niet moeilijk over doet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ac van Axeldongen, 16-02-2020
Hallo,
Goedemorgen ik ben sinds okt 2019 met vervroegd pensioen, maar ik zou graag 2 dagen,
willen werken mag dat?
Met vriendelijke Arthur
Reactie infoteur, 18-02-2020
Hallo Ac van Axeldongen,
Of u tijdens uw vervroegd pensioen ook mag werken, hangt af van uw leeftijd (vijfjaarstermijn, zie artikel), de bepalingen van het pensioenfonds en of het vroegpensioen betrekking heeft op een volledige werktijd. Stel u had twee banen en gaat met vroegpensioen voor baan 1, dan kunt u door met baan 2 of met een vervanging daarvan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Anneke D., 14-02-2020
Als je 8 maanden voor je prepensioen een dag minder gaat werken (van 4 dagen werken per week naar 3 dagen), wat doet de belastingdienst dan? Mag je dan voor 2 dagen per week ander betaald werk aannemen na je prepensioendatum? Ik ben dan 59 jaar. Ik hoor het graag. Gr Anneke
Reactie infoteur, 17-02-2020
Beste Anneke D.,
Dat zal de Belastingdienst waarschijnlijk niet echt opvallen, maar als de fiscus het idee heeft dat u minder bent gaan werken om zo meer te kunnen bijverdienen naast uw pensioen, dan kan dat toch problemen geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Rinnie, 03-02-2020
Hallo, ik ben sinds okt 2019 met vervroegd pensioen, maar blijf nog 1 dag in de week werken!
Mag dit bij beide wordt loonheffing ingehouden!
Mag dit?
Groet Rinnie.
Reactie infoteur, 04-02-2020
Beste Rinnie,
Of u mag bijverdienen hangt af van uw leeftijd en de afspraken met het pensioenfonds. Tweemaal met heffingkortingen rekenen kan wel, maar het gevaar is dat u dan straks belasting moet bijbetalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yvonne, 01-02-2020
In juli 2020 word ik 60 jaar. Op dit moment werk ik nog 1,5 dag in loondienst. Ik wil graag met vervroegd pensioen bij het ABP en dat is dus langer dan vijf jaar voor mijn AOW-gerechtigde leeftijd. Naast mijn baan ben ik al vijf jaar ZZP-er gedurende 3,5 dagen. Deze werkzaamheden wil ik graag voortzetten om de uitkering van mijn vroegpensioenregeling aan te vullen. Is dat toegestaan? In de intentieverklaring staat dat ik daarna niet voor een groter deel ga werken. Wat bedoelen ze daarmee? Kan ik mijn ZZP-werk voor 3,5 dagen blijven doen?
Reactie infoteur, 04-02-2020
Beste Yvonne,
Het niet bijverdienen geldt voor de 1,5 dag in loondienst en wat er voor in de plaats komt, niet voor uw andere werkzaamheden. Als u dus ook die 1,5 dag gaat vullen als zzp'er, terwijl u met vroegpensioen bent, kan er een probleem ontstaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jos, 29-01-2020
Mijn vraag is de volgende. Stel je gaat 5 jaar voor je AOW met vervroegd pensioen. Bijverdienen zou dan mogen. Stel je gaat als bijverdienste werken bij een taxibedrijf voor 25 uur per week en je verlaat je huidige werkgever. Kan dit? Zoja, bouw je dan ook weer pensioen op over deze bijverdienste. Verder zou ik willen weten wat men verstaat onder bijverdienste en welk bedrag mag je per maand bijverdienen. Bvd voor uw reactie.
Reactie infoteur, 02-02-2020
Beste Jos,
Als u bij een andere werkgever in loondienst gaat werken, bouwt u normaliter extra pensioen op. Bijverdienen is elk inkomen bovenop uw vervroegd pensioen. Als bijverdienen is toegestaan, zit daar geen grens aan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Richard Hensen, 23-01-2020
Ik heb begrepen dat bij pensioen meer dan 5 jaar voor de aow-leeftijd niet meer verdiend mag worden. Er wordt hier en daar ook gesproken over een percentage waarvoor men met pensioen gaat. Punt is dat ik pensioen opgebouwd heb bij 3 verschillende fondsen. Slecht één daarvan biedt de mogelijkheid van vervroegd pensioen langer dan 5 jaar voor de aow-leeftijd. Ik ga dus eigenlijk maar voor 30% met pensioen. Dan mag ik toch nog voor de overige 70% (de andere 2 fondsen) blijven verdienen? Of zie ik dat verkeerd?
Reactie infoteur, 26-01-2020
Beste Richard Hensen,
Dat u voor 1 pensioenfonds vervroegd met pensioen gaat, hoeft niet te betekenen dat u voor 30% met pensioen gaat. Stel u werkt 36 per week en gaat 12 uur met pensioen (het betreffende pensioenfonds), dan zit u inderdaad op een derde deel en mag u 24 uur doorwerken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Geert, 08-01-2020
Als ik eerder met pensioen ga, dus ruim 5 jaar voor de pensioenleeftijd, mag mijn partner dan wel een volledige baan of wordt ik dan ook gekort?
Reactie infoteur, 10-01-2020
Beste Geert,
Uw partner mag gewoon doorwerken zonder dat u daarvoor gekort wordt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Paul, 03-01-2020
Hallo,
IK heb sinds kort het plan om met vervroegd pensioen te gaan, ver voor de max van 5 jaar voor mijn eerste AOW. Ik werd door mijn pensioenfonds gewezen op de intentieverklaring die getekend moet worden.
Mijn vraag: weten jullie wat de ervaringen zijn om "toch bij te verdienen" met de belastingdienst te bespreken?
Worden hier ontheffingen voor uitgegeven? Met welke afdeling van de belastingdienst kan dit het beste besproken worden?
Mijn pensioenfonds zegt dat de belastingdienst mensen met vragen naar het pensioenfonds verwijzen, maar die kan hier niet in beslissen.
bvd voor uw reactie.
Reactie infoteur, 05-01-2020
Hallo Paul,
Als u extra inkomen hebt naast uw vervroegd pensioen, zult u dat aangeven bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Die opgave kan ertoe leiden dat de Belastingdienst er meer van wil weten. Ook een werkgever geeft loongegevens door.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Geyssens Simonne, 13-12-2019
Op 1 mei ga ik met vervroegd pensioen. Graag zou ik bij mijn huidige werknemer nog enkele uren per week, belast, blijven werken. Dit tot het einde van het jaar 2020. Kan ik het volgend jaar overstappen naar een flexijob?
Reactie infoteur, 18-12-2019
Beste Geyssens Simonne,
Dat hangt ervan af. Niet alle beroepsgroepen komen in aanmerking voor een flexijob. Totdat u bent aangemeld in het pensioenkadaster moet u een 4/5 tewerkstelling in het derde voorafgaande kwartaal kunnen aantonen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ruud, 15-11-2019
Goedemorgen,
Ik heb een vraag n.a.v. uw artikel betreffende mijn situatie. Momenteel ben ik 59jr en ontvang nog in uiterste geval tot bijna 60jarige leeftijd WW. Mocht ik dan nog steeds geen werk hebben dan is de Bijstand geen optie voor mij. Mijn echtgenote heeft nog een inkomen uit arbeid wat hoger is dan de ABW. Ik wil of eigenlijk, ik moet dan mijn pensioen eerder laten ingaan om toch mijn lasten te kunnen voldoen. Ik wil daarnaast wel blijven proberen werk te vinden om een iets 'aangenamer' leven te verkrijgen. Ik heb gelezen dat bij ingaan pensioen >5jr voor AOW er een intentieverklaring ondertekend moet worden dat het werkbare def. voorbij is. Zijn hier uitzondering op? Geldt het voor je verdere leven? Of kan ik na een 'wachttijd' van twee jaar alsnog proberen werk(inkomen bovenop pensioen) te vinden?
Alvast dank voor uw reactie.
Reactie infoteur, 17-11-2019
Goedemorgen Ruud,
Als u nog 7 jaar tot uw AOW-leeftijd hebt en met vervroegd pensioen gaat, zou u na twee jaar waarschijnlijk weer aan de slag kunnen of eerder als u niet volledig eerder met pensioen gaat. Overleg hierover met uw pensioenuitvoerder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Anja, 25-10-2019
Ik ben met 55 jaar in 2015 met prepensioen gegaan, zat in de zorg. Heb daarvoor een intentieverklaring moeten tekenen van mijn pensioenfonds. Nu zou ik wel weer wat willen werken maar ik krijg niet duidelijk of het nu wel of niet mag. Van mijn pensioenfonds mag het wel maar van de belastingdienst krijg ik niet echt een duidelijk antwoord. Wat zijn de gevolgen als ik wel zou werken?
Verder zou ik graag willen weten of ik dan wel na mijn 60/62ste mag werken of mag het helemaal niet tot mijn 67ste.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Reactie infoteur, 27-10-2019
Beste Anja,
Als de Belastingdienst uw inkomsten als oneigenlijk ziet, kunt u een boete krijgen van 20% over die inkomsten. Was dit geen fulltime baan, dan zijn er misschien nog wel mogelijkheden om bij te verdienen, in ieder geval vanaf uw 62e jaar (5 jaar voor uw AOW-leeftijd). De Belastingdienst zou dit voor u na moeten kunnen gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Rob, 15-10-2019
Ik wil met vervroegd pensioen (meer dan 5 jaar voor mijn aow leeftijd). Ik verwacht nog inkomsten uit overige werkzaamheden omdat ik nog een aantal lezingen en tentoonstellingen ga geven waar ik een vergoeding voor krijg. Mag dit, of wordt dit gezien als arbeid door de fiscus? Ook zullen er nog inkomsten ontstaan door de verkoop van boeken, wordt dit ook gezien als bijverdienen?
Bij voorbaat dank voor uw reactie
Reactie infoteur, 18-10-2019
Beste Rob,
Als u die overige werkzaamheden vóór uw pensioen ook al had, dan zal dat geen probleem zijn als ook het pensioenfonds er geen problemen mee heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jan, 26-09-2019
Onlangs zijn de AOW data (leeftijd) voor de komende 2 jaar goedgekeurd. Ik heb begrepen dat AOW voor mij op 67 jaar staat. (geboren op 30-05-58) Ik ben werkeloos en aan einde van mijn WW. Ik kan beter met vroegpensioen gaan dan in de bijstand (Ik heb bijna 42 jaar gewerkt en pensioen opgebouwd) Nu krijg ik informatie door dat ik met 67 jaar en 3 maand met pensioen kan. Klopt dat? is dat geen oude informatie? Hoe zit dat nu precies met de pensioen leeftijden? En hoe gaat de belastingdienst hier mee om als de regering besluit om ook voor de jaren daarna de AOW minder snel te verhogen. Achteraf kan het dus zo zijn dat ik wel binnen de 5 jaar met vroegpensioen ben gegaan.
Reactie infoteur, 29-09-2019
Beste Jan,
De pensioenleeftijd is niet hetzelfde als de AOW-leeftijd. U kunt eerder met pensioen, maar ook later, afhankelijk ook van het pensioenfonds. Uw nieuwe AOW-leeftijd is inderdaad 67 jaar, het ligt voor de hand dat het pensioenfonds die leeftijd als uitgangspunt gaat nemen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Tom Hoogeveen, 12-09-2019
Mijn vrouw en ik zijn beiden met vervroegd pensioen (59 jaar en 9 maanden), dus voor ons zestigste en we hebben beiden een intentieverklaring moeten ondertekenen van de belastingdienst dat we geen inkomen meer genereren uit arbeid.
Nu morgen we geen inkomsten meer genereren uit arbeid maar morgen we wel inkomsten genereren uit verhuur? Valt dat binnen de belastingdienst onder een andere BOX? Stel we verhuren een deel van ons huis - of beginnen een B&B vanuit ons huis of elders is dat wel toegestaan? Andere vraag: Als we straks 63 jaar en 8 maanden zijn vervalt dan de getekende intentieverklaring? Morgen we dan wel inkomsten genereren uit arbeid? of mag het dan nog niet of nooit niet meer?
Nog een vraag: Stel we worden behoorlijk gekort op ons pensioen blijft de intentieverklaring dan altijd van kracht hoeveel ze ons ook gaan korten of zijn daar uitzonderingen op? Stel we komen niet meer goed rond omdat we meer gekort worden dan we dachten mag je dan vragen of de intentieverklaring mag komen te vervallen? In afwachting van de reacties en bji voorbaat mijn dank. Tom
Reactie infoteur, 15-09-2019
Beste Tom Hoogeveen,
U mag inkomsten genereren uit vermogen (zoals verhuur, beleggen, rente), als het maar geen inkomen uit arbeid is. Het wordt anders als u bijvoorbeeld een soort van verhuurbedrijf of B&B begint, want dan is het weer inkomen uit arbeid. Zodra de intentieverklaring is vervallen, bent u weer vrij in uw doen en laten. Als in de intentieverklaring geen ontbindende voorwaarden staat in geval van een korting van de pensioenen, geldt die nog steeds tot aan de einddatum. Dat is uiteraard wel zuur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Margaret, 10-09-2019
Mijn man heeft nog gewoon een baan en is 63 nu staat er in het pensioenoverzicht dat hij al met z'n 65e een gedeelte krijgt. Hoe wordt dat belast?
Reactie infoteur, 12-09-2019
Beste Margaret,
Een inkomen voordat iemand recht heeft op AOW wordt volgens de normale belastingtarieven belast, is er eenmaal recht op AOW dan worden de belastingtarieven lager:
https://financieel.infonu.nl/belasting/104699-inkomstenbelasting-2019-twee-belastingtarieven-en-schijven.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Josefien, 19-08-2019
Mijn pensioenleeftijd is naar verwachting 67 jaar maar ik wil graag eerder stoppen. Kan ik zonder gevaar voor boete op bijverdiensten nu stoppen op 62 jaar?
Reactie infoteur, 20-08-2019
Beste Josefien,
Het beste neemt u hierover contact op met uw pensioenfonds.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ilke, 06-08-2019
Hallo, ik ben vorig jaar juni met pensioen gegaan. Was toen 62 jaar en drie maanden.
Nu is er een groot tekort in de zorg, mag ik opnieuw een baantje nemen?
Reactie infoteur, 07-08-2019
Hallo Ilke,
Dat gaat waarschijnlijk wel goed, omdat uw nieuwe AOW-leeftijd volgens het gesloten pensioenakkoord 66 jaar en zeven maanden is. Overleg wel even met uw pensioenfonds.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ruud de Munck, 28-06-2019
Wat houdt “niet mogen bijverdienen” in als je meer dan 5 jaar met vervroegd pensioen bent gegaan? Een boete, hoe hoog dan? Of andere sancties?
Reactie infoteur, 29-06-2019
Beste Ruud de Munck,
Als een pensioen als oneigenlijk wordt gezien, kan de Belastingdienst bijvoorbeeld revisierente over uw pensioen in rekening brengen (20%):
https://financieel.infonu.nl/belasting/77544-revisierente-voorwaarden-en-hoogte.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Peter Bakker, 20-06-2019
Ik ben van 12-1955. Naast een reguliere 36-urige werkweek ben ik ook (al 10 jaren) voor circa 8 uren in de week als zzp-er/freelancer aan de gang. Ik overweeg per 01-01-2021 met vervroegd pensioen te gaan. Kan ik mijn freelance-uren gewoon behouden of is dat niet toegestaan?
Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Peter Bakker,
U mag uw freelance uren inderdaad voortzetten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Lizedenboef, 03-06-2019
Ik kan als campingbeheerder aan de slag op een camping in Frankrijk. Ik krijg geen salaris maar een kleine onkostenvergoeding en ik mag gratis op deze camping staan. Dan krijg ik toch geen boetes of naheffingen?
Reactie infoteur, 03-06-2019
Beste Lizedenboef,
Een onkostenvergoeding mag gewoon, een gratis verblijf op de camping kan noodzakelijk zijn om uw werk goed uit te kunnen voeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jfc van Koppen, 29-05-2019
Wat is nu definitie van "met pensioen gaan" en van "stoppen met werken". Is er een verschil
Stel: Ik ben 61 jaar oud. Ik heb het helemaal niet meer naar mijn zin bij mijn huidige werkgever. De nood is zo hoog, dat ik van de ene op de andere dag besluit om mijn arbeidsovereenkomst op te zeggen. Ik wil geen dag meer voor mijn werkgever werken. Na de opzegtermijn is dan mijn arbeidsovereenkomst beëindigd. Daarna begin ik eens rustig te zoeken naar een nieuwe werkgever. Ik heb dus niet de intentie aanspraak te maken op het opgebouwde pensioen. Gelukkig heb ik voldoende andere middelen om in mijn levensonderhoud te voorzien. Door mijn leeftijd is het wat moeilijk aan een nieuwe baan te komen. Dus het duurt best wel lang voordat ik weer aan het werk ben. Voor mijn gevoel ben ik dus niet met pensioen, maar ik ben wel tijdelijk gestopt met werken.
Reactie infoteur, 29-05-2019
Beste Jfc van Koppen,
Met pensioen gaan, betekent hier dat u dat u de leeftijd hebt bereikt dat u recht hebt op een pensioen en daarvan (vervroegd) gebruik maakt. Als u tijdelijk stopt met werken en nog geen aanspraak maakt op het opgebouwde pensioen, bent u nog niet met pensioen gegaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Huib, 17-05-2019
Momenteel werk ik als zzp'er en heb dit jaar mogelijk maar een (1) opdrachtgever. Wel ontvang ik vanaf volgende maand (juni word ik 65 jaar) pensioen van mijn pensioen verzekeraar. Geldt voor mij dan nog steeds dat ik meerdere opdrachtgevers moet hebben? De kans is dat het huidige project waaraan ik werk wordt voorgezet in een nieuw project bij dezelfde opdrachtgever.
Reactie infoteur, 22-05-2019
Beste Huib,
Om fiscaal als ondernemer te worden gezien, zijn meerdere opdrachtgevers noodzakelijk, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Awg Komduur, 13-05-2019
Ik werk via een uitzendbureau Nu heb ik van mijn pensioen verstrekker een brief gekregen dat ik op mijn 65e verjaardag pensioen kan ontvangen Kan dat?
Mocht ik geen werk meer hebben en bij de uwv terecht komen Wat zijn dan de gevolgen?
Reactie infoteur, 15-05-2019
Beste Awg Komduur,
Sommige pensioenfondsen maken het mogelijk om als u 65 jaar wordt (soms ook eerder) al pensioen uitbetaald te krijgen. Deze uitbetalingen voorafgaande aan uw AOW-leeftijd verlagen wel uw maandelijkse pensioenbedrag, het maandelijkse bedrag als u niet eerder met pensioen gaat is namelijk hoger. Een vervroegd pensioen is inkomen, uitbetalingen van bijstand gerelateerde uitkeringen zijn dan lager, van de ww niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marijke, 06-05-2019
Geachte heer/mevrouw,
Ik ga per 1 november met vervroegd pensioen. Ik ben dan 60 jaar en 4 maanden, dus het is langer dan 5 jaar vóór de AOW-leeftijd. Ik werk parttime (ruim 60%). Ik wil mijn pensioen slechts voor 40 of 50% laten uitkeren, maar stop mijn reguliere baan wel helemaal.
Naast mijn baan ben ik al sinds 2011 werkzaam als freelance educatief auteur.
-Mag ik deze werkzaamheden als freelancer voortzetten (ik breid ze niet uit) omdat deze altijd al buiten mijn dienstverband vielen?
-Mag ik daarnaast mijn lagere pensioenuitkering nog aanvullen met bijverdiensten en zo ja, voor hoeveel %?
-Is het verstandig om de heffingskortingen wel of niet aan te vragen bij mijn pensioen?
Met vriendelijke groet,
Marijke
Reactie infoteur, 07-05-2019
Geachte Marijke,
1. Als u naast uw reguliere parttime baan een andere baan heeft waarmee u inkomen verwerft, mag u die in de regel voortzetten.
2. De heffingskortingen hebben betrekking op uw totale inkomen en zijn meestal aan een maximum verbonden. Omdat 2019 voor u een overgangsjaar is en er eerder in het jaar al heffingskortingen zijn toegepast, laat u in 2019 het pensioen waarschijnlijk beter uitbetaIen zonder heffingskortingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Niels van Dalsum, 29-04-2019
Geachte heer/mevrouw
Ik weet dat ik niet mag bijverdienen naast mijn vervroegde pensioen. Vorig jaar op 1 september (geb: 12-1957) met vervroegd pensioen gegaan en dus een intentieverklaring getekend.
Nu hoor ik van verschillende kanten dat militairen op 58 jarige leeftijd ‘met pensioen’ gaan en gewoon mogen bijverdienen.
Klopt dat? En als dat zo is, hoe verhoudt zich dat tot de wet gelijke behandeling?
M.vr.gr.
Niels van Dalsum
Reactie infoteur, 30-04-2019
Beste Niels van Dalsum,
Voor militairen bestaan meerdere aparte regelingen. Zo hebben zij bijvoorbeeld 100% compensatie van hun AOW-gat als ze vanaf september 2018 65 jaar zijn geworden. Dat zou graag iedereen willen hebben, maar helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Frans Groenendaal, 28-04-2019
Ik ben van juli 1956 en ben 1 december 2016 gestopt met werken na 38 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt. Uiteraard met inlevering van ongeveer 1/3 deel van mijn bruto-inkomen op jaarbasis. Mag ik nu wel of niet iets bijverdienen?
Reactie infoteur, 29-04-2019
Beste Frans Groenendaal,
Uw AOW-leeftijd is 67 jaar en drie maanden en u bent na ruim 60 jaar gestopt met werken. Dat zou betekenen dat u niet mag bijverdienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Kor, 27-04-2019
Mijn AOW leeftijd is nu vastgesteld op 67 jaar en 3 maand. Ik heb een volledige baan. Nu heb ik een halve dag in de week vrij op basis van de BAPO regeling (onderwijs sector ).Totaal heb ik 1 dag in de week vrij doordat ik gebruik maak van de senioren regeling/bijzonder verlof, waarbij ik zelf 0,1 fte verlof betaal.
Stel ik ga per 1-8-2019 naar 3 dagen werken (0.6fte), neem voor 0,2 fte/1 dag ontslag en ga de huidige regeling in stand houden (BAPO en 0,1 fte bijzonder verlof ) mag je dan ter compensatie 30% of 40% van je opgebouwde pensioen vroegtijdig opnemen. (Ik ga niet bij een andere werkgever werken.Heeft dit belasting technische nog consequenties, immers over je pensioen zijn de belastingen al betaald, je ontvangt netto. (ABP)
Reactie infoteur, 29-04-2019
Beste Kor,
Over een pensioen betaalt u wel belasting, maar het pensioenfonds betaalt u netto uit. Een hoger inkomen betekent vaak ook meer belasting betalen. Het ABP verleent pensioen op maat waarbij u zelf uw pensioendatum vanaf 60 jaar kunt kiezen, overleg daarom even met het ABP.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
André de Reus, 17-04-2019
Mijn AOW leeftijd is 67 jaar. In sept 2019 heb ik 40 pensioen jaren bij ABP. Ik wil met 60 jaar volledig met pensioen. Dus meer dan 5 jaar vóór AOW leeftijd. Mag ik dan toch bijverdienen. Omdat ik 40 pensioen jaren heb?
Reactie infoteur, 19-04-2019
Beste André de Reus,
Als u met 60 jaar volledig met pensioen gaat, is dat niet toegestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Schotanus, 12-04-2019
Zijn er argumenten voor de belastingdienst voor ontheffing van de werking van de intentieverklaring?
Reactie infoteur, 14-04-2019
Beste Schotanus,
Denkbaar is dat uw situatie behoorlijk anders is geworden dan u voorzag toen u de intentieverklaring ondertekende. Het is wel verstandig om, als u toch wil gaan werken volgens de oude regels, eerst contact op te nemen met uw belastinginspecteur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
P. V. Wetten 11-04-2019, 11-04-2019
Ik ben 64 jaar (11-3-1955) en sinds 31-12-2018 met vervroegd pensioen. Mijn eerste AOW komt in 2022. Nu is er een bedrijf dat vraagt of ik hen zou willen helpen voor +/-16 uur p.w.
Ik snap de regel over volledige heffingskortingen niet. waar moet ik dan aan denken?
Reactie infoteur, 12-04-2019
Beste P. V. Wetten,
Een heffingskorting is aan een maximum bedrag per jaar gebonden (meer kan niet, minder wel). Als een heffingskorting bij verschillende werkgevers en inkomstenbronnen wordt toegepast, kan het zijn dat u te veel heffingskorting ontvangt en dus later een deel terug zult moeten betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Peter Schultz, 03-04-2019
Gelden de beperkingen voor bijverdienen wanneer je meer dan 5 jaar voor je AOW datum met pensioen gaat (volledig pensioen) alleen voor de jaren totdat je die grens van 5 jaar bereikt hebt? Dus als je 6 jaar voor je AOW datum met pensioen gaat, gelden die beperkingen dan alleen in het eerste jaar of voor de hele periode totdat je AOW krijgt?
Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste Peter Schultz,
Gaat uw pensioen eerdere in dan vijf jaar voor de AOW-datum, dan valt u tot aan uw AOW-leeftijd onder de beperkende regels.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
J. Landman, 21-03-2019
Ik ben sinds 1.9.2018 met pre pensioen. Mijn AOW datum is 1.6.2020. Wat mag ik bijverdienen?
Waar moet ik om denken?
Reactie infoteur, 23-03-2019
Beste J. Landman,
Afhankelijk van de regels van uw pensioenfonds mag u bijverdienen, uw leeftijd is het probleem niet. Let er op dat er niet tegelijkertijd bij uw pensioen als de bijverdiensten met de volledige heffingskortingen wordt gerekend, want dan zult u later belasting moeten bijbetalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Frank, 11-03-2019
Beste heer Zeemeeuw,
Ik ben volledig met pensioen vanaf mijn zestigste jaar en ik ben deze maand 62 jaar geworden.
Interpreteer ik de wetgeving juist als ik zeg dat ik nu nog vier maanden moet wachten voor ik mag bijverdienen,
om zodoende binnen de vijf jaar van mijn AOW leeftijd van 67 en vier maanden te komen?
Met vriendelijke groet,
Frank van Stuijvenberg
Reactie infoteur, 12-03-2019
Beste hr. Van Stuijvenberg,
Ja. Overigens is de AOW-leeftijd tot en met 2023 67 jaar en drie maanden en dat kan nog veranderen in het kader van de besprekingen over een nieuw pensioenakkoord.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Erik, 09-03-2019
Ik word dit jaar 60 en kan volgend jaar in mei met vervroegd pensioen mag ik dan nog deeltijds bijverdienen en tot hoeveel?
Reactie infoteur, 11-03-2019
Beste Erik,
Als u volledig vervroegd met pensioen gaat en minder dan vijf jaar van uw AOW-datum verwijderd bent, mag u bijverdienen. De AOW-datum staat overigens ter discussie in de onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Hen, 21-02-2019
Ik ben deze maand 65 geworden en werk ca 20 uur per week, nu wil ik 1 jaar voor mijn pensioendatum ( 01-10-2019). Ca 12 uur gaan werken bij hetzelfde bedrijf en als aanvulling op mijn salaris mijn pensioen in laten gaan. Bouw ik dan ook nog verder pensioen op?
Mvg
Reactie infoteur, 24-02-2019
Beste Hen,
Gebruikelijk is dat u tot uw AOW-leeftijd nog pensioen opbouwt, u werkt dan immers nog een aantal uren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
B., 07-02-2019
Beste Zeemeeuw,
Ik werk nu 3 dagen als zzp'er en 2 dagen in loondienst. Per 1 juni 2019 (leeftijd 60 en meer dan 5 jaar voor mijn AOW-leeftijd) wil ik vervroegd met pensioen gaan. Dit betreft een premievrij pensioen dat ik bij een vroegere werkgever had opgebouwd. Eigenlijk wilde ik alleen stoppen als zzp'er en nog 2 dagen in loondienst blijven werken, maar de belastingdienst heeft mij laten weten dat dit alllen is toegestaan als ik mijn pensioen voor slecht 60% (3/5) laat ingaan.
Ik ben bekend met het feit dat pensioen bedoelt moet zijn om wegvallend inkomen te compenseren. Met mijn inkomensgegevens heb ik echter aangetoond dat ik door het pensioen 100% vervroegd te laten ingaan alleen mijn wegvallend inkomen compenseer.
Waarom kijkt de belastingdienst nu bij de beoordeling alleen naar wegvallende arbeidsuren en niet naar het wegvallende inkomen. Dat is m.i. toch appels met peren vergelijken.
Met vriendelijke groet,
Reactie infoteur, 10-02-2019
Beste B,
U mag uw pensioen opnemen voor het deel dat u stopt met werken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ben, 06-02-2019
Komend jaar ga ik na ruim 41 jaar in ploegen te hebben gewerkt ook met vervroegd pensioen, daarnaast heb ik ruim 15 jaar een bijverdienste als zzp'er. Volgens de regels van de belastingdienst zou ik in mijn geval 2 jaar en 3 maanden (5 jaar voor AOW leeftijd) niet mogen bijverdienen. Wat is het gevolg of sancties als ik toch zou doorgaan met mijn werk als zzp'er?
Of is het verstandig om te voren de belastingdienst hiervan te informeren en aangeven dat mijn gezondheidstoestand na 41 ploegen jaren er niet beter op is geworden en mijn pensioenuitkering te laag is om mijn rekeningen te kunnen betalen?
Hoop dat u mij een goed advies kunt geven.
Vriendelijke groeten Ben
Reactie infoteur, 10-02-2019
Beste Ben,
U verdiende al bij naast uw loondienst toen u pensioen opbouwde. Bekeken moet dan worden hoeveel pensioen u mag opnemen en toch mag bijverdienen (verhouding gewerkte uren loondienst en uren als zzp'er). De Belastingdienst kan u hierover uitsluitsel geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Carlo, 17-01-2019
Hoe zit het bij gedeeltelijk ingaan van pensioen. Ik werkte voordat ik mijn pensioen liet ingaan al parttime en mijn pensioenuitkering is ook een stuk minder (30%) dan mijn toenmalige salaris. Afgelopen jaren heb ik als ZZP er gewerkt en verder geen reactie gekregen van de belastingdienst. Nu kan ik tijdelijk werken in loondienst als parttimer. Hoe bepalen ze dat dan bij de belastingdienst?
Reactie infoteur, 10-02-2019
Beste Carlo,
Betaalde activiteiten die buiten het dienstverband al liepen, blijven buiten beschouwing als u niet uw gehele pensioen opneemt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Conny, 17-01-2019
Sinds 1 januari 2015 ben ik met pensioen. Ik was toen 59 jaar en 3 maanden. Voor cabine-crew KLM geldt een pensioenleeftijd van 60 jaar, ik ben er dus iets eerder uitgestapt. Mijn pensioenfonds heeft geen bezwaar als ik wat ga werken, ik maak me zorgen over de belastingdienst.
De tekst over vijf jaar voor AOW kun je verschillend lezen: 1. Als je eerder dan 5 jaar voor je AOW met pensioen GAAT (in mijn geval dus JA) mag je niet meer werken. Of 2. Je mag niet eerder weer gaan werken dan vijf jaar voordat je je AOW gaat krijgen. In mijn situatie zou dat 62 jaar en 3 maanden zijn en ik ben nu ruim 63 dus dan zou die boete in elk geval niet meer gelden voor mij. Kunt u mij met zekerheid vertellen hoe ik deze tekst moet interpreteren?
Vriendelijke groet,
Conny
Reactie infoteur, 18-01-2019
Beste Conny,
Voor u geldt de oude regeling. U bent vóór 1 juli 2016 met pensioen gegaan, was per 1 juli 2016 tenminste 60 jaar en mag dus bijverdienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jac Waaijen, 23-12-2018
Ik ben per 1 september 2018 op 61-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Meer dan 5 jaar voor mijn AOW-leeftijd dus. Ik heb ook de intentieverklaring getekend dat ik niet meer ga werken. Nu bevalt dit niet werken me helemaal niet en wil ik alsnog part-time aan de slag.
Kan de belastingdienst mij aan mijn intentieverklaring houden en mij beboeten als ik weer betaald inkomen naast mijn pensioen opgeef, of mag ik, omdat de situatie en intentie veranderd zijn, toch nog gewoon gaan werken. Ik kan nergens jurisprudentie vinden over dit onderwerp. Zijn er mensen die in dezelfde situatie zitten en toch werken, al dan niet met toestemming van de overheid/Belastingdienst?
Reactie infoteur, 14-04-2019
Beste Jac Waaijen,
Een intentieverklaring is juridisch niet bindend, het is een intentie. De Belastingdienst zal u overigens wel aan de ondertekening proberen te houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw