Hoe kun je geld besparen op boodschappen?

Hoe kun je geld besparen op boodschappen? Booschappen zijn iedere week weer een flinke kostenpost. Toch valt er voor de meeste mensen nog wel wat te besparen hierop. Let bijvoorbeeld goed op aanbiedingen, maar overdrijf er niet mee. Dit kan er juist toe leiden dat je uiteindelijk meer kwijt bent. Het maken van een boodschappenlijstje lijkt misschien ouderwets. Maar dit zorgt er wel voor dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Ga je boodschappen doen met een knorrende maag? Dan zorgt dit er meestal voor dat je meer koopt dan je nodig hebt.

Boodschappenlijstje

Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, toch kan het maken van een boodschappen lijstje best een verschil maken voor de wekelijkse boodschappen. Bedenk van tevoren wat je de komende week wilt gaan eten, en wat door allemaal voor nodig is. Verder is het goed om de kasten even open te trekken voordat je boodschappen gaat doen, om te bekijken wat er precies aangevuld moet worden in de voorraad. Dit voorkomt dat je onnodige zaken in huis haalt, die over de datum gaan. Uiteraard werkt het maken van een boodschappenlijstje alleen wanneer je je er ook daadwerkelijk aan houdt. Als je je in de winkel toch laat verleiden door alle aanbiedingen, heeft het boodschappenlijstje natuurlijk geen effect.

Maak een weekmenu

Nog beter is het om van tevoren een weekmenu te maken. Doe je altijd op zaterdag de boodschappen? Ga er dan eens goed voor zitten op vrijdag. Plan desnoods in dat je dit bijvoorbeeld iedere vrijdag om 19:00 uur doet. Zo maak je er een gewoonte van.

Plannen

Bedenk wat je wilt gaan eten van zaterdag tot de vrijdag daarop. Hou daarbij rekening met drukke dagen en rustige dagen in je planning. Een avond dat iedereen moet sporten? Maak de dag ervoor een grote ovenschotel waar je 2 dagen van kunt eten. Of maak de dag ervoor iets klaar wat je kunt opwarmen in de pan of magnetron.

Voor de hele week boodschappen doen?

Voor veel mensen lijkt het onmogelijk om voor een hele week boodschappen te doen. Toch is dit met een beetje creativiteit prima te doen. Investeer in bewaarbakjes die in de vriezer passen en plaats desnoods een extra vriezer in de schuur of op zolder. Zo kun je lekker veel kwijt.

Hoeveel gebruik je per week?

Om voor een week vooruit boodschappen te doen, is het handig om eerst in kaart te brengen hoeveel je van bepaalde basisproducten gebruikt per week. 3 pakken melk? 4 broden? Melk is vaak minimaal een week houdbaar. Dit zou dus prima moeten lukken. Bij brood kun je ervoor kiezen om 1 brood in de broodtrommel te leggen en 3 broden in te vriezen. Zo behoud je de versheid van het brood en kun je het ontdooien wanneer je het nodig hebt. Ook zaken als vleeswaren, kaas en fruit kun je meestal met gemak een week bewaren.

Vlees en groente kopen

Bij het kopen van vlees en groente kan het lastig zijn om dit voor een hele week vooruit te doen. Maar ook hierbij is de diepvries je beste vriend. Groente uit de diepvries, is naast verse groente, de beste keuze. Daarnaast kun je natuurlijk altijd kiezen voor groente uit pot of blik. Hetzelfde geldt voor het kopen van vlees. Het vlees dat je in de eerste 3 dagen na aankoop wilt gebruiken (uiteraard afhankelijk van de houdbaarheidsdatum) kan gewoon in de koelkast. Is het vlees bedoeld voor aan het einde van je weekplanning? Doe het dan in de vriezer en leg het de avond ervoor in de koelkast om te ontdooien. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een aantal dagen per week vegetarisch te eten. Dit is naast een besparing in de portemonnee, ook nog eens goed voor het milieu.

Met honger naar de supermarkt

Ook een goede tip is om nooit met honger naar de supermarkt te gaan. Wanneer je een lege maag hebt, ben je namelijk veel gevoeliger om boodschappen mee te nemen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, maar er toch wel erg lekker uit zien. Mocht je honger hebben, neem dan even een klein tussendoortje, voordat je de winkel binnen gaat.

Besparing in de supermarkt

Tijdstip

Ook het tijdstip waarop je naar de supermarkt gaat, is van belang wanneer je wilt besparen. Verse producten, worden dan vaak met korting verkocht. Ook andere producten die de uiterste houdbaarheidsdatum naderen kunnen nog wel eens met flinke korting worden meegenomen aan het einde van de dag. Je kunt (zelfs in de supermarkt) gerust proberen te onderhandelen over korting. Dit is natuurlijk wel iets wat niet iedereen durft, maar een brutaal mens heeft de halve wereld.

Merken

Van de meeste dagelijkse boodschappen zijn behalve A merken, ook goedkopere alternatieven te vinden. Deze vind je vaak in de buurt van het product zelf, maar bijvoorbeeld iets lager in de schappen. Let ook goed op de inhoud van de verpakkingen. Deze wil nogal eens verschillen. Zo zijn er verpakkingen van een A merk, met daarin 200 gram. terwijl er van een huismerk een verpakking met 400 gram te vinden is voor ongeveer dezelfde prijs.

Aanbiedingen

Aanbiedingen zien er vaak erg aantrekkelijk uit. Maar vraag je eens af of je het product ook wel echt nodig hebt. Een aanbieding kopen, omdat het in de aanbieding is, levert natuurlijk nog niets op en kost uiteindelijk alleen maar geld. Wanneer je echter iets in de aanbieding ziet wat je regelmatig gebruikt en wat niet snel over datum gaat, zoals schoonmaakmiddelen of frisdranken, kun je dit gerust gelijk goed inslaan. Zo heb je een flinke voorraad, waar je op de langere termijn flink op bespaart.

Lees verder

© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Geld besparen op boodschappenGeld besparen op boodschappenBoodschappen doen is voor veel mensen een wekelijkse of dagelijkse bezigheid, maar veel mensen zijn niet precies op de h…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…
Geld besparen: BoodschappenGeld besparen: BoodschappenTegenwoordig zijn de boodschappen duurder dan ooit tevoren en mensen schrikken elke keer weer bij de kassa. Hoe kun je n…

Spaarrente op de betaalrekening kost geldSpaarrente op de betaalrekening kost geldDe SNS Bank kondigt in januari 2012 trots op haar website aan, dat er al 75.000 betaalrekeningen met een rentevergoeding…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.