Geld besparen op boodschappen

Geld besparen op boodschappen Boodschappen doen is voor veel mensen een wekelijkse of dagelijkse bezigheid, maar veel mensen zijn niet precies op de hoogte van de kosten van deze boodschappen. Daardoor kan er per maand ongemerkt een behoorlijke hoeveelheid geld aan boodschappen besteed worden, terwijl je door slim boodschappen doen en weinig voedsel te verspillen, juist op boodschappen geld kunt besparen! Geld besparen op boodschappen is met name mogelijk voordat je naar de supermarkt, slagerij, bakker of andere winkel gaat, het budgetteren begint namelijk al thuis. Maar wat doe je thuis dan? Wat zijn de tips om geld te besparen op boodschappen?


Boodschappen doen laat in de dag

Doe je boodschappen laat in de dag. Diverse producten, met name groente, vlees en vis, worden dan tegen een interessante korting aangeboden. Deze artikelen hebben dan een beperkte houdbaarheidsdatum. Je kunt deze levensmiddelen op korte termijn eten of invriezen, zodat je het op een later moment kunt eten.

Doe één keer per week boodschappen

Als je één keer per week naar de supermarkt of een andere winkel gaat en de boodschappen haalt voor de rest van de week, dan voorkom je daarmee dat je meerdere keren per week in de verleiding komt om artikelen aan te schaffen die je toch niet nodig hebt.

Ga naar de markt

Ga naar de markt om geld te besparen op je boodschappen. Op de markt vind je dikwijls producten die goedkoper zijn dan in de supermarkt, met name bij groente en fruit is dit het geval.

Ga niet naar snackbar of pizzeria

Ga niet naar de snackbar of pizzeria, maar maak gewoon thuis in de friteuse je patat, kroketten of frikandellen. Zelf eten bereiden is vaak goedkoper en het eten is net zo snel of sneller klaar dan wanneer je naar de snackbar gaat.

Gebruik een kasboek

Gebruik een kasboek, of een app op je smartphone met dezelfde functionaliteit, om je uitgaven te plannen. Dit geeft je een goed overzicht van het geld dat je besteed hebt, zodat je weet hoeveel budget je nog hebt voor boodschappen tijdens de rest van de maand. Hierdoor kun je je beter concentreren op de dingen die je echt nodig hebt.

Gebruik een rekenmachine

Gebruik thuis een rekenmachine voordat je boodschappen gaat doen, zodat je weet hoeveel je in de supermarkt moet betalen. Dit voorkomt onaangename verrassingen.

Kennis van producten

Een andere goede manier om geld op boodschappen te besparen is om de juiste kennis te bezitten van de producten die je regelmatig nodig hebt. Ken de prijs van je favoriete artikelen, alleen met de juiste kennis weet je of een product een juiste prijs-kwaliteitverhouding heeft, of dat een aanbieding ook echt een goede aanbieding is.

Koop geen snackversies

Koop geen snackversies van producten. Alhoewel deze artikelen vaak handig zijn qua formaat, betaal je over het algemeen een veel hoger bedrag in vergelijking met het kopen van de standaardversie van dat product. Je bespaart veel geld door de levensmiddelen zelf te snijden, bijvoorbeeld voor je lunch of voor onderweg.

Koop huismerken

Koop huismerken in plaats van de duurdere bekende merken. Er zit tussen huismerken en bekende merken vaak een groot prijsverschil, maar er is meestal weinig tot geen verschil in kwaliteit. Probeer in je supermarkt de huismerken van je favoriete producten uit, dit is mogelijk een interessante besparing op je boodschappenbudget.

Koop in bulk

Een grotere hoeveelheid artikelen tegen een interessante korting kopen kan een interessante optie zijn, maar je dient deze producten wel echt nodig te hebben of lang te kunnen bewaren. Je wil namelijk geen artikelen kopen die je uiteindelijk toch weggooit.

Koop in het seizoen

Koop groente en fruit alleen in het seizoen. Naast het feit dat de seizoensproducten ook beter smaken als ze in het seizoen zijn, bespaar je ook veel geld als je de groente en fruit op het juiste moment van het jaar koopt. De reden hiervoor is simpel: van het seizoensproducten wordt op het desbetreffende moment meer aangeboden, waardoor je een lagere prijs betaalt.

Let op de onderste en bovenste planken

Let in de supermarkt goed op de onderste en bovenste planken in de schappen, hier liggen meestal de goedkopere producten. De duurdere a-merken liggen over het algemeen op ooghoogte.

Maak thuis een lijst

Check thuis je koelkast en voorraadkast en bepaal wat je nodig hebt. Maak een lijst met alleen de benodigde boodschappen. Zodra je in de supermarkt bent en niet afwijkt van je boodschappenlijstje, bespaar je veel geld op je boodschappen. Het voorkomt impulsaankopen, zodat je niet thuiskomt met artikelen die je eigenlijk toch niet nodig hebt.

Niet verleiden door aanbiedingen

Laat je niet verleiden door onnodige aanbiedingen. Een aanbieding waarbij je voordelig meerdere producten koopt, is alleen voordelig als je die artikelen ook echt nodig hebt. Indien je deze producten niet nodig hebt, of alleen één artikel, kom dan niet in de verleiding om meerdere artikelen te kopen.

Niet winkelen met een lege maag

Ga niet naar de supermarkt, bakker, slager of andere winkel met een lege maag, maar eet van tevoren iets. Als je honger hebt, dan besteed je meer geld aan boodschappen en kom je meer in de verleiding om een impulsaankoop te doen om je honger te stillen.

Plan je maaltijden

Plan je maaltijden een aantal dagen vooruit en focus je op de ingrediënten die je nodig hebt voor die maaltijden. Dit voorkomt dat je producten koopt die je niet noodzakelijkerwijs nodig hebt.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig 10 besparen op b…
Geld besparen: BoodschappenGeld besparen: BoodschappenTegenwoordig zijn de boodschappen duurder dan ooit tevoren en mensen schrikken elke keer weer bij de kassa. Hoe kun je n…
Schulden zijn op te lossen met besparingenSchulden zijn op te lossen met besparingenSchulden worden veroorzaakt door te hoge uitgaven ten opzichte van de inkomsten. Schulden ontstaan niet vanuit het niets…

Geld verdienen met smaaktestenGeld verdienen met smaaktestenBen je op zoek naar een goede en (meestal) smakelijke manier om aan extra geld te komen? Dan is geld verdienen door mee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • https://geldmax.nl/geld-besparen/geld-besparen-op-boodschappen/
  • https://www.meergeldminderstress.nl/5-slimme-tips-om-te-besparen-op-boodschappen/
  • http://www.degroenemeisjes.nl/besparen-op-boodschappen/
  • http://www.zobespaarjegeld.nl/huishouden/besparingstips-goedkoop-boodschappen-doen.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/geld-besparen-op-je-eten-en-drinken/besparen-op-je-boodschappen.aspx
Rvdz (32 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.