Zuinig zijn is een manier van leven

Zuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De zuinigheid hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit van het leven. Geld moet niet uw leven beheersen. Dit zal in de praktijk niet lukken, als u altijd zeer zuinig met geld moet omgaan. Mensen die altijd geld tekort hebben, moeten hier iets aan gaan doen. De mensen die niet met geld smijten en goed rond kunnen komen zijn over het algemeen het gelukkigst. Geld brengt gemak en verhoogt de kwaliteit van het leven.

Ook met een hoog inkomen altijd geld tekort

Niet alleen mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen hebben geldzorgen. Er zijn veel gezinnen die op twee of drie keer modaal zitten, maar wie het niet lukt om maandelijks rond te komen. Door de kredietcrisis was er een ware toestroom van gezinnen met hogere inkomens in de schuldsanering.

Door onderstaande tips in acht te nemen, kunt u eenvoudig geld besparen door kleine aanpassingen in uw manier om met uw financiën om te springen.

Weet wat erin komt en wat er maandelijks weer wordt uitgegeven

Overzicht is de beste manier om te voorkomen dat u teveel uitgeeft. Hoe moet u anders weten hoe u er financieel voor staat. Grote schulden ontstaan vaak door geen overzicht te hebben over de geldzaken. U moet van de afgelopen zes maanden uitpluizen waar het geld gebleven is. Vervolgens kunt u een onderverdeling maken van de vaste uitgaven en het resterende geld.

Iedere maand een vast bedrag sparen

Zelfs gezinnen die op bijstandsniveau zitten, moeten maandelijks geld opzij zetten, om schuldenvrij te kunnen blijven. Er komen namelijk grote uitgaven aan die u niet kunt opvangen met het maandelijks beschikbaar bedrag. U moet hiervoor een spaarreserve aanspreken, of anders moet u een lening afsluiten om de noodzakelijke uitgave toch te kunnen verrichten.

Besparen op de vaste lasten

Indien er maandelijks niet genoeg over blijft om van rond te komen en te sparen, moeten er besparingen doorgevoerd worden. De meest effectieve besparingen kunnen doorgevoerd worden op de vaste lasten. Hier kunt u namelijk maandelijks weer van profiteren. Zeg de loterijen op (u wint toch niets) en schrap ook andere zinloze uitgaven. De krant moet u maar van de buren gaan lenen en de ramen aan de buitenkant moet u zelf maar weer gaan wassen.

Besparen op de variabele lasten

Dit zijn besparingen op de dagelijkse uitgaven. U moet stoppen met pinnen, en het maandelijks beschikbaar bedrag wekelijks contant opnemen. Om overzicht te houden moet u alle betalingen verrichten met het beschikbare geld. Alle betalingen die automatisch geïncasseerd worden, hebt u inzichtelijk en ingecalculeerd. Door ook de variabele uitgaven onder controle te houden, hebt u controle over uw financiën.

Krijgt u wel waar u recht op hebt?

Tot slot kunt u nog nagaan of u ook werkelijk krijgt waar u recht op hebt. Mogelijk hebt u recht op zorgtoeslag of huurtoeslag, terwijl u dat niet krijgt. Let ook op de jaarlijkse belastingaangifte. Mogelijk hebt u recht op een belastingteruggave waar u niet bij stil staat. Huiseigenaren die maandelijks moeite hebben om rond te komen, kunnen overwegen om maandelijks een teruggave te vragen van de Belastingdienst in de vorm van een voorlopige teruggave.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…
Test - Ben je zuinig of royaal en moet geld rollenTest - Ben je zuinig of royaal en moet geld rollenBen jij iemand die makkelijk veel of misschien wel te veel geld uitgeeft, of ben je iemand die de hand op de knip houdt,…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…

Hoe kun je geld besparen op schoonmakenHoe kun je geld besparen op schoonmakenWe willen allemaal besparen. Maar weten we eigenlijk wel hoeveel er te besparen valt met dagelijkse zaken? Zoals schoonm…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.