InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Goud kopen voor gevorderden en beginners

Goud kopen voor gevorderden en beginners

Goud kopen voor gevorderden en beginners U wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Maar waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde en moet u het goud niet juist nu verkopen? Er zijn vele soorten goud en de waarde van goud fluctueert sterk. De prijs van goud bedroeg op 16 november 2011 ongeveer 1.800 dollar per ounce, en is had in 2018 als top bijna 1.350 dollar waard, fors lager dus. Goud 585 is hetzelfde als 14 karaat goud. Kopen in een dip en verkopen bij een hoge goudprijs levert u de meeste winst op. Ook 2019 kan een mooi jaar voor goud worden.

Tips voor slim goud kopen en verkopen


Goud kopen en verkopen tegen hoge goudprijs

Goud kunt u op meerdere plaatsen kopen, maar niet meer bij de bank. Banken verkopen om onbegrijpelijke redenen geen goud meer. Iedereen, beginner of gevorderde, kan terecht bij de volgende aanbieders van goud:
 • De juwelier;
 • De handelaar in gouden munten;
 • Het internet;
 • Een goudhandelaar;
 • Beleggen in goud op de beurs. Dat is meer voor gevorderden.

De goudprijs schommelt

De goudprijs is fors gestegen naar boven de 1900 dollar, daarna gedaald en zat in 2018 in een bandbreedte van 1.200 tot 1.350 euro dollar. De schommeling van de goudprijs komt doordat de goudprijs noteert in de Amerikaanse dollar die fluctueert en doordat vraag en aanbod van goud regelmatig schommelen. Als de stabiliteit in de wereld wankel is, is het bijna zeker dat de goudprijs stijgt. Het gaat namelijk in belangrijke mate om vertrouwen en een hoge goudprijs reflecteert vaak een gebrek aan vertrouwen.

Waarde van goud bepalen

De waarde van uw goud kan elke dag anders zijn. Meestal is de waarde die u in de krant leest de goudprijs in dollars en per ounce. Om de waarde per gram te weten moet u dit bedrag delen door ruim 31 gram en corrigeren voor de dollar. Dan komt u per gram al vlug uit op een waarde tussen de 30 en 40 euro aan fijn goud.

De juwelier en gouden sieraden

De juwelier raakt moeilijker zijn gouden sieraden en ingelegde gouden munten kwijt, omdat het goud duur is. Maar dat betekent ook dat als u gouden sieraden of munten bezit, u een hoge goudprijs kunt krijgen voor uw bezit. Natuurlijk bent u niet de enige die bij de juwelier binnenstapt en zal de juwelier om die reden niet altijd de hoogste prijs bieden. Ga daarom altijd bij een paar zaken langs om te zien waar u goedkoop kunt inkopen en duur kunt verkopen.

De handelaar in gouden munten verkoopt meer goud dan ooit

De handelaar in gouden munten beleeft gouden tijden. Veel mensen willen gouden munten kopen. De meeste munten zijn mooi, zijn eenvoudig verhandelbaar en kunnen in tijden van crisis ook als ruilmiddel dienen. Denk aan fysiek goud in de vorm van gouden munten als:
 • Gouden tientjes;
 • Gouden dukaten;
 • Gouden vijfjes;
 • Gouden twintig gulden;
 • De Krugerrand uit Zuid-Afrika;
 • De Amerikaanse Gold Eagle;
 • Australische Kangaroo, Lunar en Nugget;
 • Maple Leafs uit Canada;
 • De Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk;
 • De Panda munten uit China;
 • De Mexicaanse Libertad;
 • De Peso uit Mexico;
 • Gouden ponden;
 • Gouden dollars.

De meeste munten hebben een goudgehalte van tenminste 99%. Er is zoveel keuze. Veel van deze munten hebben ook een verzamelaarzwaarte. Wie dus de munten niet alleen voor de handel koopt, let ook daarop. In veel gevallen gaat het om beleggingsgoud, met andere woorden goud als belegging.

Goud via het internet, plaatsjes goud, pinautomaat

Via het internet wordt zowel veel geld geboden voor oud goud alsook nieuw goud aangeboden. Nieuw goud in de vorm van baren in allerlei gewichten. Van een gram tot een kilo goud. Wie hiervan wil profiteren moet haast maken, want er is veel vraag naar deze handel. In sommige landen vindt u zelfs een pinautomaat met plakjes goud.

De goudhandelaar

De goudhandelaar vindt u vooral in de grote steden. Zij kopen oud goud, sieraden, munten en ander goud in, geven daarvoor een mooie prijs en laten het omsmelten. Dat is allemaal daghandel. Een goudhandelaar laat het meestal dezelfde dan nog omsmelten. In drukke tijden staan er flinke rijen. Waar u altijd op moet letten is dat niet elk gouden sieraad evenveel goud bevat en de handelaar is het natuurlijk om de hoeveelheid goud te doen. Hij zal kijken hoeveel karaat goud het is, het wegen en u een prijsvoorstel doen. Het is een snelle handel, waarbij u vrijwel direct met een mooie verkoopprijs naar huis gaat.

Beleggen in goud op de beurs

Tot nog toe ging het om fysiek goud dat u kunt aanraken en verkopen. Op de beurs gaat het om de waarde van goud op papier. U kunt beleggen in goudmijnen, grondstoffondsen, een goud-tracker, een turbo. Allemaal manieren om geld te kunnen verdienen met goud. Wie zo van de goudprijs wil profeteren moet zich hierin verder verdiepen. Het meest eenvoudig is het beleggen in een goudfonds of beleggingsfonds in grondstoffen van uw bank.

Slot goud kopen en verkopen, beleggen in goud in 2019

De goudprijs is gestegen en stijgt nog steeds. De trend is omhoog. Niet verwonderlijk want het is een schaars edelmetaal dat niet door andere grondstoffen kan worden vervangen. Het is een vluchthaven in onzekere tijden. Bijna iedereen zit momenteel in goud. De ene persoon wil het nu tegen een hoge prijs verkopen en de andere wil vooral goud kopen. Bekijk wat u wilt, want goud als belegging biedt vele mogelijkheden om geld te verdienen. Bij een beetje onzekerheid in de wereld zal ook 2019 een mooi goudjaar worden.

Lees verder

© 2011 - 2019 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goud belenen direct contant geldGoud belenen direct contant geldGoud belenen is interessant. Het levert in 2019 direct contant geld op, ook al is de goudkoorts even voorbij. Zet uw gou…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Gouden sierraden ruilen voor geldDoor de hoge prijs van goud, wordt het steeds interessanter om gouden sierraden om te smelten. Particulieren worden aang…
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Goud kopen als investering, hoe doe je dat?Bij een economische crisis gaan vermogende mensen hun vermogen beleggen in goud. Ook in de huidige crisis is er dan ook…

Reageer op het artikel "Goud kopen voor gevorderden en beginners"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info4mij
Laatste update: 26-12-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!