Over geld spreekt men niet, of tóch?
Over geld wordt niet gesproken. Het werd ons al bijgebracht door onze ouders. Je salaris, je beleggingen, belastingen of een erfenis, allemaal pssstt-thema's. Dat stilzwijgen is absolute onzin. Was geld een "open thema" dan zouden mensen veel minder geldzorgen hebben. Alles over geld-etikette anno 2011.
Bij schulden praten over geld?
Over geld wordt al helemáál niet gepraat als ons financiële problemen boven het hoofd hangen, zo heeft men ons geleerd. In veel gevallen worden die problemen zelfs niet met de eigen partner besproken. We lossen geldproblemen liever zelf op in plaats van hulp bij schulden te zoeken.
Over salaris onderhandelen?
Veel mensen schamen zich voor salarisonderhandelingen. Ze vinden het een pijnlijk onderwerp en zijn bang dat ze niet voor zichzelf op kunnen komen. Vaak denkt men zelfs onbeschoft over te komen. Maar u dient te beseffen dat het niet erom gaat dat uw baas u iets moet schenken. Als u goed presteert, heeft u
recht op een goed salaris, en u hoeft zich daarvoor niet nederig op te stellen.
Benadruk uw kwaliteiten en prestaties en beargumenteer uw verzoek rustig en zonder emoties. Noem feiten en cijfers als argumenten: uw verzoek om meer salaris moet altijd met steekhoudende feiten en cijfers worden onderbouwd en niet alleen "uit het hart" komen. Een sterk punt heeft u als u kunt aantonen wat uw persoonlijke bijdrage aan het succes van de onderneming is geweest.
Over geld lenen en geld uitlenen
Geld lenen, óók altijd een punt van discussie, ongeacht of men het nu leent of uitleent. Heeft u ooit een slechte ervaring gehad met
het uitlenen van geld? Dan zult u zich waarschijnlijk nog een keer bedenken om opnieuw geld uit te lenen. Over dergelijke ervaringen moet je ook open kunnen praten met de persoon die je om geld vraagt. Want geld lenen is zelfs bij goede vrienden niet vanzelfsprekend en vereist vertrouwen.
Als u geld uitleent, is een contract of
kredietovereenkomst tussen u en de geldnemer een absolute must. Laat u eventueel adviseren door een notaris en wees niet zo naïef om te denken dat u bij een conflict in der minne overeenstemming bereikt over het geschil. Maak in plaats daarvan duidelijke spelregels:
- daartoe behoort een vaste datum waarop het geld terugbetaald moet worden;
- ook de hoogte van de verschuldigde rente moet duidelijk in het contract worden vastgelegd;
- en regelt u ook wat de gevolgen zijn als de debiteur niet aan u betaalt zoals oorspronkelijk gepland.
Overigens, wie geld van u wil lenen, zal u meestal vertellen waarom. Toch geeft een verstrekte lening u als geldschieter nog niet het recht over de levenswandel van uw vriend te oordelen. Dus bespaar uzelf opmerkingen als "dát hoort toch écht niet in jouw financiële situatie" maar ga eerst voor uzelf na of u wil helpen met uw lening of niet. En heeft u daar eenmaal toe besloten, dan bent u zoveel als een zakenpartner van de ander, niet zijn financiële waakhond.
Conclusie: gedaan met alle taboe's over geld!
Eigenlijk zouden we die valse schaamte over geld meteen achter ons moeten laten. Er is absoluut geen reden voor. Spreek in je vriendenkring bijvoorbeeld openlijk over je pensioenof over het
huishoudgeld. Je zult merken dat er ook bij anderen behoefte bestaat om over geld te praten. Natuurlijk is van spreken over geld nog niemand
rijk geworden, maar het uitwisselen van ervaringen helpt fouten te voorkomen en draagt ertoe bij samen goede oplossingen te bedenken.
Lees verder