Onderhandse lening vervangt banklening

Onderhandse lening vervangt banklening Wie een geldbedrag niet uit eigen middelen kan opbrengen, heeft een lening nodig. Omdat banken vaak te hoge eisen stellen bij het verstrekken van een lening, valt een een toenemend aantal mensen terug op particuliere geldgevers en leent onderhands.

Het afsluiten van een lening

Het kan snel gaan als men zijn financiële reserves ziet minderen. Een kapotte auto, een nieuwe laptop of het verlangen naar een eigen huis, veel grote aankopen zijn uit eigen middelen niet gemakkelijk te behappen. Wie in een dergelijke situatie niet over welgestelde vrienden of rijke familie bezit, heeft meestal geen andere keuze dan het afsluiten van een lening.

Kopen op afbetaling

Een lening is een krediet van een vooraf bepaald bedrag dat aan de kredietnemer voor een bepaalde periode beschikbaar wordt gesteld. Bij het geleende bedrag komt nog de rente die de kredietnemer verschuldigd is. Een van de meest voorkomende vormen van krediet is kopen op afbetaling, wat betekent dat de koper het geleende bedrag in de vorm van periodieke termijnen van een bepaalde hoogte terugbetaalt.

Waarom wordt een kredietaanvraag door de bank afgewezen?

De meeste leningen worden uitgegeven door financiële instellingen. Om zichzelf tegen misfinanciering te beschermen, stellen ze vaak uitzonderlijk hoge voorwaarden aan een mogelijk krediet. Het hebben van voldoende regelmatige inkomsten is meestal een van die voorwaarden, alsook een "schone lei" met betrekking tot eerdere schulden.

Is men geregistreerd als slechte betaler of wanbetaler, omdat men bijvoorbeeld zijn rekeningen niet betalen kon of een handelaar of instelling geld schuldig is gebleven, dan wordt de kredietaanvraag door de meeste financiële instellingen afgewezen.

Internetbanken vaak flexibeler in hun kredietbeoordeling

Een alternatief voor de locale filiaalbanken kunnen online banken zijn. Die zijn, zoals de naam al doet vermoeden, op het internet te vinden; Alle contacten met de klant verlopen hetzij online, hetzij per telefoon. Online banken zijn in vergelijking met traditionele banken meestal minder streng in hun voorschriften en volstaan vaak met een minder accurate beoordeling van de kredietaanvrager. Vaak wordt zelfs heel bewust daarmee geadverteerd. Wel komt het voor dat juist dáárom de in rekening gebrachte rente iets hoger is.

Onderhandse lening van particuliere geldschieter

Een andere mogelijkheid is om geld te lenen bij particuliere geldgevers. Dat zijn privépersonen die zich op daarvoor bestemde internetplatforms aanmelden om aan vreemden mogelijk een lening te verstrekken. Vaak moet de aanvrager naar de potentiële geldgever aantonen waaraan men het krediet besteden zal, zodat deze kan beslissen of hij zijn geld daarin al dan niet wil investeren.

De looptijd en de hoogte van het geleende bedrag, alsmede het geldende rentepercentage kunnen individueel bepaald worden. Particuliere geldschieters zien meestal af van een diepgaand onderzoek naar de aanvrager, zodat mensen met een moeilijk financieel en economisch verleden een reële kans op het krijgen van een lening hebben.

Hoe betrouwbaar zijn kredietplatforms?

De laatste tijd duiken er steeds meer aanbieders op die particuliere kredietverstrekkers en kredietzoekenden samen willen brengen, vaak onder de meest exotische namen. De diensten heten onder meer Smava, eLolly, SOS Money en Aux Money en allemaal propageren ze een product dat bekend staat onder de naam "private lending". Dit kredietmodel heeft gevestigde namen als voorbeeld in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Engeland en de Verenigde Staten. In Nederland is het enige initiatief op dat gebied (de site van Boober) enige tijd geleden gestrand vanwege te strenge financiële regelgeving.

Stiftung Warentest, de Duitse tegenhanger van de Consumentenbond, heeft enige tijd geleden een kritisch onderzoek gedaan naar de aanbieders in de regio en stuitte daarbij op grote verschillen. Maar met name Smava kwam daarbij als zeer betrouwbaar en gedegen uit de bus. Het systeem van Smava biedt ook garanties aan particuliere beleggers indien een lener plotseling niet meer betaalt. In dat geval zal de betrokken kredietverstrekker door andere geldgevers financieel worden ondersteund.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datLenen & wat is onderhands lenen en hoe doet u datAls aanvulling op een lening bij de bank kunt u ook een onderhandse lening afsluiten. Maar wat is onderhands geld lenen…
Lenen van particulierenLenen van particulierenDe droom van een nieuwe auto of een zonvakantie strandt vaak op het geld. Wie zijn wensen toch in vervulling wil laten g…
Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Banken worden steeds strenger bij hun kredietverstrekking. Pogingen om elk denkbaar risico te vermijden, leiden tot onge…
Registratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegistratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegelmatig wordt een lening of akte onderhands aangegaan. Tot voor kort kon u alle akten, een onderhandse lening of akte…

Goedkope autolening niet altijd voordeligGoedkope autolening niet altijd voordeligAutoverkopers pakken in hun showrooms altijd uit met de laagste rente voor hun autoleningen. Die financieringen zijn in…
Minilening zonder veel BKR controle  voordelen en nadelenMinilening zonder veel BKR controle voordelen en nadelenGoedkoop een minilening aanvragen, waar kan dat? Dit kan snel met een flitslening zonder BKR-toetsing. Er worden in veel…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.