Stijgende rente goed en slecht voor de portemonnee

Een stijgende rente heeft voordelen, maar ook nadelen voor de meeste huishoudens. U gaat meer spaarrente ontvangen over uw spaargeld, maar de hypotheeklasten kunnen door een stijgende rente moeilijk op te brengen zijn. De rente die u moet betalen over uw hypotheek en de rente die u ontvangt over uw spaargeld zijn afhankelijk van de hoogte van de marktrente. Een stijgende rente is goed voor het renderen van uw spaargeld, maar de hypotheeklasten kunnen wel gaan stijgen. Uw maandelijks te betalen hypotheek moet u niet sterk afhankelijk maken van de grillen van de rente-ontwikkeling. U doet er verstandig aan om uw hypotheekrente voor meerdere jaren vast te zetten. Het gevaar is namelijk dat u een huis koopt in een periode dat de rente laag staat en u de rentevaste termijn moet gaan verlengen op het moment dat de hypotheekrente weer een paar procent hoger ligt.

Hoge marktrente, hoge spaarrente

De in Nederland actieve spaarbanken willen uw spaargeld graag in hun boeken hebben, het liefst tegen een zo laag mogelijke spaarrente. De Nederlandse grootbanken hoeven niet de hoogste spaarrente te bieden om spaarders aan te trekken. De kleine spaarbanken moeten juist moeite doen om spaargeld bij de grootbanken los te weken. In 2008 hebben wij in Nederland geleerd van het omvallen van de IJslandse Icesave Bank. Op dat moment bood deze bank de hoogste spaarrente in de markt. De hoogste spaarrente is voor de spaarders niet meer heilig.

Lage marktrente, lage hypotheekrente?

In 2009 en 2010 was de marktrente laag. De spaarrentes zijn in deze periode ook gezakt van maximaal vijf procent naar maximaal ruim twee procent, maar de hypotheekrente bleef redelijk stabiel. De Nederlandse banken gaven de lagere rente niet door aan de consumenten, waardoor ze in deze periode zeer hoge winsten hebben gerealiseerd.

Vereniging Eigen Huis vermoedde afspraken tussen de grootbanken, maar de grootbanken gaven aan dat hier geen sprake van was. Het probleem werd ook gedeeltelijk veroorzaakt doordat door de kredietcrisis veel concurrentie uit ons land vertrokken waren. Vóór het ontstaan van de crisis waren er meer kleine aanbieders van hypotheken, maar door het terugtrekken van deze partijen, kregen de grootbanken meer macht.

Is een stijgende rente goed voor een gemiddeld huishouden?

De consumenten die ervoor gekozen hebben om de hypotheekrente twintig tot dertig jaar vast te zetten, zullen niet veel last ondervinden van het stijgen van hypotheekrentes. Een hoge hypotheekrente kan echter wel invloed hebben op de verkoopprijzen vaan koopwoningen. De potentiële huizenkopers kunnen namelijk minder geld lenen op basis van hun inkomen. Hierdoor kunnen de huizenprijzen op een breed front omlaag gaan.

De gezinnen met spaargeld kunnen wel profiteren van een hogere spaarrente, maar aan de andere kant moeten consumenten met leningen weer meer gaan betalen voor het krediet. Kredietvormen als een doorlopend krediet kennen een variabele rente, die zal gaan stijgen bij de stijging van de marktrente.

Wat te doen bij een stijgende marktrente?

U kunt niet exact weten wat de rente gaat doen de komende maanden of jaren. De deskundigen kunnen wel aan de hand van indicatoren de richting bepalen. Op het moment dat de Europese Centrale bank in meerdere stappen de rente gaat verlagen, is het niet logisch om te verwachten dat de eerstvolgende rentewijziging een stijging zal zijn van een paar tiende procentpunten.
© 2010 - 2023 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek aflossen met spaargeldEen hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van dertig jaar. Tussentijds kunt u vaak gedeeltelijk gaan afbetalen.…
Wat is een variabele hypotheekrente?Wat is een variabele hypotheekrente?Bij het afsluiten van een hypotheek, hebt u de keuze uit verschillende lengtes van rentevaste periodes. U kunt ook kieze…
Hypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenHypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenBij het afsluiten van een hypotheek, moet u ook kiezen voor de duur van de rentevast periode. Te kort vastzetten neem ri…
Gevolgen van hogere hypotheekrente in 2021Gevolgen van hogere hypotheekrente in 2021Stel dat de hypotheekrente stijgt in 2021, wat doet deze hogere rente dan met uw hypotheek, wat zijn de gevolgen? Zijn u…
Moet een aanbieding met een foute prijs toch worden geleverdMoet een aanbieding met een foute prijs toch worden geleverdJe ziet een aanbieding in een folder of op internet en het kan bijna niet zo zijn dat die prijs echt klopt. Omdat hij ve…
Esmee (672 artikelen)
Laatste update: 11-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.