Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboeken

Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboeken Als student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is besparen op studieboeken goed mogelijk., Met een paar handige tips, is het zelfs mogelijk om tot 40% op het totale aanschafbedrag van gemiddeld 1000 euro per jaar te besparen. Er zijn zelfs mogelijkheden om aan gratis studieboeken te komen.

Wat kosten studieboeken?

Het is sterk afhankelijk van welke studie je gaat volgen, maar de kosten voor de aanschaf van studieboeken kunnen erg oplopen. In 2011 is de PABO opleiding de meest favoriete studie gebleken. Een eerste jaars student is dan al gauw 1500 euro kwijt aan de aanschaf van nieuwe studieboeken. Gemiddeld zullen de de kosten variëren per studie van ongeveer 1000 euro tot 3000 euro.

Wanneer je als student rond moet komen van studiefinanciering, aangevuld met het loon uit een bijbaantje of de financiële steun (zakgeld) van je ouders is dit een enorm bedrag. Besparen om de aanschaf van studieboeken is dan ook erg gewenst en noodzakelijk.

Tweedehands studieboeken

Ongeveer 74% van alle studenten ( mbo, hbo en wo) koopt het grootste gedeelte van alle studieboeken die op de voorgeschreven literatuurlijst staan. Echter waar eerste jaars studenten nog hoofdzakelijk nieuwe studieboeken kopen, wordt er gedurende de studie steeds vaker gekozen worden voor tweedehands studieboeken.

Marktplaats is de meest gebruikte site om tweedehands boeken te verhandelen, maar ook op bol.com is het mogelijk om tweedehands studieboeken te kopen. Het voordeel van deze laatste is dat het betalen via deze site relatief veilig is in vergelijking met marktplaats. Wanneer je kiest voor tweedehands studieboeken moet je er goed op letten dat de benodigde druk overeenkomt met de druk van het boek op de boekenlijst.

Tweedehands studieboeken kun je verkrijgen via de volgende sites.

  • www.bol.com
  • www.marktplaats.nl
  • www.deslegte.com
  • www.studieboekengezocht.nl

Gratis studieboeken

Er zijn verschillende internetsites waar je gratis studieboeken kunt downloaden in PDF. Studentensupport is een van deze aanbieders. Het enige nadeel van deze gratis studieboeken is dat er reclameblokken tussen de teksten worden weergegeven.

Bibliotheek

Vooral HBO- en WO- studenten hebben te maken met veel zelfstudie. Deze studenten krijgen dan ook een grote literatuurlijst, waarvan sommige boeken bijna tot niet worden gebruikt. Deze boeken kunnen dan ook prima worden geleend uit de bibliotheek. De bibliotheek in jou woonplaats heeft vaak meerdere boeken wel in hun catalogus. Ook in de schoolbibliotheek zijn veel studieboeken aanwezig.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…
Tips voor het kopen van tweedehands studieboekenTips voor het kopen van tweedehands studieboekenStudieboeken kunnen nogal duur zijn, als ze nieuw moeten worden aangekocht. Echter schrijft de opleiding soms studieboek…

DING FLOF BIPS, introductie van de euroDING FLOF BIPS, introductie van de euroOp 28 januari 2002 werd de euro als officiele munteenheid ingevoerd in 12 landen. Deze landen, behorende tot de Europese…
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.