Geld besparen met kinderen: praktische tips

Geld besparen met kinderen: praktische tips Is geld besparen of consuminderen (minder consumeren) met kinderen mogelijk? Marieke Henselmans, besparingsdeskundige geeft een aantal praktische tips voor de opvoeding van kinderen met zo min mogelijk materiële luxe zonder dat het gezinsgeluk er onder te lijden heeft. Het Nibud heeft een overzicht van alle kosten van kinderen gemaakt. Over omgaan met uw huishoudbudget met kinderen.

Consuminderen met kinderen

Het boek ‘Consuminderen met kinderen’ van Marieke Henselmans geeft een aantal grappige en praktische voorbeelden, hoe u geld kunt besparen als u kinderen (0 – 14 jaar) heeft. Daarnaast geeft het – in het kader van minder consumeren - ook opvoedtips. Een leuk uitgangspunt hierbij is: “Wat hebben kinderen echt nodig?” Ziet u ook het artikel Waarom knuffelen? Goed voor kind en volwassene!

Het boek laat op een speelse en leuke manier de voordelen zien van een zuinig en verantwoord leven. Zuinig leven leidt tot minder afhankelijkheid, het beter omgaan met tegenvallers en een hogere eigenwaarde. Met andere woorden: meer doen met minder geld.

Bespaartips met kinderen

In het onderstaande overzicht staat een samenvatting van de hoofdthema’s met een aantal voorbeelden om op kosten te besparen. Het gaat zowel om bespaartips als om opvoedtips in relatie tot consuminderen met kinderen.

BespaargebiedVoorbeeld
ComputerTweedehands
Feesten en cadeaus'Keep it simple'
KapperCursus 'Zelf knippen'
KledingTweedehands; geen merkkleding
KokenKinderen leren doen
MobieltjesPrepaid
SnoepAfgesproken tijden
SparenKinderen leren doen
SpeelgoedDuurzaam; Tweedehands
TelevisieLeerzaam
Uitzet baby'Niets nieuw kopen'
Vakantie en uitstapjes'Keep it simple'
ZakgeldHoud controle
ZwemlesNiet te vroeg

Opmerkingen als ‘Het leukste speelgoed is geen speelgoed’ en ‘TV aan, Kind uit’ en het verhaal met de typetjes: ‘Slodder-Vos’, ‘Bondgenoot’ en ‘Degene Die Zich Dood Schaamt’ maken het boek levendig en erg herkenbaar.

Geldwijzer Kinderen Nibud

Het boek ‘Geldwijzer kinderen, Inzicht in de kosten van kinderen’ van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens, gaat over de kosten van kinderen (0 – 18 jaar). Hierin wordt informatie gegeven over:

 1. Kosten van kinderen. Bij de meeste kosten staan richtlijnen. Het gaat om Woonlasten, Telefoon, kabel en internet, Mobiel bellen, Verzekeringen, Contributies en abonnementen, Vervoer, Kleding en schoenen, Inventaris, Extra ziektekosten, Vrije tijd en ontspanning, Vakantie en uitstapjes, Voeding, Persoonlijke verzorging, Huisdieren en Zakgeld. Verder komen Kinderopvang en Schoolkosten aan de orde;
 2. Subsidies van de overheid. Denk hierbij aan Kinderbijslag, Heffingskortingen, Toeslag kinderopvang, Kindgebonden budget, Tegemoetkoming schoolkosten. Ook de voorwaarden voor deze subsidies komen aan bod;
 3. Kosten uitwonende kinderen. Voor de kosten van een uitwonend kind kunt u extra belastingaftrek aanvragen. Dit is afhankelijk van de hoogte van de onderhoudsbijdrage. Verder wordt ingegaan op Kinderbijslag voor een uitwonend kind, Vergoeding voor een pleegkind en Halfwezen- en wezenuitkeringen;
 4. Kosten gezinsuitbreiding. Hierbij aandacht voor Werk en verlof (deeltijdwerk, zwangerschaps- en bevallingsverlof, ouderschapsverlof), Kosten (babyuitzet, bevalling en kraamtijd, zorgverzekering, thuiszorg), Adoptie (kosten en verlof).

Geldwijzer Kinderen is een heel praktisch boek met voorbeelden, overzichtstabellen en rekenschema’s, bijvoorbeeld voor de schoolkosten, maar ook verwijzingen naar eventueel benodigde instellingen. Aan het eind vindt u dan ook een lijst van instanties voor meer informatie over de besproken onderwerpen.

Omgaan met geld - Nibud: Kinderen en geld

Op de website van het Nibud staat onder de link ‘Omgaan met geld’ een link naar ‘Kinderen en geld’ met o.a. informatie over:
 • Financiële opvoeding;
 • Zakgeld;
 • Belgeld;
 • Kleedgeld;
 • Kostgeld;
 • Financiële aansprakelijkheid.
In een Financiële Opvoedtest kunt u uw financiële opvoedkwaliteiten testen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slim met geld om gaan, meer geld overhoudenIn de tijd van economische crisis hebben veel mensen per maand minder geld om te besteden, of hetzelfde bedrag te bested…
Besparen op kinderopvang – elkaars kinderen opvangenBesparen op kinderopvang – elkaars kinderen opvangenDe kosten van de kinderopvang is vaak een bezwaar voor ouders om beide aan het werk te gaan. U kunt geld besparen door s…
Besparen binnen het huishoudenBesparen binnen het huishoudenEr zijn verschillende manieren om te besparen op producten of diensten zonder direct van aanbieder te veranderen.
Hoe bezuinigen tijdens de vakantie?Hoe bezuinigen tijdens de vakantie?De meeste mensen gaan niet besparen tijdens de vakantie. Toch is het mogelijk om te besparen zonder op de kwaliteit van…

Juwelier, goudsmid of edelsmidJuwelier, goudsmid of edelsmidEen juwelier wordt vaak verward met een goudsmid. Terwijl de goudsmid (of edelsmid) als ambachtsman sieraden of kunstvoo…
Bronnen en referenties
 • Henselmans, M., Consuminderen met kinderen, in tijden van overvloed, 2002, Haasbeek b.v., Alphen a.d. Rijn;
 • Nibud, Geldwijzer Kinderen, Inzicht in de kosten van kinderen, 2010, Utrecht (alleen nog verkrijgbaar als e-book: http://winkel.nibud.nl/consumenten/geldwijzer-kinderen-scholieren-ebook)
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 03-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.