Schulden zijn op te lossen met besparingen

Schulden zijn op te lossen met besparingen Schulden worden veroorzaakt door te hoge uitgaven ten opzichte van de inkomsten. Schulden ontstaan niet vanuit het niets en kunnen alleen verholpen worden door het af te lossen, en vervolgens de maandelijkse uitgaven aan te passen. Gezinnen die een uitkering of salaris ontvangen op bijstandsniveau, hebben het moeilijk om rond te komen. Ook gezinnen waarvan één van de ouders werkt en hiervoor het minimum loon ontvangt, zitten op het bijstandsniveau. Deze gezinnen moeten de maandelijkse lasten zien op te vangen met een laag inkomen. Ze hebben niet de mogelijkheid om te sparen, waardoor ze zeer kwetsbaar zijn. Zodra er een financiële tegenvaller ontstaat, hebben zij niet het geld om dit op te vangen. Zij moeten zich in de schulden steken, wetende dat ze de hierdoor ontstane extra lasten niet kunnen dragen. Hierdoor kunnen ze in een cirkeltje terecht komen waar ze niet weer uit kunnen komen. Ontstaan de problemen in de maanden april en mei, dan kunnen ze gaten dichten met vakantiegeld. In andere gevallen is er een probleem. De oplossing ligt in het nog verder beknibbelen op de uitgaven.

Besparen op de maandlasten

De meeste gezinnen die moeten rondkomen van het sociale minimum, hebben al geen buitensporig uitgavenpatroon. Toch moeten ze nog ergens ruimte zien te vinden om toch verdere besparingen door te voeren. Dit moeten ze doen door eerst overzicht te krijgen in hun financiën. Hoeveel komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er maandelijks uit, en waaraan? Met de antwoorden op deze vragen kunnen de gezinnen inzicht krijgen hoeveel ze nu echt uitgeven en in hoeverre ze nog kunnen besparen.

De eenvoudigste besparingen?

Er zijn complexe manieren om geld te besparen, door bijvoorbeeld de hypotheek over te sluiten, maar op een simpele manier is er per direct geld te besparen. Het simpelst is om te besparen op de boodschappen, uitgaan en telefonie.

Boodschappen

Indien er beschikking is over een klein budget, moeten de boodschappen zo goedkoop mogelijk worden ingekocht. Door duidelijk op papier te zetten wat er nodig is aan boodschappen, kan er veel geld bespaard worden. Boodschappen zonder boodschappenbriefje zorgt voor meer impulsaankopen. Ook is het verstandig om met een volle maag te gaan boodschappen. Gezinnen die duidelijk gestructureerd één keer in de week de boodschappen halen, kunnen veel geld besparen. De keuze voor een goedkope supermarkt ligt hier natuurlijk voor de hand. De uitgaven aan sigaretten maakt vaak een groot deel uit van de totale kosten van de boodschappen. Door deze uitgaven te minderen of liever te stoppen kunnen er honderden euro’s per maand bespaard worden (uitgaande van twee rokers).

Uitgaan

Vooral jonge gezinnen hebben de neiging om veel te veel geld uit te geven aan het uitgaan. Ze kunnen het stappen moeilijk los laten, maar kunnen het vaak niet meer opbrengen door de hoge vaste lasten die ze maandelijks moeten betalen. Een avondje stappen kost voor twee personen met gemak €100. Hier kan heel simpel op bespaard worden door minder vaak, of goedkoper uit te gaan.

Telefonie

Tegenwoordig is het normaal om een paar honderd euro per maand te verbellen. Deze kosten kunnen verlaagd worden door een abonnement te kiezen die beter bij het belpatroon past, maar nog veel belangrijker is het om het belgedrag aan te passen. Het is echt niet noodzakelijk om de hele te bellen en te sms-en. Indien het financieel kan is er geen probleem, maar mensen met grote schulden moeten gewoon een prepaid telefoon aanhouden om de kosten beter in de hand te houden.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…
Schulden oplossen door ze samen te voegenSchulden oplossen door ze samen te voegenParticulieren die betalingsproblemen hebben bij verschillende bedrijven en instanties, zullen het zelf niet voor elkaar…
Schulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenSchulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenHet aflossen van schulden is voor veel mensen een dagelijks probleem. Zij gaan er vanuit dat zij hun hele leven blijven…
Creditcard universeel betaalmiddelCreditcard universeel betaalmiddelDe creditcard, een lucratieve vorm van consumentenkrediet, bevindt zich in de portemonnee van miljoenen burgers. Betalen…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.