Vijf tips om goed en zuinig met je geld om te gaan
Goed en zuinig met je geld omgaan; veel mensen doen dit al en zijn hier dagelijks mee bezig. Toch zijn er nog steeds een aantal zaken die door veel Nederlanders over het hoofd worden gezien. In dit artikel staan daarom de beste tips om goed en zuinig met geld om te gaan voor je op een rij.
Money, money, money
Geld kan een grote bron van stress vormen, of je nu alleenwoont of in een gezin. Het is dan ook belangrijk om goed met geld om te gaan en een zeker controle op je maandelijkse inkomsten en uitgaven te hebben. Vijf tips om je hierbij te helpen:
1. Huishoudboekje
Een beetje ouderwets is het wel, maar een huishoudboekje is in ieder gezin (van welke samenstelling dan ook) een absolute must! Het is niet nodig om van iedere kleine boodschap die je doet precies bij te houden hoeveel je hebt betaald, maar wel is het de bedoeling dat je aan het einde van de maand niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Breng daarom in grote lijnen in kaart wat je inkomsten zijn en wat je verwachte uitgaven zijn. Denk aan vaste lasten als de huur of hypotheek en natuurlijk ook de kosten voor energie. Ook zaken als telefoonkosten, boodschappen en vrije tijd kun je incalculeren. Met een duidelijk overzicht weet je globaal wat je uit te geven hebt, waardoor je geen extra uitgaven zult doen. Wie het lastig vindt om 'binnen de lijntjes' geld uit te geven kan wekelijks geld in een 'pot' stoppen, bijvoorbeeld voor boodschappen. Zo moet een gezin met een kind wekelijks rond kunnen komen van 100 euro aan boodschappen. Als het geld op is voor de week om is weet je dat je teveel uitgeeft aan (onnodige) zaken. Blijft er geld over dan kun je dit uitgeven aan iets leuks of sparen.
Lees hier meer over
het (gratis) online huishoudboekje van AFAS.
2. Zuinig met energie en water
De kosten voor energie verschillen enorm per leverancier. Het is daarom goed uit te vogelen hoeveel je op je rekening kunt besparen. Voor mensen die een langlopend contract hebben gesloten zijn er ook mogelijkheden; voor maximaal 250 euro kun je jezelf 'uitkopen' bij een energiemaatschappij. Zeker in deze tijden (de energieprijzen zijn enorm gedaald) kan dit voordelig uitpakken. Zuinig omgaan met energie en water is ook iets dat in en rond huis moet gebeuren. Schaf bijvoorbeeld een waterbesparende kraan en douchekop aan; dit scheelt jaarlijks tientallen euro's. Overigens zijn er ontzettend veel tips en tricks om op energie te besparen in en rond het huis; je vindt ze o.a. op www.nuonenergiebesparen.nl
3. Alle beetjes helpen
Voel jezelf niet zuinig of misschien wel gierig wanneer je 'op de kleintjes let'. Koopzegels van de supermarkt kunnen bijvoorbeeld heel voordelig zijn en je geld opleveren. Zelf de lunch klaarmaken in plaats van kopen of groenten in eigen tuin verbouwen zijn hele goede dingen om geld op te besparen. Overigens kan het ook heel nuttig zijn om al je uitgaven eens grondig na te lopen; kun je bijvoorbeeld goedkoper bellen en zijn er nog kosten die je kunt declareren of waar je toeslag voor kunt ontvangen? Jaarlijks worden er miljoenen euro's geld 'weggegooid' door mensen die niet op 'de kleine dingen' letten.
4. Shop voordelig
Op dagelijkse boodschappen kan veel bezuinigd worden. Bekijk daarom aan het begin van een week de aanbiedingen van verschillende supermarkten en sla bij goede aanbiedingen groot in. Met name op boodschappen als luiers, drinken en toiletpapier valt veel te bezuinigen. Het loont ook om sommige producten te kopen bij goedkopere supermarkten als de Aldi of Lidl. Veel lokale supermarkten prijzen producten vaak enorm af wanneer deze bijna over de houdbaarheidsdatum gaan. 'Rode stickertjes' shoppen kan heel goedkoop zijn; zorg er dan wel voor dat je niet wekelijks maar dagelijks boodschappen doet. Voor grote uitgaven kun je altijd het beste eerst producten vergelijken. Ga niet zomaar met een aannemer in zee zonder een ander aanbod af te wachten en koop niet de eerste de beste kinderwagen zonder gekeken te hebben waar deze het goedkoopst is.
5. Spaar voor later
Zorg dat je een behoorlijk spaarpotje achter de hand hebt voor 'tijden van nood'. Je baan verliezen kan bijvoorbeeld een enorme daling in inkomsten betekenen, maar ook het stukgaan van de wasmachine of andere onvoorziene uitgave kan financieel op je budget inhakken. Zet spaargeld altijd op een spaarrekening zodat je er flinkt wat rente over krijgt. Met spaargeld kun je het in de toekomst een aantal maanden uitzingen, maar ook is het goed voor de aanschaf van iets groots als een auto, een vakantie of huis. Geef aan zulke grote uitgaven geen leengeld uit; dit kan je letterlijk duur komen te staan.