Vaste lasten verminderen

Vaste lasten verminderen Het zijn meestal vervelende gebeurtenissen die een mens ertoe brengen zijn vaste lasten te controleren. Zo kan bijvoorbeeld een kredietaanvraag negatief worden beoordeeld, je bankafschrift een roodstand aanwijzen, of nóg erger: de deurwaarder kan bij je aan de deur staan. Maar vaak is het dan al te laat want in veel gevallen laat zich de stortvloed aan kosten niet zo snel stoppen. Ook zonder dat de huurbaas of de deurwaarder bij je aanklopt, is tijdige en regelmatige controle van je vaste lasten aan te bevelen.

Bankafschriften en rekeningen verzamelen

Vaste lasten hebben de neiging voortdurend toe te nemen. Is je salaris meteen na bijschrijving al weer op, dan heeft het zin om je rekeningafschriften en facturen eens kritisch door te nemen. Een controle van de vaste lasten is snel gebeurd en levert vaak verbazingwekkend en verheugend resultaat op: veel van die kosten kan je namelijk achterwege laten en een aantal daarvan (maar niet allemaal) al zeer snel.

Hoe kan je vaste lasten controleren

 • raadpleeg eerst de bankafschriften van de laatste jaren. In internetbankieren zijn die meestal gemakkelijk op te roepen;
 • kijk naar alle vaste afschrijvingen: periodieke opdrachten, incasso-opdrachten, etc.;
 • noteer die en schrijf er ook de vervaldata bij (de maand van afboeking);
 • vaak worden er ook driemaandelijkse, halfjaarlijkse of zelfs jaarlijkse betalingen gedaan, betalingen die dus niet alle maanden voorkomen;
 • heb je buiten de betalingen via de bank ook nog veel contante betalingen, noteer die dan ook;
 • gaat het bij die contante betalingen om voortdurend terugkerende uitgaven, verdeel die kosten dan over het jaar (dus door 12 delen en aan elke maand toedelen).

Rood staan is erg duur

Op die manier heb je al heel snel een overzicht van alle uitgaven en zul je ook niet gauw meer verrast worden door hoge afboekingen. Onverwacht rood staan is namelijk erg duur. Bewaar je lijstje met vaste lasten in de nabijheid van een kalender of neem ze over in je agenda. Zo mis je geen grote afboeking meer en kan je tijdig voor jezelf nagaan hoe je dergelijke bedragen kunt opbrengen. Maar ook al heb je nu een goed overzicht van al je vaste lasten, daarmee heb je ze nog niet verlaagd!

Verminderen vaste lasten

Bekijk daarom nu je vaste lasten (en ook de andere maandelijkse uitgaven) eens een keer in detail:
 • zijn al deze uitgaven ook echt nodig?
 • staat er wel voldoende inkomen tegenover?
Ook al is dat laatste wél het geval, dan nóg is er niets op tegen om je vaste kosten te verminderen. Wie weet, misschien kan je daardoor sneller overgaan tot een uitgestelde grotere aanschaf. Maar normaal gesproken doe je een check van je vaste lasten meer uit financiële nood als het tijd is om een ​​aantal vaste lasten te schrappen of te verminderen.

Hierna vind je een aantal voorbeelden van hoge vaste lasten. De tips voor het verminderen daarvan zijn uiteraard niet voor alle mensen bruikbaar, maar het zou wel vreemd zijn als jij geen onnodige (of te hoge) uitgaven hebt.

Verminder je huurkosten

De grootste uitgavenpost bij veel mensen is de huur. Normaal gesproken zit een huurverlaging er niet in, dus heb je alleen de mogelijkheid om iets te veranderen. Je kan overwegen om elders een kleiner en vaak ook goedkoper onderkomen te zoeken. Houd er echter rekening mee, dat een verhuizing vaak nieuwe kosten met zich meebrengt die je moet kunnen (voor)financieren.

Energiekosten

Vooral bij stroom- en verwarmingskosten is voordeel te behalen. Denk daarbij aan zuinige apparaten, slimmer verbruik en gunstiger inkoop. Verandering van elektriciteits- of gasmaatschappij is makkelijker dan je zou denken. Wie geldzorgen heeft, zou sowieso de aanbieders van elektriciteit of gas moeten vergelijken. En als wisselen van aanbieder geen optie is, is zuiniger gebruik van energiebronnen aangeraden.

Verminder je autokosten

In veel huishoudens is de auto een belangrijke kostenpost. Vaak is aanschaf en onderhoud van die auto mede de oorzaak van aanzienlijke schulden. Daarom,
 • heb je echt een auto nodig (soms zelfs meerdere in één huishouden)? Het openbaar vervoer is veel goedkoper, carsharing is slechts een kwestie van organisatie en een tweede wagen is vaak pure luxe;
 • oké, veel mensen hebben een eigen auto dagelijks nodig (beroepshalve of ingeval van afgelegen woonoorden), maar moet het dan per se een dure nieuwe auto met 150 pk en uitgebreide all-risk-verzekering zijn?
 • en heb je zon dure verzekering voor 10 jaar nodig?
 • en moet je ( van "mag je" spreken we nog niet eens) op de snelweg wel 140 rijden, of volstaat 120 km/h ook om op de plek van bestemming te raken, en ook minder gestresst trouwens?
 • en kan je met een hedendaagse auto met goede verzorging en onderhoud niet langer doen dan 10 jaar?
Een hele mond vol met vragen. Het antwoord mag je zelf geven, afgestemd op je persoonlijke situatie. Maar éen ding is zeker: er kan een hoop geld mee gemoeid zijn.

Verzekeringen controleren

Verzekeren laat zich praktisch alles, maar of dat voor jou allemaal nodig is, is een andere vraag. Want vaak hebben mensen gewoonweg te veel verzekeringen, in sommige gevallen zijn ze voor eenzelfde risico zelfs meerdere keren verzekerd. Snel (en veel) kan je meestal besparen op de autoverzekering: neem wat dat betreft eens een kijkje op internet en ga bij jezelf te rade over de vraag of een cascoverzekering nog steeds nodig is.

Verzekerd sparen vaak niet zinvol

Win ook eens advies in over zaken als premievrijstelling of het verminderen van premies voor levensverzekeringen, kapitaalverzekeringen of pensioenverzekeringen. Vaak bezit je als polishouder namelijk totaal verkeerde producten, al op vroege leeftijd afgesloten en niet meer op de huidige situatie toegespitst. Maar laat je niet zonder meer overhalen tot afkoop onder gelijktijdige afsluiting van een nieuw contract. Niet zelden wordt dan iets overbodigs geadviseerd. Afkoop is slechts in extreme gevallen aanbevolen! Kredietnemers moeten trouwens niet te veel geld in spaarverzekeringen (of spaarrekeningen) steken. Met die producten kan je de rente op je leningen nooit compenseren! Probeer eerst je leningen af te bouwen en denk dan eens aan (verzekerd) sparen. Alleen een klein appeltje voor de dorst moet altijd beschikbaar zijn.

Kredietkosten

Oversluiten van een lening kan met name bij langere looptijden zinvol zijn, soms zelfs een verandering van geldschieter. Langere looptijden bij kredieten kosten in totaal weliswaar meer aan rente maar kunnen de actuele belasting wel verminderen. Houd echter rekening met boeterente en de kosten voor het afsluiten van een nieuw contract (administratiekosten) en onderhandel daarover. Hoe beter je kredietwaardigheid, hoe beter je uitgangspositie voor de onderhandelingen.
© 2015 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vaste lasten rekening biedt overzichtEen vaste lasten rekening biedt overzichtHet inkomen wordt meestal gestort op dezelfde rekening als waar ook de vaste lasten vanaf voldaan worden. U kunt eenvoud…
Begroting makenBegroting makenDoor het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan e…
Speciale rekening voor vaste lasten, de vaste lastenrekeningSpeciale rekening voor vaste lasten, de vaste lastenrekeningEen goede financiële administratie valt of staat met een goed overzicht. U moet weten wat er maandelijks binnenkomt, en…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…

Overstappen van bankrekening via de overstapserviceOverstappen van bankrekening via de overstapserviceDoor het nieuws over fraude, bonussen en salarisverhogingen bij sommige banken willen mensen graag overstappen van bankr…
Lokaal geld, negatieve rente en het wonder van WörglLokaal geld, negatieve rente en het wonder van WörglRond 1932 vond er in het Oostenrijkse plaatsje Wörgl een economisch experiment plaats dat tot op de dag van vandaag alle…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.