Overstappen van bankrekening via de overstapservice

Overstappen van bankrekening via de overstapservice Door het nieuws over fraude, bonussen en salarisverhogingen bij sommige banken willen mensen graag overstappen van bankrekening, maar ze vrezen dat het te veel gedoe is. Met behulp van de overstapservice worden zowel af- als bijschrijvingen dertien maanden lang automatisch doorgezet naar je nieuwe betaalrekening. Dat klinkt best eenvoudig: open een nieuwe betaalrekening, vraag de overstapservice aan en zeg de oude rekening op. Een nieuwe rekening openen is vrij simpel en kan meestal online. Wil je overstappen, maar twijfel je nog naar welke bank? Het hangt ervan af wat je belangrijk vindt.

Als je geld wilt storten of soms grote bedragen moet opnemen, dan zul je misschien behoefte hebben aan een bank die filialen heeft waar dat mogelijk is. Als je vaak in het buitenland (buiten de eurolanden) geld opneemt, is het handig om te kijken welke kosten een bank daarvoor in rekening brengt.

Bankrekening

Als je eigenlijk vooral wilt pinnen in de winkel, normale bedragen wilt opnemen en internetbankieren, kan je nagenoeg overal een rekening openen. Misschien is het dan handig om te kijken naar de kosten die een bank rekent voor het hebben van een betaalrekening. Daarnaast zijn er banken die rente vergoeden over een positief saldo.

Als je het belangrijk vindt dat je bank niet investeert in wapenindustrie en kinderarbeid, maar rekening houdt met de mensenrechten en de natuur: Kijk dan even op Eerlijke Bankwijzer om te zien wat de bank doet met jouw geld.

Overstapservice

Als je een nieuwe bankrekening opent, krijg je naast een nieuw rekeningnummer ook een pinpas met een nieuwe pincode. Het is verstandig om te wachten tot alles werkt voordat je de overstapservice aanvraagt.

De overstapservice vraag je aan door middel van het invullen van een formulier. Een kwestie van het oude en nieuwe bankrekening invullen en de ingangsdatum kiezen die minimaal twee weken en maximaal drie maanden in de toekomst mag liggen.

De ingangsdatum moet op een werkdag vallen. Vanaf die dag kan je je oude bankrekening niet meer gebruiken, maar worden alle bijschrijvingen en incasso’s dertien maanden lang automatisch doorgeleid naar je nieuwe bankrekening.

De overstapservice geeft bedrijven die incasseren van je bankrekening een melding dat je een nieuw rekeningnummer hebt, zodat zij het kunnen aanpassen in hun systeem.

Zelf doen

Opdrachten van betalingen die je zelf overmaakt, bijvoorbeeld een maandelijkse betaalopdracht naar je spaarrekening, moet je zelf opnieuw invoeren bij je nieuwe bank. Dit gebeurt niet automatisch.

De overstapservice geldt alleen voor betaalrekeningen. Je eventuele spaarrekening bij de oude bank moet je dus zelf overzetten indien gewenst.

Denk er ook aan de rekeningnummers die in je adresboek staan, over te nemen in je nieuwe adresboek.

Ook moet je partijen die geld overmaken op je rekening zelf op de hoogte stellen van je nieuwe rekeningnummer. Dat is bijvoorbeeld je werkgever en de Belastingdienst. In principe heb je daar 13 maanden de tijd voor, omdat tot die tijd bijschrijvingen automatisch naar je nieuwe bankrekening worden geleid.

Transacties

Maar het is niet verstandig om zolang te wachten, want als je het vergeet zit je na 13 maanden zonder inkomsten. Als iemand dan geld op je oude rekening stort, wordt het namelijk niet langer doorgeleid naar je nieuwe rekening. Degene die dan geld overmaakt, krijgt in principe een melding dat de rekening niet meer bestaat.

Om problemen te voorkomen is het dus handig om meteen iedereen op de hoogte te stellen. Wat handig is om van tevoren bij je oude bank alle transacties van een jaar te downloaden en te kijken wie je rekeningnummer gebruiken om geld te storten en deze partijen op de hoogte te stellen.

Incasso's

Ook is het transactieoverzicht handig om te zien welke partijen geld van je rekening afhalen (incasso’s). In principe passen zij automatisch je rekeningnummer aan, maar het is wel raadzaam om dat in de gaten te houden.

Op de afschriften van je nieuwe bankrekening kan je zien welke handelingen via je oude rekening worden doorgeleid. Als het na een half jaar niet is aangepast, is het verstandig om zelf even contact op te nemen met het bedrijf om je rekeningnummer in hun systeem te laten aanpassen.

Opzeggen

Je oude rekening kan je in principe opzeggen als de overstapservice actief is, maar check dat even bij je bank. Sommige banken heffen de oude rekening automatisch op. Dus als je je oude rekening wilt behouden, kan je geen gebruik maken van de overstapservice.

Overstappen

Overstappen kan vrij eenvoudig als je alleen een betaalrekening hebt lopen bij je oude bank. Maar dat kan anders zijn als je andere producten hebt afgesloten bij je oude bank. Als je bijvoorbeeld een hypotheek hebt lopen, een verzekering of een creditcard kan overstappen van betaalrekening problemen opleveren. Je hebt misschien op deze producten korting gekregen, omdat je bij dezelfde bank je betaalrekening hebt lopen.

Bedenk dus eerst welke producten je bij de bank hebt afgesloten en informeer wat de gevolgen zijn.

Overstapweek

Update: Een journalist van De Correspondent heeft maandag 20 april 2015 een artikel geschreven waarom hij gaat overstappen van bank. Hij vraagt anderen mee te doen en deze week actie te ondernemen. Met de hashtag #ikstapovervanbank heeft de actie op Twitter veel aandacht gekregen.

Het initiatief heeft op Facebook een evenement aangemaakt, waar inmiddels bijna 4.000 mensen hebben aangegeven mee te doen en van bank te wisselen. Inmiddels berichten meerdere media over het initiatief en wordt er al gesproken van de nationale overstapweek.
© 2015 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verander je van bankrekening, een zorgeloze overstapHoe verander je van bankrekening, een zorgeloze overstapEr zijn vele redenen om van bankrekening te wisselen. Er is elders een betere rente, de andere bank is duurzamer of het…
Spaargeld overzetten naar andere bankSpaargeld overzetten naar andere bankJe wilt je spaargeld overzetten naar een andere spaarrekening bij een andere bank, die een hogere rente biedt. Maar hoe…
Overstappen van bank: echt zo eenvoudig?Overstappen van bank: echt zo eenvoudig?Stap nu gemakkelijk over. Banken willen graag nieuwe klanten binnenhalen, maar dit overstappen van de ene naar de andere…
Betaalrekening opzeggen: hoe je bankrekening stopzetten?Betaalrekening opzeggen: hoe je bankrekening stopzetten?Een betaalrekening stopzetten, hoe doe je dat? Het is een vraag die mensen zich meer en meer stellen in tijden van een e…
Vaste lasten verminderenVaste lasten verminderenHet zijn meestal vervelende gebeurtenissen die een mens ertoe brengen zijn vaste lasten te controleren. Zo kan bijvoorbe…
Bronnen en referenties
  • Overstapservice.nl
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.