Hoe ouderen financiële problemen kunnen aanpakken

Hoe ouderen financiële problemen kunnen aanpakken Hoe ouderen hun financiële problemen kunnen aanpakken is een thema dat alle aandacht verdient. Want steeds meer ouderen worden geplaagd door acute of dreigende geldnood. Dat heeft meestal zijn oorzaak in veranderende levens- en inkomensomstandigheden. Maar ze kunnen ook het gevolg kunnen zijn van verminderde pensioenaanspraken, werkloosheid of een lagere beloning tijdens hun werkzame bestaan. Bovendien, slaat een achteruitgaande gezondheid vaak aanzienlijke gaten in het krappe budget van senioren.

Armoede onder ouderen neemt toe

Pensioenen die niet meer geïndexeerd worden, stijgende kosten voor gezondheidszorg, oplopende energiekosten. Bij veel ouderen en gepensioneerden staan de budgetten sterk onder druk. Steeds moet men nieuwe kostenposten opvoeren, onder meer voor zaken als:
  • persoonlijke verzorging;
  • hulp in de huishouding
  • assistentie bij bezoek aan arts en specialist.

En ouderen zijn ook vaak een makkelijk doelwit voor sluwe handelaren. Die willen met dubieuze aanbiedingen en verkoopmethoden snel geld verdienen. Welke middelen hebben ouderen om meer grip te krijgen op hun financieel beheer?

Hoe ouderen meer grip krijgen op hun financiën


Kasboek bijhouden

Met een beperkt budget is het zaak om eerst een goed overzicht van inkomsten en uitgaven te krijgen. Een kasboek kan helpen om alle uitgaven vast te leggen, zoals:
  • aankopen in de supermarkt;
  • de bijbetaling op geneesmiddelen;
  • het incasso van gas, licht en water.

De grootste geldverslinders in uw budget laten zich zo gemakkelijk opsporen. Al snel is dan duidelijk waarom er aan het einde van de maand maar zo weinig over is. Ook zijn mogelijke besparingen dan gemakkelijker te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de opzegging van een tijdschriftenabonnement of het lidmaatschap van een boekenclub.

Creëer extra inkomen met bijverdiensten

Is men vitaal en nog goed ter been? En wil men zijn pensioeninkomsten enigszins aanvullen? Dan zijn er meer mogelijkheden om geld bij te verdienen dan men denkt. U verdient er weliswaar geen geweldige kapitalen mee, maar heeft u bijvoorbeeld al eens een bijverdienste als stadsgids overwogen? Alleen al de opbrengst aan fooien kan het tot een zeer lucratieve bezigheid maken.

Kijk uit met dubieuze bijverdiensten op internet

Ook advertenties in kranten of op het internet lokken met aantrekkelijke en moeiteloze bijverdiensten. Maar achter die verleidelijk klinkende aanbiedingen die “snelle euro’s” beloven, gaan vaak doortrapte oplichters schuil. Die willen werkzoekenden met dubieuze beloften geld uit de zak kloppen. Kijk uit bij vage omschrijving van werkzaamheden. En vermijd anonieme firma’s waar u eerst tegen betaling van een voorschot producten kan bestellen, die u dan zelf verder verkopen moet.

Stel prioriteiten in uw betalingen

Zelfs al is uw financiële situatie nog zo penibel, de betaling van huur en energiekosten moet voorrang hebben op alle andere betalingen.

Laat u niet intimideren

Met agressieve aanmaningen en intimiderende aanschrijvingen proberen handige oplichters senioren geld af te troggelen. Ze schrikken er niet voor terug om te dreigen met incassobureaus of juridische procedures als men verzoeken tot betaling niet nakomt. Laat u door dit soort aanschrijvingen nooit intimideren. Controleer in alle rust de rechtmatigheid ervan en win deskundig advies in. Want wie ook maar één eurocent betaalt, heeft daarmee mogelijkerwijs de vordering erkend!

Controleer afboekingen

Controleer regelmatig uw bankafschriften en telefoonrekeningen! Vaak incasseren dubieuze loterijen ongevraagd bedragen voor telefonisch of via het internet afgesloten deelname. Bij ongeoorloofde afboeking is het zaak snel te handelen. Win daarvoor advies in over de te volgen procedure.

Stel een limiet aan uw schulden

Blijft de stapel onbetaalde rekeningen groeien, kunt u de huur en elektriciteit niet meer betalen? En belanden de eerste aanmaningen al op de deurmat belanden? Dan is snelle hulp van een schuldhulpverlener geboden. Dan helpt alleen nog uitgebreid en professioneel advies om de problemen permanent onder controle te krijgen.

Verzekeringen: alleen als die echt nodig zijn!

Bij het zoeken naar mogelijke besparingen moeten u ook de verzekeringspolissen eens kritisch onder de loep nemen. Een arbeidsongeschiktheids- en ongevallenverzekering bijvoorbeeld, is meestal overbodig bij gepensioneerden. Ga daarom voor uzelf na welke verzekeringen u echt nodig heeft. En bij persoonlijke aansprakelijkheidsverzekeringen of inboedelverzekeringen zijn er aanzienlijke premieverschillen bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een prijsvergelijking is dus zeker de moeite waard!

Geld besparen op pillen en zalfjes

Niet-receptplichtige geneesmiddelen, zoals middeltjes tegen hoofdpijn en griep of crèmes bij gewrichtsproblemen, moet de patiënt volledig uit eigen zak betalen. Voor deze preparaten gelden geen vaste prijzen. Ook hier loont dus een prijsvergelijking bij internetapotheken.

Prijsbewust inkopen

Ook bij het winkelen voor de dagelijkse behoeften is een prijsvergelijking de moeite waard:
  • vertrouw niet blindelings op de woorden "aanbieding". Wat in de ene supermarkt als aanbieding wordt gebracht, is in de andere misschien doorlopend goedkoper geprijsd;
  • let ook eens wat meer op waren in de onderste schappen. Die biedt men vaak goedkoper aan;
  • ook voedingsmiddelen die tegen het einde van de houdbaarheidsdatum aanliggen, krijgt men vaak tegen gereduceerde prijzen;
  • en bij versproducten als groente, fruit en gebak, valt met winkeliers tegen sluitingstijd altijd over een korting te praten.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Mag ik bijverdienen naast baan of uitkering?Bij het ontvangen van een uitkering is het vaak niet toegestaan om bij te verdienen, op straffe van korting op de uitker…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenWanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een der…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
Salarisverhoging vragen, kost nietsSalarisverhoging vragen, kost nietsIn tijden van crisis, jeuken menigeen de handen om een salarisverhoging te vragen. Veel werknemers werken immers langer…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.