Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu

Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu U wilt meer geld voor de fijne dingen in het leven? Dan bespaart u toch op stroom. Lees hier welke elektrische apparaten uw budget niet al te zeer belasten.

Op energie besparen

Elektrische stroom is duur, en zoals het er nu naar uit ziet, zal dat in de toekomst niet veranderen. Maar dat hoeft niet per definitie tot een gat in uw portemonnee te leiden. En of het nu gaat om koelen, wassen en spoelen, televisie kijken, muziek luisteren of verlichting, juist bij het stroomverbruik loont het de moeite om te besparen. Als u precies wilt weten hoeveel elektriciteit uw huishoudelijke apparaten gebruiken, koop of huur dan bij een consumentenorganisatie, een milieuorganisatie of in de doe-het-zelf-zaak een stroommeter en ga op zoek naar de stroomvreters in uw huishouden. Onderstaand is een aantal tips verzameld hoe u energie besparen kunt zonder aan comfort in te leveren.

Hoe kouder, hoe duurder

In een koelkast volstaat een temperatuur van vijf tot zeven graden. Elke graad koeler verhoogt het energieverbruik met zes procent. Regelmatig ontdooien van koelkast en vriezer moet sowieso vanzelfsprekend zijn.

Een koelkast moet dus van binnen koud zijn. Logisch. Maar wanneer u de koeltemperatuur van vijf naar zeven graden verhoogt, berokkent dat echt geen schade aan uw levensmiddelen en u doet er uw portemonnee een plezier mee. U bespaart op jaarbasis 15 tot 20 procent aan stroom en dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 10 euro.

Wassen hoeft niet altijd op 90 graden te gebeuren

Wasmachines verbruiken de meeste energie om het water te verwarmen. Als warm water in uw huishouden met behulp van olie, gas of zonne-energie wordt gemaakt, dan zou u de wasmachine kunnen aansluiten op de warmwaterleiding. Daarvoor heeft u in ieder geval een wasmachine nodig met twee watertoevoerleidingen, evenals een voorziening die het warme en het koude water mengt. Zo kan het energieverbruik met wel 70 procent worden verlaagd. Voor het wassen zelf geldt: het hoeft niet altijd bij 90 graden te gebeuren. Bijna altijd kunt u ook volstaan met 30 of 60 graden.

Nieuwe koelkast: hoeveel geld kunt u besparen?

Met nieuwe apparaten, kunt u veel geld besparen. Zo is uit onderzoek gebleken dat u met een koelkast uit 2010 € 54 per jaar bespaart in vergelijking met een apparaat dat al tien jaar oud is. Het verschil voor uw portefeuille is dan ook aanzienlijk.

Van fundamenteel belang is ook om zorgvuldig na te gaan welke apparaatgrootte voor u geschikt is. Want een koelkast met een inhoud van 200 liter die slechts voor een derde deel gevuld is, gebruikt onnodig veel stroom. En dat geldt evenzeer voor een leeg viersterren vriesvak.

Apparaten in stand-by-stand

Een dure grap: televisies, videorecorders, satellietontvangers en hifi-systemen. In menige huiskamer bevindt zich een heus “elektropark”. En al die apparaten verbruiken ook stroom als de eigenaren niet thuis zijn. Tot wel 70 euro kunnen die nutteloze verliezen per jaar oplopen. Als u bijvoorbeeld een videorecorder, een televisie en wekkerradio op de stand-by laat staan, kunnen de kosten per jaar oplopen tot 40 euro. En wie heeft er niet veel meer consumentenelektronica in huis ? Daarom: trek de stekker eruit als u een apparaat niet meer gebruikt.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…

Fitnesstips voor de smalle beursFitnesstips voor de smalle beursWaarom een hoop geld betalen voor de fitnessstudio? Fit blijven is niet altijd een kwestie van geld. Fitnesstips voor me…
Let op de kleintjes en andere tipsLet op de kleintjes en andere tipsKom je niet uit aan het einde van de maand? Blijf je geld overschrijven van de spaarrekening naar de lopende rekening? I…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.