Uitleg voorlopige dekking autoverzekering

Uitleg voorlopige dekking autoverzekering Bij het kopen van een auto moet er eerst een verzekering geregeld worden voordat er met de auto gereden kan worden. In dit soort gevallen verstrekken verzekeraars vaak eerst een voorlopige dekking. Wat houdt een voorlopige dekking eigenlijk in? Om een autoverzekering aan te vragen moet u eerst een aantal vragen beantwoorden. Aan de hand van de antwoorden kan de verzekeraar pas definitief het risico beoordelen. Vooral de zogenaamde slotvragen zijn voor de acceptatie van de autoverzekering van groot belang. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over de verzekeringsnemer om het morele risico in te kunnen schatten. Bij het verzekeren van een auto ontbreekt het vaak aan tijd om de administratieve aanvraag of wijziging door te voeren. Om ervoor te zorgen dat een auto wel verzekerd is gedurende het aanvraagtraject, verstrekt de verzekeraar eerst een voorlopige dekking.

Wanneer wordt er voorlopige dekking verstrekt?

Bij het nieuw aanvragen van een autoverzekering, wenst de verzekeraar nadere informatie over het voertuig en de verzekerde voordat de verzekering wordt afgesloten. In de praktijk loopt het vaak anders. De gegevens over een nieuw aan te kopen auto zijn pas laat bekend. Daardoor wordt er vaak voor gekozen om eerst een voorlopige dekking te verstrekken.

Voorlopige dekking bij het oversluiten

Een andere situatie waarbij er vaak gekozen wordt voor een voorlopige dekking is bij het oversluiten van de verzekering. Het kopen van een auto is namelijk vaak het moment om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De nieuwe verzekeraar kan de polis nog niet definitief afgeven want er moet nog gewacht worden op het getekende aanvraagformulier. Tegenwoordig gaat het aanvragen steeds vaker via het internet, dus gaat dit probleem steeds minder spelen.

Wordt een voorlopige dekking altijd omgezet in een verzekering?

Nee, de verzekeraar heeft de mogelijkheid om de voorlopige dekking op ieder gewenst moment weer te beëindigen. Dit zal bijvoorbeeld gebeuren als bij het invullen van het aanvraagformulier blijkt dat er in het verleden een verzekering op naam van de verzekeringnemer is beëindigd door de verzekeraar. Het is zelfs mogelijk om de voorlopige dekking met terugwerkende kracht weer in te trekken. Dit zal het geval zijn bij het opzettelijk foutief beantwoorden van eerder gestelde vragen. In dat geval wordt er vanuit gegaan dat de dekking nooit heeft bestaan.

Wie geeft voorlopige dekking af, de verzekeraar of de tussenpersoon?

In principe wordt voorlopige dekking alleen afgegeven door de verzekeraar. De bemiddelaar kan door de verzekeraar gemachtigd worden om binnen bepaalde grenzen voorlopige dekking af te geven. Een grens zou gesteld kunnen worden aan de hand van de hoogte van de nieuwwaarde van een auto. Een tussenpersoon is bijvoorbeeld bevoegd om auto’s tot een nieuwwaarde van €75.000 te accepteren. Buiten deze grenzen moet de voorlopige dekking verstrekt worden in overleg met de verzekeraar.

Hoe lang blijft de voorlopige dekking geldig?

Het is niet aan de klant om zich hier druk over te maken. De verzekeraar of tussenpersoon heeft voorlopige dekking afgegeven. De auto is vanaf dat moment verzekerd, ook als de verzekeraar er vervolgens niet op terug komt. Het is wel verstandig om bij de verzekeraar te informeren als het teveel tijd in beslag gaat nemen.

Moet er ook premie betaald worden over de periode dat er voorlopige dekking bestaat?

Zodra de voorlopige dekking wordt omgezet naar een definitieve polis, wordt als ingangsdatum de datum aangehouden dat er voorlopige dekking is verstrekt. In het geval de voorlopige dekking niet wordt omgezet in een polis, zal er door de verzekeraar over het algemeen ook geen premie in rekening gebracht worden.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
All risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingAll risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingDe meeste mensen kennen de all risk autoverzekering, maar voor de inboedelverzekering is deze dekking ook mogelijk. De p…
Wat kost een verzekering?Wat kost een verzekering?De premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars is groot. Het loont de moeite om verzekeringen te vergelijken…

Met een zwakke gezondheid een levensverzekering aanvragenMet een zwakke gezondheid een levensverzekering aanvragenBij het afsluiten van een levensverzekering met een uitkering bij overlijden, stelt de verzekeraar vragen over de gezond…
Opsporen levensverzekeringen na overlijdenOpsporen levensverzekeringen na overlijdenNa overlijden moeten de nabestaanden zorgen voor de verdere afwikkeling van de nalatenschap. Mogelijk is er een levensve…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.