Wat is de AEX? En wat betekent de AEX voor Nederland?

Wat is de AEX? En wat betekent de AEX voor Nederland? Als u het nieuws bekijkt, gaat elke uitzending steeds weer over de AEX. Voor veel economen is de AEX erg belangrijk, deze mensen volgen het nieuws over de AEX dan ook op de voet. Maar veel mensen in Nederland weten niet wat de AEX precies is, en wat een stijging of daling van de AEX betekent. In dit artikel staat informatie over wat de AEX simpel uitgelegd inhoudt.

Wat betekent AEX?

De AEX is een afkorting die staat voor Amsterdam Exchange Index, neem van de eerste twee woorden de eerste letter, en van het laatste woord de laatste letter, en u komt tot het woord AEX. De AEX is de belangrijkste Nederlandse beursindex. In de AEX staan de 25 grootste aandeelhouders van Nederland. Omdat de AEX de grootste beursindex heeft, zijn deze aandelen het belangrijkste voor de Nederlandse economie, er zijn nog meer beursindexen namelijk:

De AMX, dit betekent Amsterdam Midkap Index. Hieronder vallen de middelgrote bedrijven. Daarnaast is het nog de AScX, dit zijn de kleinste aandelen.

De AEX is het belangrijkste omdat hier de grootste aandelen in heel Nederland onder vallen, daarom gaat het in het nieuws vaak over de AEX in plaats van dat het gaat over de AMX of AScX. Deze indexen zijn minder belangrijk en worden dus minder snel in het nieuws genoemd.

Waar is de AEX voor bedoeld?

De koers van de AEX is een soort meter van de hele Nederlandse economie. De beurskoersen lopen echter een half jaar voor op de ontwikkelingen in de 'echte' economie. Als de AEX dus een lange periode daalt, zal dit een half jaar later te zien zijn aan de economie, het gaat dan slechter met de economie. Als de AEX een langere periode stijgt, zal dit ook een half jaar later te zien zijn doordat het beter gaat met de economie. De AEX voorspelt dus eigenlijk de toekomst van de economie aan de hand van cijfers.

Het puntensysteem van de AEX

Toen men in 1983 begon wordt de koers op 100 punten gezet, dit was nog in de guldentijd. Nu we in de eurotijd leven werden de punten dus aangepast op de euro’s. Omgerekend was dit dus 45,38 punten in 1983. In het jaar 2000 was het aantal punten gestegen tot 637.60 punten, dit is dus van 1983 tot 2000 een fikse stijging. De laatste tijd spreken we van een daling, zo waren het aantal punten in 2010 gedaald naar 354,57 punten. Opzicht is dit ook logisch er is namelijk een economische recessie (geweest).

Berekening AEX

Elk fonds heeft een eigen wegingsfactor in de AEX. Er zijn dus 25 fondsen in de AEX die allemaal dus hun eigen wegingsfactor hebben, het ene fonds heeft meer aandelen dan het andere fonds. Om de AEX uit te rekenen moeten de 25 fondsen de laatste koers van de AEX vermenigvuldigen met hun wegingsfactor, dit moeten ze optellen en delen door 100, dit is de AEX op dat moment. De AEX wordt erg vaak nagetrokken door economen, zo kunnen ze bepalen of de beurzen goed of niet goed zijn. Bijvoorbeeld beleggers kijken erg goed naar de AEX om op het juiste moment te beleggen.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekenen de afkortingen in huizenadvertenties?In huizenadvertenties wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen. De betekenis van de meeste afkortingen zijn eenvoudig…
Procenten en promillagesWat zijn procenten en promillages en hoe gebruik je ze? Hoe werkt het ook al weer? In dit artikel laat ik je een voorbee…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Turkse achternamenTurkse achternamenWelke achternamen worden het meest gebruikt door de Turken? Wat is de betekenis van deze achternamen? Sinds wanneer is h…

Informatie over goudInformatie over goudGoud heeft op mensen altijd een magische invloed gehad. In alle culturen werd goud voor rituele objecten gebruikt en als…
Fysieke dekking bij goudfondsenFysieke dekking bij goudfondsenWie in goud wil beleggen kan kiezen voor participaties in beleggingsfondsen die zich specifiek toeleggen op goud, zogena…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia aex
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.