Beleggen in grondstoffen in 2020/'21

Beleggen in grondstoffen in 2020/'21 Beleggen in grondstoffen in 2022? Denk dan aan de bitcoin (BTC), ArcelorMittal, AMG, de handel in edelmetalen zoals goud, zilver, palladium, platina of misschien wel in delfstoffen, olie, gas, diamanten, koffie en granen. En dat doet u, omdat grondstoffen vaak schaars zijn en daardoor duurder zullen worden. U kunt er rijk mee worden. U kunt kiezen voor een belegging in beleggingsfonds, maar er zijn ook andere beleggingen mogelijk. Door te beleggen in grondstoffen of in een beleggingsfonds in grondstoffen deelt u direct mee in de prijsstijgingen en winsten en beschermt u zich tegen de gevolgen van inflatie. Hoe werkt dit beleggen in grondstoffen?

Inhoud


Belegging in grondstoffen beschermt u tegen de gevolgen van inflatie, beleggen dus

Een manier om uw geld en vermogen te beschermen tegen de effecten van inflatie is beleggen in grondstoffen. Het is een waardevaste belegging:
  • Grondstoffen zijn vaak schaars;
  • De vraag naar grondstoffen zal bij een verder stijgende wereldbevolking alleen maar toenemen;
  • Als lonen omhoog gaan, wordt het delven van grondstoffen duurder en daarmee de grondstoffen duurder.

Grondstoffen zijn schaars

Grondstoffen zijn schaars wanneer er meer vraag naar is dan voorradig is. Hoe groter dit verschil tussen vraag en aanbod is, hoe hoger de prijs. Ook als er een subsidie wordt gegeven om grondstoffen betaalbaar te houden voor de mensen blijft de oorspronkelijke prijs hoog. Sterker nog, als er subsidie wordt gegeven kan dit de vraag verder stimuleren waardoor de prijzen van grondstoffen alleen maar verder zullen stijgen. De wereldbevolking neemt toe, evenals de behoefte om mee te delen in de welvaart. Dat leidt alleen maar tot meer vraag naar grondstoffen. Afgezien van de vernieuwbare grondstoffen houdt het
aanbod van vele grondstoffen de groeiende vraag niet of nauwelijks bij.

Welke grondstoffen zijn interessant voor u als belegger?

Grondstoffen zijn de basisstoffen uit de natuur, die nodig zijn om andere producten te kunnen maken. En dat zijn er vele. U kunt dan denken aan:
  • Edelmetalen, zoals goud, zilver, palladium en platina;
  • Koper;
  • Olie en gas;
  • Steenkool en ijzererts;
  • Granen, koffie, cacao, suiker, tarwe, katoen;
  • Zand, grind, klei, cement;
  • Bitcoin;
  • Schoon water.

De schaarsheid doet zich bij grondstoffen vooral voor wanneer ze niet vervangbaar of vernieuwbaar zijn. Zo hebben edelmetalen als goud en zilver unieke eigenschappen. Een voorbeeld van vernieuwbare grondstoffen, die wel schaars kunnen zijn door bijvoorbeeld misoogsten, zijn granen, katoen en hout.

Beleggen in Bitcoin

Ook de bitcoin wordt wel geschaard onder de grondstoffen. De bitcoin is immers nog steeds geen officieel betaalmiddel in 2022 (Venezuela uitgezonderd), maar wordt door sommigen gezien als een aanvulling op een belegging in goud (eveneens een grondstof). De bitcoin is in koers zeer volatiel en steeg in 2017 enorm naar ruim 66.000 dollar en daalde naar 21.000 euro medio juni 2022. Niemand weet nog wat de koers BTC eind 2022 zal zijn en er zullen heus koerswijzigingen optreden die fors kunnen zijn. De weg omhoog naar 70.000 euro en hoger lijkt ingeslagen. De 66.000 dollar werd in 2021 overschreden en verdere koerssprongen lijken in het verschiet te liggen. Het bedrag van 100.000 euro wordt genoemd, maar dat is misschien iets voor 2023. Bitcoins kopen is eenvoudig, beleggen in bitcoins ook, maar doe het alleen als u met deze belegging niet in de problemen komt. Het track record van de BTC is immers nog relatief kort om er een goed oordeel over te kunnen vormen.

Beleggen in goud en zilver

Wie gaat beleggen, kan er ook voor kiezen om te beleggen in grondstoffen. Vroeger gebeurde dit vooral door fysieke eenheden op te slaan. Kenmerkend voor deze manier van beleggen zijn de schuren vol met graan en de banken die veel goud in hun kluizen opslaan. Dat diende als zekerheid voor de toekomst, maar ook om eraan te verdienen zodra de prijzen omhoog gingen. Denk ook aan een gouden sieraad, dat wordt gegeven, omdat het waarde heeft en waarschijnlijk nog meer waard zal worden. Of de gouden munten zoals de Maple Leaf of de Krugerrand. Maar het kan ook anders. U kunt ook op de beurs beleggen in grondstoffen, maar denk eraan dat grondstoffen sterk cyclisch zijn.

Beleggen in water en voedsel

Schoon water is schaar en bij een groeiende wereldbevolking zal dat nog schaarser worden. Hetzelfde geldt voor allerlei granen en voedsel. Niet alleen door een groeiende wereldbevolking maar ook door de opwarming van de aarde. Als oogsten mislukken, stijgen de prijzen. Omdat grondstoffen altijd nodig zijn, bieden ze vele kansen op de effectenbeurs.

Beleggingen spreiden

De koersen van grondstoffen zijn volatiel, gaan op en neer. Daarom is het goed om uw beleggingen te spreiden. Als u kiest voor een beleggingsfonds zal de beheerder vaak ook voor een goede spreiding zorgen en hoeft u dat niet meer zelf te doen. U kunt zo dus:
  • direct beleggen in grondstoffen;
  • kiezen voor een beleggingsfonds;
  • kiezen voor futurecontracten;
  • beleggen in opties met als onderliggende waarde de grondstoffen;
  • binaire opties.
  • aandelen als ArcelorMittal en AMG;
  • turbo's, speeders en sprinters.

Kiezen voor grondstoffen maakt ook een goede spreiding van uw beleggingen mogelijk. Zorg zo voor diversificatie en spreiding van risico. Goud kopen, dat kan ook, voor gevorderden en beginners. Keuze genoeg.

Op de beurs zelf beleggen in grondstoffen of via een beleggingsfonds

Op de beurs kunt u in vele zaken beleggen en omdat het verstandig is om uw beleggingen te spreiden, horen daar ook beleggingen in grondstoffen u. Zo kunt u beleggen in aandelen van goudmijnen of zilvermijnen. U kunt kiezen voor beleggingsfondsen die weer voor u in grondstoffen beleggen. Er zijn producten die de ontwikkeling van de prijzen van grondstoffen direct doorvertalen, zoals de trackers, turbo’s, sprinters en speeders. Of beleg in beleggingsfondsen of een grondstoffenindex.

Slot beleggen in schaarse grondstoffen

Kortom, eigenlijk kan iedereen meedoen. Waar u wel altijd voor moet zorgen is dat u goed op de hoogte bent en goed op de hoogte gehouden wordt. Beleg vooral stoffen waarvan u denkt dat ze nog veel schaarser zullen worden dan ze nu al zijn. Verder wijzen internet en uw bank u de weg naar deze vorm van beleggen.

Lees verder

© 2011 - 2025 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMROTijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van edele metalen zoals goud, zilver en platina hard gestegen omdat veel belegg…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…
Geschiedenis: termijncontracten en derivatenGeschiedenis: termijncontracten en derivatenRuim 3000 jaar voor Christus ontwikkelde het concept van geld en bankieren zich in het oude Mesopotamie. Toch duurde het…

Goud kopen en goud verkopen: hoge waarde en goudprijsGoud kopen en goud verkopen: hoge waarde en goudprijsWordt 2023 ook een interessant jaar voor goud? Kan de goudprijs naar 4.000 euro per troy ounce (31 gram) stijgen, zoals…
Beleggen voor gevorderden - Trading planBeleggingen dienen gemaakt te worden aan de hand van een degelijk trading plan: een op de persoon toegespitst plan met d…
Bronnen en referenties
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 15-06-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.