Beleggen voor gevorderden - Trading plan

Beleggingen dienen gemaakt te worden aan de hand van een degelijk trading plan: een op de persoon toegespitst plan met daarin de belangrijkste regels, richtlijnen en specifieke vereisten voor verschillende type beleggingen. Een trading plan houdt je op elk moment van een belegging op de juiste koers en zal je leiden naar goede keuzes en behoeden voor foute keuzes.

Beleggen voor gevorderden - Het trading plan

Voordat je begint met het maken van een belegging is het belangrijk dat je een trading plan hebt. Een trading plan dient minimaal de volgende inhoud te hebben:

Algemene regels/richtlijnen en aandachtspunten opgesteld op basis van eigen ervaringen, opgedane kennis en gemaakte fouten

Op basis van je ervaringen en gemaakte fouten zal je verscheidene dingen in de toekomst niet meer willen doen en andere dingen juist misschien vaker willen doen. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je valkuilen en waar je sterktes liggen. Laat de valkuilen voor wat ze zijn en focus je op je sterktes.

Voorbeeld:
Wanneer je korte termijnhandel (1 week tot 3 weken) combineert met zeer korte termijn daghandel (10 minuten tot 60 minuten) en je merkt dat de zeer korte termijn daghandel je constant weer schade toebrengt terwijl de andere korte termijnhandel je leuke winsten oplevert, dan kun je de korte termijn daghandel beter laten varen. Wel misschien goed om de hier opgedane kennis te gebruiken voor het in meer detail kunnen bepalen van je in- en uitstapmomenten.

Hiernaast is het belangrijk om voor jezelf alle beleggingen bij te houden in een soort van dagboek. Noteer voor al je gemaakte beleggingen in ieder geval het volgende:
  • Resultaat - winst of verlies
  • In geval van winst - Is het vooraf gestelde koersdoel bereikt?
  • In geval van verlies - Is je verlies groter dan gepland of kleiner dan/gelijk aan het geplande verlies?
  • Waarom ingestapt in belegging en waarom uitgestapt
  • Rapportcijfer voor de belegging en je handelingen
  • Waar dien je de volgende keer op te letten en wat heb je goed gedaan

Regels omtrent welk type beleggingen je wel of niet zult maken

Na opgedane ervaring en kennis zul je ervoor moeten kiezen welke beleggingen je wel en niet zult maken. Wanneer je deze keuze niet maakt en je stapt "gewoonweg" in elke beleggingen omdat een aantal indicatoren je vertellen dat het een juiste belegging is zul je waarschijnlijk veel foute keuzes maken. Je kan nooit met elke beleggingskeuze gelijk hebben, maar het is wel het streven om zoveel mogelijk gelijk te hebben en om alleen te beleggen in situaties waarin de winst/verlies ratio duidelijk in jouw voordeel is.

Voorbeeld:
Je zou kunnen kiezen om bijvoorbeeld alleen met de trend mee te beleggen voor de middellange en langere termijn, omdat je hebt gemerkt dat beleggen op correcties in de trend niet goed voor je werkt. Je zou ook kunnen kiezen dat je bijvoorbeeld niet probeert om toppen en bodems (wat een moeilijke aangelegenheid is en waar heel veel mensen geld aan verliezen) te beleggen. Je zou ook kunnen zeggen dat je met name op uitbraken wilt beleggen en dan bijvoorbeeld in de volgende situaties: overschrijden oude top of doorkruisen oude bodem en uitbreken trendlijn naar boven/beneden.
Het is belangrijk om voor jezelf te bekijken en te bepalen wat de risico's van verschillende beleggingen zijn (en dan praten we niet over de risico's van verschillende beleggingsproducten) en wat het risicoprofiel is dat je wilt handhaven.

Vereiste winst/verlies ratio voor de verschillende type beleggingen

Voorafgaande aan elke belegging dien je onder andere een beoordeling te geven van de winst/verlies ratio is, wat het maximaal toegestane verlies en wat het koersdoel is. Zonder het maximaal toegestane verlies en het koersdoel ben je niet in staat om de winst/verlies ratio te bepalen.

Het maximaal toegestane verlies dient in de praktijk gebracht te worden door het instellen van een (mentale) stop loss. Wanneer dit punt wordt overschreden dan dien je absoluut uit de belegging te gaan of dan dient de belegging automatisch te worden beëindigd. Dit zorgt ervoor dat je achteraf geen spijt kunt krijgen van het verlies dat je hebt gemaakt en je hierna gewoon weer lekker verder kan beleggen.
Het koersdoel kan in de praktijk het beste als verkoopmoment of moment van afbouwen van je positie worden gezien. Het maken van de keuze of je in een belegging stapt of niet, is niet per se de moeilijkheid van het beleggen. De moeilijkheid ligt met name in het juist volgen van de belegging en het aanhouden van je regels tijdens het zitten in de belegging.

Een aan te raden winst/verlies ratio's is minimaal 3 staat tot 1. Omdat beleggers gemiddeld ongeveer 50% van de tijd gelijk hebben is de verhouding 3:1 een goede minimale verhouding.

Specifieke vereisten voor instap- en uitstapmomenten voor verschillende type beleggingen

Wanneer je hebt besloten dat je een bepaalde belegging wilt gaan maken of wacht op het juiste moment om in te stappen is het belangrijk dat je van tevoren weet op welk moment en onder welke precieze omstandigheden je instapt. Dit voorkomt dat je te vroeg instapt, wat een hoop geld kan schelen.

Voorbeeld:
Specifieke vereisten voor een korte termijn belegging zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat wanneer de week- en daggrafiek er juist voor staan je wacht op bepaalde signalen uit de uurgrafiek. Deze signalen zouden bijvoorbeeld kruisingen van de MA lijnen kunnen zijn in de richting van de door jou geplande belegging.

Voor de uitstap dien je naast het koersdoel bepaalde regels/richtlijnen te hebben voor wanneer het koersdoel niet bereikt wordt of voor wanneer je de belegging aanhoudt na het bereiken van het koersdoel. Een regel die hierbij zou kunnen gelden is dat je bijvoorbeeld uitstapt met het doorbreken van een MA lijn die als steun/weerstand heeft gefungeerd in de voorafgaande beweging op de daggrafiek (in geval van een trend).

Money management

Het is belangrijk om alleen te beleggen wanneer je algehele financiële situatie er goed voor staat. Daarnaast is het zo dat met hoe meer geld je belegt, hoe groter je buffer is. Dit betekent dat je een grotere overlevingskans hebt als belegger wanneer je een grote financiële ruimte hebt.

Voorbeeld:
Wanneer een persoon met 5.000 euro belegd zal deze bij niet goed presteren waarschijnlijk eerder door zijn geld heen zijn, dan een persoon die met 100.000 euro belegd. In de praktijk is het namelijk over het algemeen zo dat een persoon met een groter vermogen voorzichtiger met zijn geld omgaat. Dit maakt het dat de persoon die met 100.000 euro belegd in principe een grotere overlevingskans heeft.

Conclusie

De hierboven genoemde punten dienen minimaal voor te komen in een degelijk trading plan. Het hebben van een persoonlijk plan afgesteld op de persoon en het vermogen is van grote waarde. Door bepaalde strategieën met behulp van informatie en gegevens uit het verleden te "backtesten" is het tevens mogelijk om met iets minder ervaring een degelijk trading plan te maken. Maar pas wel op, want ervaring in het beleggen heeft hier misschien toch nog wel meer waarde.
© 2011 - 2024 Daniel-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips Startende/ Beginnende BeleggerBen jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen?…
Groen beleggen: Fiscale voordelen van duurzaam beleggenMensen gaan bewuster om met hun leefklimaat. Inmiddels zijn er niet meer alleen biologische en groene voedingsmiddelen m…
Geniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaalGeniet ook van het belastingvoordeel voor durfkapitaalHet belastingvoordeel voor groene beleggingen is vrij algemeen bekend, maar apart daarvan was er tot en met het jaar 201…

Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2022? Denk dan aan de bitcoin (BTC), ArcelorMittal, AMG, de handel in edelmetalen zoals goud…
Beleggen voor beginners: beleggen in een beleggingsfondsBeleggen voor beginners: beleggen in een beleggingsfondsBeleggen is voor veel beginners erg lastig. Hoe beleg je het beste in beleggingsfondsen en waar moet je aan denken? Door…
Bronnen en referenties
  • M. Link - High probability trading
  • J. J. Murphy - Technical analysis of the financial markets
  • G. Morales en C. Kacher Trade like an O'Neill Disciple
Daniel-p (18 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.