Beleggen in goud, zilver en platina bij ABN AMRO

Tijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van edele metalen zoals goud, zilver en platina hard gestegen omdat veel beleggers dit zien als een veilige haven als het slechter gaat op de beurs. Bij ABN AMRO is het mogelijk deze edele metalen (fysiek gedekt) aan te houden via een beleggingsrekening.

Fysiek gedekte belegging in goud, zilver of platina

Het verschil met bijvoorbeeld turbo's of certificaten in edele metalen is dat de hoeveelheid in bijvoorbeeld grammen goud fysiek wordt aangehouden bij een derde partij, daarnaast zijn deze aangehouden edele metalen ook fysiek op te vragen in tegenstelling tot bijvoorbeeld veel trackers (ETF) die de edele metalen niet fysiek aanhouden.

Kosten beleggen in goud, zilver en platina

Om goud of zilver aan te kopen heeft u een beleggingsrekening nodig bij ABN AMRO. In het schema hieronder vind u een overzicht van het soort edelmetaal, de aankoopkosten en de ISIN code die u nodig hebt om deze edelmetalen aan te kopen.

EdelmetaalHoeveelheidAan- en verkoopkostenISIN
GoudGram1,25%NL0000226942
ZilverKilo4,00%NL0000226959
PlatinaGram1,35%NL0000226967

De bovenstaande aankoopkosten zijn gebaseerd op de tarieven van ABN AMRO Direct Beleggen. Het voordeel is dat er naast de aankoopkosten van goud, zilver of platina geen bewaarloon en administratiekosten in rekening worden gebracht. Na aankoop wordt het tegoed in het edele metaal bijgeschreven op uw beleggingsrekening, u heeft dan een vordering op een bepaalde hoeveelheid edelmetaal. Dit edelmetaal wordt vervolgens fysiek aangehouden bij een derde partij, dit betekent dat in het geval van een faillissement van ABN AMO u nog steeds uw goud aan kan houden of op kan vragen. Het beleggen in edele metalen is al mogelijk vanaf 20 euro per aankoop, u kunt dus met een maandelijkse periodieke belegging over een tijd een flinke stapel gaat opbouwen.

Fysiek opvragen goud, zilver of platina tegoeden

Het is daarnaast ook mogelijk om uw opgebouwde tegoed in goud, zilver of platina fysiek op te vragen. Dit betekent dus dat er bijvoorbeeld een baar goud bij u thuis wordt afgeleverd. De hoeveelheid die u fysiek geleverd wilt hebben moet uiteraard wel in die hoeveelheid leverbaar zijn. Er worden wel kosten in rekening gebracht voor het fysiek opvragen van fysiek edelmetaal, deze kosten bedragen 75 euro. Voor het opvragen van zilver en platina wordt ook 19% BTW in rekening gebracht over de waarde van de opgevraagde hoeveelheid zilver of platina, goud is hiervan vrijgesteld.

Risico's bij beleggen in goud, zilver en platina

Uiteraard zijn er ook risico's verbonden aan het beleggen in goud, zilver en platina. Door de Europese kredietcrisis en de perikelen over het schuldplafond in Amerika zijn de prijzen van edelmetalen al hard gestegen. Er is altijd een kans dat de prijs van bijvoorbeeld goud daalt als de rust terugkeert op de financiele markten. Edelmetalen keren geen dividend uit, uw belegging wordt dus alleen meer waard als de waarde van bijvoorbeeld goud stijgt. Ook voor deze belegging geldt dat het een onderdeel van uw portefeuille kan zijn, het is nooit verstandig om op 1 paard te wedden. Het is verstandig om een eventuele aankoop eerst te bespreken met uw financieel adviseur. Houdt er ook rekening mee dat de tegoeden die u aanhoudt in edelmetaal gewoon onder het vermogen in Box 3 vallen.
© 2011 - 2024 Obama, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keurmerk goud en keurmerk zilverKeurmerk goud en keurmerk zilverWat is echt zilver of echt goud en waaraan ziet u dat? Het keurmerk voor goud of zilver geeft aan wat het gehalte aan go…
Beleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltBeleggen voor beginners: risicospreiding is wat teltAan elke belegging kleven risico's. Wat vooral telt bij beleggen is voldoende risicospreiding van je beleggingen. De uit…
Bronnen en referenties
  • www.abnamro.nl
Obama (15 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.