Beleggingsadvies voor de beginnende belegger
Beleggen in aandelen kan zeer lucratief zijn, maar kan ook verliezen met zich meebrengen. De aandelenmarkt bestaat niet zonder risico's, sterker nog het is er op gebaseerd. Helaas is er geen superieure manier van beleggen waarmee je de winsten jaar op jaar aan elkaar rijgt. Mensen die graag wat sparen door te beleggen houden zich beter aan een aantal tips. Ontwijk de typische valkuilen bij het beleggen dankzij het bewust worden van enkele fundamentele inzichten.
Een defensieve houding
Beginnende beleggers maken vaak dezelfde fouten, maar zelfs een ervaren rot durft wel eens een fout te maken. Sommige van deze valkuilen worden ontweken wanneer een belegger met een bepaalde visie zijn aankopen doet. Tijdens het beleggen kijken de meeste beursgoeroes met een bepaalde visie naar de beurs. Een defensieve visie aannemen gebeurt natuurlijker wanneer men enkele fundamentele inzichten in het achterhoofd houdt. Als beginnende belegger kan je veel voorkomende beginnersfouten overslaan door enkele tips te onthouden waar je vanzelf een meer defensieve houding aanneemt.
Typische fouten van een beginnende belegger
Ga niet af op de gouden tip
Een gouden tip krijgen van je achterbuur klinkt misschien wel als een mooi scenario, in realiteit zijn dit niet vaak winnaars. Te enthousiast toehappen bij een droomscenario kan je duur te staan komen. Als investeerder heb je de eigen verantwoordelijkheid om werk te maken van een doorlichting van je potentiële aankoop. Deze belangrijke stap wordt overgeslagen wanneer men afgaat op niets meer dan een tip. Om een aandeel tijdens mindere tijden niet te verkopen heeft een belegger een sterke maag nodig. Deze kan verstevigd worden met zoveel mogelijk informatie. Een gouden tip volgen is dus op twee manieren gevaarlijk. Het zorgt er voor dat een belegger met te weinig vertrouwen de investering aangaat, zodat hij sneller paniek ervaart. Bovendien is iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, helemaal niet waar. Maak dus voorzichtig gebruik van beleggingstips van vrienden of kennissen, maar voer altijd zelf een onderzoek.
Sla niet in paniek bij kleine wijzigingen op de beurs
De beurs fluctueert dagelijks. Te gefixeerd zijn op de dagelijkse bekommernissen van de beurs kan tot negatieve resultaten leiden. Wie in paniek handelt, doet dit vaak op irrationele wijze. Het grotere plaatje verandert vaak niet in enkele dagen, laat staan in één dag. Volatiliteit in de koers is onvermijdbaar op korte termijn, terwijl een investeerder minder kort op de bal speelt. Dagtraden, inspelen op kleine wijzigingen tijdens de dag, is een andere discipline. Een belegger neemt een langere termijnshouding aan.
Kijk naar de toekomst
Beleggers investeren in een bedrijf omwille van het winstpotentieel. Ze proberen in te schatten wat een bedrijf waard zal zijn in de toekomst, gebaseerd op allerlei waarderingsmethodes. Om een geïnformeerd oordeel te kunnen vellen, zullen beleggers zich baseren op de informatie die beschikbaar is. In essentie kijken ze dus naar het verleden van het bedrijf. Het verleden kan een indicatie zijn voor de toekomst, maar dat is niet zeker. Vertrouw dus niet blindelings op het succes dat een bedrijf in het verleden heeft gekend, maar stel jezelf ook de vraag of de toekomst even rooskleurig zal zijn.
Een goed bedrijf is niet gelijk aan een goede belegging
Investeerders komen soms met de volgende terechte uitspraak op de proppen: ‘Ik wil eigenaar zijn van het product, maar niet van het bedrijf.’ Beleggingskeuzes kunnen vertroebeld worden door emoties. Het kan best zijn dat iemand dolgelukkig is met een iPhone van Apple, maar dat hij geen eigenaar wil zijn van het bedrijf om andere redenen: te duur geprijsd, te weinig toekomstperspectief, etc. Zelfs al vindt hij het bedrijf en zijn producten uitstekend. Laat je dus niet volledig leiden door eigen preferenties en durf emotioneel afstand te nemen van een bedrijf.
Vermijd penny stocks of centjesaandelen
Penny stocks zijn aandelen die aan een zeer lage prijs genoteerd staan. Een bedrijf dat aan 2 euro per aandeel noteert ziet er op het eerste zicht misschien aantrekkelijker uit dan een bedrijf dat aan 100 euro noteert, in werkelijkheid is er weinig verschil. Wanneer een aandeel van 2 euro zakt naar 1 euro, ben je evenveel kwijt als wanneer het hoger genoteerde aandeel zakt van 100 naar 50 euro, en de kans is even groot. Bovendien zijn deze centjesaandelen extra volatiel. Als een aandeel van 50 cent met 2 cent stijgt, is dit percentagegewijs al een redelijk grote sprong. Koersmanipulatie en andere ongure praktijken komen dus gemiddeld genomen vaker voor bij penny stocks.
De winnaars verkopen en de verliezers bijhouden
Dit is één van de meest voorkomende fouten bij beginnende beleggers. Wanneer een aandeel sterk gestegen is (neem nu 30%), dan verkopen ze het aandeel. De redenering is: winst nemen kan nooit kwaad. Op zich is dit correct, mocht de belegger even consequent omgaan met zijn verliezende aandeel. Als een aandeel 30% gezakt is, zullen vele beleggers het bijhouden in de veronderstelling dat het wel nog zal stijgen. Het is een typische psychologische bias waar de meeste mensen niet stil bij staan. Overloop goed de fundamentele eigenschappen van een bedrijf alvorens een beslissing te nemen. Alleen maar afgaan op een stijging of daling van de koers is geen doordachte strategie.
Baseer je niet op één enkele waarderingsmethode
De meeste beginnende beleggers zijn op zoek naar een aandeel dat ondergewaardeerd staat, iets dat sowieso zal stijgen. De koerswinstverhouding is een ratio die bepaalt hoe duur een aandeel staat ten opzichte van zijn winst. Deze methode zegt zeker niet alles en dient gebruikt te worden om aandelen te vergelijken binnen een sector. Wanneer je dus een aandeel tegenkomt met een erg lage koerswinstverhouding, ga dan niet meteen kopen. Doe eerst verder onderzoek. Dit geldt trouwens voor alle waarderingsmethodes.
Blijf bij je strategie
Een goede belegger worden is een leerproces. Er zijn vele manieren om te beleggen en ieder moet voor zich de manier zoeken waarbij hij zich het beste voelt. Eens je een bepaalde strategie hebt gekozen die werkt, blijf je deze beter aanhouden. Hoe meer je bezig bent met dezelfde strategie, hoe meer je zal bijleren in over die strategie en over dat segment van de beurs. Kies iets waar je je goed bij voelt en verfijn de strategie met de ervaring die je op doet.
Conclusie
Geld verdienen op de beurs is niet alleen de winst maximeren maar ook de verliezen minimeren. Als je een investeringskeuze maakt met deze principes in het achterhoofd zal je vanzelf iets voorzichtiger te werk gaan. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo kan een centjesaandeel natuurlijk uitgroeien tot een volwaardig aandeel, of kan een strategie het heel lang goed gedaan hebben maar door fundamentele veranderingen niet meer werken.
Lees verder