Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de test

Risicoprofiel bepalen als belegger: doe de test Beleggen, het lijkt wel als of de hele wereld er mee bezig is. Nochtans houdt beleggen veel risico's in. Daarom is het belangrijk om een risicoprofiel te schetsen, alvorens zelf op de beurs te gaan spelen. Hoeveel risico's bent u bereid om zelf te nemen tijdens het beleggen? Met een risicoprofiel te schetsen, gaat u minder snel voor verrassingen staan.

Wat betekent een risicoprofiel precies voor een belegger?

Een risicoprofiel of beleggingsprofiel kunt u bepalen voordat u aan het beleggen slaat. In een risicoprofiel beantwoordt u enkele essentiële vragen. Het is een zeer belangrijk iets als startende belegger. Financiële instanties willen graag weten met wat voor belegger ze te maken hebben. Daarom proberen ze met een vragenlijst te weten te komen 'hoe ver u eigenlijk wilt gaan'. Aan de hand van uw risicoprofiel kan u beslissen hoeveel geld u wilt investeren, op welke manier u gaat investeren, en hoelang u doorgaat met investeren. Veelal wordt het risicoprofiel bepaalt door drie criteria;
  1. Uw persoonlijke situatie inzake vermogen (hoeveel geld kunt u beleggen?)
  2. Uw ervaring met beleggingen (heeft u reeds ervaring inzake beleggen?)
  3. Uw beleggingshorizon (hoe lang kunt u het geld missen?)

Hierover worden verscheidene vragen gesteld. Aan de hand van uw antwoorden bepalen ze of u risicomijdend of gedurfd bent. Zo kunt u zich onderscheiden in verschillende groepen van beleggers en uw plan van aanpak kunt u bepalen. Als u beleggingsfondsen of tussenpersonen gebruikt, kunnen ze ook naar uw risicoprofiel kijken om te zien hoe ze het best in uw plaats beleggen. Aan de hand van uw profiel (defensief tot ondernemend) weer u ook welke de beste mix van beleggingen is. Iemand die erg gedurfd optreedt, handelt bijvoorbeeld voor 100% in aandelen, iemand die zeer voorzichtig is in spaargeld en obligaties.

Waarom is het bepalen van een risicoprofiel belangrijk voor een belegger?

Ieder mens reageert anders op gebeurtenissen. Een plaats waar continu koersen wisselen en waar de waarde van aandelen veranderen, is een erg chaotisch ding: De beurs is chaos. Om niet helemaal verloren te lopen en irrationele beslissing te nemen uit wanhoop, is het goed verstandig om een risicoprofiel te bepalen van jezelf. Mensen kunnen wel eens emotioneel in de put zitten na slechte keuzes. Op voorhand goed vastleggen wat u eigenlijk wilt bereiken is daarom zeer belangrijk. Hoeveel winst wil ik maken op de beurs? En hoeveel risico's ben ik bereid om te nemen?

Risico tolerantie van de belegger

De risico tolerantie bepaalt hoeveel risico's u bereidt bent om te nemen. Na het maken van een test welke uw risicoprofiel bepaalt, krijgt u te horen wat uw risico tolerantie is. Gaat u het erg vinden als een aandeel 10% zakt in een bepaald jaar?
Op basis van uw risico tolerantie wordt de mix van beleggingen bepaald. Obligaties en spaarrekeningen zijn veel veiligere beleggingen dan aandelen, die onderhevig zijn aan zware schommelingen. Een goede portefeuille bevat een gezonde mix van aandelen, obligaties, vastgoed,...

Spreiden van aandelen

Als u voldoende kapitaal hebt, of in feite altijd, kunt u het vermogen beter spreiden op verschillende aandelen. De vuist regel is bij beleggen: hoe meer risico's, hoe meer rendement. Maar door risico's te spreiden over verschillende aandelen, kunt u nog altijd voor een hoog rendement gaan zonder enorme risico's te nemen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk beleggersprofiel heb ik?Welk beleggersprofiel heb ik?Welk beleggersprofiel hebt u, welk risicoprofiel hoort bij uw beleggingen en hoe kunt u dat bepalen? Beleggen is kiezen…
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Vier tips om te beleggen met weinig geldVier tips om te beleggen met weinig geldOm te beleggen met weinig geld zijn er volop mogelijkheden in de moderne markten. In tegenstelling tot wat veel mensen d…
Vermogensstructurering en rebalancingVermogensstructurering en rebalancingVermogensstructurering (of strategische assetallocatie) = vermogen spreiden in een bepaalde verhouding over liquiditeite…

Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Staatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties: betekenis, waarde en mogelijkhedenStaatsobligaties worden vaak genoemd als veilig alternatief voor het beleggen in aandelen van bedrijven. Toch zijn deze…
Bronnen en referenties
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.