Bux - Een app voor beginnende beleggers

Bux - Een app voor beginnende beleggers Bux is een gratis app waarmee de gebruiker makkelijk en overzichtelijk kan beginnen met beleggen op de beurs. Dit gaat aan de hand van CFD's, ofwel Contracts For Differences. Wat zijn CFD'd precies, en welke risico's zitten er aan vast? Kan je dit ook gewoon voor het plezier dit doen, of moet je per se geld inzetten?

Bux

Bux is een app die het voor gebruikers makkelijk maakt te speculeren en investeren op de beurs. In de gratis variant gaat dit met virtueel geld zonder enige waarde: de FunBux. Later kan een overstap gemaakt worden naar SeriousBux, waar het om echt geld gaat.

Bux is opgericht door Nick Bortrot, die voorheen een bestuursfunctie bekleed heeft bij de beleggersbank Binck. De doelstelling van de app is volgens Nick het beleggen op de beurs toegankelijk maken voor iedereen. Geld hiermee verdienen is niet het belangrijkste doel, dat is voornamelijk het beleggen leuker en spannender maken.

Naast technische ondersteuning wanneer nodig, geeft Bux ook dagelijkse updates op het gebied van ontwikkelingen van de beurs. Op de website is tevens een gebruikershandleiding te vinden, evenals een support-forum.

Beschikbaarheid

Bux is beschikbaar op Android telefoons en tablets via de Google Playstore en voor iPhone en iPad via de App Store. De app is op beide platformen gratis te downloaden.

CFD's

In Bux zet je in door middel van CFD's, ofwel Contracts For Differences. Je speculeert als het ware op een verschil in waarde van een bepaald aandeel, in plaats van een daadwerkelijk aandeel aan te schaffen. Het voorspellen van mogelijke wisselingen in waarde noemt men in Bux het plaatsen van een trade.

In deze special staat een uitgebreide omschrijving wat CFD's in bredere zin inhouden.

Hoewel CFD's complex lijken, zijn ze niet anders dan een aandeel in een bedrijf. Volgens Nick Bortrot zijn de instanties waarbij men aandelen verhandelt nogal logge apparaten, die bovendien hoge transactiekosten met zich meebrengen. Omdat CFD's voornamelijk digitaal via een broker (een tussenpersoon die het handelen mogelijk maakt) verhandeld worden, bespaart dit de gebruiker grote transactiekosten. In tegenstelling tot een écht aandeel in een bedrijf of andere manieren van beleggen, kun je met CFD's dus geld verdienen wanneer een aandeel in waarde daalt. In Bux kun je op die manier in de gratis variant punten verdienen in plaats van geld.

Het plaatsen van een trade

Bij het plaatsen van een trade in de app, moet je eerst een aandeel kiezen. Wanneer je denkt dat de waarde van het aandeel zal gaan stijgen, kies je voor de pijl omhoog. Wanneer je denkt dat het aandeel in waarde zal gaan dalen, kies je voor een pijl omlaag. Vervolgens zet je de waarde van je trade in, deze staat standaard op 100. Desgewenst kun je dit verlagen of verhogen, om je winst te vergroten of juist je risico te beperken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een hefboom, voor een verveelvoudiging van je opbrengst of verlies. In Bux heet een hefboom een multiplier.

Bux hanteert transactiekosten voor het plaatsen van een trade. Deze zijn een klein percentage van je waarde van een trade, bij 100 FunBux is dat bijvoorbeeld 0,10.

Multipliers

Bux maakt gebruik van multipliers, die je winst (maar ook je verlies) kunnen verveelvoudigen. Wanneer je zeker bent dat een bepaald aandeel zal stijgen kun je gebruik maken van een multiplier. Het verschil in percentages dat het aandeel daadwerkelijk gestegen is, zal vermenigvuldigd worden met de door jou ingestelde multiplier. Let wel, dat wanneer je verliest, dit verlies ook vermenigvuldigd zal worden met de multiplier die je ingesteld hebt. Het gebruik van een multiplier is dus niet geheel zonder risico's.

Risico's

CFD's brengen, zoals alle vormen van beleggen, risico's met zich mee.

Speciaal in Bux is echter het feit dat je nooit meer kan verliezen dan je oorspronkelijke inleg. Waar andere brokers met CFD's geen plafond aanhouden, stopt Bux automatisch je trade wanneer je er te veel mee dreigt te verliezen. Tevens kun je de app automatisch een trade laten stoppen wanneer het op een bepaald percentage komt.

Daarnaast is er in de betaalde versie een limiet ingesteld van 500€, waarbij je in zo'n geval verplicht wordt je investeringen te verspreiden. Bux is geautoriseerd en wordt gereguleerd door de FCA ofwel “Financial Conduct Authority'.

SeriousBux en FunBux

Na de installatie van de app start de gebruiker met 1.000 FunBux; virtueel geld. Met deze bux kun je door middel van je eerste trades de werking van de app en in globale zin de werking van de beurs onder de knie krijgen.
Wanneer je er klaar voor bent, kun je overgaan op de betaalde variant, SeriousBux. Dit is echter niet verplicht en je mag zo lang als je wilt blijven spelen zonder geld. In de SeriousBux modus handel je in principe hetzelfde als dat je met de FunBux doet, alleen gaat het nu om echt geld.

Voorbeelden van enkele trades

In de ochtend lees je in de krant van een beursgenoteerd bedrijf dat tegenvallende kwartaalcijfers publiceert. Met Bux voorspel je dat het aandeel van het betreffende bedrijf omlaag zal gaan: je zet 50 euro in op een dalende waarde, de pijl omlaag. Tegen het einde van de dag is het aandeel van het bedrijf inderdaad met 5 procent gezakt. Je winst is dan 0.50 euro.

Op het nieuws zie je dat de VN gunstige maatregelen neemt voor stabiliteit in een regio waar veel olie gewonnen wordt. Je opent je app en zet een trade van 200€ in waarin je voorspelt dat de olieprijs zal stijgen. Na een half uur na dit nieuws is de prijs van olie met 2 procent gestegen. Je hebt zojuist 2% winst gemaakt op 200€ in een half uur tijd!

Vanzelfsprekend loont het om meerdere trades tegelijk open te houden, waarbij je dus ook je risico's spreidt.
© 2015 - 2024 Pasnicky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Beleggen in aandelen met BUXBeleggen in aandelen met BUXDe reclamespotjes op televisie, internet en radio vliegen je anno 2020 om de oren; volgens de bedenkers en makers van de…
Veilig beleggenVeilig beleggenDe beginnende belegger moet zich behoeden voor een aantal valkuilen op de beurs. Wil je gaan beleggen, dan is het belang…

Beleggingsadvies voor de beginnende beleggerBeleggingsadvies voor de beginnende beleggerBeleggen in aandelen kan zeer lucratief zijn, maar kan ook verliezen met zich meebrengen. De aandelenmarkt bestaat niet…
Waarderingsmethodes voor aandelenWaarderingsmethodes voor aandelenIn het huidige lage rente klimaat kiezen almaar meer particulieren om de stap naar de beurs te wagen. Bij het kopen van…
Bronnen en referenties
  • http://getbux.com/nl/
  • http://www.emerce.nl/achtergrond/bux-maakt-aandelenhandel-toegankelijker-vooral-leuker
  • http://www.iex.nl/Column/135391/Nieuw-BUX-Is-het-wat.aspx
Pasnicky (16 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.