Waar je het best op let tijdens het investeren

Waar je het best op let tijdens het investeren Wanneer je de beslissing neemt om te investeren zijn er zodanig veel mogelijkheden, dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Nochtans kan je elke investeringsopportuniteit beoordelen aan de hand van een aantal criteria. Deze zijn toepasbaar op verschillende soorten investeringen, van aandelen tot vastgoed.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn duizenden manieren om je geld te investeren. Je kan vastgoed kopen en dit verhuren. Je kan aandelen kopen met het oog op dividenden of om het later aan een hogere koers te verkopen. Je kan beleggen in grondstoffen of munten. Er zijn dus onnoemelijk vele wijzen om je geld aan het werk te zetten. Al deze mogelijkheden hebben uiteraard specifieke kenmerken. Op basis van deze kenmerken zullen sommige opportuniteiten aantrekkelijker zijn dan andere. Een eerder risicovolle investeerder denkt misschien aan een investering in grondstoffen, waarvan de prijzen over het algemeen cyclisch verlopen, terwijl een ander kiest voor vastgoed omdat hij gelooft dat een gebouw zijn waarde blijft behouden.

Verwacht rendement

De beslissing om te investeren komt neer op het maximaliseren van je verwachte inkomsten. Met andere woorden, als ik vandaag ergens 100 euro in investeer, dan wil ik daar het liefst zoveel mogelijke euro's voor terug in de toekomst. Het verwachte rendement hangt echter af van twee zaken.
  1. de grootte van de winst
  2. de kans dat de winst er echt komt

kans op winst x winst = verwacht rendement

Zo bestaan er veel bedrijven waarover men zegt: Als deze technologie aanslaat, is het goud waard. Maar de als is natuurlijk belangrijk in deze zin. Niet alleen de winst, maar dus ook de kans dat de winst er komt, is dus van groot belang. Bovendien acht men geld in de toekomst minder waard dan geld vandaag de dag. Geld dat je vandaag namelijk al hebt, kan je investeren om zo nog meer geld te vergaren. De verwachte winsten worden dus verdisconteerd met een bepaalde rentevoet.

Liquiditeit

De liquiditeit van een aandeel wil zeggen hoe gemakkelijk het om te zetten is naar cash geld. Dit hangt af van veel factoren. Stel dat je bijvoorbeeld een hectare bos plant, dan zal de winst daarvan wellicht pas over een aantal decennia te ontvangen zijn. De bomen moeten namelijk eerst groeien voordat ze gerooid kunnen worden. Als er echter een gezonde markt is voor bossen, dan kan je je eigendomsrecht dat je hebt op het bos misschien redelijk vlot verkopen aan een collega investeerder. Investeren in een bos hoeft dus helemaal niet illiquide te zijn. De financiële vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat steeds meer investeringen liquide worden door secundaire markten op te stellen voor deze producten. Een investering wordt als illiquide beschouwd als het op korte termijn enkel onder zijn waarde verkocht kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld een auto hebt gekocht als investering, maar je hebt zeer dringend cash geld nodig en je moet deze binnen één week kwijt geraken, dan kan het best zijn dat je een groot verlies moet nemen op deze investering.

Tijdshorizon

De tijdshorizon hangt op een bepaalde manier nauw samen met liquiditeit. Investeer je bijvoorbeeld op lange termijn, met geld dat je voor een lange tijd kan missen, dan is liquiditeit minder een probleem. Veiligere beleggingen zullen over het algemeen eerder op lange termijn te vinden zijn. Wanneer iemand een aandeel koopt om het na een week terug te verkopen, kan hij wel eens bedrogen uitkomen. De volatiliteit in de markt zal op langere termijn minder groot zijn dan op korte termijn. Investeer je dus op korte termijn, dan zouden de schommelingen dus wel eens groter kunnen zijn. De tijdshorizon heeft een grote invloed op het investeringsgedrag van de bevolking. Een jongeman van 25 heeft waarschijnlijk een langere tijdshorizon dan iemand van 75, simpelweg omdat hij verwacht nog een tijd te leven. Een gevolg kan zijn dat hij daardoor eerder investeert op langere termijn of dat hij meer risico's neemt. De logica hierachter is dat de jongeman meer tijd heeft om eventuele verliezen terug goed te maken. Iemand die al wat ouder is, zal dus wellicht minder risico nemen.

Bepaal je risico

Weten van jezelf hoeveel risico je bereid bent te nemen is heel belangrijk. Als je dit niet vooraf bepaalt, kan je voor verrassingen komen te staan. Het risico hangt sterk samen met het verwachte rendement. Over het algemeen zal meer risico beloond worden met hogere rendementen. Investeringen op korte termijn kunnen ook risicovoller zijn omdat er meer volatiliteit in de markt is op kortere termijn. Je kan een risicoprofiel bepalen om in te schatten waar toe je zelf bereid bent.

Appeltje voor de dorst in cash

Hoeveel zet je opzij voor noodgevallen? Het is niet aangewezen om al je spaargeld te gaan beleggen, zonder iets op overschot te houden. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste bepaalt je cash je liquiditeit. Als je plots een belegging moet verkopen omdat je cash geld nodig hebt, kan je hier verliezen op moeten nemen. Wanneer je bij een noodgeval gewoon een voorraadje cash kan aanspreken, kom je dus goed weg. Ten tweede bepaalt het natuurlijk ook de risico's van je investeringen. Heb je veel geld in cash opzij staan, dan kan je al eens wat grotere risico's nemen. Mislukt de initiële investering, dan heb je immers nog genoeg kapitaal over om die verliezen goed te maken met een juiste investering. Vermogen dat je in cash aanhoudt brengt natuurlijk niets op, integendeel je verliest koopkracht als er inflatie is. Inflatie is het fenomeen dat de prijzen stijgen, waardoor het leven als consument duurder wordt.

Fundamentele veranderingen

Tijdens ons leven zullen we wellicht nog een aantal fundamentele veranderingen mee maken. Probeer hier rekening met te houden, al beleg je in aandelen, vastgoed of munten. Als je bijvoorbeeld overweegt aandelen te kopen van een tabaksbedrijf, dan kan je jezelf de vraag stellen: zal roken nog bestaan over 20 jaar? Je kan ook staatsobligaties kopen, die eerder veilig worden beschouwd voor de meeste landen, en jezelf de vraag stellen: gaat dit land de komende 10 jaar niet failliet gaan? Het belang van deze veranderingen hangt natuurlijk af van je tijdshorizon.
© 2015 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatief investeren in je pensioenAlternatief investeren in je pensioenEen flink aantal Nederlanders maakt zich zorgen over hun pensioen. Pensioenfondsen staan onder druk en traditionele mani…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…

De binaire optie en haar gouden bergenDe binaire optie en haar gouden bergenBinaire opties zijn in opkomst en zo schieten ook in Nederland de brokers als paddenstoelen uit de grond. De interesse v…
Handige beurs-apps voor op je smartphone of tabletHandige beurs-apps voor op je smartphone of tabletWie de beurs op de voet wil volgen kan enkele handige apps downloaden voor op de tablet of smartphone. De meest gebruikt…
Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.