Beleggen met risicospreiding

Beleggen met risicospreiding Voor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding gerealiseerd kan worden dan wanneer zij zelf beleggen. Beleggen met risicospreiding doet u het beste door te beleggen in fondsen.

Beleggen met risicospreiding

Wie gaat beleggen, neemt altijd risico. Beleggingen kunnen in waarde fluctueren als gevolg van koersschommelingen. De belangrijkste regel is dat men nooit al zijn geld in één of enkele fondsen moet beleggen. Door beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven, bedrijfssectoren en/of overheidsinstellingen, beperkt u het risico.

Beleggen in beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds belegt in enkele tientallen tot honderden verschillende aandelen, obligaties of andere beleggingen. De fondsmanager en zijn team bepalen in welke producten belegd wordt.

Risicospreiding beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen bieden de mogelijkheid tot een goede risicospreiding, omdat er in veel verschillende producten belegd wordt. Bovendien worden ze beheerd door financiële expert. Het kiezen van het juiste beleggingsfonds is geen eenvoudige opgave, omdat er honderden aanbieders op de markt zijn.

Beleggen in aandelen

Een aandeel is een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een onderneming± een aandeelhouder is mede/eigenaar van de onderneming voor het percentage aandelen dat hij bezit. In ruil daarvoor ontvangt u als aandeelhouder een deel van de winstuitkering: het dividend.

Beleggen in aandelenbeleggingsfonds : risicospreiding

U kunt ook kiezen voor een aandelenbeleggingsfonds. Er is sprake van een goede risicospreiding, omdat de portefeuille uit tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen bestaat.

Beleggen in obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs dat wordt uitgegeven door ondernemingen, publieke instellingen en overheidsorganen. Er wordt onderscheid gemaakt in staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Obligaties worden uitgegeven om het vermogen van een onderneming of instelling te vergroten. Door een obligatie te kopen, wordt u geen mede-eigenaar van de organisatie, zoals bij aandelen wel het geval is. U ontvangt jaarlijks rente en als de looptijd verstreken is, krijgt u het ingelegde bedrag terug, tenzij de onderneming failliet wordt verklaard.

Risicospreiding obligaties

Als u een goede risicospreiding wit realiseren, kunt u ervoor kiezen om te beleggen in een obligatiebeleggingsfonds. U belegt dan automatisch in een portefeuille van staatsobligaties, bedrijfsobligaties of een combinatie van beide.

Beleggen met risicospreiding
Door te beleggen in beleggingsfondsen (aandelenbeleggingsfondsen, obligatiebeleggingsfondsen enzovoort) realiseert u een goede risicospreiding, omdat er wordt belegd in verschillende producten en/of bedrijven. Als u liever zelf belegd, kunt u de risico's spreiden door uit meer en minder risicovolle beleggingscategorieën te kiezen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…
Beleggingsfonds ideaal voor beginnende beleggerBeleggingsfonds ideaal voor beginnende beleggerVoor wie nog niet zo bedreven is om zelf te beleggen kan het beste instappen in een beleggingsfonds. Dat levert misschie…
Liever Sparen of Beleggen?Liever Sparen of Beleggen?Als de rente laag is, levert sparen qua rente niet zoveel op. Ondanks een gevulde spaarrekening groeit je vermogen dan n…

Beurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeurs: risico's beperken bij beleggen in aandelenBeleggen op de beurs houdt altijd risico's in. Vandaar dat men dit dan ook een risicovolle belegging noemt, omdat het ni…
Beleggingsfonds kiezen - TipsBeleggingsfonds kiezen - TipsDe Nederlandse belegger kan kiezen uit duizenden beleggingsfondsen. Door het grote aantal fondsen is het lastig om het j…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf
  • Volkskrant
  • Rabobank
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.