Hoe beleggers veilig kunnen beleggen
De eurocrisis, inflatie, de schuldencrisis, een zwakke Amerikaanse economie, het zijn geen gemakkelijke jaren voor beleggers: financiële producten zijn ofwel riskant ofwel de opbrengst compenseert nauwelijks de inflatie. Wie geen geld wil verliezen, moet de juiste mix kiezen.
Veilig beleggen door risico's te spreiden
Niemand kan voorspellen wat de toekomst financieel zal brengen:
- zal Italië zijn bezuinigingen wel doorzetten?
- of gaat de VS een harde consolidatiekoers varen en de conjunctuur afremmen?
De financiële wereld zit vol onbeantwoorde vragen. Wie belegt in meerdere categorieën, kan de risico’s in ieder geval behoorlijk verminderen.
Wat is een juiste beleggingsmix?
Het is belangrijk om spaargeld te spreiden over meerdere sectoren. In een crisis worden immers nooit alle sectoren even hard getroffen. Verliest de ene sector, dan vergaat het de andere vaak wat minder slecht. Maar wat is nu een juiste mix?
- wat mag in een beleggingsportefeuille niet ontbreken?
- en welke beleggingscategorieën kan men beter mijden?
Staatsobligaties uit de gratie
Vooral het imago van staatsobligaties heeft door de schuldencrisis een stevige deuk opgelopen:
- Obligaties van de crisislanden worden beschouwd als gif voor een beleggingsportefeuille;
- en voor Nederlandse, Duitse en Deense obligaties is er uit een oogpunt van rendement weinig belangstelling.
Staatsobligaties, obligatiefondsen en spaarrekeningen golden altijd als veilige investeringen.Tegenwoordig werpen ze echter nauwelijks rendement af. Als veilig bestanddeel in een hedendaagse portefeuille geldt eerder een goedrentende
depositorekening, bijvoorbeeld bij een internetbank of een directbank.
Alleen spreiding kan beleggers redden
Spreiding oké, maar daarbij de economische omstandigheden niet uit het oog verliezen. Want we zijn aanbeland in een klimaat van structurele “onteigening” van spaarders door de inflatie. Veel beleggingen brengen immers nauwelijks nog genoeg op om de inflatie te compenseren. Alles wat tot dusver als “goudgerand” werd verondersteld, levert op dit moment alleen verliezen op.
Oplopende inflatie onvermijdelijk
In Europa zal er in de nabije toekomst weinig ten goede keren. We moeten ervan uitgaan dat de
Eurocrisis zich nog zo´n twee tot drie jaar zal voortslepen zonder dat er veel aan het script verandert. En daarbij komen de hoge Japanse en Amerikaanse
schulden. Hoe men het ook draait of keert, met inflatie moet in ieder geval worden gerekend.
Uit angst voor verliezen kochten beleggers in 2012 zowat alles wat veiligheid versprak. Daarvan profiteerden niet alleen de als veilig aangemerkte landen als Duitsland, maar ook de Duitse bedrijven. De malaise met betrekking tot staatsleningen sloeg ook over op goede obligaties, uitgegeven door het bedrijfsleven. Een
aantrekkelijke rente is bij solide bedrijven nauwelijks nog te krijgen.
En aan hoogrentende leningen van kleine en middelgrote bedrijven, kan je maar beter niet je vingers branden, adviseren analisten. Veel van die bedrijven zijn klein en zeer speculatief qua investering.
Het risico van totaal verlies
Ook consumentenorganisaties waarschuwen voor het kopen van bedrijfsobligaties. Het kan particuliere beleggers niet worden aangeraden. Zonder voldoende spreiding over verschillende sectoren is het risico van totaal verlies niet ondenkbaar. Dat geldt ook als de
kredietwaardigheid van het bedrijf goed is. Want problemen met
ratings waren niet van de lucht in de voorbije jaren.
Instapniveau voor goud te hoog
Ook goud en andere grondstoffen die normaliter als recessie-proof worden beschouwd, zijn slechts onder voorwaarden aan te bevelen. Weliswaar stijgt de goudprijs al jaren, maar het instapniveau is momenteel al erg hoog. Veel adviseurs menen dat het zeer riskant is om nu nog te beleggen in goud.
Aan edelmetalen kleven altijd aanzienlijke risico’s want het is en blijft speculatie. Maar ondanks dat is een totaal verlies niet te vrezen. Want helemaal waardeloos worden edelmetalen nooit. Een beetje goud kan een portefeuille dus best stabiliseren.
Crisis biedt kansen op koopjes
Voor waaghalzen biedt de
financiële crisis een kans op koopjes. Italiaanse obligaties zijn in dat verband een goede optie. Italië staat er beter voor dan zijn reputatie doet geloven. De situatie is er lang niet zo rampzalig als in Griekenland. Desondanks zijn Italiaanse obligaties met fikse kortingen te krijgen. Grote bedrijven uit deze landen bieden momenteel zeer goede kansen.
Beleggen of koopkracht inleveren
Over één ding zijn de meeste beursanalisten het wel eens: zonder enig ingecalculeerd risico, is verlies van koopkracht onvermijdelijk. De dagen van risicoloos rente incasseren, zijn voorbij. Geld vermenigvuldigt zich niet meer vanzelf. Spaarders kunnen tegenwoordig alleen maar kiezen uit
beleggen of
geld verliezen.