Hoe beleggers veilig kunnen beleggen

Hoe beleggers veilig kunnen beleggen De eurocrisis, inflatie, de schuldencrisis, een zwakke Amerikaanse economie, het zijn geen gemakkelijke jaren voor beleggers: financiële producten zijn ofwel riskant ofwel de opbrengst compenseert nauwelijks de inflatie. Wie geen geld wil verliezen, moet de juiste mix kiezen.

Veilig beleggen door risico's te spreiden

Niemand kan voorspellen wat de toekomst financieel zal brengen:

  • zal Italië zijn bezuinigingen wel doorzetten?
  • of gaat de VS een harde consolidatiekoers varen en de conjunctuur afremmen?

De financiële wereld zit vol onbeantwoorde vragen. Wie belegt in meerdere categorieën, kan de risico’s in ieder geval behoorlijk verminderen.

Wat is een juiste beleggingsmix?

Het is belangrijk om spaargeld te spreiden over meerdere sectoren. In een crisis worden immers nooit alle sectoren even hard getroffen. Verliest de ene sector, dan vergaat het de andere vaak wat minder slecht. Maar wat is nu een juiste mix?

  • wat mag in een beleggingsportefeuille niet ontbreken?
  • en welke beleggingscategorieën kan men beter mijden?

Staatsobligaties uit de gratie

Vooral het imago van staatsobligaties heeft door de schuldencrisis een stevige deuk opgelopen:

  • Obligaties van de crisislanden worden beschouwd als gif voor een beleggingsportefeuille;
  • en voor Nederlandse, Duitse en Deense obligaties is er uit een oogpunt van rendement weinig belangstelling.

Staatsobligaties, obligatiefondsen en spaarrekeningen golden altijd als veilige investeringen.Tegenwoordig werpen ze echter nauwelijks rendement af. Als veilig bestanddeel in een hedendaagse portefeuille geldt eerder een goedrentende depositorekening, bijvoorbeeld bij een internetbank of een directbank.

Alleen spreiding kan beleggers redden

Spreiding oké, maar daarbij de economische omstandigheden niet uit het oog verliezen. Want we zijn aanbeland in een klimaat van structurele “onteigening” van spaarders door de inflatie. Veel beleggingen brengen immers nauwelijks nog genoeg op om de inflatie te compenseren. Alles wat tot dusver als “goudgerand” werd verondersteld, levert op dit moment alleen verliezen op.

Oplopende inflatie onvermijdelijk

In Europa zal er in de nabije toekomst weinig ten goede keren. We moeten ervan uitgaan dat de Eurocrisis zich nog zo´n twee tot drie jaar zal voortslepen zonder dat er veel aan het script verandert. En daarbij komen de hoge Japanse en Amerikaanse schulden. Hoe men het ook draait of keert, met inflatie moet in ieder geval worden gerekend.

Uit angst voor verliezen kochten beleggers in 2012 zowat alles wat veiligheid versprak. Daarvan profiteerden niet alleen de als veilig aangemerkte landen als Duitsland, maar ook de Duitse bedrijven. De malaise met betrekking tot staatsleningen sloeg ook over op goede obligaties, uitgegeven door het bedrijfsleven. Een aantrekkelijke rente is bij solide bedrijven nauwelijks nog te krijgen.

En aan hoogrentende leningen van kleine en middelgrote bedrijven, kan je maar beter niet je vingers branden, adviseren analisten. Veel van die bedrijven zijn klein en zeer speculatief qua investering.

Het risico van totaal verlies

Ook consumentenorganisaties waarschuwen voor het kopen van bedrijfsobligaties. Het kan particuliere beleggers niet worden aangeraden. Zonder voldoende spreiding over verschillende sectoren is het risico van totaal verlies niet ondenkbaar. Dat geldt ook als de kredietwaardigheid van het bedrijf goed is. Want problemen met ratings waren niet van de lucht in de voorbije jaren.

Instapniveau voor goud te hoog

Ook goud en andere grondstoffen die normaliter als recessie-proof worden beschouwd, zijn slechts onder voorwaarden aan te bevelen. Weliswaar stijgt de goudprijs al jaren, maar het instapniveau is momenteel al erg hoog. Veel adviseurs menen dat het zeer riskant is om nu nog te beleggen in goud.

Aan edelmetalen kleven altijd aanzienlijke risico’s want het is en blijft speculatie. Maar ondanks dat is een totaal verlies niet te vrezen. Want helemaal waardeloos worden edelmetalen nooit. Een beetje goud kan een portefeuille dus best stabiliseren.

Crisis biedt kansen op koopjes

Voor waaghalzen biedt de financiële crisis een kans op koopjes. Italiaanse obligaties zijn in dat verband een goede optie. Italië staat er beter voor dan zijn reputatie doet geloven. De situatie is er lang niet zo rampzalig als in Griekenland. Desondanks zijn Italiaanse obligaties met fikse kortingen te krijgen. Grote bedrijven uit deze landen bieden momenteel zeer goede kansen.

Beleggen of koopkracht inleveren

Over één ding zijn de meeste beursanalisten het wel eens: zonder enig ingecalculeerd risico, is verlies van koopkracht onvermijdelijk. De dagen van risicoloos rente incasseren, zijn voorbij. Geld vermenigvuldigt zich niet meer vanzelf. Spaarders kunnen tegenwoordig alleen maar kiezen uit beleggen of geld verliezen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De risico´s van beleggenDe risico´s van beleggenEr zijn verschillende beleggingsvormen mogelijk, met bij iedere belegging die je doet kansen en risico´s. Om goed te kun…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
5 Tips voor veilig en minder risicovol beleggenAls je wilt gaan beleggen is het verstandig om je goed voor te bereiden en te weten hoe alles in zijn werk gaat op de be…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…

Beleggen in Nieuw-Zeelandse dollarsBeleggen in Nieuw-Zeelandse dollarsDe Nieuw-Zeelandse dollar kan een zeer interessante belegging zijn. De munt verloor na de Kredietcrisis een deel van haa…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.