Beleggen in Nieuw-Zeelandse dollars
De Nieuw-Zeelandse dollar kan een zeer interessante belegging zijn. De munt verloor na de Kredietcrisis een deel van haar waarde. Doordat de economie later weer aantrok herstelde de koers van de munt zich ook langzaam weer. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt beleggen in Nieuw-Zeelandse dollars. U kunt deze kopen en verkopen op de beurs. Een andere mogelijkheid is een vreemde valutarekening openen bij een bank. Lees er alles over in dit artikel.
Er is een groeiend aantal beleggers dat hun geld investeert in de Nieuw-Zeelandse dollar. Dat komt omdat beleggers op zoek zijn naar alternatieve vormen om hun geld in te beleggen. Daarbij komen ze onder andere uit bij de verschillende valuta. Veel beleggers hebben namelijk hun vertrouwen verloren in de aandelenmarkten. Dat komt door de Kredietcrisis. Wat is er aan de hand? De instorting van de Amerikaanse huizenmarkt lag ten grondslag aan de Kredietcrisis. Veel huiseigenaren konden daardoor hun hypotheek niet meer aflossen. Verschillende banken raakten daardoor in de problemen en gingen failliet. Andere banken moesten weer gered worden door de verschillende overheden. Wereldwijd verloren aandelen hun waarde. Beleggers verloren daardoor veel geld. De Kredietcrisis werd later in 2011 gevolgd door de Eurocrisis. Daarbij verloren verschillende beleggers opnieuw veel geld.
Beleggen in de Nieuw-Zeelandse dollar
Het grote voordeel van het beleggen in valuta is dat het risico op verlies minder groot is dan bij andere vormen van beleggen. Bij het beleggen in aandelen kan het namelijk voor komen dat bijna iedereen verliest leidt. Hoe werkt het? Als voorbeeld: belegger A belegt in Nieuw-Zeelandse dollars en betaald daarvoor in euro's. Belegger B belegt juist in euro's en koopt deze met Nieuw-Zeelandse dollars. Als de Nieuw-Zeelandse dollar in waarde toeneemt verdient belegger A en verliest belegger B juist geldt. Het is overigens wel verstandig om rekening te houden met transactiekosten. Iedere keer dat u een bepaalde valuta koopt of verkoopt wordt er een klein percentage aan transactiekosten in rekening gebracht. Deze kosten kunnen oplopen bij actieve beleggers en ten koste gaan van de windmarge.
De economie van Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse dollar kan een erg interessante belegging zijn, omdat de munt fors in waarde is afgenomen vlak na de Kredietcrisis. Een groot deel van het land is namelijk werkzaam in dienstensector en is afhankelijk van de export. De handel met het buitenland had erg te lijden door de Kredietcrisis. Het gevolg daarvan was dat de vraag naar de Nieuw-Zeelandse dollar ook afnam en de munt twintig procent van de waarde verloor. Eind 2011 was de economie weer aangetrokken. De economie van Nieuw-Zeeland profiteerde onder andere van de de snelle economische groei in Australië. Tegelijkertijd stond de koers van de euro en de koers van de Amerikaanse dollar onder druk. Dit waren doorgaans munten waar beleggers hun geld in staken. De Verenigde Staten hadden te maken met een toenemende werkloosheid en een oplopende staatsschuld. De euro had problemen doordat verschillende Europese landen failliet dreigden te gaan.
Vreemde valutarekening openen in Nieuw-Zeelandse dollars
Er zijn verschillende manieren waarop u kunt beleggen in de Nieuw-Zeelandse dollar. U kunt deze rechtstreeks kopen of verkopen op de beurs. U hoeft daar slechts een beleggersrekening voor te openen. Een andere mogelijkheid is door een vreemde valutarekening te openen. Dit kan bij de verschillende Nederlandse banken, zoals Aegon, de ABN-Amro, de ING Bank, de SNS Bank en de Rabobank. Bij elke transactie worden er overigens wel kosten in rekening gebracht. Soms is het ook alleen mogelijk om een vreemde valutarekening te openen wanneer u een ondernemer bent en kunt aantonen handel te drijven met Nieuw-Zeeland.