De risico´s van beleggen

De risico´s van beleggen Er zijn verschillende beleggingsvormen mogelijk, met bij iedere belegging die je doet kansen en risico´s. Om goed te kunnen beleggen is het van belang de risico´s te kennen. Zo weet je of het de moeite waard is om in een bepaalde vorm te beleggen, dat het zinloos is of dat het te grote risico´s met zich mee brengt. Uiteindelijk zit in iedere belegging wel een risico, het is echter aan jezelf om dit goed in te schatten.

Beleggingen in obligaties

Bij staatsobligaties sta je, zeker wanneer het Nederland betreft, meer zeker dan bij het beleggen in bedrijfsobligaties. Dit komt omdat Nederland een redelijk stabiel land is, wat niet snel failliet zal gaan. Dit zorgt er o.a. voor dat de rente op het staatspapier van Nederland een pak lager ligt dan die op bijvoorbeeld Griekse, Spaanse of Portugese staatsobligaties, maar ook op het waardepapier van de meeste bedrijven. Logischerwijs is er een groter risico dat een bedrijf failliet zal gaan, wanneer je wilt gaan beleggen in bedrijfsobligaties moet je dus rekening houden met eventuele wanbetaling. Wanbetaling betaalt zich uit in rente (oftewel coupon) die op de obligatie gegeven wordt.

Beleggingen in vastgoed

De vastgoedsector is door de jaren heen een vrij stabiele markt gebleken, daarom ook het logische gevolg dat het beleggen in vastgoed een vrij stabiele en rendabele vorm van beleggen is gebleken. De waarde van beleggingen in vastgoed leek altijd maar omhoog te gaan, zowel bij individuele aankopen als bij het investeren in beursgenoteerd vastgoed. Een woning kon in 1995 wel tot de helft goedkoper zijn dan een paar jaar later rond 1999. Weer een aantal jaren, neem pakweg 2008 kon een huis gemakkelijk weer gestegen zijn met een derde van zijn waarde.

Echter, bleven de stijgingen van waarde niet duren, in september 2001, rondom de terreurdaden in de Verenigde Staten op 09/11/2001 begon de waarde in vastgoed te dalen. Doordat woningen en bedrijfsruimten niet verhuurd en onverkocht bleven, werd er flink in prijs gedaald. Uiteraard verschilde het per regio en locatie, zo was en is er nog steeds flinke concurrentie in de P.C. Hoofdstraat in Amsterdam, waar iedere (beginnende) ondernemer nog steeds goed wil(de) betalen voor een mooi handelspand. De ene steen is immers de andere niet.

Beleggen in grondstoffen (goud)

Goud is al eeuwenlang populair maar ook schaars. De waarde van het product is daardoor ook beduidend hoger dan die van vele andere grondstoffen. Door de stabiele hoge waarde van goud, zou je kunnen zeggen dat het beleggen hierin redelijk veilig is. Echter, is goud sterk afhankelijk van de economische tegenslagen waar de wereld mee te maken heeft. Wanneer er een economische tegenslag is of er dreigt onrust, dan zul je zien dat de prijs van een troy ounce snel zal stijgen. Wanneer het economisch goed gaat, zal er een stuk minder geïnvesteerd worden in goud, omdat beleggers dan vaak weer naar andere winstgevende grondstoffen gaan zoeken.

Beleggen in aandelen

Om actiever te kunnen inspelen op de marktontwikkelingen, kun je ervoor kiezen om te gaan beleggen in individuele aandelen.
Het is dan wel belangrijk om goed kennis van zaken te hebben wanneer je hierin wil gaan beleggen. Spreiding is belangrijk bij beleggen, zodat je kansen en verliezen niet in één gebied vallen. Met name bij individuele aandelen wordt spreiding aangeraden, omdat aandelenfondsen vaak zelf al veel spreiden en de kans op verlies daar kleiner is. Ondanks spreiding kunnen individuele aandelen in korte tijd sterk in waarde dalen. De oorzaak hiervan kan uitlopend zijn, van een milieuramp tot een rechterlijke uitspraak.

Fondsbeleggingen

Bij een fonds zit het vermogen van verschillende beleggers in één pot, wat voor spreiding zorgt en dus een enige zekerheid. Er zit wel een groot nadeel aan wanneer je zelf graag inspraak wil hebben als individuele deelnemer, de fondsbeheerder heeft hier namelijk het alleenrecht op. Stel dat je een zware val op de beurs verwacht, maar de fondsbeheerder niet, dan heb je zelf geen enkel recht het aandeel ergens anders in te steken. Het enige wat je dan kunt doen is je aandeel in het hele fonds te verkopen. Voordelen van aandelenfondsen zijn wel dat de instap laag is en er dus meestal sprake is van een goede spreiding en strategie.

Beleggen in derivaten

De waarde van derivaten hangt samen met de onderliggende waarde en het soort product. Experts gebruiken met name opties om ervoor te zorgen dat risico’s worden beperkt en om het opwaarts rendement te optimaliseren. Voor het beleggen in derivaten is maar een beperkte investering nodig, maar omdat ze betrekking hebben op een onderliggende waarde is het effect vaak veel groter. Dit is dan ook de reden waarom derivaten ook wel hefbomen genoemd worden. Wanneer je als particulier gaat beleggen, kan de hefboom twee kanten op gaan. Dit kan ervoor zorgen dat zowel winst als verlies vermenigvuldigd kunnen worden. Het risico is groot, maar de winst kan dit zeker ook zijn.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Beleggingen – beleggen in optiesBeleggingen – beleggen in optiesBeleggen komt op veel verschillende manieren voor. Zo kun je beleggen in aandelen en obligaties, maar ook in een beleggi…

Tips om beter te beleggenTips om beter te beleggenJe wilt gaan beleggen of je bent hier al enige tijd mee bezig. Natuurlijk wil je van een zo hoog mogelijke winst geniete…
Beleggen, welke vormen zijn er?Beleggen, welke vormen zijn er?Er zijn tal van manieren om te beleggen, op zowel korte als langere termijn. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in grondstoff…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging
  • http://www.lynx.be/beurstips/veilig-beleggen/beleggen-zonder-risico-risicoloos/
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.