Als schulden een acuut probleem worden
Groeien u de schulden boven het hoofd en bent u niet meer in staat om te betalen? Weet u zelf niet hoe nu verder? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een bureau voor schuldhulpverlening. De Raad voor Rechtsbijstand concludeerde eind 2018 dat schuldsanering een uiterst effectief middel is om mensen van hun schuld af te helpen. Van de 11 mensen met probleemschulden waren er 10 na 3 jaar schuldenvrij. Dat toonden cijfers aan van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) de branchevereniging voor schuldhulpverlening.
Voorbereiding intakegesprek schuldhulpverlening
- orden alle openstaande facturen, herinneringen, enzovoort in een klapper;
- maak een uitgebreide lijst van al uw schulden en schuldeisers (namen van de schuldeisers, het bedrag van de schuld);
- maak een lijst van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven.
Acute maatregelen bij een onoverkomelijke schuldenlast
Inventariseer de meest kritieke schulden, dat zijn dus schulden die bijzonder onaangename gevolgen kunnen hebben voor het levensonderhoud van u en uw gezinsleden. Sommige schuldeisers of hun vertegenwoordigers zullen in hun aanschrijvingen dreigen met termen als "rechtsvordering", "rechtbank", "
deurwaarder" of woorden van gelijke strekking, die een aanzienlijke beperking van uw dagelijks leven suggereren (bijvoorbeeld gevangenisstraf of
huisuitzetting).
Als kritieke schulden moet u daarom in de eerste plaats de volgende schulden beschouwen:
- huurschuld;
- betalingsachterstanden energierekening (gas, elektriciteit);
- achterstanden in alimentatiebetalingen;
- achterstand met betrekking tot openstaande gerechtelijke boetes;
- ongeoorloofde overtrekking van bankrekeningen (rekening kan opeisbaar worden gesteld).
Vraag om betaling in termijnen
Geef indien mogelijk prioriteit aan betaling van bovengenoemde achterstanden en spreek indien nodig een betaling in termijnen af met:
- uw verhuurder;
- de energieleverancier;
- het bureau voor jeugdzorg;
- de ex-partner;
- de gemeente;
- de belastingdienst;
- het Centraal Justitieel Incasso Bureau.
De risico's van ongeoorloofd rood staan
Ongeoorloofd rood staan is als een "gevaarlijke" schuld aan te merken: betalingen voor zaken als de huur of de energierekening zijn doorgaans doorlopende opdrachten of incassomachtigingen. Op een rekening met een niet toegestane roodstand bestaat het gevaar dat de bank de automatische betaalopdrachten voor huur, elektriciteit, etcetera niet meer uitvoert of incassobetalingen storneert (terugvraagt bij de begunstigde) waardoor die betalingen blijven openstaan.
Opeisbaar stellen van de vordering door de bank
Daarnaast kunnen banken bij ongeoorloofd overtrekken van de rekening op elk gewenst moment het debetsaldo opvragen, dus de rekeninghouder opdragen om het volledige bedrag van de roodstand bijvoorbeeld binnen 14 dagen te betalen.
Als betaling uitblijft of er geen nieuw akkoord met de bank wordt bereikt over een legitieme kredietlimiet, betekent dit dat de bank vanaf de datum van opeising alle nog binnenkomende gelden volledig mag verrekenen. Voor de dagelijkse kosten van levensonderhoud en voor belangrijkste facturen (huur, elektriciteit, etcetera) schiet dan niets meer over.
Als de bank niet meewerkt aan een betalingsregeling
Bij overtrekking van de rekening boven de overeengekomen kredietlimiet, is het aan te raden om direct contact op te nemen met de bank en te verzoeken om tenminste alle belangrijke periodieke betalingen (huur, de energierekening etc.) te blijven uitvoeren totdat u uw eerste afspraak bij schuldhulpverlening heeft gehad.
Als de bank niet meer aan een dergelijke afspraak wil meewerken, uw rekening opeisbaar stelt en alle volgende stortingen inhoudt, kunt u wellicht een rekening bij een andere bank openen en uw huidige inkomsten, zoals salaris, sociale uitkering enz. op die nieuwe rekening laten binnenkomen. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat betaling van huur, elektriciteit, enz. gewaarborgd blijft.
Betalingsregelingen met schuldeisers
Regelingen met schuldeisers zijn alleen nuttig als ze worden getroffen in het kader van "gevaarlijke" schulden, dat zijn schulden die iemand in zijn bestaan bedreigen. Denk daarbij aan achterstallige huur of opeising van een lening door de bank. Alle andere betalingsregelingen met schuldeisers moeten worden getroffen als onderdeel van de algemene schuldsanering via de schuldhulpverlening.
Personeel met schulden
Zo´n 80% van alle bedrijven heeft medewerkers met schulden op de loonlijst. Budgetvoorlichter Nibud wil die bedrijven een helpende hand toesteken en speciale coaches inschakelen. Werknemers met geldzorgen berokkenen de onderneming immers veel schade. Men kan daarbij denken aan:
- de tijd en inspanning die nodig is voor de verwerking van loonbeslagen;
- personeel met schulden is doorgaans minder productief en meldt zich vaker ziek;
- bovendien vragen werknemers met schulden vaak om een voorschot op het loon.
Budgetcoaches zijn in staat om snel te achterhalen waar het financieel mis gaat en hebben tal van praktische tips bij de hand om sneller uit de schulden te raken. Inschakeling van budgetcoaches vergroot de productiviteit en leidt tot meer betrokkenheid van de werknemers.