Huurtoeslag 2021 en vermogen 2021

Huurtoeslag 2021 en vermogen 2021 Hebt u in 2021 niet te veel vermogen, een niet zo hoog inkomen, maar betaalt u wel een hoge huur? Vraag dan de huurtoeslag 2021 aan als opvolger van de individuele huursubsidie. Als u een te hoge kale huur betaalt, komt u waarschijnlijk voor huurtoeslag en huursubsidie in aanmerking. U vraagt de huurtoeslag aan bij de Belastingdienst. De toeslag kent een vermogenstoets met een vrijgesteld vermogen. Het bijzonder vermogen wordt niet meegenomen. Het kabinet wil de maximale huurtoeslag korten, zie ook wat er met de huurtoeslag gebeurt bij onderverhuur en onderhuur.

Huurtoeslag 2021 voor meer huishoudens

In 2020 werden de inkomensgrenzen voor de huurtoeslag flexibel waardoor meer mensen voor huurtoeslag in in aanmerking komen en dit aantal zal in 2021 verder toenemen omdat het heffingvrije vermogen in 2021 omhoog gaat. Wat het kabinet nog wel graag wil is dat zij die een hoger inkomen hebben eerder zullen kiezen voor een duurdere huurwoning of overstappen naar een koopwoning, zodat de sociale huur vooral voor de lagere inkomens beschikbaar komt.

Huurtoeslag 2021 aanvragen: let op inkomen en maximale huur

Of u in aanmerking komt voor een huurtoeslag hangt af van uw gezamenlijke inkomen, de huur en de gezinssamenstelling. Er is geen vaste inkomensgrens meer waarbij u met 1 euro meer plotseling geen huurtoeslag meer krijgt, maar hebt u een hoger inkomen dan krijgt u minder huursubsidie dan iemand die dezelfde huur moet betalen maar minder inkomen heeft. De maximale huurgrens gaat omhoog. Waarschijnlijk wordt dat 750 euro per maand. De huur is de kale huurprijs uit het huurcontract.

Aanvullende voorwaarden huurtoeslag

Aanvullende voorwaarden en eisen voor de huurtoeslag zijn dat:
 • U de Nederlandse nationaliteit hebt of een geldige verblijfsvergunning.
 • U minimaal 18 jaar oud bent.
 • Als u jonger bent dan 18 jaar u in aanmerking kunt komen voor de huurtoeslag als u:
  • Getrouwd bent of getrouwd bent geweest.
  • Een geregistreerde partner hebt of had.
  • Een kind hebt dat niet bij u woont.
 • U op het adres bent ingeschreven bij de gemeente.
 • Het huis dat u huurt een zelfstandige woning is dat beschikt over een eigen ingang, een eigen keuken, toilet en voordeur.
 • U niet meer dan het vrijgesteld vermogen bezit. Zie ook hierna.

Toetsingsinkomen 2021 berekenen

Om te bepalen hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen, wordt gekeken naar uw inkomen, het zogenaamde toetsingsinkomen. U bepaalt uw toetsingsinkomen als volgt:
 • Als u aangifte doet voor de inkomstenbelasting, is het toetsingsinkomen gelijk aan het verzamelinkomen over 2021.
 • Als u geen aangifte doet voor de inkomstenbelasting is het toetsingsinkomen gelijk aan het totale loon, inclusief een dertiende maand, vakantiegeld, een uitkering, alimentatie of pensioen.

Voor het toetsingsinkomen 2021 neemt u de cijfers van 2020 en past die aan aan de verwachte veranderingen in 2021. Pas na afloop van 2021 zal bekend zijn wat u definitieve inkomen is geweest, voor de meesten van ons zal dat na invulling van de belastingaangifte inkomstenbelasting over 2021 zijn in het voorjaar van 2022.

Hoogte huurtoeslag

Op basis van uw huur en inkomen bepaalt de Belastingdienst op hoeveel huursubsidie u recht hebt. Het inkomen is het inkomen uit uw belastingaanslag van vorig jaar of jaaropgave. Houd wel rekening met eventueel extra inkomen, anders zult u misschien een deel van de huurtoeslag later moeten terug betalen.

Belastingdienst en huurtoeslag

U hoeft de toeslag maar 1 keer aan te vragen. Eenmaal in het systeem vindt automatisch verlenging plaats voor een nieuw jaar. Door gewijzigde omstandigheden kunt u ten onrechte of te veel toeslag ontvangen. In die gevallen zult u later een deel van de toeslag terug moeten betalen. Geef daarom wijzigingen op tijd door aan de Belastingdienst. U krijgt, wanneer u recht hebt op toeslag, door de fiscus de voorschotbeschikking toegestuurd. Pas na afloop van het jaar krijgt u de definitieve beschikking. Als u te veel hebt ontvangen krijgt u een terugvorderingsbeschikking toegestuurd. Tegen elke beschikking kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Bezwaar maken tegen de terugvorderingsbeschikking betekent automatisch dat u uitstel krijgt van betaling.

Huurtoeslag en vermogenstoets eigen vermogen

Niet elke huurder met spaargeld of vermogen komt voor de huurtoeslag in aanmerking. Zodra u boven de vrijstelling uitkomt, vervalt het recht op toeslag. De hoogte van deze vrijstelling is afhankelijk van uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Deze vrijstellingen gelden voor u en uw toeslagpartner. Let op, voor 2021 geldt als peildatum 1 januari 2021 en niet het gemiddelde van het vermogen in januari en december.

Huurtoeslag aanvragen en vrijgesteld eigen vermogen 2021 per persoon:

Uw leeftijd en gezinssamenstelling:Maximale vrijstelling eigen vermogen:
U bent alleenstaand € 31.340
U bent samenwonend, gehuwd, hebt een geregistreerd partnerschap€ 62.680
U hebt een medebewoner op hetzelfde adres€ 31.340 per medebewoner

Bijzonder vermogen en de huurtoeslag

Bepaalde vermogensbestanddelen doen niet mee bij de toetsing. Dat heet het bijzonder vermogen. Een paar voorbeelden zijn:
 • Het vermogen van een pleegkind.
 • Het vermogen van een minderjarig kind waaraan u, uw partner, uw medebewoners en uw kind niet kunnen komen.
 • Smartengeld als immateriële schadevergoeding.

Huurtoeslag en toeslagpartner

Van belang is of u een toeslagpartner hebt. Het inkomen van de partner wordt bij uw inkomen opgeteld. Kinderen, kleinkinderen, ouders of grootouders kunnen geen toeslagpartner zijn. Een toeslagpartner voldoet aan de volgende eisen:
 1. Het is uw echtgenoot of geregistreerde partner.
 2. Iemand anders die is ingeschreven op hetzelfde adres en waarvoor 1 van de volgende voorwaarden geldt:
  • Deze huisgenoot is uw fiscale partner voor de inkomstenbelasting.
  • U hebt met de huisgenoot een samenlevingscontract afgesloten.
  • U hebt samen een kind of 1 van u heeft een kind van de ander erkend.
  • De huisgenoot was vorig jaar ook al uw toeslagpartner.
  • U bent pensioenpartners.
  • U hebt samen ook een koopwoning en bent samen aansprakelijk voor de hypotheek.

Conclusie huurtoeslag 2021 aanvragen en uw vermogen, hoogte en voorwaarden

Maak gebruik van de huurtoeslag en vraag hem nog zo snel mogelijk aan. Let ook altijd goed op de voorwaarden. Voor de zorgtoeslag 2021 geldt eveneens een vermogenstoets. Wie voor het eerst huurtoeslag aanvraagt en dat wil doen voor het jaar 2021, kan vanaf eind 2020 zijn aanvraag indienen bij de Belastingdienst.

Lees verder

© 2010 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huurtoeslag 2020 en vermogen 2020Huurtoeslag 2020 en vermogen 2020De hoogte van de huurtoeslag 2020 is niet alleen afhankelijk van voorwaarden voor de kale huur die u betaalt maar ook uw…
Huurtoeslag 2019 omlaagHuurtoeslag 2019 omlaagDe kans is groot dat uw huurtoeslag in 2019 omlaag gaat. Of dat zo is in uw geval blijkt meestal bij de definitieve besc…
Gevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagGevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagBetekent een hogere huur ook geen of minder huurtoeslag? Wat zijn de gevolgen van de jaarlijkse huurverhoging voor de hu…
Nieuwe huurtoeslag 2020: maximale inkomensgrenzen verdwijnenNieuwe huurtoeslag 2020: maximale inkomensgrenzen verdwijnenDoordat per 1 januari 2020 de maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen, krijgen in 2020 meer mensen recht op…

Alles over de erfenisAlles over de erfenisDe erfenis. Iedereen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Mensen vragen zich wel eens af of ze hun eigen kinde…
Wat is loonheffingskorting?Belastingplichtigen hebben recht op een loonheffingskorting. Werkgevers verrekenen deze kortingen in de meeste gevallen…

Reageer op het artikel "Huurtoeslag 2021 en vermogen 2021"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jessica, 19-10-2020 20:21 #124
Hoi,

Ik lees in uw artikel dat de maximale huurgrens in 2021 omhoog gaat naar 750 euro. Wanneer wordt dit officieel bekend gemaakt?

Ik kom nu namelijk in aanmerking voor een huurwoning van 710 euro per maand met servicekosten van 40 euro en val daardoor nu dus helaas net buiten de huurtoeslaggrens. Ik wil graag weten of ik volgend jaar hier wel voor in aanmerking kom.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 23-10-2020
Hoi Jessica,
750 euro is de beste inschatting die we op dit moment kunnen maken, daarom staat er ook waarschijnlijk 750 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerard Dalenoort, 14-10-2020 21:15 #123
Ik handel namens mevrouw Veldman die van plan is een huurwoning in Enschede te betrekken zij heeft een maandinkomen van rond de 900 euro. Mijn vraag is deze hoeveel huurtoeslag kan zij per maand ontvangen? Reactie infoteur, 17-10-2020
Beste Gerard Dalenoort,
Niet alleen het verzamelinkomen is belangrijk, maar ook de hoogte van de huur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marjan, 24-09-2020 18:20 #122
Geachte Zeemeeuw,

Ik huur een woning en kom in aanmerking t/m dit jaar voor huursubsidie. Nu is mijn ex-man deze maand overleden. Ik heb een partner-pensioen volgende maand dan extra bovenop de AOW. Heeft dit gevolgen voor mijn pensioen in 2021?

Majan Reactie infoteur, 26-09-2020
Geachte Marjan,
Het partnerpensioen heeft geen gevolgen voor het door uzelf opgebouwde pensioen (AOW en aanvullend pensioen). Wel kan de huursubsidie lager uitvallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Reshma, 22-09-2020 12:00 #121
Goedemiddag, ik heb een eenmanszaak. Mijn vermogen op mijn privé rekening is 10000 euro en op mijn zakelijke rekening 32000 euro. Heb ik nog recht op huurtoeslag? Reactie infoteur, 22-09-2020
Goedemiddag Reshma,
Het vermogen dat op de zakelijke rekening staat is geen vermogen in box 3 (particulier vermogen) en telt dus niet mee in de vermogenstoets voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacq, 21-09-2020 20:41 #120
Heb net een erfenis ontvangen van een kleine 175.000 euro. Ben alleenstaande moeder met twee kinderen. Ik ontvang nu huurtoeslag en heb een inkomen van ong. 1000 euro per mnd. Raak ik nu mijn huurtoeslag kwijt? Reactie infoteur, 22-09-2020
Beste Jacq,
U raakt uw huurtoeslag in 2020 niet kwijt, want die is gebaseerd op uw vermogen op 1 januari 2020. De situatie kan door uw erfenis wel in 2021 veranderen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/110221-geen-huurtoeslag-meer-door-erfenis-bij-vermogenstoets-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jo, 18-09-2020 15:55 #119
Door verkoop huis en gaan huren kom ik per 1-1-2021 boven vermogensgrens voor huursubsidie € 62680,00.
Volgens mij mag je b.v. een auto kopen voor 2021 om eronder tekomen, klopt dit? Reactie infoteur, 19-09-2020
Beste Jo,
U mag een auto kopen en dat heeft effect als het geld daarvoor nog in 2020 wordt afgeschreven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mark, 16-09-2020 10:15 #118
Geachte heer,

Is deze €31.340,- al definitief voor de bepaling van het vrijgesteld vermogen voor toekenning van de huurtoeslag in 2021 of is het een schatting?

Met vriendelijke groet,

Mark Reactie infoteur, 16-09-2020
Geachte Mark,
Deze €31.340 staat in het wetsvoorstel op Prinsjesdag, in beginsel kan het parlement dit bedrag nog veranderen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Akkerman, 31-08-2020 15:22 #117
Bedankt voor deze info. Ik kan het vrijgesteld eigen vermogen voor huurtoeslag per 2021 nergens terugvinden. Hebt u een officiële bron voor de grens van €50.000 voor een alleenstaande? Reactie infoteur, 15-09-2020
Beste A. Akkerman,
Die €50.000 geldt als vrijstelling in box 3, niet voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cees Kranendonk, 28-07-2020 13:32 #116
Mijn dochter zou over 2019 de verkregen huurtoeslag moeten terugbetalen omdat het vermogen te hoog was (meer dan € 30.360,-- per peildatum van 1 januari 2019).
Nu heeft zij een kind inwonen (kind was op 1 januari 2019 zes jaar oud), die volgens mij als medebewoner geldt.
Nu las ik ook dat het kind als medebewoner ook een vermogen mag hebben van maximaal € 30.360,--.
Dat zou mijns inziens betekenen dat het spaargeld van mijn dochter en haar zoontje ten onrechte bij elkaar is gevoegd en de belastingdienst op grond daarvan meende dat het vermogen de grens van € 30.360,-- is overschreden.

Voor het jaar 2020 zijn de regels volgens mij anders dan voor 2019.
Is die terugvordering wel terecht?

Cees Reactie infoteur, 01-08-2020
Beste Cees Kranendonk,
Hier komen twee regels met elkaar in conflict: het vermogen van een minderjarig kind telt voor de inkomstenbelasting mee als vermogen van de ouder en voor de huurtoeslag heeft een medebewoner ook een vrijgesteld vermogen. Standaard neemt de Dienst Toeslagen de opgave van de inkomstenbelasting over, maar dat zou hier niet juist zijn. U kunt bezwaar maken en uw bezwaar goed motiveren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ronna, 17-03-2020 19:38 #115
Een vraagje

Sinds kort wonen wij in nieuwbouw woning.
Ben zelf de kostwinnaar,
Mijn partner heeft geen inkomsten op het moment Ivm privé redenen.
Krijg nu huursubsidie op een inkomen van gezamenlijk toen hij nog inkomen kreeg.
Heb ik nu recht op hogere huursubsidie?
Zelf verdien ik niet genoeg en zit onder de grens
Bij een proef berekening staat van wel. Hoor het graag.

Rona Reactie infoteur, 21-03-2020
Beste Ronna,
De huurtoeslag werkt met voorschotten op basis van voorlopige loongegevens. De definitieve berekening is op basis van de gerealiseerde lonen. Dat zal betekenen dat u nog een deel huurtoeslag extra zult krijgen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/115454-definitieve-berekening-toeslagen-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sander, 04-02-2020 15:59 #114
Iemand komt bij mij inwonen maar betaald niet mee aan de huur.
Geld hun inkomen ook mee voor de huurtoeslag? aangezien ze niet bijdragen aan de kosten van de huur. Reactie infoteur, 05-02-2020
Beste Sander,
Helaas wel, waar het om gaat is of het mede-bewoners zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Juuls, 08-12-2019 11:19 #113
Ik ontvang huurtoeslag. Nu wordt mijn zoon in nov 2020 23 jaar. Telt dan zijn inkomen volledig mee over het jaar 2020 of is dit dan vanaf 1 Jan 2021? Reactie infoteur, 09-12-2019
Beste Juuls,
Zijn inkomen telt dan mee vanaf november 2020, maar kan ook van invloed zijn op de huurtoeslag in de maanden daarvoor. Er zal namelijk een herberekening plaatsvinden om te bekijken op hoeveel huurtoeslag u in 2020 recht hebt. November 2020 is de laatste maand dat er over 2020 nog wordt uitbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Visser, 22-11-2019 03:32 #112
Wat als je binnen de vermogensgrens valt op 1 januari 2020, maar dat je dat jaar met terugwerkende kracht huurtoeslag en zorgtoeslag aanvraagt voor 2019 (omdat je toen ook op 1 januari 2019 binnen de vermogensgrens zat). En vervolgens de bedragen die je dan met terugwerkende kracht krijgt je over je vermogensgrens tillen. Wordt daar nog naar gekeken? Vervalt je recht dan voor 2020 omdat er een correctie komt op je vermogen met terugwerkende kracht wat mogelijk naar voren komt in een aangifte? Reactie infoteur, 24-11-2019
Beste Visser,
Het beste wacht u voor uw aanvraag over 2019 tot na 1 januari 2020, want dit geld wordt als het nog op de rekening staat, gewoon bij uw vermogen opgeteld. Het is geen bijzonder vermogen waarvoor op aanvraag wel wordt gecorrigeerd:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bor, 12-11-2019 20:42 #111
Stel dat je op 1 januari 2019 €28.000 vermogen zou hebben, en door een plotse gebeurtenis je in juli 2019 bijvoorbeeld €50.000 vermogen zou hebben.
Krijg je dan nog huurtoeslag voor de de resterende maanden juli augustus september oktober november en december? Reactie infoteur, 14-11-2019
Beste Bor,
Ja, extra vermogen gedurende het jaar is niet van invloed op de huurtoeslag dat jaar, wel de stand per 1 januari:

https://financieel.infonu.nl/belasting/110221-geen-huurtoeslag-meer-door-erfenis-bij-vermogenstoets-2019.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Veldhuis, 17-10-2019 22:39 #110
Mijn dochter kan dus hun nu nog gezamenlijke koopwoning huren… moet dat met een huurcontract die ze afsluit met haar ex man. Reactie infoteur, 18-10-2019
Beste W. Veldhuis,
Als een deel van de woning niet haar eigendom en een zelfstandige woonruimte is die kan worden verhuurd, dan is wellicht verhuur mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Veldhuis, 17-10-2019 22:13 #109
Dank U voor uw reactie.kan mijn dochter als zij een groot gedeelte van de hypotheek betaalt, dat als huur beschouwen? Reactie infoteur, 18-10-2019
Beste W. Veldhuis,
Neen, hypotheekrente betalen is geen huur. Voor huur is ook een huurcontract vereist.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. Veldhuis, 17-10-2019 14:46 #108
Is het mogelijk om in een nog gezamenlijke koopwoning waar mijn dochter nog een jaar kan wonen met haar 3 kinderen huursubsidie aan te vragen. Reactie infoteur, 17-10-2019
Beste W. Veldhuis,
De huursubsidie kan mogelijk zijn als uw dochter huurt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S., 17-05-2018 07:55 #107
Beste heer/mevrouw,

Ik heb vroeger altijd een koopwoning gehad maar wegens crisis in 2011 mijn woning verkocht en sindsdien woon ik in een huurwoning. Ik heb nooit geweten dat ik recht heb op huurtoeslag. Nu ik ben ik erachter gekomen dat ik al die jaren hier recht op heb. Kan ik dit nog aanvragen met terugwerkende kracht en hoe?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
S Reactie infoteur, 17-05-2018
Beste S,
Helaas is het aanvragen van huurtoeslag voor een eerder jaar maar heel beperkt mogelijk. U kunt tot 1 september 2018 nog huurtoeslag aanvragen over 2017:

https://financieel.infonu.nl/geld/108863-toeslag-aanvragen-over-afgelopen-jaar-of-jaren.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C., 06-12-2015 22:06 #106
Meneer/mevrouw
Ik heb een vraag ik wilde graag weten sinds wanneer is de medebewoner in het leven geroepen bij de belastingsdienst? Ik heb menige antwoorden hier gelezen, van vragen over inwonende kinderen enz ook over het jaar 2012, waar dus ook bij staat dat kinderen onder de 27 geen toeslag partner zijn. Wat is/was nu de juiste leeftijd in 2012 wanneer je kinderen wel mee tellen i.v.m. met huurtoeslag? Waren ze in dit jaar dan medebewoner als ze geen toeslag partner zijn?

Vr.gr.C Reactie infoteur, 07-12-2015
Beste C,
Bij een (pleeg)kind jonger dan 23 jaar telt voor het jaar 2012 € 4.527 van het inkomen van dit kind niet mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Ook studiefinanciering telt niet als inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 10-11-2015 21:56 #105
Ik ben alleenstaand maar er komt een pleegkind bij me wonen. Geef ik deze op als medebewoner bij de huurtoeslag aanvraag? Of mag deze niet meegenomen worden bij de huurtoeslag? Reactie infoteur, 11-11-2015
Beste Sandra,
Een pleegkind ouder dan 18 jaar is een medebewoner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pries, 08-05-2015 11:33 #104
Ik heb een aparte rekening voor mijn eenmanszaak (webshop). Telt dit bedrag dat hier op staat ook mee als mijn eigen vermogen. Als hier meer dan 21.000 op staat voor het bedrijf, zou ik dan geen huursubsidie mogen aanvragen? Reactie infoteur, 08-05-2015
Beste Pries,
Het positieve saldo op de rekening van de eenmanszaak per 1 januari van een jaar, hoort bij uw vermogen in box 3 van dat jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Reem, 09-03-2015 14:23 #103
Mijn zoon zou een huis willen kopen, maar heeft hiervoor niet voldoende eigen geld. Gezien zijn geringe inkomen kan hij geen hypotheek krijgen. Ik zou hem kunnen helpen door samen met hem een huis te kopen. Wij zouden dan beiden voor een gedeelte eigenaar zijn. Ik zou mijn deel dan aan hem verhuren. Zou hij voor het deel dat hij zou huren in aanmerking komen voor huurtoeslag? Reactie infoteur, 09-03-2015
Beste Reem,
Dan zou hij in hetzelfde huis eigenaar en huurder zijn. Ik denk niet dat hij dan huurtoeslag krijgt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 12-12-2014 21:40 #102
Hoeveel spaargeld/vermogen mag je hebben als je alleenstaand bent weinig verdiend en huurtoeslag ontvangt en kleine kinderen die thuis wonen hebt die uiteraard nog geen inkomen hebben? Is dat nu 21000 of 42000? Ik ontvang nu 3 jaar huurtoeslag Reactie infoteur, 13-12-2014
Beste Wendy,
Het is voor een alleenstaande ouder in 2014 € 42.278 als u in 2006 t/m 2013 huurtoeslag kreeg en in 2014 recht hebt op de alleenstaande-ouderkorting. Anders is het € 21.139. Omdat u al drie jaar huurtoeslag ontvangt, zal het voor u € 42.278 zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jack, 12-12-2014 13:28 #101
Hoi,
Heb een vraag over huurtoeslag. Ik ga verhuizen naar een sociale huurwoning huur is <700 en heb volgens berekening recht op huurtoeslag. Nu heb ik ook nog een koopwoning waar ik niet woon en verhuurd heb. Heb ik dan recht op huurtoeslag?
En nog een andere vraag, kan je als medebewoner ook de huurtoeslag aanvragen als de hoofdbewoner dat niet doet?

Met vriendelijke groet,
Jack Reactie infoteur, 13-12-2014
Beste Jack,
Dat hangt van de restwaarde van uw woning af (waarde woning minus hypotheek), omdat die tot uw vermogen wordt gerekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Naj, 23-11-2014 12:39 #100
Ik heb altijd mijn eigen huurhuis gehad. Sinds kort ben ik zwanger en ben ik onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Mijn man heeft een koophuis en een hoog inkomen.
Ik wil graag mijn huurhuisje houden en op mijzelf blijven wonen. Dat is psychisch beter voor ons beiden. Mijn inkomen is erg laag. Vooralsnog krijg ik gewoon huurtoeslag, maar ik ben bang dat ik dat op een gegeven moment terug moet betalen. Heb ik nog steeds recht op huurtoeslag? Reactie infoteur, 24-11-2014
Beste Naj,
Zie dezelfde vraag plus antwoord van 20-11-2014.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Naj, 20-11-2014 08:07 #99
Ik heb altijd mijn eigen huurhuis gehad. Sinds kort ben ik zwanger en ben ik onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Mijn man heeft een koophuis en een hoog inkomen.
Ik wil graag mijn huurhuisje houden en op mijzelf blijven wonen. Dat is psychisch beter voor ons beiden. Mijn inkomen is erg laag. Vooralsnog krijg ik gewoon huurtoeslag, maar ik ben bang dat ik dat op een gegeven moment terug moet betalen. Heb ik nog steeds recht op huurtoeslag? Reactie infoteur, 20-11-2014
Beste Naj,
Als u op het adres van het huurhuis staat ingeschreven, is in beginsel huurtoeslag mogelijk. Maar omdat jullie fiscale partners zijn, wordt wel naar het gezamenlijke inkomen gekeken. Ook als uw man in zijn koophuis ingeschreven staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 27-10-2014 15:21 #98
Helaas kon ik nergens een juist antwoord krijgen op mijn vraag. Ook de belastindienst was niet eenduidig met antwoorden. Daarom deze vraag ook hier:

28 augustus 2014 heb ik mijn aangifte inkomstenbelasting ingevuld (ik had uitstel tot 1 sept. en was dus op tijd). Dezelfde dag heb ik met terugwerkende kracht voor 2013 zorgtoeslag en huurtoeslag aangevraagd. Inmiddels weet ik dat ik geen voorschot/voorlopige berekening meer krijg maar direct een definitieve berekening. Kan iemand mij vertellen wanneer ik een betaling tegemoet kan zien? De eerste telefoniste van de BD gaf aan binnen 8 weken, een tweede zei voor 1 januari 2015 ontvangt u bericht en een derde gaf aan dat dit zelfs nog veel langer kon duren… Reactie infoteur, 27-10-2014
Beste Willem,
Helaas zijn de wegen van de Belastingdienst hierbij niet altijd even doorgrondelijk en er moet van alles gebeuren. Eerst moet u een bericht krijgen van de Belastingdienst dat u recht hebt op zorgtoeslag (verificatie duurt 8 weken) en dan moet het nog eens worden gestort op uw rekening (kan ook 6 weken duren). Het duurt ook lang omdat uw belastingaangifte nog moet worden behandeld om uw definitieve inkomen te weten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisanne, 24-10-2014 20:12 #97
Vorig jaar zijn mijn vriend en ik uit elkaar gegaan. Sindsdien huur ik een kamer bij mijn ex- schoonvader. Hij heeft een koopwoning. Mijn ex vriend en ik hebben een dochter. Sinds kort heeft mijn ex torenhoge schulden. Hij wil zijn huur opzeggen om terug bij zijn vader te wonen.

Doordat ik een huurder ben van zijn vader, zijn wij geen toeslagpartners. Maar wat gebeurd er als mijn ex daar ook komt wonen? Hij wil de huur opzeggen om zelf zijn schulden af te betalen vandaar dat hij wil verhuizen. Ik wil graag weten of ik dan automatisch toeslag partner van mijn ex word ondanks het feit dat ik huurder ben van de verhuurder… Reactie infoteur, 25-10-2014
Beste Lisanne,
Als iedereen zijn eigen huishouding voert, zijn jullie geen toeslagpartners maar het kan zo wel erg ingewikkeld worden om de Belastingdienst daarvan te overtuigen. Als uw ex bij zijn vader gaat wonen zonder huurcontract, wordt hij hooguit toeslagpartner van zijn vader en niet van u.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo, 16-10-2014 10:23 #96
Telt het inkomen van een pleegkind mee voor de huurtoeslag 2012. Volgens mij was daar vroeger (2010) vrijstelling voor. Reactie infoteur, 16-10-2014
Beste Theo,
Het vermogen van een minderjarig kind of pleegkind telt sinds 2012 mee bij het vermogen van de ouders. Die vrijstelling is helaas geschrapt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zoeffie, 21-09-2014 16:53 #95
Beste,

ik ben een alleenstaande moeder met 5 kinderen.mijn partner en ik zijn sinds kort uit elkaar
heb een bijstandsuitkering nu. vermogen heb ik niet en mijn kinderen hebben ook geen inkomsten. ik heb een huis aangeboden gekregen met de totale huur van 700,31. mijn vraag heb ik recht op huurtoeslag, de dame van de woningstichting zegt van wel. maar overal lees je dat je maar toeslag krijgt tot 699,48.

met vriendelijke groet,
zoeffie Reactie infoteur, 30-03-2019
Beste Zoeffie.
In 2014 ligt de huurgrens voor huurtoeslag als u voor het eerst de woning betrekt op 699,48 euro. Dit is wel de kale huur:

https://financieel.infonu.nl/belasting/118879-huurtoeslag-2018-2019-en-betaaldata.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Steve, 31-08-2014 12:56 #94
Hallo. ik heb een vraagje, Ik ben 37 jaar en ik woon alleen in een huur huis.

Ik heb in augustus 2013 huurtoeslag aangevraagd voor dat jaar met terugwerkende kracht,
1 januari 2013 werkte ik en 1 July 2013 kwam ik in de WW. Ik heb nu een definitieve berekening gehad van de belastingdienst dat mij huurtoeslag over 2013 0 euro is. en dat ik 664 euro terug moet betalen van dat jaar 2013,Omdat mij vastgesteld inkomen 18.959 was.
Klopt dit?

Naar mij weten zit ik met dat bedrag nog steeds onder het inkomstengrens voor huurtoeslag?

Nu heb ik wel u reactie gelezen op sommige posten, Dat er wordt gekeken naar het toetseninkomen van 1 januari.En wat daarna gebeurd wordt niet naar gekeken.Maar ja ik heb het jaar inkomen van 2013 als ik voledig had gewerkt ook nooit gehad.Dus dat vind ik een beetje krom.

En wat ik raar vind, Stel ik had 1 januari 2013 WW en ik had werk op 1 July(dus precies andersom zoals in mijn geval)
En ik kom dan boven die grens van inkomen.Dan moet ik het ook terug betalen, Dus dan wordt er WEL naar het jaarinkomen gekeken en NIET naar het toetseninkomen van 1 januari.

Ik hoop dat u mij dit kunt uitleggen, Want ik snap er niks meer van
Vriendelijke groet Steve Reactie infoteur, 23-06-2019
Hallo Steve,
1. Het inkomen voor geheel 2013 telt, maar wat betreft het vermogen wordt alleen naar de datum per 1 januari gekeken.
2. Het maximaal toegestaan jaarinkomen was in 2013 hoger dan 18.959 euro.
3. Uw eigen inkomen kan dus niet de reden van terugbetaling zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Leever, 18-08-2014 14:38 #93
Wij hebben een tweede, kleine woning in een studentenstad. Dit betreft een zelfstandige woonruimte. Wij willen de woning gaan verhuren aan een student. De student vraagt zich af of de woning ook is aangewezen voor huurtoeslag. Volgens het programma "proefberekening huurtoeslag" van de belastingdienst moet de verhuurder (wij dus) dat kunnen vertellen. Ik heb de belastingtelefoon gebeld, maar ze konden mij niet vertellen wat ik daarvoor moet doen. Het wordt uitgezocht en ik wordt binnen 5 werkdagen teruggebeld. Kunt u mij daar meer over vertellen? De vraag is dus: wat moet een verhuurder doen, of waar moet een woning aan voldoen, om aangewezen te worden voor huurtoeslag? Reactie infoteur, 30-03-2019
Beste H. Leever,
Een huurwoning kan in aanmerking komen voor de huurtoeslag als het om een zelfstandige woonruimte gaat en de huur niet te hoog is. Zie ook:

https://financieel.infonu.nl/belasting/118879-huurtoeslag-2018-2019-en-betaaldata.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maggy, 24-07-2014 12:07 #92
Over het jaar 2013 hebben mijn man en ik van september tot december huurtoeslag ontvangen. Nou blijkt dat onze huurtoeslag berekend is op de inkomsten die wij hadden op 01-01-2013. Op die datum woonden mijn man en ik nog niet samen, had geen van beiden een huurwoning en was ons vermogen ook anders dan in september, toen wij een huurwoning kregen. In januari 2013 had mijn man te veel vermogen om huurtoeslag te krijgen, in september van dit jaar niet meer (had hij minder vermogen dus zou hij recht hebben op huurtoeslag. Toch word de huurtoeslag berekend op 01-01-2013. Nu moeten wij alle huurtoeslag dat wij van september tot december hebben ontvangen terugbetalen. Ligt het aan mij of is dit vreemd? In 9 maanden tijd kan iemands leven en ook inkomen toch zeer veranderen? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Maggy,
Het inkomen kan veranderen en kan tot wijzigingen leiden, maar voor het vermogen geldt de stand per 1 januari van het jaar, wat er ook gebeurt. Iemand die per 1 januari te veel vermogen heeft en in dat jaar alles op de beurs verliest, komt dat jaar toch niet in aanmerking voor de huurtoeslag:

https://financieel.infonu.nl/belasting/136425-huurtoeslag-2020-en-vermogen-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeffrey Lemon, 13-07-2014 20:42 #91
Een goede vriendin krijgt op dit moment geen huurtoeslag. Reden hiervoor is dat zij € 100,- boven de jaarlijkse inkomensgrens zit. Het vervelende is dat zij hier boven komt te zitten door een nabestaandenpensioen van jaarlijks€1054,-. Door deze situatie kost het nabestaandenpensioen haar dus meer dan het oplevert. Is hier iets aan te doen? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Jeffrey Lemon,
Misschien is er een extra aftrekpost op te voeren:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65239-toetsingsinkomen-2019-en-2020-berekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adriaan, 25-05-2014 21:08 #90
Ik heb een woning gekocht het is de bedoeling dat het mijn pensioen wordt. bij de gemeente staat de woning ingeschreven als 3 appartementen met ieder eigen voordeur. er kan dus huursubsidie worden aangevraagd? heeft dit nog financiële consequenties voor mij? betaal ik hier nog indirect aan mee? komen de inkomsten dan in een andere box? Reactie infoteur, 06-11-2019
Beste Adriaan,
Bij de verhuur van een appartement waarin u niet zelf woont, is de huuropbrengst onbelast en komt de waarde van het appartement minus hypotheek in box 3. Als de kale huur niet hoger is dan de maximaal toegestane huur, is huursubsidie mogelijk. De huurtoeslag is voor u als eigenaar zonder gevolgen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/186146-huurtoeslag-2019-omlaag.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Graaf, 03-03-2014 21:58 #89
Wij huren sinds 2011 tot heden van een particulier een woonhuis. Het is een dubbele woning met 1 huisnummer. De eigenaar (verhuurder) woont in de andere helft naast ons. Nu wordt de eigenaar (verhuurder) gezien als een medebewoner omdat wij en de verhuurder staan ingeschreven op hetzelfde adres. Nu moeten wij de huurtoeslag van 2011 tot 2013 terug betalen. Wij betalen geen gemeente heffingen enzo. Het heeft 1 rioolaansluiting. Hebben wij nu wel of geen recht op huurtoeslag? Wij delen niks met eigenaar / verhuurder. Als wij wel recht op huurtoeslag hebben wat kunnen we evt nog doen? Wij hebben bewijs van betaling elke maand (huur) gestuurd, getekende huurcontract en verklaring van verhuurder naar de belastingdienst gestuurd. Maar ze blijven hameren dat het een sub nummer moet krijgen. Ik weet dat de eigenaar dat niet wil. Reactie infoteur, 04-03-2014
Beste Graaf,
Als u een huurcontract hebt, is de verhuurder niet uw medebewoner. Immers een medebewoner is iemand die deel uitmaakt van uw huishouden èn op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente. Het begrip medebewoner is bij de huurtoeslag juist bedacht omdat een medebewoner kan bijdragen aan de huur, maar een verhuurder doet dat natuurlijk niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 31-01-2014 21:17 #88
De vraag is in verschillende vormen gesteld maar net niet de situatie die exact de mijne is:
- Ik woon samen, ongehuwd, samenlevingsovereenkomst zeer beperkt tot "ieder heeft eigen bezit en samen doen we het huishouden etc. dus standaard eenvoudige overeenkomst
- We gaan uit elkaar. Worden co-ouders. Ieder schrijft 1 kind in bij de gemeente.
- beiden 50% eigenaar van het huis dat overwaarde heeft.
- Ik wil in het huis blijven en de ex uitkopen op basis van een 10 jarige aflossing van de haar toekomende overwaarde (minus schulden) van het huis. ik wordt dus 100% eigenaar en de ex wordt uit de hypotheekverplichtingen ontslagen.
- We nemen een clausule op dat indien de uitkoop nog niet volledig door mij aan haar betaald is en ik het huis verkoop binnen 10 jaar we de definitieve uitkoopprijs op basis van de verkoopprijs berekenen. (kan meer of minder zijn dan we nu overeenkomen)
- de haar toekomende overwaarde op basis van de overeengekomen fictieve verkoopprijs van dit moment is ruim boven de vermogensgrens voor huurtoeslag.
- De ex wil gaan huren en zou huurtoeslag willen aanvragen

Heeft de regeling die we willen treffen (uitkoop in 10 jaar) invloed op de vermogenstoets voor de huurtoeslag? Of kijkt men domweg naar WOZ min correctie voor huidige marktomstandigheden min hypotheek?

Is er op enige manier iets te verzinnen om het vermogen onder de toeslaggrens te houden?
Bijv. De ex zou mij haar deel kunnen schenken en ik zou het terug kunnen schenken in 10 jaar. Reactie infoteur, 01-02-2014
Beste John,
1. Voor de huurtoeslag is het vermogen per 1 januari van het jaar belangrijk. Het eerste nieuwe moment na uitkoop zal voor haar 1 januari 2015 zijn en dat bedrag aan vermogen is niet van invloed op 2014 (wel het vermogen per 1-1-2014).
2. Elk jaar krijgt zij een deel van het vermogen. Het zou verstandig zijn om de betaling telkens na 1 januari te plannen.
3. Het maakt verschil of u in één keer 100% op uw naam zet en jaarlijks uitkoopt, of dat haar aandeel in het huis jaarlijks afneemt.
4. Heen en weer schenken kan wel, maar daarover is vaak schenkingsbelasting verschuldigt en na een paar keer gaat het wel opvallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jansen, 14-01-2014 20:56 #87
Mijn ouders hebben een verzamelinkomen van ca 11.500 en een woning in box 1 met een overwaarde van ca 150.000,- Mijn vader wordt opgenomen in een zorginstelling en mijn moeder wil dan in een huurappartement gaan wonen.
Om in aanmerking te komen voor huursubsidie mag het vermogen naar ik begrijp niet hoger zijn dan ca 49.000,-. Als het huis van m'n ouders wordt verkocht zal de overwaarde automatisch in box 3 vallen. Wat nu als mijn ouders het bedrag boven de 49.000 direct schenken aan de kinderen? Blijft dan vermogen 49.000 in box 3 of gaat de fiscus daar niet zo maar me akkoord? Wordt dan vermogen in box 3 berekend als gemiddelde tussen 1 jan en 31 dec? Reactie infoteur, 09-09-2019
Beste Jansen,
1. Voor de vermogensrendementsheffing in box 3 telt de hoogte van het vermogen per 1 januari van het jaar:

https://financieel.infonu.nl/sparen/64892-vermogensrendementsheffing-2018-2019-en-2020.html

2. Schenken is toegestaan en verlaagt het vermogen. Over een schenking moet in veel gevallen wel schenkingsbelasting worden betaald:

http://financieel.infonu.nl/belasting/118517-schenking-2014-verhoogde-vrijstelling-en-schenkbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Janssen, 02-01-2014 19:21 #86
Beste,
Mijn exvrouw en ik zijn in oktober 2011 gescheiden.
In 2012 kwam zij bij mij om te vertellen dat ze voor bijna 7000 euro aan huurtoeslag moest terugbetalen van 2009 en 2010. Dit bedrag moest dus door de helft per persoon. Dit omdat ik meerdere keren al uit huis was en bij familie verbleef naar nog wel bij mij ex vrouw ingeschreven stond. Ik heb de originele papieren niet gezien waarin dit staat. Maar dit geeft mijn ex vrouw als reden. Ik heb me nooit met de administratie bemoeid, dit deed zij altijd. Kan dit? Of kan het zijn dat ze te weinig geschatte inkomen heeft opgegeven voor het jaar en daarom huurtoeslag moet terugbetalen, dit omdat ze een sterk wisselend inkomen had.
Mvg Reactie infoteur, 03-01-2014
Beste Janssen,
1. Degene die huurtoeslag aanvraagt is verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. Dat was in dit geval uw vrouw.
2. Er kan van alles mis zijn gegaan. Een te laag inkomen opgeven kan, een verkeerde huur, te veel vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. Joling, 10-12-2013 07:25 #85
Mijn dochter heeft een baan, vervalt nu mijn huurtoeslag? Reactie infoteur, 10-12-2013
Beste S. Joling,
Uw dochter is niet uw toeslagpartner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anja, 19-11-2013 19:32 #84
Vraag: in 2009 heb ik mijn levensverzekering afgekocht en uitbetaald gekregen. Maar 19 jan. 2012 kreeg ik 880 euro, vanwege compensatie woekerpolis, kosten die ik teveel heb betaald. Heeft dit bedrag ook consequenties voor mijn huurtoeslag of hoort dat bij bijzondere inkomsten? Reactie infoteur, 20-11-2013
Beste Anja,
Ik zou de compensatie zien als een compensatie voor de te hoge kosten die eerder werden afgetrokken en niet als extra inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tamara, 13-11-2013 22:42 #83
Beste Zeemeeuw,
Mijn zoon word in januari 21 en heeft een wajong uitkering, ook heeft hij schulden. Daardoor kan hij mij helemaal niet helpen met de huur! Wordt mijn huursubsidie toch ingehouden?
Hartelijk dank voor uw moeite!
Tamara Reactie infoteur, 14-11-2013
Beste Tamara,
Als uw zoon bij u woont, wordt hij voor de huurtoeslag als medebewoner gezien en telt ook zijn inkomen mee.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wil, 13-11-2013 08:27 #82
Familie heeft bij ons een postadres. Heeft dat invloed op huurtoeslag? Reactie infoteur, 13-11-2013
Beste Wil,
Als men op dat postadres huur betaalt en een zelfstandige woonruimte heeft, hoeft dat geen verschil te maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Andries, 08-11-2013 10:22 #81
Vraagje mijn ex vriendin en ik wonen in 2012 samen. ik verdiende vrij veel en zij heeft de huursubsidie niet stop gezet. nu moet zij terug betalen en wil zij dat ik de helft moet terug betalen, terwijl ik van niks wist dat ze dat niet had afgezegd. moet ik nu haar ook terug betalen? het huur huis staat op haar naam en ook de huursubsidie stond ook op haar naam. Reactie infoteur, 08-11-2013
Beste Andries,
De belastingdienst heeft haar de toeslag betaald. Zij is de aanvragen en de fiscus zal dus aan haar vragen dat terug te betalen, niet aan u. Hoe jullie dat onderling regelen, is aan jullie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan, 27-10-2013 21:35 #80
Ik word op 17 januari 65 jaar. Stel ik heb op 1 januari van dat jaar een vermogen van € 35.000,--. Mijn jaarinkomen is vanaf 17 januari € 19.000,-- en mijn huurprijs is € 600,--.
Kan ik dan vanaf 17 januari huursubsidie krijgen, omdat mijn vermogen op 1 januari (toen was ik dus nog 64 jaar) beneden de grens van € 35.131 lag. De rekenmodule accepteert deze optie niet.
Johan 27 oktober 2013 Reactie infoteur, 28-10-2013
Beste Johan,
Er wordt echt gekeken naar de situatie per 1 januari. Op dat moment bent u nog niet AOW-gerechtigd en geldt niet de verhoogde vrijstelling. Wel gelden voor u verschillende belastingtarieven in de belastingschijven voordat en nadat u AOW gerechtigd bent.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Esje, 30-09-2013 13:10 #79
Dag,

Waarom hoef je bij het aanvragen van de huurtoeslag niet je vermogen op te geven? Ik kom er nu achter dat ik op 1 januari 2012 teveel spaargeld had en dus geen recht had op huurtoeslag. Wordt daar niet naar gekeken bij het aanvragen? En kan ik nu bij de definitieve berekening verwachten dat ik de huurtoeslag die ik heb ontvangen in 2012 geheel terug moet betalen? Hoe wordt het vermogen gecontroleerd?
Groeten,
Esje Reactie infoteur, 30-09-2013
Beste Esje,
Er wordt wel degelijk op het vermogen gelet (zie artikel). Voor de toeslag in 2012 wordt gekeken naar uw vermogen per 1 januari 2012 of een schatting daarvan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elke, 20-09-2013 21:24 #78
Hai Zeemeeuw,
Kan u mij vertellen hoe het zit met huurtoeslag voor een studio met alles voor jezelf in de achtertuin van de verhuurder, en dus met hetzelfde huisnummer?
Belastingsdienst noemde uit zichzelf alleen de 3 eisen eigen woon/slaapkamer, keuken en toilet, maar zei Ja toen ik vroeg of eigen huisnummer nodig was voor het juiste inkomen (anders tellen ze alle inkomens op dat GBA-adres bij elkaar op).
Toeslagen.nl zei kan wel, als je bezwaar maakt tegen onterecht hoge inkomen, dan win je dat.
Verhuurder zegt vorige huurders kregen ook huurtoeslag; bemiddelingsbureau zegt dat ze nog nooit problemen hebben gehoord van huurders met huurtoeslag zonder eigen woonruimte. Zouden die allemaal nooit controle hebben gehad?
Ik hou niet van risico's en al helemaal niet van illegale dingen doen (wel van legale 'trucjes' uiteraard), maar ik weet gewoon niet meer wie ik moet geloven. En de studio is erg mooi, en de kans dat er weer zoiets voorbij komt met eigen huisnummer én betaalbaar, is erg klein…
Bedankt alvast!
Groeten, Elke Reactie infoteur, 21-09-2013
Hai Elke,
1. Een eigen nummer is niet nodig, maar wel een eigen woonruimte met huurcontract. Bovendien moet het een erkend woningdeel zijn dat bij een huis hoort, niet een schuurtje of zo.
2. Alleen als iemand met u in uw woonruimte woont, gaat ook diens inkomen een rol spelen. Die wordt dan als mede-bewoner gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karianne, 29-06-2013 23:08 #77
Hallo,

Telt studiefinanciering ook mee als inkomen? Of alleen het geld dat je verdiend hebt met een bijbaan? Ik ben 21 jaar, studeer, en woon nog bij mijn ouders. Omdat ik van de zomer wat meer ga werken wil ik rekening houden met de inkomensgrens en de gevolgen daarvan voor de huurtoeslag.

Vriendelijke groet Reactie infoteur, 30-06-2013
Hallo Karianne,
Voor de huurtoeslag wordt de studiefinanciering niet gezien als inkomen. Over de ontvangen studiefinanciering betaal je ook geen inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Miranda, 21-05-2013 16:57 #76
Hallo,
Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Onze woning gaat in de verkoop en mijn ex blijft er voorlopig wonen. Ik heb een huurhuis op het oog, maar ik weet niet of ik huurtoeslag krijg. Mijn inkomsten zijn daar laag genoeg voor, maar telt de overwaarde (de helft) mee als eigen vermogen voor mij? De overwaarde wordt dan berekend op 1 januari 2013, toen we nog getrouwd waren en bij elkaar woonden? Krijg ik dan dit jaar geen huurtoeslag en volgend jaar wel als de peildatum van vermogen 1 januari is?
Dankjewel,
Miranda Reactie infoteur, 21-05-2013
Hallo Miranda,
De overwaarde telt de eerste twee jaar na het verlaten van het huis niet mee bij het vermogen. Let er wel op dat hij nog je toeslagpartner is tot het moment dat ook de echtscheidng is aangevraagd bij de rechtbank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandy, 25-04-2013 18:56 #75
Hoi,
ik heb een vraag mijn zoon van 19 die nog studeert met een vermogen van 23000 euro woont niet de volle 12 maanden in mijn huis.heb ik recht op huursubside.(hij gaat van de zomer opzicht zelf wonen, maar ik weet zeker dat hij na de zomer weer terug is.
sandy Reactie infoteur, 26-04-2013
Hoi Sandy,
1. Bij de vermogenstoets wordt gekeken naar de datum per 1 januari en dan zit uw zoon qua vermogen net iets te hoog.
2. Als hij bij u is ingeschreven in het GBA is hij een medebewoner voor de huursubsidie en wordt ook met zijn inkomen en vermogen rekening gehouden, maar gezamenlijk hebt u beiden ook een dubbele vrijstelling. Wellicht geeft dat wat ruimte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sam, 25-03-2013 02:31 #74
Ik ben een alleenstaande moeder met 4 kinderen, wegens omstandigheden heb ik momenteel nog geen werk, ik heb een hoge huur, dus ik kom niet in aanmerking voor huurtoeslag! Mijn vraag is… zijn er bijzondere aanvragen om alsnog voor huurtoeslag te komen, aangezien mijn belastbaar inkomen wel voldoet om huurtoeslag te kunnen krijgen, het is net 17 euro te hoog!
MVG Sam. Reactie infoteur, 25-03-2013
Beste Sam,
Helaas is de maximum huurgrens hard. Misschien wil de verhuurder iets omlaag met zijn huur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 16-03-2013 17:43 #73
Mijn moeder van 85 gaat verhuizen van haar eigen woning naar een aanleunwoning. Zij heeft kale aow, kan zij huursubsidie aanvragen of word in dit geval haar eigen woning bij het vermogen opgeteld. Reactie infoteur, 17-03-2013
Beste Jan,
Als uw moeder haar huis verkoopt, is dat vermogen in box 3. Let wel dat voor dit vermogen vrijstellingen gelden en dat wordt gekeken naar het vermogen op de datum van 1 januari van het jaar en niet gedurende het jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patries, 16-03-2013 14:49 #72
Ik ben alleenstaande moeder van 3 kinderen, vader heeft de kids niet erkend, nu zijn we weer bij elkaar en willen gaan trouwen dit jaar zelfs, met oog ook op de kids alleen wonen we nog niet samen en heeft hij een eigen koophuis en ik een huurhuis, hij gaat de kinderen dan ook gelijk erkennen maar nu zag ik dat als je getrouwd bent je geen huurtoeslag krijgt omdat hij meegerekend word als toeslagpartner, maar we staan niet ingeschreven op hetzelfde adres, wat moet ik doen? Reactie infoteur, 17-03-2013
Beste Patries,
Vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn, worden jullie fiscale partners. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat er geen huurtoeslag meer is, maar er wordt wel gekeken naar het gezamenlijke inkomen. Voor uw aanstaande man is, als hij daar ingeschreven blijft staan, zijn koophuis geen vermogen maar een eigen woning in box 1 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Koen, 14-03-2013 15:08 #71
Hoe weet je wat je kale huurprijs is en hoe checkt de belastingdienst dit? Reactie infoteur, 14-03-2013
Beste Koen,
De kale huurprijs staat in het huurcontract vermeld. De belastingdienst kan dit opvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anja de Kreij, 11-03-2013 19:20 #70
Ik ben een alleenstaande ouder mijn kind verdiend goed maar dat gaat bij mij van mijn huursusidie af ik heb nu 200 euro min der huursubsidie terwijl mijn inkomen hetzelfde blijft ook gaan de anderen toeslagen er op achteruit. Hoe vul ik dit gat? Kan ik ergens bezwaar maken? want de helft van mijn loon gaat naar de huur? zo kan het niet. groetjes Bosviooltje Reactie infoteur, 12-03-2013
Beste Anja de Kreij,
Bij het berekenen van de huurtoeslag wordt ook het inkomen van medebewoners meegeteld. Voor thuiswonende kinderen tot 23 jaar telt het inkomen boven € 4.627 mee.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ria, 08-02-2013 23:12 #69
Geachte,

Ik ben een alleenstaande ouder met een dochter die medebewoner is en ook inkomsten heeft. Nu heb ik een vraagje over de huurtoeslag.

Dit staat er op de site van de belastingdienst.

Ik heb thuiswonende kinderen met inkomen
Hebt u, uw partner of uw medebewoner een (pleeg)kind dat jonger is dan 23 jaar? Dan tellen wij € 4.627 van het inkomen van dit kind niet mee bij het berekenen van uw huurtoeslag. Dit noemen wij een vrijstelling. Studiefinanciering telt niet als inkomen.

Mijn vraag is:
Mijn kind wordt in oktober 23 jaar. Hoe zit het dan met deze vrijstelling? Wordt er dan een evenredig deel van deze 4.627 in mindering gebracht bij de berekening van de huurtoeslag of wordt er helemaal geen vrijstelling in mindering gebracht omdat ze 23 jaar (in de loop van het jaar) geworden is?

Alvast bedankt voor uw reactie.
Groetjes Ria. Reactie infoteur, 09-02-2013
Beste Ria,
Het gaat erom dat het inwonende kind per 1 januari jonger is dan 23 jaar en in het jaar liefst niet meer verdient dan 4.627 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Matthieu, 04-02-2013 19:33 #68
Geachte,

ik ben 61 en gehuwd, mijn echtgenote is 69 en ontvangt voor mij jongerentoeslag. Ons gezamenlijk inkomen is ca 16000 euro en verder geen pensioen. Wel nog een spaarvermogen van 40000 euro. Nu wil ik ons huis verkopen vermoedelijke opbrengst 130 000 euro ons enige oudedag voorziening. Nu kunnen wij een huis huren met een kale huur van 625 euro. Als wij dit huren terwijl ons huis te koop staat komen wij dan in aanmerking voor huurtoeslag? M.vr.gr. Matthieu Reactie infoteur, 05-02-2013
Geachte Matthieu,
Zolang het huis te koop staat, is het eerste huis nog gedurende twee jaar uw eigen huis en wordt de waarde niet als vermogen in box 3 gezien. Bovendien wordt gekeken naar uw vermogen per 1 januari van het jaar. Dit alles is nu geen beletsel voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alders, 04-02-2013 00:01 #67
Mijn vraag is wordt een afkoopsom van aegon spaarkas/beleggingen meegerekend in het inkomen om huursubsidie en zorgtoeslag aan te vragen? Ik heb een afkoop gehad van 3352 euro en mijn inkomen bedraagt per jaar 17500 bruto.

Graag antwoord op deze vraag want ik hoor verschillende verhalen hierover. Reactie infoteur, 04-02-2013
Beste Alders,
De afkoopsom van een lijfrente (ik neem aan dat u dat bedoelt) is loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen en dus inkomen bij de bepaling van de toeslagen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne Klein, 02-02-2013 14:11 #66
Geachte Zeemeeuw,

Mevrouw en meneer wonen samen maar zijn uit elkaar. Zij bezitten samen een woning + hypotheek. Meneer blijft in de woning wonen maar mevrouw wilt ergens een huis gaan huren. Heeft zij dan recht op huurtoeslag?

Alvast bedankt voor de reactie.

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 02-02-2013
Geachte Anne Klein,
Als ze getrouwd waren, uit elkaar gaan en een partner blijft in het huis, is het huis nog voor maximaal twee jaar een eigen woning. In dit geval van samenwonen waarbij ook niet het huis te koop staat, wordt de helft van het vermogen (waarde huis minus hypotheek) vermogen in box 3. Als dit meer is dan de vrijstelling, is er geen recht op huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Franciscus, 28-01-2013 23:04 #65
Is er een extra vrijstelling van vermogen voor de huur toeslag in 2012 en 2013 als men groene beleggingen heeft.

Voor de inkomstenbelasting is er wel een extra vrijstelling voor groene beleggingen in 2012 en 2013. Reactie infoteur, 29-01-2013
Beste Franciscus,
bij uw aangifte inkomstenbelasting zijn er vrijstellingen van vermogen voor maatschappelijke beleggingen, beleggingen in durfkapitaal en cultuurfondsen. Maar voor de huurtoeslag gelden deze vrijstellingen niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron, 28-01-2013 16:19 #64
Hallo

Ik wil zorgtoeslag aanvragen. ik woon sinds 3 maanden weer bij me ouders en heb altijd samen gewoond. Nu heb ik en me ex nog een koopwoning samen en een samenlevingscontract zij woont nog in de koopwoning tot dat verkocht wordt.

Maar heb ik nu recht op zorgtoeslag?
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 30-03-2019
Beste Ron,
Zie voor de voorwaarden (inkomen, vermogen) voor de zorgtoeslag:

https://financieel.infonu.nl/geld/19608-zorgtoeslag-2019-wijzigingen-en-voorwaarden.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. A. Kerkhof En Echtgenote, 24-01-2013 11:28 #63
Beste Zeemeeuw,
Wij hebben een koopwoning, waarop een hypotheek van nog 140.000 €. Nu willen onze jongste dochter en partner ons huis kopen voor 175.000€. Wij willen gaan huren en een gelijkvloers-woning betrekken van € 560, -. Hebben wij bij ons inkomen van 27.994€ recht op huurtoeslag of dienen wij de overwaarde eerst op te souperen? Reactie infoteur, 24-01-2013
Beste R. A. Kerkhof En Echtgenote,
U hebt gezamenlijk een vrijstelling van vermogen van 42.278 euro. Als er geen ander vermogen is, zou die vrijstelling net genoeg moeten zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabrina, 16-01-2013 18:23 #62
Goedeavond, ik ben een alleenstaande ouder met kinderen onder de 18 jaar. Ik heb mijn jaaropgave gekregen en zag dat mijn inkomen €30000 over 2012 is. Mijn kale huur is ongeveer 560 pm. Ik heb huurtoeslag ontvangen over 2012. Klopt het dat ik eigenlijk geen recht had op huurtoeslag? Ik ben bang dat ik dat nu allemaal moet terugbetalen. Mijn jaarinkomen is toch hoger dan ik had verwacht. Dus verkeerd ingeschat! Graag uw antwoord Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Sabrina,
Het is belangrijk om welk inkomen het gaat. Als uw toetsingsinkomen of verzamelinkomen hoger was dan 30.000 euro (2018), hebt u geen recht op de huurtoeslag

https://financieel.infonu.nl/belasting/65239-toetsingsinkomen-2019-en-2020-berekenen.html

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/67483-drempelinkomen-en-verzamelinkomen-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 04-01-2013 13:50 #61
Een reactie op onderstaand stukje.

Luigi, 30-06-2012 15:47 #35
Geachte heer/mevrouw,

Mijn vraag gaat over mijn inwonende kind. Ik heb een kind die pas in de loop van het jaar(maart) 23 jaar is geworden. Heeft zijn inkomen dan direct dit jaar gevolgen voor mijn huurtoeslag, of pas in het komende jaar? Ik heb begrepen dat er voor bepaalde zaken een peildatum is per 1 januari en dat wijzigingen daarin gedurende het jaar niet meer van invloed kunnen zijn. Geldt dit ook voor het ouder worden?

Bij voorbaat mijn dank!

Met vriendelijke groeten,

Gianluigi


Gianluigi. Reactie infoteur, 30-06-2012
Geachte Luigi,
Uw inwonend kind wordt niet als toeslagpartner gezien en dus heeft zijn of haar inkomen geen invloed op uw aanvraag voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dit is vreemd. In 2010 ben ik in augustus verhuisd naar andere stad. Op dat moment was zoon 20, geen toeslagpartner dus. Ik verdien zo'n 18000, hij 14000 maar had vrijstelling van 4450, dus zo'n 9000. In 2012 kreeg ik alsnog een terugvordering van de belasting. Of ik even 1000 terug wilde betalen omdat zoon was gaan werken. Ik had het zelf goed bijgehouden zodat huurtoeslag niet in gevaar kwam maar omdat ze over een heel jaar rekenen kon ik alsnog betalen, ondanks dat ik toen vanaf september geen huurtoeslag meer nodig had. Ik heb bezwaar gemaakt maar helaas.
Klopt dit?

Groeten,
Sandra Reactie infoteur, 04-01-2013
Beste Sandra,
Uw zoon was in 2010 niet uw toeslagpartner, maar wel een medebewoner voor de huurtoeslag. Dat zal ertoe geleid hebben dat u moest terugbetalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Betsy, 31-12-2012 14:06 #60
Geachte heer/mevr.
Wat houd het in of je een toeslagpartner hebt? Ik ben alleenstaand ouder en mijn kinderen van 23 en 21 wonen nog thuis, nu krijg ik geen huurtoeslag meer omdat hun inkomen bij mijn inkomen wordt opgeteld en moet het teveel ontvangen huurtoeslag terug betalen. Klopt dit?
vr. groet Betsy Reactie infoteur, 31-12-2012
Beste Betsy,
Zolang uw kinderen jonger zijn dan 27 jaar, zijn ze geen toeslagpartner van u.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. J. van Dijk, 10-12-2012 15:12 #59
Inkomen van mij en mijn vrouw is resp. 9600 en 8400 dus totaal 18.000. Het totale vermogen is 90.000 beiden 65 en jaar en ouder. Bestaat er in 2013 recht op huurtoeslag? Reactie infoteur, 23-06-2019
Beste A. J. van Dijk,
Beiden hebben jullie elk een vrijstelling van € 48.301 aan vermogen. Hierdoor komt uw huurtoeslag dus niet in gevaar. Ook uw inkomen is niet te hoog:

https://financieel.infonu.nl/geld/77818-nieuwe-huurtoeslag-2020-maximale-inkomensgrenzen-verdwijnen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Reijer, 26-11-2012 13:03 #58
Beste Zeemeeuw,
Per 18 april dit jaar ben ik middels erfenis voor eenderde eigenaar geworden van het ouderlijk huis. Ik heb een bijstandsuitkering en bewoon een huurwoning met huurtoeslag.
De bijstand is inmiddels op de hoogte gesteld en ik blijf de uitkering voorlopig uitbetaald krijgen tot het ouderlijk huis verkocht zal zijn. Het huis zal binnenkort te koop worden bezet.
Vraag: mag ik verwachten, dat ik per 1 januari 2013 nog in aanmerking blijf komen voor de huurtoeslag of moet ik vrezen dat mijn eigendomsdeel van het ouderlijk huis als vermogen gezien wordt en dat dus de toeslag wordt stopgezet? Of is er sprake van een overgangsregeling van 2 jaar?
met vr. groet,
Reijer Reactie infoteur, 26-11-2012
Beste Reijer,
1. Vanaf 1 januari 2013 zal uw aandeel in het ouderlijk huis (WOZ-waarde minus hypotheek) als uw vermogen in box 3 worden gezien voor de toeslagen. Overigens is er nog sprake van een onverdeelde boedel waar ook kosten nog afgaan waarschijnlijk (eventuele schulden, successierechten, uitvaart).
2. Hiervoor bestaat helaas geen overgangsregeling van twee jaar, ook al begrijpt iedereen dat het in de huidige woningmarkt niet eenvoudig is om een huis snel tegen een goede waarde te verkopen. Wel bestaat een overgangsregeling voor een bewonereigenaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C., 26-11-2012 09:51 #57
Beste Zeemeeuw,

Bedankt voor uw reactie op mijn vraag (19-11-2012). Diegene die bij mij inwoont is niet mijn partner. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze door de belasting ook niet gezien wordt als mijn partner? Ik voer namelijk op geen enkele manier gezamenlijke huishouding met deze persoon.

Bedankt! Reactie infoteur, 26-11-2012
Beste C,
Bij de huurtoeslag wordt een medebewoner na zes maanden als toeslagpartner gezien als deze niet een eigen zelfstandige woonruimte in huis huurt, maar wel op hetzelfde adres is ingeschreven. Twee aparte huurcontracten zouden u helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C., 19-11-2012 12:25 #56
Goedemorgen,

Ik heb een vraag. Ik ga volgend jaar weer studeren. Op dit moment werk ik fulltime en verdien ik net teveel voor huurtoeslag. Aankomend jaar veranderd mijn situatie, gelijk per 1/1/13. Ik ga parttime werken (2 dagen per week en de rest naar school) waardoor mijn inkomen aanzienlijk zakt. Ook heb ik geen recht meer op een beurs. Alleen maar op een lening. In dit geval kom ik dus in aanmerking voor huur en zorg toeslag.

Ik huur een huis, ben zelf hoofdhuurder maar er woont tijdelijk, nu sinds drie maanden, nog iemand bij mij (ook ingeschreven als inwonende). Dit is niet mijn partner.
Heeft dit invloed op de hoogte van mijn toeslag?

Bedankt Reactie infoteur, 19-11-2012
Goedemorgen C,
Zodra de ander meer dan zes maanden in uw huis woont en niet bij u huurt, is deze uw toeslagpartner. Diens inkomen heeft dan dus gevolgen voor uw huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mw Huigen, 15-11-2012 11:10 #55
Goedemorgen
Ik had een vraag. Ik heb samen met mijn expartner een koop woning gekocht. Ik heb het huis moeten verlaten, en ben op zoek naar een huurwoning. Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag terwijl ik nog een gezamenlijk huis heb die voorlopig niet verkocht kan worden wegens dan een hoge schuld die er ontstaat? Met vriendelijke groeten Mw Huigen Reactie infoteur, 15-11-2012
Goedemorgen Mw Huigen,
1. Als het huis te koop staat, is het huis fiscaal gezien nog uw eigen huis in box 1 en wordt het niet als vermogen gezien.
2. Als het huis niet te koop staat, is het uw tweede huis en wordt het saldo van de WOZ-waarde en de hypotheek als eigen vermogen gezien.
3. Als u officieel bent gescheiden, wordt het huis gedurende maximaal twee jaar niet als vermogen gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 12-11-2012 22:54 #54
Vraagje.
Ik ben een alleenstaande moeder en woon met een zoon die in oktober 23 jaar geworden is in een huis. Zijn totale inkomen over 2012 is 5000,00 euro. Heeft zijn inkomen gevolg voor mijn huursusidie? Reactie infoteur, 06-11-2019
Beste Maria,
Zolang er geen samenlevingscontract is met uw zoon, is hij niet uw toeslagpartner:

https://financieel.infonu.nl/geld/85076-wie-is-mijn-toeslagpartner-2018-2019-of-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suzanne, 31-10-2012 19:25 #53
Goedenavond, ik heb een vraag met betrekking tot de terugvordering van huurtoeslag. Tot begin dit jaar woonde mijn vriendin samen met haar inmiddels ex partner. Ze heeft geen samenlevingscontract getekend maar het huurhuis stond wel op naam van beide. Hij studeerde nog terwijl zij inmiddels werkte. De huurtoeslag waarop ze op basis van hun inkomen recht op hadden is aangevraagd op zijn naam, ze stonden geregistreerd als fiscaal partners. Aangezien hij weinig verdiende kreeg hij de huurtoeslag en betaalden ze beide de helft van de huur. Zij heeft dus nooit iets van de huurtoeslag gezien. Nu komt er een navordering (ook van de zorgtoeslag, maar daar zijn verder geen problemen mee) van de teveel betaalde huurtoeslag over de laatste maanden doordat zij meer is gaan verdienen. Kan hij haar nu in rechte aansprakelijk stellen voor deze terugvordering (wat hij doet)? Het komt vrij oneerlijk over aangezien hij altijd alleen van de huursubsidie heeft genoten. Alvast bedankt voor uw reactie Reactie infoteur, 31-10-2012
Goedenavond Suzanne,
De huurtoeslag is op zijn naam aangevraagd en aan hem uitbetaald. Dan is hij ervoor verantwoordelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Premila, 23-10-2012 22:52 #52
Geachte mensen,
Graag wil ik antwoord op mijn vraag betreft huurtoeslag. Mijn moeder heeft een inkomen op jaarbasis van 12000 euro en mijn zusje is inwonend en haar inkomen is 800 euro per maand en op jaarbasis 9600. Hebben mijn moeder recht op huurtoeslag?
Graag meer info hierover.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Premila,
Zolang de dochter geen samenlevingscontract met de moeder afsluit is zij geen toeslagpartner. Wel speelt haar inkomen als medebewoner een rol bij de aanvraag huurtoeslag van de moeder:

https://financieel.infonu.nl/geld/85076-wie-is-mijn-toeslagpartner-2018-2019-of-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Krete, 23-10-2012 15:52 #51
Mijn moeder heeft nu een eigen huis wat ze probeert te verkopen. Daarna wil ze in een huurwoning gaan wonen. Heeft ze dan recht op huursubsidie zowel als het huis nog niet verkocht is maar ook als het huis wel verkocht wordt? Haar maandinkomen is niet toereikend om de huur ongeveer € 640, - te bekostigen hiervan. Reactie infoteur, 23-10-2012
Beste Krete,
De eerste twee jaar wordt het huis in de verkoop niet als vermogen gezien. Daarna wel, waarbij het vermogen gelijk is aan de waarde van de woning minus de hypotheek die erop rust.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bella, 22-10-2012 10:52 #50
Geachte heer/mevrouw,

Per november ben ik door mijn baas nood gedwongen minder te gaan werken. Dit heeft consequenties op mijn vaste uitgaven. Nu heb ik een huurwoning en geen huursubsidie. Mijn vraag is wanneer kan ik een huursubsidie aanvragen? Reactie infoteur, 22-10-2012
Beste Bella,
Zodra uw omstandigheden zijn gewijzigd, kunt u huursubsie aanvragen. Ook gedurende het jaar dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anda, 17-10-2012 20:35 #49
Geachte heer/mevrouw,

Mijn alleenstaande vader is in bezit van een herenhuis met 3 zelfstandige etage's. Mijn vader gebruikt de eerste twee etage's en ik huur de bovenste zelfstandige etage, met eigen afgesloten opgang, keuken douche en toilet. Wordt mijn vader als medebewoner gezien door de belastingdienst ondanks dat ik een schriftelijke huurovereenkomst heb en ik mijn een eigen zelfstandige huishouding op mijn eigen etage voer op? Moet hij de huurinkomsten (hij krijgt van mij 650 euro per maand) opgeven als huurinkomsten en heb ik recht op huurtoeslag? Reactie infoteur, 18-10-2012
Beste Anda,
1. Als er een zelfstandige woonruimte is en u voorziet in uw eigen huishouding, dan kunt u in aanmerking komen voor de huurtoeslag. Uw vader is geen medebewoner voor de huurtoeslag. Let wel op de hoogte van de maximaal toegestane huur.
2. Als uw vader een deel van het huis zoals een zelfstandige etage verhuurt, valt dat deel van het huis niet meer onder de hypotheekrenteaftrek als er een hypotheek is, maar is de huur onbelast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mrosch, 16-10-2012 22:08 #48
Ik heb een vermogen van 200,000 en verdien maar 850,00 euro per maand. Ben een alleenstaande moeder met twee kinderen van 11 en 8 jaar oud. Heb ik dan nog recht op huur subsidie? Gr M Rosch Reactie infoteur, 17-10-2012
Beste Mrosch,
Uw vermogen is te hoog om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tristan, 04-10-2012 12:49 #47
Beste Zeemeeuw,

- Ik huur nu al ruim 3 jaar woonruimte op de 2e etage van een huis. Ik heb een eigen keuken, eigen douche, en een woon- en slaapvertrek. Mijn huurprijs is zo'n 580 euro en valt dus binnen de grenzen voor de aanvraag van huurtoeslag, bovendien verdien ik niet meer dan 20.000 euro per jaar.
- Op de 1e etage wonen twee andere personen, die keuken en douche delen.
- Op mijn huurovereenkomst staat zelfstandige woonruimte (en ik lijk sowieso te vallen onder het begrip onvrije etage, dus zelfstandige woonruimte).

- Nu heb ik sinds bewoning van het pand huurtoeslag aangevraagd en recent lijken de eisen op toeslagen.nl verscherpt te zijn. Eerst vroeg toeslagen.nl slechts of je medebewoners had (en er was pas sprake van een medebewoner als je gemeenschappelijk huishouden had).
Nu geeft toeslagen.nl aan dat je alleen huurtoeslag kan aanvragen als er op je woonadres geen andere personen staan ingeschreven bij de gemeente (nieuwe eis, stond er nog niet eerder!)

Gelukkig heb ik print screens gemaakt van de andere informatie op toeslagen.nl, maar weet u toevallig iets van deze wijzigingen af en wat raad u aan?

Straks moet ik voor ruim 3 jaar huurtoeslag terugbetalen… Heeft de overheid wel voldaan aan zijn informatieplicht? Reactie infoteur, 04-01-2013
Beste Tristan,
Het staat op die site nu wel erg onduidelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kemal, 28-09-2012 17:17 #46
Beste,
Geldt huurtoeslag alleen voor de woningen van woningcorporatie?

Ik wil graag mijn eigenwoning verhuren gedurende 2 jaar aan mijn ex zodat ze onderdak heeft samen met mijn zoon die nog steeds bezig is met zijn studie. Ik ga ergens anders wonen. Is dit mogelijk wat betreft huurtoeslag. Ze heeft weinig inkomen(alimentatie+ beetje bijstand). Ik kan mijn huis normaal voor 900 e verhuren maar ga ik rekening houden met de regels en verhuur ik het aan haar voor 650 e.

Is dit mogelijk? waar moet ik opletten?
Er komt in contract te staan: huur voor max 2 jaar. Ze mag eerder vertrekken als ze een geschikte woning regelt via woningcorporatie.

Graag reactie.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 28-09-2012
Beste Kemal,
1. Een huurtoeslag is afhankelijk van uw uw inkomen en de hoogte van de huur. Van wie het huis is, woningcorporatie of niet, maakt dan niet uit.
2. Vereist is dat het een zelfstandige woonruimte is en dat er een huurcontract is getekend. Zorg ook dat u er zelf niet meer bent ingeschreven, want anders kunt u als toeslagpartner worden gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karel, 15-09-2012 21:59 #45
Allereerst bedankt voor deze site en alle uitgebreide en uiterst nuttige informatie die er op te vinden is.

Mijn vraag luidt als volgt: ik huur een woning van een woningbouwvereniging en wil, met toestemming van de woningbouwvereniging, een kamer in mijn woning verhuren aan een student. Die student schrijft zich dan ook in bij de gemeente. Dit heeft uiteraard gevolgen voor eventuele huurtoeslag die ik ontvang.

Als ik het goed begrepen heb, wordt om de hoogte van de huurtoeslag te berekenen voor deze nieuwe situatie het huurbedrag van mijn woning dat gebruikt wordt om de huurtoeslag te berekenen met 25% verlaagd. Dus als normaliter mijn huur 500 Euro is en op basis daarvan de huurtoeslag vastgesteld wordt(en ik bijvoorbeeld 160 Euro huurtoeslag ontvang), dan is de nieuwe basis 375 Euro (wat resulteert in een nieuwe huurtoeslag van bijv. 120 Euro).

Weet u of dit klopt?

Als dat het geval is, dan is mijn volgende vraag: stel dat de student bijvoorbeeld van 1 december tot 1 mei de kamer huurt, is het dan zo dat de huurtoeslag op maandelijkse basis berekend wordt (dus dat de huurtoeslag voor 2012 11 maanden lang op basis van 500 Euro berekend wordt en 1 maand op basis van 375 Euro, en dan in 2013 4 maanden op basis van 375 Euro en 8 maanden op basis van 500 Euro?

Of geldt het bedrag van 375 Euro voor het gehele jaar 2012 en/of 2012 als de basis? Zo ja, is er dan een peildatum oi.d. in de zin dat als bijv. op 1 oktober de student hier woont en ingeschreven er dan voor dat gehele kalenderjaar 375 Euro als basis wordt genomen, ook als de student bij wijze van spreken slechts 2 maanden in dat jaar hier woont en ingeschreven staat? Of omgekeerd, dat als de peildatum 1 februari is en de student hier op 1 maart intrekt en er 31 januari van het volgende jaar weer uitgaat het normale huurbedrag van 500 Euro in beide jaren als basis voor de berekening van de huurtoeslag wordt gebruikt?

Bij voorbaat hartelijk dank voor enige hulp. Reactie infoteur, 16-09-2012
Beste Karel,
1. Dank u wel voor het compliment.
2. Als u onderverhuurt met een schriftelijke huurovereenkomst vindt er inderdaad een herberekening van uw huurtoeslag plaats. Als u 25% verhuurt, wordt bij u de toeslag berekend op basis van een huur die 25% lager is.
3. De huurtoeslag wordt in eerste instantie berekend naar de situatie die zich bij de aanvraag voordoet. Elke wijziging daarna die relevant is voor de huurtoeslag, kunt u het beste z.s.m. doorgeven, waarna een herberekening plaats vindt voor de periode waarvoor de wijziging telt. Dat kunnen wijzigingen zijn in inkomen, huur, een verhuizing en dergelijke. Anders loopt u het risico dat u een te veel aan huurtoeslag terug moet betalen.
4. De huurtoeslag wordt maandelijks uitbetaald.
5. Vaak vraagt de verwerking van de nieuwe gegevens wel tijd om het juiste bedrag te kunnen uitbetalen. In die gevallen zal een verrekening plaats vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tamara, 16-08-2012 23:34 #44
Hallo,
Hoe kom ik er achter of ik op 1-1-2012 onder de vermogensgrens zit? Is dit af te leiden uit mijn belastingaangifte? Op 01-01-2012 woonde ik nog samen met partner en kinderen, eind maart ben ik elders ingeschreven (met kinderen). Hoe kijkt de belastingdienst nu naar mijn vermogen op 01-01-2012 terwijl ik samenwoonde? Tellen ze alle bezittingen bijv elkaar van het gezin en is 50% dan voor mijn rekening? Of kijken ze echt naar wat op mijn naam stond? Reactie infoteur, 17-08-2012
Beste Tamara,
1. Op de achterkant van de belastingaanslag inkomstenbelasting vindt u terug hoeveel vermogen u in box 3 hebt. Dit gegeven krijgt de belasting via uw belastingaangifte en via de jaaroverzichten van de banken.
2. Bij een fiscaal partnerschap worden bij de aanvraag van een huurtoeslag de vermogens opgeteld en de vrijstellingen verdubbeld. Er wordt dus gekeken of u samen met uw partner niet uitkomt boven het heffingsvrije vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Claire, 11-08-2012 01:47 #43
Beste lezer,

Ik ben sinds kort verhuisd, en blijk recht te hebben op huurtoeslag, vanwege een eigen woning, E600, 00 huur per maand en negatief inkomen vanwege een in 2008-2010 gevolgde zeer dure opleiding, waardoor het toetsingsinkomen 0 is.

Echter zag ik bij de aanvraag ook, dat ik per abuis bij mijn zorgtoeslag een verkeerd toetsingsinkomen heb ingevuld (mijn salaris, zonder het negatief inkomen). Mijn toetsingsinkomen heb ik nu gewijzigd naar 0. Ik heb daardoor recht op meer zorgtoeslag. Echter, ik kan alleen over 2012 wijzigingen aanbrengen, terwijl ook in 2008, 2009, 2010 en 2011 sprake was van negatief inkomen. Krijg ik straks met terugwerkende kracht de misgelopen vergoeding?

Hartelijk dank alvast voor uw antwoord. Vrgr Claire Reactie infoteur, 11-08-2012
Beste Claire,
Als u eerder de zorgtoeslag hebt aangevraagd en nog geen definitieve beschikking hebt gehad, vindt verrekening plaats op het moment dat de definitieve beschikking wordt afgegeven. Voor eerdere jaren kunt u contact opnemen met de belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tamara, 10-08-2012 14:53 #42
Beste lezer,
Mijn vermogen (zakelijk en privé) is naar verwachting net iets hoger dan de toegestane € 21.139 in 2012. Nu heb ik al mijn zakelijke inkomsten gewoon op mijn privé rekening staan. Ik krijg nu en mogelijk in 2013 een uitkering waardoor ik weinig inkomsten zal hebben. Het zou uit voorzorg slim zijn om te zorgen dat ik op 1 jan 2013 onder de vermogensgrens zit, stel dat ik weinig inkomsten heb, dan heb ik in ieder geval toch recht op huurtoeslag.
Is het een optie dat ik nu een zakelijke rekening open waar ik al mijn zakelijke inkomsten op laat komen en al mijn verdiende geld op terugstort? Valt dit in Box 1?

met vriendelijke groet, Tamara Reactie infoteur, 10-08-2012
Beste Tamara,
1. Met weinig inkomsten en niet meer dan het toegestane vermogen, hebt u recht op huurtoeslag als ook de huur niet te hoog is (zie artikel).
2. Als u een eenmanszaak of bijvoorbeeld een vof hebt, is er geen verschil tussen privé vermogen en zakelijk vermogen. Bij een bv wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Geralda, 08-08-2012 16:54 #41
Beste lezer,

Graag zou ik willen informeren of ik recht heb op huurtoeslag. Ik ben in mei 2012 gescheiden en wil een woning gaan huren. Ik voldoe zo ver ik kan zien aan alle eisen voor het ontvangen van huurtoeslag, maar wat ik niet weet is het volgende:

De woning (een koopwoning) blijft voorlopig op ons beider naam staan. Mijn ex-man betaald de hypotheek en ontvangt ook de teruggaaf. Hij krijgt het alleen niet voor elkaar het huis op zijn naam te zetten en ik wil graag dat hij daar kan blijven wonen.
Alleen zit ik nu met de vraag of ik dan wel huurtoeslag kan ontvangen, ik ben immers op papier mede-eigenaar van de woning.

Met vriendelijke groet,
Geralda Reactie infoteur, 09-08-2012
Beste Geralda,
Hiervoor geldt een overgangsregeling van twee jaar: gedurende die periode is het koophuis nog uw eigen huis in box 1 van de inkomstenbelasting en wordt het niet gezien als vermogen in box 3. Bovendien kijkt men (straks) naar de waarde minus hypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Huystee, 27-07-2012 16:13 #40
Er staat wat er gebeurd als je teveel huurtoeslag hebt gekregen maar hoe krijg ik het te weinig gekregen toeslag over 2011 terug, word dit ook automtisch met de definitieve beschikking geregeld? Reactie infoteur, 27-07-2012
Beste Van Huystee,
Ja bij definitieve beschikking kunt u ook geld terug krijgen. Dat is natuurlijk altijd fijner dan dat u moet terug betalen. Bij definitieve beschikking van de huurtoeslag wordt bepaald waarop u recht had en welke verrekening er eventueel nog moet plaats vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Freddie Jansen, 19-07-2012 09:48 #39
Geachte Dhr/Mevr.

ik en mijn partner wonen samen en hebben 2 kindjes (dus ik heb een toeslag partner )
echter wat is nu onze maximale huurgrens om in aanmerking te komen voor huurtoeslag 647,? euro of 664,? euro we hebben een WWB uitkering van ong. 1000 euro netto per maand

Mvg. F.jansen Reactie infoteur, 19-07-2012
Geachte Freddie Jansen,
Voor 2011 is het 648 euro en in 2012 is het 665 euro aan maximale huur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. de Graaff, 18-07-2012 21:24 #38
Nelly 18-07-2012
Wij zijn allebei 65+ de een met een inkomen lager dan €14.302
Vrijstelling eigen vermogen €49.123.
Mijn partner met een inkomen lager dan €19.895
Vrijstelling eigen vermogen €35.131
Wij komen dan nog in aanmerking voor huurtoeslag, maar moeten wij dan ook vermogensbelasting betalen over de vrijstelling van eigen vermogen. Reactie infoteur, 19-07-2012
Beste N. de Graaff,
Neen, over het vrijgestelde vermogen betaalt u juist geen belasting. U betaalt belasting over het meerdere.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 15-07-2012 23:42 #37
Hallo
Ik vraag dit voor mijn schoonouders, ze zijn getrouwd en hebben AOW + een pensioentje ze krijgen ook zorgtoeslag nu is mijn vraag moet je de zorgtoeslag (128 euro) meerekenen bij je inkomen.
bvd Hans. Reactie infoteur, 16-07-2012
Hallo Hans,
De zorgtoeslag is geen inkomen en hoeft u dus niet bij het jaarinkomen op te tellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alex, 02-07-2012 13:21 #36
Beste Zeemeeuw,
Ik vroeg me af in hoeverre de oppervlakte van de woning van invloed is op de huurtoeslag. Recent op een woning van 65 m2 gereageerd met een huur van 523E. Volgens de corporatie hebben we (toeslagpartner en ik) geen recht op huurtoeslag daardoor. Vreemd genoeg kan ik nergens informatie over de voorwaarden voor grootte van de woning vinden. Weet u hoe dit zit?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Alex Reactie infoteur, 02-07-2012
Beste Alex,
De hoogte van de huur bepaalt mede de huurtoeslag, maar de oppervlakte van de woning doet dat niet (is geen criterium). Enige eis daaromtrent is dat het om een zelfstandige woonruimte moet gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Luigi, 30-06-2012 15:47 #35
Geachte heer/mevrouw,

Mijn vraag gaat over mijn inwonende kind. Ik heb een kind die pas in de loop van het jaar(maart) 23 jaar is geworden. Heeft zijn inkomen dan direct dit jaar gevolgen voor mijn huurtoeslag, of pas in het komende jaar? Ik heb begrepen dat er voor bepaalde zaken een peildatum is per 1 januari en dat wijzigingen daarin gedurende het jaar niet meer van invloed kunnen zijn. Geldt dit ook voor het ouder worden?

Bij voorbaat mijn dank!

Met vriendelijke groeten,

Gianluigi


Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,

Gianluigi. Reactie infoteur, 30-06-2012
Geachte Luigi,
Uw inwonend kind wordt niet als toeslagpartner gezien en dus heeft zijn of haar inkomen geen invloed op uw aanvraag voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne Fleur, 29-06-2012 11:54 #34
Goede middag,

De vraag die ik heb is reeds eerder gesteld.

Mijn partner en ik hebben een samenlevingsovereenkomst (dus niet gehuwd, geen geregistreerd partnerschap), wel een kindje van eind 2010.

We zijn bezig uit elkaar te gaan, het huis staat te koop. Ik zou graag alvast willen gaan huren, maar kan dat alleen doen als ook de huurtoeslag vrij direct van start gaat (enkele maanden is overbrugbaar). Heb ik ondanks mijn koophuis al recht op huurtoeslag? Zijn er nog andere aandachtpunten?

Met vriendelijke groet en hartelijke dank.
Anne Fleur. Reactie infoteur, 29-06-2012
Goede middag Anne Fleur,
1. Bij de bepaling van de huurtoeslag wordt gekeken naar het eigen vermogen in box 3 op de datum van 1 januari van het jaar. Het eigen huis is box 1 en wordt na verkoop, als er overwaarde is, box 3. Verkoop nu kan dus een extra vermogen in box 3 betekenen vanaf 1 januari 2013.
2. Aandachtspunten zijn de hoogte van uw inkomen en de maximaal toegestane huur. Het moet bovendien om een zelfstandige woonruimte gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Goncalo, 29-06-2012 01:01 #33
Hallo,

als mijn huur 700 euro inclusief is, heb ik dan recht om het te krijgen?

Bedankt
Goncalo Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Goncalo,
De maximale huur die is toegestaan om nog huurtoeslag te krijgen, bedraagt € 735 in 2020.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Remco, 28-06-2012 21:20 #32
Het slaat weer helemaal nergens op. Ik heb het voor iemand anders uitgerekend en die ga ik nu adviseren 50 euro minder salaris per maand te vragen om 90 euro huursubsidie te kunnen krijgen in plaats van 0. Reactie infoteur, 29-06-2012
Beste Remco,
Dat kan inderdaad. Iets minder inkomen en dus meer toeslag krijgen. Zo kan iemand er netto toch op vooruit gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joshua, 27-06-2012 20:38 #31
Geacht heer/mevrouw,
Ik zou u graag het volgende willen voorleggen.

Situatie:
Ik wil samen met 2 vrienden een woning gaan huren. Aangezien we de badkamer en keuken zullen delen wordt dit volgens mij door de belastingdienst als 'op kamers' gezien.

Vraag:
Is de maximale huur van 647, 53 nu van toepassing op mijn persoonlijke huur of de huur van de gehele woning?

Bij voorbaat dank!

Joshua Reactie infoteur, 28-06-2012
Geachte Joshua,
1. Als het gezien wordt als op kamers wonen, hebt u geen recht op huurtoeslag. Hiervoor is een volledig zelfstandige woonruimte vereist.
2. Alleen de huur die u betaalt, telt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anouk, 26-06-2012 14:24 #30
Geachte heer/mevrouw,
mijn vraag is : wat zijn ongv. de kosten als je je postadres bij een huurhuis hebt en je verdient meer dan je alleenstaande moeder? Waar heeft ze dan geen recht meer op en wat wel?

met vriendelijke groet,
Anouk Reactie infoteur, 26-06-2012
Geachte Anouk,
Als kind ben je geen toeslagpartner van je moeder als je niet ook een samenlevingscontract hebt, dus heeft dat voor de toeslagen geen gevolgen. Wel kan het inkomen van een kind gevolgen hebben voor de moeder als zij bijstand of een uitkering heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hermien, 21-06-2012 21:15 #29
Hallo,
Ik ben 23 jaar en alleen wonend, ik woon in een huur huis met kosten van €448.00 huur. Ik heb t/m 1 juli 2012 vast inkomen en net te hoog om huurtoeslag te ontvangen. Mijn toetdinkomen van 2011 was € 22637.00.Nu zal vanaf nu mijn inkomen niet elke maand gelijk zijn. Er zullen maanden bij zijn dat ik wel recht heb op huurtoeslag, en ook nodig zal hebben, hoe doe ik dit. Ik moet het toetsinkomen van 2011 invullen en dan heb ik geen recht op huurtoeslag. En eigelijk weet ik niet wat mijn toestinginkomen voor 2012 word, het kan ook alles bij elkaar opgeteld te veel worden. Hoe kan ik dit aanvragen en heb ik recht hierop? E als ik teveel ontvang hoe gaat dat dan met terug betalen.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 22-06-2012
Hallo Hermien,
1. Wat voor uw huursubsidie 2012 uiteindelijk telt is het toetsingsinkomen 2012. De hoogte van dat inkomen bepaalt of u wel of geen recht had op de huurtoeslag in 2012.
2. Om dat inkomen in te schatten (niemand weet nu al precies hoe 2012 zal verlopen), wordt meestal het inkomen uit 2011 gebruikt. Als u bijna zeker weet dat uw inkomen toch onder de maximumgrens zal vallen, vult u het inkomen in dat u voor 2012 realistisch vindt. Wilt u helemaal zeker zijn, dan wacht u 2012 af en vraagt de toeslag voor april 2013 aan. Dan duurt het allemaal langer, maar is de kans dat u moet terug betalen ook veel kleiner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 07-06-2012 17:07 #28
Hallo,

Ik woon momenteel samen met mijn zoon die 21 is. Nu heb ik het een en ander te horen gekregen dat wanneer mijn zoon teveel in een jaar verdient dat ik mijn huurtoeslag moet terug betalen. Is het ergens mogelijk om te vinden hoeveel mijn zoon maximaal per jaar mag verdienen? Ben namelijk toch redelijk bang dat hij teveel verdient en we het terug moeten betalen.

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,

Pieter Reactie infoteur, 13-01-2020
Hallo Pieter,
Uw zoon is niet uw toeslagpartner als er geen samenlevingscontract is:

https://financieel.infonu.nl/geld/85076-wie-is-mijn-toeslagpartner-2018-2019-of-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johann, 27-05-2012 11:01 #27
Ik ben gestopt met mijn vaste baan.
Vanaf 1 september ga ik weer naar school, en ik zal dit jaar geen geld meer verdienen.

Mijn inkomen is daardoor vanaf 08-2012 blijven hangen op ongeveer 20000.

Klopt het dat als ik nu aanvraag, ik ook recht heb op de maanden 01 t/m 08?

Zo ja, krijg ik dit in 1 keer terug? Of word dit uitgesmeerd over de resterende maanden van 2012? Dus in 4 keer.

Vr groet, Johann Reactie infoteur, 27-05-2012
Beste Johan,
1. De huurtoeslag is gebaseerd op uw jaarinkomen. Voor 2012 moet u daarvan een taxatie maken en als die onder de inkomensgrens valt, komt u voor geheel 2012 in aanmerking voor huurtoeslag. Als straks blijkt dat uw inkomen toch hoger was, zult u een deel moeten terugbetalen. Eerst krijgt u een voorschotbeschikking, daarna een definitieve beschikking.
2. In de eerste maand van uitbetaling ontvangt u het maandbedrag plus de bedragen van de maanden daarvoor in 1 keer op uw rekening.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nicole, 19-05-2012 10:09 #26
Hallo,

Graag zou ik u het volgende voor willen leggen. In november 2011 zijn mijn vriend en ik gaan samenwonen. Ik heb dit doorgegeven aan de belastingdienst en omdat we beide jonger zijn dan 23 jaar, en de rekenhuur boven de grens van 357 ligt, zouden wij geen huurtoeslag ontvangen. Ik heb de huurtoeslag voor december terug moeten betalen en dit heb ik dan ook gedaan. In januari kreeg ik een nieuwe beschikking, we zouden dan toch huurtoeslag ontvangen. Geen van ons beide wordt dit jaar 23 dus volgens mij hebben we hier geen recht op. Na contact hierover met de belastingdienst heb ik de verhuizing en het samenwonen nogmaals door moeten voeren. Als het goed was kregen we dan wel bericht dat we er geen recht meer op zouden hebben. Echter, op mijn.toeslagen.nl stond een hogere beschikking. Deze werd ook uitgekeerd en de maand die ik terug had moeten betalen, kwam weer op mijn rekening te staan. Opnieuw heb ik gebeld met de belastingdienst. Advies was, het afwachten van de papieren beschikking. Hierop zou staan wat we nu echt zouden krijgen. En ja hoor, op de papieren beschikking stond weer de hogere toeslag waar we volgens mij echt geen recht op hebben. Wéér contact, maar de belastingfoon wist zelf ook geen antwoord te geven op waarom dit zo zou zijn.

Even wat aanvullende gegevens op deze situatie:
We worden beide in 2012 22 jaar oud. Zijn op dit moment dus 21 jaar.
De rekenhuur bedraagt 424 euro.
Mijn inkomen staat op 0. Het inkomen van mijn partner ligt rond de 18.500.
Er is geen sprake van kinderen, handicaps of bijzondere inkomens/situaties.

Mijn vraag is nu dus eigenlijk, kan het zo zijn dat we nu wel toeslag krijgen tot die grens van rond de 360 euro, is er een andere reden dat we toch recht hebben op toeslag of krijgen we dit nu ten ontrechte en zullen we dit in 2013 terug moeten betalen?
Ik hoor het graag!

Met vriendelijke groet, Nicole Reactie infoteur, 19-05-2012
Hallo Nicole,
1. Als u tussen de 18 en 23 jaar oud bent en geen kinderen hebt, moet de rekenhuur om in 2012 voor de huurtoeslag in aanmerking te kunnen komen, liggen tussen de € 215,50 en € 366,37.
2. Pas in 2013 krijgen jullie wel recht op de huurtoeslag, omdat de toegestane bovengrens van de huur hoger is bij een leeftijd van 23 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jo Jodojodo, 08-05-2012 14:22 #25
Hoe staat het met vermogen als alleen woont zonder toeslag partner maar wel met 1 of 2 kinderen, krijg je hier een extra vrijstelling voor en hoe hoog zijn de vrijstellingen in 2012 dus aangifte in 2013? Moet je dit aanvragen bij de belastingdienst of hoe werkt dit? Bij voorbaat mijn dank. Reactie infoteur, 08-05-2012
Beste Jo Jodojodo,
1. De extra bijtelling voor een minderjarig kind is helaas per 1 januari 2012 komen te vervallen, waardoor uw vrijstelling lager is.
2. Een vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. Wanneer u alleenstaand bent en jonger dan 65 jaar is uw vrijgesteld vermogen gelijk aan € 21.139 in 2012.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. J., 23-04-2012 14:34 #24
Geachte heer mevrouw, De volgende vraag wil ik u voorleggen. In 2010 heb ik huurtoeslag ontvangen, in 2011 kreeg ik een terugvordering van de uitgekeerde huurtoeslag. In brief van BD staat dat mijn inkomen E 23346 was in 2010. Dit is inclusief het spaarsaldo (een zilvervlootspaarrekening waar niet aangekomen kan worden en vast staat tot 18 jaar) van mijn minderjarige kind E 3450. Zoals ik het denk te begrijpen zou ik een vrijstelling van E 2779 hebben voor minderjarig kind. Wanneer ik E 23346 minus E 2779 doe kom ik uit op E 20567 en zou ik binnen vermogen grens vallen. Is mijn stelling en opvatting juist? En zou ik dan nog kunnen overgaan op terugvordering van het "teveel" betaalde huurtoeslag 2010?

Dank u alvast voor uw antwoord en meedenken. Reactie infoteur, 09-09-2019
Beste S.J.,
1. Als die 23.346 euro uw inkomen was, is dat niet inclusief het spaarsaldo maar inclusief 4% van het belastbaar spaarsaldo. Het belastbaar spaarsaldo van uw kind in 2010 was 3.450 euro minus 2.762 euro. Daarvan 4% is 25,52 euro.
2. Het maximaal toegestaan inkomen in 2010: € 21.450 (alleen, jonger dan 65), € 29.125 (met partner, maar jonger dan 65) en € 20.200 (65 jaar of ouder en alleen).
3. Als die 23.346 uw vermogen was, was de vrijstelling in 2010 minimaal 23.423 euro:

https://financieel.infonu.nl/sparen/64892-vermogensrendementsheffing-2018-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fien, 14-04-2012 12:07 #23
Beste Zeemeeuw,
ONdertussen ben ik alweer een aantal jaar gescheiden. Nu is recent ons gezamelijke huis verkocht en ben ik naar een huurhuis verhuist. Aan de woning zaten een aantal polissen verbonden waardoor ik een te hoge rendementsgrondslag had en daardoor geen recht op huusubsidie. Nu zijn die polissen vrijgekomen en ik hoef niet zo heel veel uit te geven om nu alsnog onder die maximaal kapitaalgrens te komen. Kan ik nu huursubsidie aanvragen of moet ik dan zowiezo wachten tot 1 januari 2012?
En tegen de tijd dat ik de belastingaangifte in maart 2013 ga invullen, is dat over 2012. Maar 1 januari 2012 zat mijn net te hoge kapitaal nog in die polissen.
Hoe te handelen?
Bedankt voor uw reactie alvast en met vriendelijke groet,
Fien Reactie infoteur, 14-04-2012
Beste Fien,
1. U kunt op elk moment de huurtoeslag aanvragen, maar als u niet aan de voorwaarden voldoet, krijgt u of een afwijzing of moet u later een deel of alles terugbetalen. Wat het vermogen betreft wordt gekeken naar de stand per 1 januari.
2. Een kapitaalverzekering eigen woning valt niet altijd in box 3. Bij de polissen is het de vraag hoeveel jaren u premie betaald hebt. Als dat minimaal 15 jaar is, gelden er bovendien grote vrijstellingen als met het geld de hypotheek wordt afgelost:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/90628-vrijstellingen-box-1-en-box-3-inkomstenbelasting.html

3. Voor zover er wel "te veel" vermogen zat in box 3 per 1 januari 2012, zult u nog een jaartje moeten wachten.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 30-01-2012 11:48 #22
Allereerst is de maatregel een gevolg van alle miljarden die over de balk vliegen naar landen als Griekenland, waar wij burgers toch zeker voor moeten betalen. Daarnaast is het zo dat we een partij aan de macht hebben genaamd VVD. Heel simpel… het gaat helemaal fout, let op mijn woorden. Reactie infoteur, 30-01-2012
Beste Jan,
De bankencrisis brak uit onder PvdA minister Wouter Bos. Daar begon het mee.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adreg, 04-01-2012 18:30 #21
Beste Zeemeeuw,
Ik ben een alleenstaande ouder van 58 jaar: meerpersoonshuishouden/kind = minderjarig.Vanaf 2006 t/m nu krijg ik huurtoeslag. Echter: de toeslag van 2009 en 2010 moet ik terugbetalen (die jaren een te hoog vermogen). Maar: als je (site toeslagen, maximaal vermogen) aan een x-aantal voorwaarden voldoet, mag je 2 x het maximaal vermogen hebben. Ik voldoe aan alle voorwaarden, behalve: huursubsidie gehad hebben periode juli 2005 - januari 2006. Ik kon deze destijds niet aanvragen omdat mijn inkomen te hoog was vanwege een éénmalige ontslaguitkering. Vragen:
1. als ik ga middelen bij 2004,5 en 6 kom ik wel tot een inkomen waarbij subsidie gegeven had kunnen worden in 2005. (NB: definitieve aanslag 2006 na uitspraak op bezwaar was februari 2009 binnen; ik ben dus nog op tijd). Het gaat mij er niet om om alsnog subsidie over 2005 te krijgen: ik wil in aanmerking komen voor 2xmax.vermogen, zodat ik 2009 en 2010 niet hoef terug te betalen. "… als dan zou blijken dat het hanteren van die ficieve belastbare inkomensniet zou leiden tot terugvordering van huursubsidie over voorgaande tijdvakken, kan ingevolge de circulaire worden besloten het betreffende inkomensbestanddeel geheel buiten beschouwing te laten"
2. het is toch zo dat een rekeninkomen van een éénmalig hoog inkomen slechts 2 keer nadelig mag uitwerken m.b.t. huursubsidie/toeslag? Nu was dit 2005, 2009 en 2010 = 3 keer.
Dus: punt 1 zou een argument kunnen zijn om aan te tonen dat ik wel degelijk subsidie had kunnen krijgen voor 2005. En dan maar hopen dat de Belastingdienst zo coulant wil zijn om dat (inkomensbestanddeel buiten beschouwing laten) door te trekken naar volgende jaren, zodat ik ga voldoen aan alle voorwaarden op de toeslagensite/maximaal vermogen.
Is bovenstaande een te volgen gedachtengang en heeft u nog suggesties?
Groet, adreg Reactie infoteur, 05-01-2012
Beste Adreg,
1. Middeling van inkomen kan leiden tot een belastingteruggave, maar is niet van invloed op de toeslagen:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/16642-belastingdienst-minder-belasting-via-middeling-van-inkomen.html

2. U kunt bij een incidenteel hoger inkomen in relatie tot de toeslagen mogelijk wel een beroep doen op de hardheidsclausule, regeling bijzondere gevallen awir 47.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Reinier, 29-12-2011 22:03 #20
Om voor huurtoeslag in aanmerking te kunnen komen, mag je als alleenstaande tussen 23-64 jaar niet meer vermogen hebben dan 21.450 euro. De peildatum is 1 januari, maar het kan natuurlijk zijn dat bij maandelijkse inkomsten, bijv. uitkering in mijn geval, het eind januari dan tijdelijk weer boven de 21.450 euro zit, totdat de huur wordt afgeschreven. Is het dan zo dat ik dan later weer terug moet betalen?

En wordt PGB ook als inkomsten meegerekend wat ik via onze gemeente krijg om zorg in te kopen? OVer 2011 had ik namelijk geld over, dit moet ik in januari 2012 terugbetalen, maar dankzij dit bedrag komt mijn vermogen boven de 21.450 euro, terwijl het niet mijn geld is en ik het terug moet betalen in januari. Reactie infoteur, 30-12-2011
Beste Reinier,
1. Neen, er wordt alleen gekeken naar de stand per a januari. Wijzigingen gedurende het jaar doen er dan niet toe.
2. De pgb die u krijgt om zorg in te kopen is niet belast, maar degene die u uit het pgb-budget betaalt, moet dat wel opgeven voor de inkomstenbelasting.
3. Zodra bekend is dat u een deel moet terugbetalen, voert u dat op als schuld in box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bb, 16-12-2011 01:41 #19
Mijn ouders (beide 65+) allebei met een inkomen lager dan 14.062 euro hebben een gezamelijke spaarrekening. Wat mag het vermogen zijn om nog in aanmerking te komen voor huursubsidie? Is dit 48.301 euro per persoon of geldt dit bedrag voor het gezamelijk vermogen? Reactie infoteur, 16-12-2011
Beste Bb,
De bedragen uit de tabel met vrijgesteld vermogen zijn de bedragen per persoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iemand Een Idee, 15-11-2011 23:35 #18
Ik ben vergeten erbij te vermelden dat de woning voor een groot deel verhuurd is geweest. Enkele maanden nadat ik verhuisd ben is de woning verhuurd. Dus de situatie betrof: gescheiden, wel samen met mijn ex eigenaar van een koopwoning waar een hypotheek aan verbonden was, maar omdat ook hij de lasten niet kon betalen is de woning vervolgens verhuurd; echter de huur is direct overgemaakt naar de hypotheekverstrekker en hebben zowel mijn ex als ik niets van gezien. Het lijkt mij dat in deze situatie wij geen van beiden recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Echter dit alles incl. de verkoop + restschuld is binnen 2 jaar na de scheiding gebeurd. Betreft de woning zoals omschreven vermogen welke aangemerkt wordt in box 3 en ik dus geen recht zou hebben op huurtoeslag? Reactie infoteur, 16-11-2011
Beste,
1. Vanaf het moment dat het huis wordt verhuurd, is er geen hypotheekrenteaftrek. Daarvoor nog wel.
2. Voor de huurtoeslag wordt gekeken naar de netto waarde van 50% van het huis (uw aandeel in het huis minus hypotheek). Als die negatief is of beneden de vrijstelling valt (en dat lijkt me zo gegeven de restschuld), speelt het koophuis geen rol voor uw vermogen en dus de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iemand Een Idee?, 15-11-2011 23:12 #17
Gedurende 2011 is het koophuis van mijn ex en mij verkocht. Dit is binnen 2 jaar na de scheiding gebeurd. Ik heb geen "rentebetaling" ingevuld op de belastingaangifte en voorlopige teruggaaf omdat deze niet duidelijk staat omschreven in mijn aandeel aan mijn ex t.b.v de woning en ik daarom dus geen duidelijk bewijsmateriaal hebt mocht de inspecteur dit evt controleren. Mijn ex heeft namelijk enige tijd mijn zorgtoeslag ontvangen en zolang ik dat kon een aantal maanden een bijdrage in de woning, maar dit staat niet specifiek omschreven in de overboeking. Ik woon sinds de scheiding in een huurwoning en ontvang huurtoeslag.

Uiteraard hing er een hypotheek aan de koopwoning vast. De hypotheek was hoger dan de woz en opbrengst van de woning. Sterker nog er is nu een restschuld ontstaan na verkoop. Ik heb dus niet de helft van de hypotheekrenteaftrek kunnen genieten omdat ik deze betaling niet overduidelijk kan bewijzen. Valt dit gegeven nu wel of niet in box 3?
Op mijn voorlopige aanslag heb ik ook niet aan kunnen geven dat er een lening tegenover de woning stond, dit omdat de woning dus dit jaar is verkocht. Toch staat er in de aanslag geen "box 3" genoemd. Reactie infoteur, 15-11-2011
Beste,
1. Als uw ex niet alle hypotheekrente heeft afgetrokken, kunt u dat alsnog doen in box 1 voor de tijd dat het huis in uw bezit was. De redenering is dan dat als 50% van de woning van u is, u zeer waarschijnlijk ook 50% betaalt.
2. Box 3 is een momentopname per 1 januari van het jaar. De verkoop vond later plaats.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 15-10-2011 21:35 #16
Ik kom voor huurtoeslag in aanmerking. Omdat er fouten met mijn uitkering zijn gemaakt, krijg ik deze maand een groot bedrag met terugwerkende kracht terug. Dit is van vele jaren. Nou kom ik boven het maximum van spaargeld wat je mag bezitten (max. vrijstelling van vermogen). Is er een mogelijkheid dat ik toch in aanmerking kom voor huurtoeslag? Bedrag overmaken naar een familielid? Reactie infoteur, 16-10-2011
Beste Anoniem,
1. De hoogte van het vermogen wordt berekend per 1 januari van het jaar, dus vanaf nu het vroegst per 1 januari 2012.
2. Naar een familielid storten, zou kunnen en als die onder de vrijstelling in box 3 zit, betaalt die geen vermogensbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Jansen, 07-10-2011 12:12 #15
Wat is de maximale vrijstelling eigen vermogen van meerderjarige kinderen?
Er is hier nergens informatie over te vinden. Overal wordt alleen het maximale eigen vermogen van minderjarige kinderen genoemd.
Deze vraag in verband met te verwachten erfenis.
Ik ben een alleenstaande ouder en mijn dochter is in dit jaar 18 geworden. Reactie infoteur, 07-10-2011
Beste M. Janssen,
De maximale vrijstelling van vermogen voor een meerderjarig kind is, net zoals voor elke volwassene, 20.785 euro. Dat is iets wel anders dan de vrijstelling voor een erfenis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anmi, 30-09-2011 21:45 #14
Mijn partner en ik zijn dit jaar uit elkaar gegaan. Ik blijf in onze woning wonen met de kinderen en hoef hem niet uit te kopen. Ik kan nog niet de hypotheek op mijn naam krijgen dus blijft de woning voorlopig op onze beide namen staan. Mijn ex heeft inmiddels een huurwoning en komt in aanmerking voor huurtoeslag. Is het feit dat hij mede-eigenaar is van een woning een beletsel om huurtoeslag te kunnen krijgen? Reactie infoteur, 01-10-2011
Beste Anmi,
Dat hangt van het soort partnerschap af. Als een gehuwd of geregistreerd partner het huis verlaat, wordt diens aandeel in het huis nog gedurende maximaal twee jaar als eigen huis gezien in box 1 van de inkomstenbelasting en is de hypotheekrente aftrekbaar. Het huis is dan geen vermogen in box 3. In andere gevallen wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique, 21-09-2011 07:51 #13
Ik ontvang huurtoeslag sinds mei 2009. Wegens een echtscheiding is onze woning per 26 januari 2011 verkocht, waardoor mijn vermogen per die datum boven het vrijgestelde bedrag is komen te liggen. Als ik ervoor zorg dat dat vermogen per 01-01-2012 weer onder het vrijgestelde bedrag ligt, moet ik dan toch nog ontvangen huurtoeslag terugbetalen? Reactie infoteur, 21-09-2011
Beste Monique,
Voor 2011 gaat het om het vermogen per 1 januari 2011 en voor 2012 om het vermogen per 1 januari 2012. Wat er tussentijds in een jaar met uw vermogen gebeurt, is voor de toeslag in dat jaar niet meer van belang.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anna, 06-09-2011 21:17 #12
Mijn vriend en ik zijn in blijde verwachting en verkeren nu nog in een LAT relatie, ik heb een uitkering en hij doet werken en leren waarvoor hij echter wel een volwaardig salaris ontvangt, natuurlijk willen wij in mijn laatste trimester gaan samenwonen en wil hij ook de ongeboren vrucht erkennen, hetgeen tot gevolg heeft dat mijn uitkering zal komen te vervallen, ook is er op de woningmarkt weinig keus en dus zijn we gedwongen tot particuliere huur, de kale huurprijs valt echter binnen de gestelde norm mbt recht op toeslag echter las ik dat het toetsingsinkomen gebaseerd wordt op het voorgaande jaar en ik aldus toeslag partner ben daar hij uiteraard ons kind wil erkennen, hetgeen tot mijn schrik inhoud dat wij niet in aanmerking kunnen komen voor toeslag het eerste jaar, en dit terwijl mijn uitkering volledig komt te vervallen en er dus geen draagkracht is om voor 3 mensen te zorgen van zijn salaris wanneer er dus geen recht op toeslag zou zijn weet iemand of hier wel of niet oplossingen voor zijn want we weten niet wat te doen… Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste Anna,
Wat telt is uw inkomen op het moment dat u een toeslag aanvraagt. Daarbij moet u een zo goed mogelijke schatting maken van het gezamenlijke inkomen. Dat kan vaak op basis van de aanslag inkomstenbelasting 2010, maar dat hoeft niet. Zeker niet als de gegevens inmiddels anders zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 04-09-2011 09:02 #11
Hoeveel eigen vermogen mag een alleenstaande moeder van 49 jaar op een spaar rekeing hebben staan om toch in aan merking te blijven komen voor huur toeslag!
ik ontvang vanaf 2008 huurtoeslag maar moet de toeslag van 2010 terug betalen? waaraan kan ditliggen? op afrekening wordt wel box 3 genoemd de rente over het spaar bedrag is gemiddels zo een 50 euro per maand dus daar kan het toch niet aan liggen totaal 45.000 nu Reactie infoteur, 04-09-2011
Beste Wim,
Het ligt aan de hoogte van uw vermogen. Voor een alleenstaande ligt de grens op € 20.785.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lilian, 22-08-2011 23:14 #10
Ik ga scheiden van mijn man. Wij zijn voor zijn werk bij Defensie tijdelijk naar Duitsland vertrokken en hebben onze koopwoning in NL verhuurd waardoor deze naar box3 is gegaan. In Duitsland huren wij een woning. Nu moet ik echter terug naar NL en een baan en woning zoeken voor mezelf en de kinderen. Ik kan een huurwoning echter alleen betalen als ik huurtoeslag krijg. Kan ik hier wel aanspraak op maken nu onze koopwoning nog verhuurd is en niet verkocht? Zijn er mogelijkheden voor gescheiden partners?
Dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 23-08-2011
Beste Lilian,
1. Uw tweede huis wordt als eigen vermogen gezien voor zover er sprake is van overwaarde. In dit geval is dat de WOZ-waarde minus de hypotheek.
2. Zodra uw echtscheiding is aangevraagd, hebt u geen toeslagpartner meer en wordt alleen naar uw inkomen gekeken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joke, 19-08-2011 15:27 #9
Mijn partner en ik wonen samen en krijgen huurtoeslag. Wij zijn geen fiscaal partners. Mijn vraag is: als er sprake is van eigen vermogen zou ik € 20.785 mogen hebben en mijn partner € 34.543.(hij is ouder dan 65 jaar). Is het dan zo dat wij samen €55.328 mogen hebben?
met vriendelijke groet, joke. Reactie infoteur, 19-08-2011
Beste Joke,
U mag samen maximaal 55.328 euro vermogen hebben als er geen kinderen zijn als zijn inkomen hoger is dan € 14.062 en lager dan € 19.562.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frank, 15-08-2011 21:04 #8
Ik woon sinds kort samen met mijn vriendin in een appartement in den haag. We zitten met 3 etages op 1 adres. Althans dit geeft het nummer bij de voordeur aan. Bij de gemeente staan echter 2 adressen: namelijk 121 a en 121 b. Er is een gemeenschappelijke voordeur, maar hebben een aparte deur na ons appartement.
Ook hebben we ons eigen toilet en keuken, deze liggen echter aan de gemeenschappelijke hal. Heb ik nu toch recht op huursubsidie? Reactie infoteur, 15-08-2011
Beste Frank,
1. De eisen op een rij:
a) een woning met een eigen toegangsdeur die u van binnen en buiten op slot kunt doen.
b) In de woning moeten op zijn minst aanwezig zijn een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel, een eigen toilet met waterspoeling.
2. Zo niet, dan woont u op kamers.
3. Een probleem kan ook het aantal adressen zijn.
4. U kunt de huursubsidie aanvragen en kijken wat de reactie is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Scheenen, 22-06-2011 19:20 #7
Een goede kennis van mij is sinds vorig jaar weduwe en heeft nu meer dan 20.785 op spaarrekening staan en komt dus volgend jaar niet meer in aanmerking voor huursubsidie. Hier vallen ook spaarbedragen van groene/cultuur beleggingen. Vanwege klein inkomen heeft ze weinig pensioenopbouw. Vraag: als ze een deel van haar spaargeld op een geblokkeerde spaarrekening zet om als ze 65 jaar is, het dan in 5 jaar te laten uitkeren. Dit spaarbedrag valt niet in box 3. Telt het wel mee als vermogen voor de huursubsidie?
Uw antwoord zie ik met belangstelling tegemoet. Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 22-06-2011
Beste J. Scheenen,
Dat kan, maar er mag per jaar niet meer worden gestort dan de jaarruimte of reserveringsruimte om voor de fiscale voordelen in box 1 en box 3 in aanmerking te komen. Er moet dus wel een pensioengat of pensioentekort zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lb, 10-06-2011 11:43 #6
Na de echtscheiding en verkoop van ons huis heb ik uit de overwaarde een vermogen van 34.000 euro en ik wil een huis gaan huren omdat ik nog geen huis kan kopen. Maar ik begrijp dat je dit geld moet "bewaren" voor de eventuele koop van een huis. Wordt dit dan gezien als vermogen ook al mag ik het niet vrij gebruiken? Reactie infoteur, 10-06-2011
Beste Lb,
Als het geld per 1 januari 2011 op uw rekening staat, is dat in 2011 vermogen. Anders pas in 2012. Maar dit geld is wel vrij besteedbaar en niet geblokkeerd of zo.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Norma V. D. Valk, 23-04-2011 21:58 #5
Over het inkomen over 2009-2010-2011 wil ik na afloop van dit jaar "middeling" aanvragen bij de Belastingdienst. Na 2 magere jaren heb ik dit jaar extra veel verdiend. Als middeling wordt toegestaan wordt dus het totale inkomen over deze 3 jaar gedeeld door 3 wat voor mij gunstiger is omdat ik in een ander tarief dan kom. Maar over 2009 en 2010 heb ik huursubsitie ontvangen. Wordt deze dan ook herzien? Het fictieve inkomen verandert dan n.l. en wordt hoger. Reactie infoteur, 24-04-2011
Beste Norma V. D. Valk,
1. Ik zou even wachten totdat u de definitieve beschikking voor de huursubsidie in handen toeslag hebt. Overigens mag dat niets uitmaken, maar je weet maar nooit dat ze erdoor in de war raken.
2. Eigenlijk is middeling van inkomen een rekenexercitie om minder belasting te betalen. Uw werkelijke inkomen in betrokken jaren verandert er niet door.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Vercoulen, 19-04-2011 19:07 #4
Wij zijn allebei de 65 jaar gepasseerd en hebben allebei en zouden normaal gesproken in aanmerking komen voor huurtoeslag. Echter hebben we huis verkocht en hebben duus eigen vermogen. Echter is de vraag of dit eigen vermogen per persoon geld of is dit vermogen totaal voor twee personen? Reactie infoteur, 20-04-2011
Beste Jan Vercoulen,
De genoemde bedragen zijn bedragen per persoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paula, 17-04-2011 23:47 #3
Klopt het dat er vanaf 2011 naar het vermogen op 1 januari wordt gekeken en niet meer naar het gemiddelde vermogen van 2011 (vermogen op 1 januari en 31 december gedeeld door 2)? Ik heb dan behoorlijke pech, want zit net 1000 euro boven het vrijgestelde bedrag en dat betekent dat ik mijn huurtoeslag terug kan betalen, toch? Had ik dit even eerder geweten, dan had ik nog wel iets leuks gedaan met die 1000 euro in 2010! Reactie infoteur, 18-04-2011
Beste Paula,
Het gaat inderdaad om uw vermogen op 1 januari 2011.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Loes, 04-04-2011 14:03 #2
* Woon samen met iemand. (GEEN echtgenoot, GEEN geregistreerd partner)
* Huurhuis / Kamer geschikt voor huurtoeslag.
* Inkomen is lager dan maximaal inkomen per jaar (ook van ons samen).
* Eigen vermogen van mij is ruim onder max. vrijstelling, maar van mijn huisgenoot is het wel boven de vrijstelling.

Heb ik nu recht op huursubsidie? Want mijn eigen vermogen is laag genoeg, en ons gezamenlijk inkomen ook. Maar er staat hier niets over een huisgenoot die te veel eigen vermogen heeft. Reactie infoteur, 04-04-2011
Beste Loes,
De vrijstellingen voor vermogen gelden voor u en uw toeslagpartner, maar uw huisgenoot lijkt me geen toeslagpartner op de wijze die u aangeeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw.

Ed Dortants, 29-03-2011 17:52 #1
Vrouw gescheiden geen eigen (loon) inkomsten.
Er was sprake van een gezamenlijke eigen woning die de ex partner zou gaan kopen/betrekken.
De woning is hypotheekvrij
Er werd een verkoopprijs afgesproken van euro 200.000
In een echtscheidingsconfenant werd e.e.a. vastgelegd. en de vrouw zou de helft t.w. 100.000 krijgen uitgekeerd. In afwachting op de afwikkeling heeft de vrouw inmiddels een huurwoning betrokken, Nu blijkt dat de ex echtgenoot de hypotheek niet rond krijgt en de woning dus uiteindelijk verkocht zal moeten worden. Omdat de vrouw geen eigen inkomsten heeft moet zij een beroep doen op (tijdelijke) bijstand in afwachting op de verdere afwikkeling.
De vrouw heeft dus nu een vordering van euro 100.000 op de ex echtgenoot.
Kan zijn nu toch (tijdelijk) aanspraak maken op huurtoeslag of is er toch sprake van box 3 inkomen en dus geen recht op huurtoeslag?
Bestaan er uitzonderingen omdat de vrouw tijdelijk ook niet kan beschikken over de vordering? Reactie infoteur, 30-03-2011
Beste Ed Dortants,
Als ik het goed begrijp is de vrouw nog steeds eigenaar van het huis en is de overdracht van het huis nog niet gepasseerd bij de notaris. Als dat zo is, is er gedurende maximaal 2 jaar of tot het moment van overdracht nog geen sprake van vermogen in box 3, maar wordt het huis gezien als eigen woning in box 1.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 15-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Toeslagen 2020
Reacties: 124
Schrijf mee!