Wat is loonheffingskorting?
Belastingplichtigen hebben recht op een loonheffingskorting. Werkgevers verrekenen deze kortingen in de meeste gevallen bij in de berekening van bruto loon naar netto loon.
De loonheffingskorting heeft eigenlijk betrekking op een aantal heffingskortingen waar u recht op hebt. Iedere werknemer heeft recht op deze kortingen eventueel afhankelijk van de persoonlijke situatie. De heffingskorting wordt verrekend door de loonadministratie van de werkgever. Door deze korting wordt het bruto loon minder zwaar belast.
Verschil in heffing standaardloon en extra loon
Indien u extra salaris ontvangt door over te werken of als loonverhoging, merkt u dat het extra bedrag zwaarder belast is. Dit verschil ten opzichte van het standaardloon wordt veroorzaakt doordat over het extra bedrag geen loonheffingskorting toegepast is. Dit bedrag wordt namelijk al verrekend in uw reguliere loon.
Extra inkomsten komen bovenop uw inkomen en worden zwaarder belast. De hoogte van de belastingheffing is afhankelijk van welke belastingschijf dit bedrag in valt.
Loonheffingskorting: Algemene heffingskorting
Het grootste deel van de korting is toe te rekenen aan de algemene heffingskorting. Deze korting verschilt per jaar, maar grofweg kunt u het afronden op tweeduizend euro. Aan deze heffingskorting kleven geen voorwaarden. Iedere belastingplichtige heeft hier recht op.
Twee banen, twee keer korting?
Bij het hebben van twee banen, moet u erop letten dat niet beide werkgevers uitgaan van de heffingskorting. De korting kan namelijk maar één keer worden toegepast. Hiermee moet u rekening houden bij het invullen van de loonbelastingverklaring. Doet u dat niet, dan zult u over het betreffende belastingjaar een hoog bedrag terug moeten betalen. Door het opnieuw invullen van een loonbelastingverklaring bij één van de twee werkgevers kunt u de dubbele korting aan laten passen voor de toekomst. De loonheffingskorting kunt u het beste laten toepassen bij de werkgever waar u het hoogste loon ontvangt.
Waar wordt loonheffing over geheven?
De werkgever is verplicht om loonheffing op uw salaris in te houden. Het wordt geheven over loon, maar ook over stagevergoedingen, uitkeringen, overwerk en provisies. De werkgever gaat het geld afdragen aan de
Belastingdienst.
Geen loonheffingskorting
Indien de werkgever geen rekening houdt met de korting, draagt u teveel belasting af. Bij de aangifte over het betreffende belastingjaar wordt het kortingsbedrag alsnog verrekend. Gedurende het jaar wordt uw bruto loon te zwaar belast.
Wat maakt het verschil tussen bruto- en netto loon?
Het inkomen is progressief belast. Naarmate uw inkomen stijgt, stijgt dus ook de belastingheffing. In de eerste schijven wordt naast loonbelasting ook premievolksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomstenafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet ingehouden.
Lage inkomens krijgen aanvullend een gedeeltelijke loonheffingskorting uitbetaald
Iemand die niet fulltime werkt, krijgt mogelijk niet het volledige bedrag aan korting. In dat geval zal de resterende korting verrekend worden met de jaarlijkse aangifte over het betreffende belastingjaar.
Voorkomen hogere heffing op overwerk
Werknemers die overuren maken, zullen merken dat er verhoudingsgewijs een groot deel van de overuren naar de fiscus gaat. Dit is te voorkomen door de uren niet uit te laten keren, maar weer op te nemen. Het bruto uurloon voor het
overwerken kan belast worden tot maximaal 52%. De zware heffing geldt echter ook voor loonsverhogingen. Deze worden op dezelfde manier belast als overuren.
Lees verder
Reacties
Anita Sikkema -. Carels, 08-08-2013
Ik heb een ww uitkering maar nu ga ik ook op oproepbasis werken voor een uitzendbureau. Om hoeveel uur dit per week zal gaan dat is onbekend, dit zal elke week verschillen.
Bij mijn WW-uitkering wordt de loonheffing toegepast.
Kan de loonheffing ook door het uizendbureau laten toepassen aangezien ik op oproepbasis werk en alles wat ik aan uren werk en verdien moet opgeven aan de ww?
Graag verneem ik uw reactie.
Met vriendelijke groet.
Reactie infoteur, 09-08-2013
Nee, dat is niet aan te raden. De loonheffingskorting kan maar een keer worden gebruikt. Als u beide de loonheffingskorting laat toepassen loopt u het gevaar dat er flink bijbetaald moet worden.
Otter, 28-11-2012
Momenteel heb ik twee banen, waarbij ik vergeten ben bij één van de banen loonheffingskorting aan te geven, dit was per juni tot nu. Waarschijnlijk heb ik er per december een nieuwe baan bij, waarbij ik het meeste zal werken, dus zal ik daar de loonheffingskorting aanvragen. Weet u ook of het gat van juni tot december (qua loonheffingskorting) van allebei weer terug kan krijgen bij de teruggaaf over 2012? Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 28-11-2012
De loonheffingskorting is slechts gebaseerd op een voorheffing. Bij de jaarlijkse belastingaangifte wordt het teveel betaalde belasting teruggestort.
J. E. Rozeboom, 08-10-2012
Ik ben geb. op 09-12-1950 en krijg per 9 dec 2012 een tijdelijke ouderdomspensioen van bruto 2.140, 21/mnd. Heb echter ook een baan met bruto 4.111, =/mnd. Moet werken tot 09-12-2015 + 5 mnd. Ik wil echter op 1-07-2015 hypotheekschuld van 37.000, = aflossen om lagere woonlasten te hebben als ik 65 ben. Vraag is nu wat het verstandigste is: a) laten uitbetalen per mnd en sparen of uitstel van uitbetaling vragen. b) Als ik het nu laat uitbetalen, betaal ik dan meer belasting i.v.m. betaalde baan dan na mijn 65e? Alvast bedankt voor uw reactie.
Reactie infoteur, 09-10-2012
Uw vraag is teveel omvattend om op basis van deze gegevens een advies te verstrekken. U kunt hiervoor beter naar een financieel planner om een advies in te winnen.
J. Derikx, 08-06-2012
Heb een parttime vast baan voor 15u.per week. heb ook 2 weken per kwartaal een bijbaantje voor 7.5u.per week.
Indien ik een loonbelastingverklaring invul, waarom mag ik dan bij de kleinste werkgever geen loonbelastingkorting toepassen? Het is maar voor een paar uurtjes, deze worden nu sterk belast.
Reactie infoteur, 09-06-2012
Indien ook door de "kleinste" werkgever uit wordt gegaan van loonheffingskorting, krijgt u dat twee keer, terwijl u er maar een keer recht op hebt. Bij de jaarlijkse belastngaangifte zal dat resulteren in een terug te betalen bedrag.
R. F. Loskamp, 26-03-2012
Mijn vrouw en ik hebben beide AOW en pensioen. Mijn pensioen is hoger dan mijn AOW. Bij mijn vrouw is dat andersom. Haar AOW is hoger dan haar pensioen. Dus ik zou de loonheffingskorting op mijn pensioen moeten laten toepassen en mijn vrouw op de AOW. Wanneer ik de AOW van ons samen neem is dat meer dan ons gezamenlijk pensioen. In dat geval moet de korting op de AOW worden toegepast. Wat is nu wijsheid?
Reactie infoteur, 26-03-2012
De loonheffingskorting toe laten passen bij het hoogste inkomen. Op deze manier kunt u mogelijk een tariefvoordeel krijgen. AOW wordt verstrekt per persoon en de loonheffingskortingen gelden ook per persoon. Toe laten passen op het hoogste inkomen is dus het slimst.