Y. Bres, 22-09-2020
Ik woon in een sociale huurwoning die nu nog onder de grens ligt voor het aanvragen van de huurtoeslag maar met de jaarlijkse huurstijging denk ik dat binnen een jaar of twee deze stijgt tot boven deze grens.
Nu ga ik met 5 jaar met pensioen en dan heb ik echt huurtoeslag nodig maar dan zit mijn huur ondertussen met 5 jaar huurverhoging denk ik wel boven de huurtoeslag grens kan ik dan nog wel huurtoeslag krijgen?
Of blijft sociale huurwoningen altijd onder de huurtoeslag grens?
Mvg
Reactie infoteur, 27-09-2020
Beste Y. Bres,
De huurgrens voor de huurtoeslag is momenteel niet bevroren, maar stijgt met de prijsontwikkeling. Daarbij is het bedoeling dat de huur van een sociale huurwoning niet hoger wordt dan deze maximale grens. Onduidelijk is of alle corporaties zich hieraan houden, omdat er verschillen mogen worden gemaakt naar inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
A. G. van Oene, 22-07-2020
Kale huur 1e half jaar 2018 was 712,31 en het 2e half jaar 725,84 Euro. Door de corona is mijn baan opgezegd en mis dus inkomen en kom niet meer boven de 30.825 gezamenlijk inkomen. Kan ik in aanmerking komen voor gedeeltelijke huursubsidie of moet ik weer verhuizen met de nodige kosten? want wij zijn beide boven de 70 en mijn vrouw is niet gezond meer.
Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste A. G. van Oene,
Uiteindelijk gaat het om uw jaarinkomen in 2020 en dus niet alleen wat u nu verdient. Als dit jaarinkomen niet te hoog is, hebt u recht op huursubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
H., 28-07-2019
Hoe zit het met mensen die al jaren huurtoeslag krijgen en op hetzelfde adres wonen, maar door de jaarlijkse huurverhoging boven de grens van de huursubsidie komen. Betekent dit dat je huursubsidie stopt? Of dienen ze alles zelf te betalen wat erboven zit. Dienen deze mensen dan verplicht te verhuizen naar een goedkopere woning? Op deze manier werkt de overheid mee armoede in Nederland, omdat mensen op deze wijze een maximaal bedrag aan huursubsidie krijgen en de rest zelf dienen te betalen.
Reactie infoteur, 17-02-2020
Beste H,
Als een zittende huurder met huurtoeslag te maken krijgt met een hogere huur dan de liberalisatiegrens (ruim 720 euro in 2019), dan wordt het meerdere van de huur niet vergoed. Men is op basis van de hogere huur niet wettelijk verplicht om te verhuizen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
De Leeuw, 28-06-2019
Ik heb een huurverhoging gekregen van 2.1 %
Echter is mijn inkomen gedaald tot het minimumloon, en mijn huur is 699 geworden voorheen had ik iets meer inkomen maar ook recht op huurtoeslag.
Verder zie ik als woningen vrij komen van mijn type dat ze naar 607,- verlaag worden in verband met passend wonen en recht op huurtoeslag.
Echter heb ik ook recht op huurtoeslag, en mijn huur willen ze niet verlagen.
En het gaat niet eens om een grote woning maar een kleine woning 60m2 (2 slaapkamers) die voor het formaat zeer duur is, een vrije sectorwoning wat 3 maal zo groot is kost niet 3 maal zo veel.
Zelf vind ik dit onacceptabel dat een nieuwe huurder minder betaald en een bestaande huurder meer, en daardoor ook na aftrek huurtoeslag fors meer huur betaald.
Ook zie ik dat de woonbond druk zet op de woningbouw om de huren te verlagen bij huurders met recht op huurtoeslag, maar de ene woningbouw doet het wel en de andere niet.
Zijn hier geen landelijke afspraken over? het lijkt me sterk persoon A wordt gematst en persoon B wordt kaal geplukt.
Verder begrijp ik ook niet waarom er nog steeds een (extra) huurverhoging (nog steeds) toegestaan is boven op de inflatie, de overheid had dit jaren terug gedaan om koopwoningen te stimuleren maar de kopersmarkt is dik en dubbel hersteld en de huurmarkt doen ze niks mee, waarom doen ze hier niks aan?
Reactie infoteur, 30-06-2019
Beste De Leeuw,
1. Er zijn landelijk afspraken gemaakt over de huurverhoging, maar daarbij zijn de corporaties vrij om om zit over al hun woningen te verdelen (huursombenadering). Dus kan het inderdaad zo zijn dat binnen de voorraad woningen van een corporatie de ene persoon wordt gematst en de ander niet. Wel kunt u naar de huurcommissie gaan, die bekijkt namelijk elk individueel geval apart:
https://financieel.infonu.nl/geld/7334-klagen-bij-de-huurcommissie-over-de-huur-helpt.html
2. Met de huurverhogingen wil de overheid mensen met een hoger inkomen uit de sociale huur werken, terwijl mensen met een lager inkomen (voor hen zijn de woningen immers gebouwd) meer huurtoeslag kunnen krijgen en dus minder last van de huurverhogingen zullen hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Anita, 14-06-2019
Ik woon 9 jaar op hetzelfde adres en heb een een niet geliberaliseerd huurcontract.
Het is een particuliere woning uit de jaren 30 met energielabel G.
Het afgelopen jaar bedroeg de huur 710 euro huur en 15 euro servicekosten.
Per mail heb ik bericht gekregen dat per 1 juli 2019 de huurprijs 850 euro zal worden.
Is dit toegestaan?
Anita
Reactie infoteur, 17-02-2020
Beste Anita,
De hoogte van de huur (720 euro in 2019) geeft aan dat de woning in de sociale huursector thuishoort. De maximale huurverhoging per 1 juli 2019 is dan afhankelijk van de hoogte van uw inkomen in 2017. Een huurverhoging met ongeveer 20% is dan niet toegestaan:
https://financieel.infonu.nl/geld/109173-huurverhoging-2019-en-2020-inkomensafhankelijk.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Pouw, 16-04-2019
Ik woon nu 5 jaar op hetzelfde adres. Al die jaren is mijn huur onder de wettelijke huurtoeslaggrens. Nu door de huurverhoging is de huur boven die grens gekomen. Ik heb altijd mijn huur zonder toeslag kunnen betalen, maar in 2020 ga ik uit de WIA en kom in de overbruggingsuitkering naar de WAO toe. Deze uitkering is te laag voor mij om zonder de huurtoeslag mijn huur te betalen. Wat nu, moet ik nu mijn huis uit, terwijl ik hier al 5 jaar woon en een huur betaalde onder de toeslag grens zonder daar gebruik van hoeven te maken. Ik kwam in deze woning met een huur onder de toeslag grens en nu v.a 2020 kom ik buiten mijn schuld door huurverhoging en overgang van WIA naar WAO in de problemen. Ik wil hier blijven wonen, heb ik recht op toeslag?
Reactie infoteur, 05-10-2019
Beste Pouw,
Als de kale huur hoger is dan de liberalisatiegrens in 2020 (die zal iets hoger zijn dan in 2019), hebt u waarschijnlijk in 2020 toch recht op huurtoeslag (verworven recht), als uw inkomen laag genoeg is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Will -. 65+, 29-06-2018
Hallo,
Duidelijk artikel voor mensen die al huurtoeslag ontvangen die weten nu waar ze aan toe zijn.
In het artikel wordt niet gesproken over mensen die al jaren in een sociale huurwoning zitten maar de huurtoeslag nog niet nodig hebben gehad. Maar bij het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd een aanvraag moeten doen voor het verkrijgen van huurtoeslag, omdat de huur van hun woning inmiddels boven de huurtoeslaggrens is gestegen. Zonder huurtoeslag is het onbetaalbaar voor deze AOW-ers, worden die uit hun huis gezet? Of is er voor deze groep zittende huurders een aparte regeling betreft huurtoeslag?
Reactie infoteur, 01-07-2018
Hallo Will,
Wie huurtoeslag aanvraagt en die nog niet eerder had voor dezelfde woning, heeft in 2018 te maken met de maximale huurgrens van € 710,68 per maand. Ook als het inkomen in de loop der tijd verandert. Helaas is er geen uitzonderingspositie voor wie de AOW-leeftijd bereikt en zo door een lager inkomen in de problemen kan komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw