Belasting betalen over thuiswerk

Belasting betalen over thuiswerk Wanneer je voor een werkgever werkt, wordt de belasting automatisch betaald. Over iedere bron van inkomsten moet je belasting betalen en dus ook over inkomsten vanuit de thuiswerkbranche. In sommige gevallen draagt de opdrachtgever belasting af en heb je hier zelf geen omkijken naar, maar het kan ook zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van belasting. Het is belangrijk dat je je hierover laat informeren.

Thuiswerk en belasting

Thuiswerk is een bron van inkomsten en over inkomsten moet je belasting betalen. De hoeveelheid belasting die je moet afdragen hangt af van hoeveel je verdient, in welke branche je werkzaam bent en hoe je huishouden in elkaar zit. De belastingdienst heeft speciale regels ingesteld voor mensen die hun inkomen verkrijgen uit thuiswerk.

Loonheffing

Wanneer je voor een werkgever werkt heb je eigenlijk altijd te maken met loonheffing en eventueel met loonheffingskorting. Je kunt deze korting inzetten om minder af te hoeven dragen en wanneer je meerdere werkgevers hebt, mag je er eentje kiezen waar je de loonheffingskorting op wilt activeren. Voor thuiswerkers werkt dit heel anders. Als thuiswerker heb je namelijk niets te maken met loonheffing. Je hoeft geen loonheffing af te dragen aan de belastingdienst. Toch is dit niet in alle gevallen zo. Wanneer je bijvoorbeeld mensen betaald om je werk over te nemen of mensen helpen je bij je werkzaamheden, dan ben je wel verplicht loonheffing af te dragen over het loon dat je deze mensen betaald.

Belasting betalen

Eigenlijk moet je over elk inkomen belasting betalen. De Belastingdienst maakt hierbij geen uitzondering voor thuiswerkers. De Belastingdienst zal bepalen of je iets moet afdragen en hoe hoog dit bedrag is. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van het inkomen dat u met uw thuiswerk verdient. Ook wanneer je minimaal geld verdient hebt dien je dit op te geven aan de belasting. Er is nooit sprake van een vrijstelling van opgave. Wanneer de Belastingdienst van mening is dat je te weinig hebt verdiend om belasting af te dragen, zullen zij dit je na de aangifte laten weten.

Percentages

Hoe veel procent van je inkomen uiteindelijk afgedragen dient te worden aan de Belastingdienst is afhankelijk van diverse factoren. Allereerst zal gekeken worden naar de hoogte van uw inkomsten uit thuiswerk. Vervolgens zal worden bekeken hoe uw huishouden samengesteld is en wat de totale inkomsten van dit huishouden zijn. Het aantal uren dat je bezig bent aan het thuiswerk wordt ook meegerekend. Hierbij wordt er gekeken naar het aantal uren dat je aan de thuiswerkwerkzaamheden hebt besteed, maar ook naar dit aantal uren in vergelijking met de uren die je nog eventueel bij een werkgever in dienst bent. Tot slot zal de Belastingdienst kijken naar je eigen vermogen. Je zult meer aan de belasting af moeten dragen wanneer je een groot eigen vermogen hebt dan wanneer je geen of een heel klein eigen vermogen bezit.

Belastingdienst

Wil je precies weten waar je aan toe bent wanneer je thuis werkt of juist van plan bent om thuiswerk aan te nemen? Dan is het altijd aan te raden even een kijkje te nemen op de site van de Belastingdienst. Hier kun je voldoende informatie vinden over de regels voor thuiswerkers. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je altijd telefonisch contact opnemen om je te laten adviseren door een belastingadviseur.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…
Recht op belastingteruggaveRecht op belastingteruggaveAls er teveel belasting is ingehouden, heb je recht op belastingteruggave. Met name studenten hebben recht op belastingt…
Thuiswerk als bijbaantjeThuiswerk als bijbaantjeThuiswerk is een goede bron van inkomsten. Veel mensen verdienen op deze manier een extraatje, dat zij per maand kunnen…
Snel geld verdienen met thuiswerkSnel geld verdienen met thuiswerkBinnen de thuiswerkbranche worden vaak gouden bergen beloofd, gouden bergen geld wel te verstaan. Helaas gaat dit lang n…

De artiestenregelingAls u een evenement organiseert waarbij artiesten optreden, kunt u als inhoudingsplichtige worden aangemerkt. Dit kan da…
Vrijgekomen lijfrente en de BelastingdienstVrijgekomen lijfrente en de BelastingdienstVoorkom met de saldomethode dat de Belastingdienst onnodig veel belasting heft op uw extra inkomen uit de premievrij vri…
Bronnen en referenties
  • Eigen tekst www.thuiswerk.nl
Reacties

Marion, 13-03-2014
Hallo, weet je of ik naast de loonheffing ook nog zw moet afdragen aan de bel.dienst? ik ben niet in loondienst, maar krijg een vergoeding naar het aantal thuiswerk dat we doen (planteprikkers, folders in pakken etc) vrgr marion Reactie infoteur, 14-03-2014
Beste Marion,

belastingen over uitkeringen e.d. worden vanzelf afgedragen. Deze hoef je dus zelf niet aan te geven. Als je niet in loondienst bent, dan moet je deze inkomsten wel aangeven.
Ik vraag me eerlijk gezegd alleen af of je echt niet in loondienst bent. Je zegt dat je een vergoeding krijgt naar het werk dat je doet (naar prestatie). Dit zegt alleen niet dat je niet in loondienst werkt. Als je een salarisspecificatie krijgt van dit bedrijf, waarop staat dat je wit werkt, dan is dit loondienst. Als jij zelf een factuur moet maken voor dit bedrijf, en dus niet automatisch loon ontvangt naar het werk wat je gedaan hebt, dan is het geen loondienst.
In dat geval werk je freelance, en moet je de inkomsten aangeven als 'winst uit resultaat' bij de belastingdienst.

Dus, makkelijk gezegd, als je een salarisspecificatie ontvangt waarop staat dat je wit werkt, dan hoef je niets extra aan te geven. Als je zelf een factuur stuurt naar het bedrijf, dan moet je je inkomsten over het hele jaar wel zelf aangeven, als winst uit resultaat.

Ik hoop dat je zo genoeg informatie hebt.

Groetjes, Marensa

L. R. Imperator, 19-09-2013
Men moet het zo regelen dat men wel 450 euro kan verdienen met vrijstelling van belasting op 450 euro wat boven de 450 euro wordt verdient dan belasting erover van de thuiswerk. Men moet BelastingdienstBank oprichten, zodat de economie beter gaat.
Groetjes van Lydia Rhoda Imperator Reactie infoteur, 23-09-2013
Beste Lydia Rhoda Imperator,

bedankt voor je reactie. Wellicht een idee om het aan de politiek voor te leggen.

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.