Loonheffingskorting toepassen? Verschillende situaties

Loonheffingskorting toepassen? Verschillende situaties Als je werkt en loon ontvangt dan wordt hierop loonheffing toegepast. Iedereen heeft daarnaast ook recht op loonheffingskorting. Door de loonheffingskorting te laten toepassen hou je mee geld over. Hiervoor moet je wel zelf een formulier invullen en inleveren bij je werkgever. Heb je meerdere werkgevers, dan is het belangrijk dat je de loonheffingskorting maar door één werkgever laat toepassen. Doe je dit niet dan wordt er te weinig ingehouden en kun je aan het einde van het jaar een naheffing verwachten. Ook als je pensioen en AOW ontvangt moet je een keuze maken.

Loonheffingskorting toepassen of niet?


Wat is loonheffingskorting?

Als je werkt en hiervoor loon ontvangt dan betaal je hierover loonbelasting. Tevens worden diverse premies ingehouden. Dit geheel wordt loonheffing genoemd. Op de loonheffing bestaan twee soorten kortingen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Door deze kortingen toe te passen wordt gegarandeerd dat van je loon altijd een zeker basisbedrag overblijft. Omdat dit kortingen op de loonheffing zijn wordt gesproken van loonheffingskorting. De loonheffing wordt door je werkgever op je salaris ingehouden, om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar een grote som geld moet overmaken aan de Belastingdienst. Of al dan niet loonheffingskorting wordt toegepast is afhankelijk van je eigen keuze. Loonheffingskorting wordt namelijk alleen toegepast wanneer je hier zelf om vraagt middels het invullen van een formulier van de Belastingdienst.

Formulier voor toepassing loonheffingskorting

Ga je starten met een nieuwe baan dan is onderdeel van het in orde maken van het papierwerk de kwestie of je al dan niet loonheffingskorting wilt laten toepassen op je salaris. Hiervoor dien je een formulier van de Belastingdienst in te vullen dat je vaak krijgt van de afdeling HR van je werkgever. Zo niet, dan kun je ook een exemplaar aanvragen of downloaden via de website van de Belastingdienst. Het formulier heet voluit ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. Op je salarisstrook kun je vervolgens terugvinden of op je salaris wel of geen loonheffingskorting is toegepast.

Altijd maar bij één werkgever laten toepassen

Je hebt slechts bij één werkgever recht op loonheffingskorting. Heb je meerdere banen dan is het dus belangrijk om niet bij beiden loonheffingskorting te laten toepassen. Doe je dit toch dan zal dit resulteren in een naheffing. Je loopt dan het risico dat je aan het einde van het jaar een grote som geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Laat je de loonheffingskorting bij één of meer werkgevers niet toepassen dan zul je zien dat je aan het einde van de maand een stuk minder van je bruto salaris overhoudt. Het is daarbij overigens wel zo dat als je veel aftrekposten hebt, je mogelijkerwijs een groot deel van deze 'extra' betaalde belasting uiteindelijk wel weer terugkrijgt bij de belastingteruggave over dat jaar.

Meerdere werkgevers achter elkaar

Heb je in een jaar meerdere werkgevers maar overlappen de werkzaamheden elkaar niet? Dan kun je er prima bij een volgende werkgever voor kiezen de loonheffingskorting te laten toepassen. Het gaat er namelijk om dat je niet binnen dezelfde periode over meerdere salarissen de korting laat toepassen.

Bij welke werkgever laat ik de loonheffingskorting toepassen?

Heb je meerdere werkgevers dan is het raadzaam de loonheffingskorting toe te laten passen op het hoogste salaris. Op die manier hou je er namelijk het meeste aan over. Wijzigt er iets in het aantal uren dat je bij één van je werkgevers werkt of wordt je salaris verhoogt dan kan het zijn dat de werkgever waarbij je het meeste verdient ook wijzigt. Je kunt er dan voor kiezen om de loonheffingskorting bij de ene werkgever stop te laten zetten en het op één van je andere inkomens te laten toepassen. Ook hiervoor gebruik je weer het eerder genoemde formulier van de Belastingdienst.

Loonheffingskorting bij AOW en pensioen

Ontvang je AOW dan krijg je doorgaans van je uitkeringsinstantie de vraag of je de loonheffingskorting wel of niet wilt laten toepassen. Alleen de SVB doet dit automatisch. Ontvang je een uitkering van de SVB en wens je hierop geen loonheffingskorting te laten toepassen dan dien je hen zelf aan te schrijven.

Ontvang je naast de AOW ook een pensioen dan is het belangrijk te bepalen op welke van beide je de loonheffingskorting laat toepassen. Ook hier geldt namelijk dat je er maar één kunt kiezen. De SVB adviseert bij een AOW met een bruto bedrijfspensioen tot € 432 per maand de loonheffingskorting toe te laten passen op de AOW. Is het pensioen hoger dan € 432 bruto per maand, dan kun je beter kiezen voor loonheffingskorting op het pensioen. Dit advies is van toepassing op het kalenderjaar 2018.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingEen vaak gehoorde klacht van mensen met een tweede baan, bijbaan of bijverdiensten is dat ze zoveel belasting moeten bet…
Wat is loonheffingskorting?Belastingplichtigen hebben recht op een loonheffingskorting. Werkgevers verrekenen deze kortingen in de meeste gevallen…
Belasting terugvragen over 2020/'21: studenten en scholierenBelasting terugvragen over 2020/'21: studenten en scholierenWie in 2022 of 2023 te veel loonbelasting betaalt, kan de Belastingdienst vragen om een belastingteruggave inkomstenbela…
Belasting betalen over thuiswerkBelasting betalen over thuiswerkWanneer je voor een werkgever werkt, wordt de belasting automatisch betaald. Over iedere bron van inkomsten moet je bela…

Aanrechtsubsidie 2019 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2019 minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie 2019 is het recht op de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner. Ook wie weinig of…
Huurtoeslag 2019 omlaagHuurtoeslag 2019 omlaagDe kans is groot dat uw huurtoeslag in 2019 omlaag gaat. Of dat zo is in uw geval blijkt meestal bij de definitieve besc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/werk-en-inkomen/content/loonheffingskorting-hoe-vraag-ik-die-aan
  • https://www.svb.nl/int/nl/aow/wizard_loonheffing/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.