Eigenwoningforfait betekent minder hypotheekrenteaftrek

Eigenwoningforfait betekent minder hypotheekrenteaftrek Door een hogere eigenwoningforfait (huurwaardeforfait) minder hypotheekrenteaftrek: uw hypotheekrente minus eigenwoningforfait is het fiscaal voordeel. Uw totale hypotheekrente aftrekken van de belasting in 2021 en 2022 is dus onmogelijk door het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait betekent immers dat iedereen met een eigen huis extra belasting betaalt en minder grote fiscale aftrekposten heeft. Ook van aftrekposten door ziekte krijgt u, als u een eigen huis hebt, door dit forfait minder geld terug van de Belastingdienst dan wie huurt. Sommige huizen worden door het eigen woning forfait haast onbetaalbaar. Onder invloed van een hoger huurwaardeforfait wordt u tweemaal fiscaal benadeeld. U betaalt meer forfait en hebt minder aftrek.

Fiscale aftrekposten inkomstenbelasting eigen woning

Er zijn een aantal fiscale aftrekposten die ervoor zorgen dat u per saldo minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Grote posten blijken in de praktijk de aftrekpost buitengewone uitgaven en ziektekosten te zijn en de hypotheekrente. Logisch want de Belastingdienst vindt dat mensen met hoge ziektekosten een deel terug moeten krijgen van de Belastingdienst en dat het eigen woningbezit verder moet worden gestimuleerd. Mensen met een eigen woning blijken in de praktijk hun huizen veel beter te onderhouden dan huurders, en een goed onderhoud is in ieders belang.

Wat kost de hypotheekrenteaftrek de Staat?

De eigenaar van een huis kost de overheid per saldo eigenlijk niets. De kosten van de hypotheekrenteaftrek worden door allerlei heffingen die de eigenaar moet betalen gecompenseerd. Broek-vestzak dus. Dat kunt u van de huursector niet zeggen. Die kost per saldo geld via subsidies en huurtoeslag. Wie de HRA wil afschaffen moet dus ook alle andere heffingen afschaffen.

Eigenwoningforfait 2021 en 2022

Mensen met een eigen huis die ziek zijn bijvoorbeeld, zien veel van hun fiscale aftrek verdwijnen door de bijtelling via het eigenwoningforfait, voorheen huurwaardeforfait genoemd. Mensen die liever in hun huis blijven. Bijvoorbeeld omdat de verkoop van de woning momenteel niet erg eenvoudig zijn. Zo wie zo is de aftrek van hypotheekrente al gemaximeerd op 30 jaar, maar daar komt nog bij dat het maximale eigen woningforfait naar 2,35% voor de woningen boven het miljoen. Doen alsof de hypotheekrenteaftrek nog niet is beperkt is een groot misverstand, dat door nogal wat politici graag in stand wordt gehouden. Dit terwijl er wel miljarden aan huurtoeslag wordt uitgegeven. Het verder verminderen van de hypotheekrenteaftrek zou om de woningmarkt niet te verstoren, ook gevolgen moeten hebben voor de huurtoeslag.

Het eigenwoningforfait 2021:

WOZ-waarde meer danWOZ-waarde is lager daneigenwoningforfait 2021
- 12.500 Geen bijtelling
12.500 25.000 0,20 procent
25.000 50.000 0,30 procent
50.000 75.000 0,40 procent
75.000 1.110.000 0,50 procent
1.110.000 - 5.550 plus 2,35 procent voor de waarde hoger dan 1.110.000 euro

Het eigenwoningforfait 2022:

WOZ-waarde meer danWOZ-waarde is lager danEigenwoningforfait 2022
- 12.500 Geen bijtelling
12.500 25.000 0,15 procent
25.000 50.000 0,25 procent
50.000 75.000 0,35 procent
75.000 1.130.000 0,45 procent
1.130.000 - 5.085 plus 2,35 procent voor de waarde hoger dan 1.130.000 euro

De hypotheekrente minus eigenwoningforfait is het fiscaal voordeel dat u maximaal kunt behalen. Hoe hoger het huurwaardeforfait is, hoe lager uw aftrek per saldo zal zijn. Wie geen hypotheekrenteaftrek heeft heeft in 2021 een bijtelling van 1/10e deel van het eigenwoningforfait en in 2022 een bijtelling van 2/15e deel (afschaffen Wet Hillen)

WOZ waarde

De WOZ waarde speelt hierbij een cruciale rol. Een hoge WOZ waarde betekent een hoge aanslag onroerend goed belasting OZB en een hoog eigenwoningforfait. Twee maal een hoge heffing dus wat nu al het eigen woning bezit duur maakt. Dat betekent dus ook dat u veel geld kunt verdienen als u met succes bezwaar maakt tegen de WOZ taxatie van de gemeente.

WOZ-waarde en afschaffen Wet Hillen

Door de afschaffing van de Wet Hillen betaalt iedere eigenaar van een koopwoning het eigenwoningforfait betalen, ook als er geen hypotheek is of als deze bijna is afgelost. Als de huizenprijzen stijgen, stijgt ook de WOZ-waarde van uw woning. Bij een gelijkblijvend of iets lager percentage eigenwoningforfait (het kabinet belooft een verlaging) gaat u veel meer belasting betalen voor de woning waarin u woont.

WOZ krediet afsluiten

Naast alle nadelen van een te hoge taxatie van de WOZ waarde zie ik maar één voordeel als kleien pleister op de wonde. De taxatie van de gemeente is een officiële taxatie. U kunt op grond van deze taxatie een extra krediet krijgen, WOZ krediet of eigen woning krediet genaamd. Dit zonder de vele kosten die u anders voor een andere taxatie en de notaris zou moeten betalen. Benut deze mogelijkheden zolang dat nog kan, want een eigen huis is duur.

Slot eigenwoningforfait 2021 en 2022

Wie met een hoog inkomen in een duur huis woont kan soms minder aftrekken van de belasting dan wie met een middeninkomen in een goedkoop huis zit. Dit komt door de gedwongen bijtelling van het eigen woning forfait. Door het hoge eigen woning forfait loont het soms om meer te lenen, om zo toch nog wat van de fiscus terug te kunnen krijgen. De simpelste manier om bij te lenen is via het WOZ krediet, ook wel eigen huis krediet genoemd. Hebt u uw woning (grotendeels) afgelost dan gaat u onder Rutte 3 meer belasting betalen. De klap zal helemaal groot zijn voor de dure woningen waarbij het eigenwoningforfait voor een deel maar liefst 2,35% van de WOZ-waarde bedraagt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenAftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenDe hypotheekrenteaftrek 2020 is om een aantal redenen relatief laag. Fiscale ingrepen, een lage hypotheekrente en de afl…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingIn hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerd…
Eigenwoningforfait 2018Eigenwoningforfait 2018Het eigenwoningforfait 2018 stijgt in euro's, omdat de huizenprijzen zijn gestegen, maar daalt als percentage ten opzich…
Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021U kunt tijdelijk twee woningen in bezit hebben, omdat het oude huis is nog niet verkocht. Is dat voor de eigenaar dan ve…

Informatie opvragen via de BelastingtelefoonVia het gratis informatienummer 0800-0543 kunnen particulieren en ondernemers informatie bij de Belastingdienst inwinnen…
Zorgtoeslag, heb ik daar recht op?Zorgtoeslag, heb ik daar recht op?Mensen in Nederland zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar om de mensen wat tegemoet te komen is de s…
Bronnen en referenties
  • VeH
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-02-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.